Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ "ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ".


Η υπόθεση του "Αντιδημάρχου Δήμου της Στερεάς Ελλάδας" με τα αδικαιολόγητα 3.000.000 Ευρώ είναι από τις πιο διαβασμένες και πολυσυζητημένες ειδήσεις  αυτών των ημερών. Μπορεί  στη συγκεκριμένη περίπτωση το ΣΔΟΕ να έκανε καλή δουλειά. Τέτοιες υποθέσεις πρέπει να αποκαλύπτονται και να τιμωρούνται. Δεν είναι αυτός ο κόσμος της Αυτοδιοίκησης αλλά δυστυχώς υπάρχει "τέτοιος κόσμος" στην Αυτοδιοίκηση. Πρέπει να εντοπίζεται, να αποκαλύπτεται και να εξοντώνεται. Αυτές οι συμπεριφορές δεν συνάδουν με την αυτοδιοικητική πολιτική ηθική.
Γιαυτό πρέπει να δημοσιεύεται  κάθε χρόνο η Περιουσιακή Κατάσταση και το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ των Δημάρχων, Αντιδημάρχων και μελών της οικονομικής επιτροπής καθώς και των διοικητικών συμβουλίων των δημοτικών επιχειρήσεων και νομικών προσώπων. Δυστυχώς υπάρχουν Δήμαρχοι κ.λ.π. που αρνούνται τη δημοσίευση με δικαιολογίες ή χωρίς δικαιολογίες. Εδώ ο νόμος πρέπει να γίνει αυστηρότερος, δρακόντειος. Όποιος δεν δημοσιεύει το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ να εκπίπτει από το αξίωμά του. Στη διαφάνεια δεν επιτρέπονται εκπτώσεις.
Γίνεται επίσης λόγος για Δημάρχους ή Αντιδημάρχους ότι δήθεν βάζουν χέρι στο Ταμείο ή το Δημοτικό Ταμείο πληρώνει μόνο με εντολή τους. Δεν ξέρουν όμως πολλοί ότι αυτό είναι παράνομο και όταν γίνεται φυσικός αυτουργός στην παράνομη πράξη είναι απαραιτήτως ο δημοτικός ταμίας. Η διπλή εντολή δεν τον σώζει εάν δεν αναφέρει τη διαφωνία του στην ελεγκτική αρχή. Μετά την έγκριση κάθε χρηματικού εντάλματος από τον Επίτροπο ο Δημοτικός Ταμίας πληρώνει χωρίς να παρεμβάλλεται εντολή ή υπογραφή του Δημάρχου.  Υποχρεούται να μην εκτελεί εντολές που παρακάμπτουν την νόμιμη διαδικασία.
Οι αιρετοί και κυρίως οι Δήμαρχοι δεν πρέπει να εμπλέκονται στην οικονομική διαχείριση του Δήμου ή των Δημοτικών Επιχειρήσεων, να μην διαχειρίζονται τραπεζικούς λογαριασμούς  οι ίδιοi, να μην πιάνουν βιβλιάρια τραπέζης στα χέρια τους.
Τέλος οι κρατήσεις από τα εντάλματα πληρωμής προς τους εργολάβους και προμηθευτές είναι καθορισμένες από τον νόμο. Δεν υπάρχουν ποσοστά που χορηγούνται σε οποιασδήποτε λογής άτυπο ταμείο διότι αυτό αποτελεί δωροδοκία και διώκεται τόσο αυτός που τα δέχεται όσο και αυτός που τα δίνει.
Να κάποιοι μικροί αυτονόητοι κανόνες για να μην έχει κανείς την τύχη του "Αντιδημάρχου" Δήμου της Περιφέρειάς μας που διαπομπεύεται αυτές τις ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου