Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Αλιβερίου των Σωματείων που αγωνίζονται για το Κέντρο Υγείας

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
(ΚΛΑΔΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ – ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΝΟΤ. ΕΥΒΟΙΑΣ - ΣΥΝ/ΧΩΝ  ΝΟΤ. ΕΥΒΟΙΑΣ - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΥΜΗΣ - ΟΓΕ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ)
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΛΙΒΕΡΙ 28-11-2016
ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚENΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
Να οργανώσουμε τον αγώνα μας για:
ένα ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ.
ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ:
• Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου.
•  Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας.
•   Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση όλων των δημόσιων Μονάδων Υγείας-Πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης επιστημονικού και υγειονομικού προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
•   Να καλυφθούν ΤΩΡΑ οι υγειονομικές ανάγκες όλων των ανασφάλιστων
Αυξάνει διαρκώς ο αριθμός σωματείων, συλλόγων και φορέων της περιοχής που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα μας. Μέχρι σήμερα έχουν ανταποκριθεί οι:
             Σύλλογος εργαζομένων στο ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
             Γιατροί στο ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
             ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ
             Σωματείο εργαζομένων ΑΓΕΤ ΜΥΛΑΚΙΟΥ
             Σύλλογος εργαζομένων στο ΔΗΜΟ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
             Πανευβοϊκός σύλλογος συνταξιούχων ΔΕΗ
             Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας ΚΥΜΗΣ
             Εμπορικός σύλλογος ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
             Εμπορικός σύλλογος ΑΥΛΩΝΑΡΙΟΥ
             ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ
             ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΑΒΑΛΑ
             ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΛΟΥΣ «ΤΙΤΘΗ»
             ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΟΓΟΣ ΛΕΠΟΥΡΩΝ
             Αθλητικός όμιλος ΝΗΛΕΑΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ
             Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων δημοτικού σχολείου ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ.
             Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων δημοτικού σχολείου ΒΕΛΟΥΣ
             Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων 1ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΥΜΗΣ
             Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΥΜΗΣ
Την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2-12 στις 18.30 στην ΑΙΘΟΥΣΑ του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ στο ΑΛΙΒΕΡΙ ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ.

Τηλέφωνο επικοινωνίας με την πρωτοβουλία Σωματείων 6974434394

Ο ΣΥΡΙΖΑ για την μεταφορά απορριμμάτων του Δήμου Κύμης Αλιβερίου

           
ΤΜΗΜΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ  ΣΥΡΙΖΑ ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

            

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Μετά την ασθμαίνουσα αποκατάσταση των ΧΑΔΑ και αποφεύγοντας τα βαριά πρόστιμα, που στην ουσία θα πλήρωναν οι Πολίτες του Δήμου μας,  τεράστιο πρόβλημα δημιουργήθηκε με τη διαχείριση συνολικά των απορριμμάτων, αφού δεν είχαν δημιουργηθεί προϋποθέσεις ούτε καν  υπήρξε οιοσδήποτε  σχεδιασμός για αυτό.
Αποτέλεσμα; Να δημιουργηθούν δύο νέες ανεξέλεγκτες χωματερές, δίπλα στις υπάρχουσες, στην Κύμη και στο Αλιβέρι. Έτσι  σήμερα η κατάσταση στους χώρους αυτούς -  με την  ανεξέλεγκτη συσσώρευση των απορριμμάτων, όχι από ιδιώτες, αλλά από τον ίδιο το Δήμο - εμφανίζεται ως απαράδεκτη από κάθε άποψη: περιβαλλοντική, υγιεινολογική, πολιτιστική, κοινωνική .
Ο Δήμος, υποτίθεται για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μέχρι της οριστικής του λύσης , συνήψε σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία και  κόστος διαχείρισης  30 ευρώ τον τόνο, συνολικά 700.000 ευρώ το χρόνο, σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που έχει εκδώσει. Η ανικανότητά του όμως να ανταποκριθεί στο οικονομικό αντικείμενό της,   είχε ως αποτέλεσμα την καταγγελία της  και την μεγέθυνση του προβλήματος.  
Από τις 11-10-2016 ζητήσαμε από τη  Δημοτική Αρχή σύγκλιση  Συμβουλίου με μοναδικό θέμα, αυτό των απορριμμάτων. Αντί αυτού έγινε συμβούλιο στις 29/11 και το θέμα αυτό συζητήθηκε ανάμεσα σε άλλα 29 . Η εισήγηση πρότεινε ότι  το κόστος θα είναι 14 ευρώ/τόνο η μεταφορά και 30 ευρώ/τόνο η ταφή. Δεν γνώριζε καν πόσους τόνους σκουπίδια περίπου παράγουμε, αν η τιμή αυτή είναι συνολική ανεξάρτητα με τη συνολική ποσότητα ή αν είναι ανά τόνο που θα ζυγίζονται. Στις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης παρενέβη ο Δήμαρχος λέγοντας: «Χθες συζητήσαμε στο ΦΟΣΔΑ για την τιμή και επειδή είμαστε μέλη του θα πληρώσουμε 25 με 27 ευρώ τον τόνο. Κάπου εκειδά. Δεν είδα τον αντιδήμαρχο για να τον ενημερώσω». Ακόμη και έτσι να είναι τα πράγματα, το κόστος είναι κατά πολύ μεγαλύτερο. Αγγίζει ή και ξεπερνά τα 40 ευρώ τον τόνο έναντι 30 ευρώ του ιδιώτη. Συν και ένα ποσό 30.000 ευρώ απρόβλεπτα!!!! . Φυσικά η απόφαση ψηφίστηκε αποκλειστικά από τη πάντοτε «πειθαρχημένη» συμπολίτευση και την μεταφορά των απορριμμάτων ανέλαβε ο  ΦΟΣΔΑ Α.Ε.
     Με την απόφαση αυτή δημιουργούνται μεγάλα και σοβαρά ερωτήματα:
1.  Πώς ο Δήμος θα ανταποκριθεί στις μεγαλύτερες αυτή τη φορά από την προηγούμενη οικονομικές απαιτήσεις;  Έχουν διασφαλιστεί τα χρήματα και από πού; Ή ο Δήμος θα φανεί και πάλι αφερέγγυος;
2. Γιατί το έργο διαχείρισης ανατέθηκε στο ΦΟΣΔΑ Α.Ε. με μεγαλύτερο κόστος;
3. Τι δε μπορούν να προβλέψουν και θα χρειαστούν 30.000 ευρώ επιπλέον;
4. Για πόσα χρόνια θα αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε τη μεταφορά των απορριμμάτων;
 Η «αποστομωτική» απάντηση που μας άφησε άφωνους ήρθε στο χθεσινό συμβούλιο από τον ίδιο το Δήμαρχο: ¨Δεν υπάρχει άλλη λύση. Για αυτό φταίει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή που πέρασε τα αντλιοστάσια από τη ΔΕΥΑΚΑ στο Δήμο και επιβαρύνθηκε ο Δήμος 1.000.000 ευρώ. »….


                                                   ΤΜΗΜΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΚΥΜΗΣ - ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

Σε εγρήγορση οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας λόγω της Έξαρσης της Γρίπης των Πτηνών στην Ευρώπη

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
                                                                                         Λαμία,  1   Δεκεμβρίου   2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε αυξημένη εγρήγορση βρίσκονται οι υπηρεσίες κτηνιατρικής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, καθώς τον τελευταίο μήνα επιβεβαιώνονται συνεχώς κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε πολλές χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.
Τα κρούσματα αφορούν τον υψηλής παθογονικότητας υπότυπο Η5Ν8 τόσο σε εκτρεφόμενα πουλερικά (Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία), όσο και σε άγρια πτηνά (Ολλανδία, Πολωνία, Δανία, Ελβετία, Αυστρία, Κροατία).
Η γρίπη των πτηνών είναι λοιμώδης ιογενής νόσος των πτηνών, και ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω άμεσης επαφής των πτηνών, με εκκρίσεις από μολυσμένα πτηνά, ειδικά κόπρανα ή μέσω μολυσμένων ζωοτροφών και νερού.
Η νόσος, στην υψηλής παθογονικότητας μορφή της, προκαλεί πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας στα περισσότερα είδη πουλερικών, γεγονός που έχει σοβαρό αντίκτυπο στην κερδοφορία της πτηνοτροφίας. Επίσης, είναι υπαρκτός αλλά  πολύ περιορισμένος ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, δεδομένου οτι μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο. 
Δεδομένου, ότι η σύνθεση της ελληνικής ορνιθοπανίδας αποτελείται κατά κύριο λόγο από μεταναστευτικά είδη άγριων πτηνών και λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες μετακινήσεις αυτήν την περίοδο, συνιστούμε στους πτηνοτρόφους και τους κάτοχους οικόσιτων πουλερικών να λάβουν τα προβλεπόμενα μέτρα βιοασφάλειας και παρακολούθησης των πτηνών.
Τα μέτρα πρόληψης που ενδείκνυνται είναι τα εξής:
             Εφαρμογή  κατάλληλων  συστημάτων προστασίας των εκμεταλλεύσεών,  προκειμένου να αποτρέπεται η επαφή των εκτρεφόμενων πουλερικών με τα άγρια πτηνά, με τη χρήση κατάλληλων προστατευτικών μεταλλικών ή από άλλο  υλικό κατασκευασμένων διχτυών με μικρό άνοιγμα, ή άλλων μέσων που θα επιτυγχάνουν αυτό το σκοπό.
             Διατήρηση  χωριστά, τυχόν, εκτρεφόμενων παπιών και χήνων των εκμεταλλεύσεών από τα  άλλα είδη εκτρεφόμενων  πουλερικών .
             Περιορισμός  στις μετακινήσεις πουλερικών, άλλων πτηνών, οχημάτων και ατόμων στο εσωτερικό και  μεταξύ των εκμεταλλεύσεων.
             Προστασία των εγκαταστάσεων παρασκευής ζωοτροφών καθώς και των συστημάτων  παροχής τροφής και νερού από τυχόν προσεγγίσεις αγρίων πτηνών και  άλλων ζώων (ποντίκια).
             Απαγόρευση  χρήσης  πόσιμου νερού για τα εκτρεφόμενα πουλερικά, όταν αυτό προέρχεται από εξωτερικές δεξαμενές στις οποίες υπάρχει πρόσβαση σε άγρια πτηνά.
             Ύπαρξη  συστημάτων  απολύμανσης για τα  εισερχόμενα  και εξερχόμενα οχήματα στις εισόδους  των εκμεταλλεύσεών τους, και λεκάνες απολύμανσης στις εισόδους των κτιρίων με απολυμαντικό υγρό, που θα ανανεώνεται κάθε 24ωρο
             Εφαρμογή  συστήματος  έγκαιρης ανίχνευσης της γρίπης των πτηνών με  καθημερινή παρατήρηση και καθημερινή καταγραφή σε ειδικό βιβλίο

Καλούμε  τους πτηνοτρόφους να ενημερώσουν άμεσα την Κτηνιατρική Υπηρεσία της περιοχής τους, σε περίπτωση που σημειωθούν θάνατοι σε πουλερικά, πέραν του φυσιολογικού, καθώς επίσης και  τη σωστή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας στα πτηνοτροφεία.


Επίσης, καλούμε υπηρεσίες και ιδιωτικούς φορείς που έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με άγρια πτηνά (δασικοί υπάλληλοι, κυνηγοί, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, ορνιθολόγοι, κέντρα περίθαλψης, φορείς διαχείρισης κλπ), σε περιπτώσεις εύρεσης νεκρών ή ημιθανών άγριων πτηνών να ειδοποιούν τις κατα τόπους  κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Η Λαϊκή Συσπείρωση για την μεταφορά των απορριμμάτων

                                                     
Αλιβέρι 1/12/2016

Συνάδελφοι συναδέλφισσες
Για εμάς για την ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ οι σταθμοί μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) είναι μια σελίδα-ένα κεφάλαιο στο βιβλίο που λέγεται διαχείριση απορριμμάτων.
Δεν μπορεί κάποιος να συμφωνήσει διαφωνήσει με τη σελίδα -κεφάλαιο αν δεν
συμφωνήσει διαφωνήσει συνολικά με το βιβλίο.
Συμφωνούμε ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και υπάρχει πολύ μεγάλη
καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του.
Όχι γιατί το λέει η Ε.Ε, που θέλει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων που θησαυρίζουν από αυτή την δραστηριότητα, αλλά γιατί το έχει ανάγκη ο λαός.
Είναι γεγονός, ότι η έλλειψη Εθνικού Σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων που χαρακτήρισε την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και συνεχίζεται και με τη σημερινή, είναι καίριο ζήτημα το οποίο συνδέεται με την πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων, την επιλογή των κατάλληλων χώρων εναπόθεσης, την ανακύκλωση , την υγειονομική ταφή κλπ.
Η επιλογή των κατάλληλων χώρων είναι σύνθετο ζήτημα και επιβάλλεται να γίνεται μελετημένα, με συγκεκριμένα κριτήρια ώστε οι χώροι να είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές , να εξασφαλίζεται η δημόσια υγεία και να τηρούνται κανόνες προστασίας των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων, να αποφεύγονται προβλήματα που προκαλεί η μεταφορά των απορριμμάτων, να προστατεύεται το περιβάλλον.
Η αναζήτηση λύσεων που συνδέονται με την προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων καθώς επίσης και η ιδιωτικοποίηση του τομέα διαχείρισης απορριμμάτων είναι πολύ επικίνδυνη και αυτό ισχύει και για την περιοχή του δήμου Κύμης -Αλιβερίου.
•   Φαίνεται ξεκάθαρα πως η συζήτηση που αναπτύσσεται για την λήψη μέτρων που αφορούν το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων γίνεται με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.
•   Οδηγούμαστε στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων γεγονός που θα έχει πολύπλευρες επιπτώσεις τόσο στο εισόδημα όσο και στη ζωή του λαού γενικότερα
•   Προωθούνται συμβάσεις παραχώρησης ( ΣΔΙΤ), που στόχο έχουν να δοθεί ζωτικός χώρος στα συσσωρευμένα κεφαλαία των επιχειρηματικών ομίλων για χρυσοφόρες επενδύσεις στο σύνολο των σύμμεικτων απορριμμάτων.
•    Επιλέγονται μονάδες οι οποίες αφενός χρησιμοποιούν τεχνολογίες υψηλού κόστους, αφετέρου έχουν βασική προτεραιότητα την επικίνδυνη για το περιβάλλον και την υγεία, καύση των απορριμμάτων.

Συνάδελφοι συναδέλφισσες
Στο βιβλίο αυτό διαχείριση απορριμμάτων ανήκει και η σελίδα- κεφάλαιο RDF ΑΓΕΤ, άδεια για καύση λυματολάσπης το οποίο αποφεύγεται σαν το λιβάνι ο διάβολος να ανοιχτεί.
•  Για το συγκεκριμένο θέμα της Διαχείρισης των Απορριμμάτων η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ έχει θέση-πρόταση που είναι σε διαφορετική κατεύθυνση με γνώμονα πάντα τα λαϊκά συμφέροντα και την καταθέτει.
•  Ο λαός δεν πρέπει να αποδεχτεί αυτή τη πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, αλλά να παλέψει για την ανατροπή της.
•  Το πρόβλημα των απορριμμάτων μπορεί ολοκληρωμένα να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από ένα Εθνικό Σχέδιο ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων που θα εκπονείται από Ενιαίο Κρατικό Φορέα. Όλα θα αναπτύσσονται με βάση το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισης των αποβλήτων. Με κεντρικούς δημόσιους πόρους.
•  Με προτεραιότητες, που θα παίρνουν υπόψη τους πρώτα και κύρια τις λαϊκές ανάγκες:
   1)  την πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων,
   2)  την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή,
   3)  την πλήρη αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών,
   4)  την επιλογή κατάλληλου συνδυασμού σύγχρονων μεθόδων επεξεργασίας,
   5)  την κατάλληλη χωροθέτηση των σχετικών υποδομών.
•  Η ανέγερση των απαραίτητων εγκαταστάσεων να γίνεται από Ενιαίο Κρατικό Φορέα κατασκευών που θα υλοποιεί τα αναγκαία δημόσια έργα υποδομής.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καλεί τους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής να μην υποκύψει στα διλλήματα που στοχευμένα καλλιεργούν οι διαχειριστές του καπιταλισμού στο δήμο μας, η λύση τόσο για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο δήμο μας, όσο και όλης της χώρας μας είναι στην κατεύθυνση της οργανωμένης πάλης για Εργατική Λαϊκή Εξουσία που με κεντρικό σχεδίασμά και εργατικό έλεγχο θα εφαρμόσει τη Λαϊκή Οικονομία.


                                       Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
                                          ο Δημοτικός Σύμβουλος

                                                 ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΑΗΛ

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΣΤΙΑΙΑΣ-ΑΙΔΗΨΟΥ ΣΤΗΝ 3Η ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ GREEK TOURISM EXPO 2016


Ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού έδωσε το «παρών» στο 3ο Διεθνές ραντεβού για τον Ελληνικό Τουρισμό, που διοργανώθηκε εφέτος μεταξύ 25 και 27 Νοεμβρίου στο υπερσύγχρονο Εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo της Αθήνας.
Η Δήμαρχος κ. Λίνα Ευσταθίου ήταν μία εκ των εισηγητών της ημερίδας που διοργανώθηκε την Κυριακή (27/11) στα πλαίσια των εκδηλώσεων της εν λόγω έκθεσης με θέμα: «Η γαστρονομία αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού. Ευκαιρίες και προκλήσεις». Στην ημερίδα παρευρέθηκαν σημαντικές προσωπικότητες του διεθνούς τουριστικού προσκηνίου, καθώς και εκπρόσωποι φορέων. Μεταξύ αυτών και ο Πρέσβης της Ουκρανίας κ. Βολοδομύρ Σκουρώφ.
Αίσθηση προκάλεσε το θέμα της ομιλίας της κας Ευσταθίου, που μέσω των αρχαίων κειμένων του Πλουτάρχου τεκμηρίωσε πως η Αιδηψός υπήρξε πρωτοπόρος στον γαστρονομικό τουρισμό, αφού 2.000 χρόνια πριν, κατά την Ρωμαϊκή Περίοδο, ήταν ήδη ένας περιζήτητος τουριστικός προορισμός, όχι μόνο για τις ιαματικές της πηγές, αλλά και για τις γαστριμαργικές επινοήσεις ποιότητας, που απολάμβαναν οι επισκέπτες της.
«Τα αρχαία κείμενα που αποθεώνουν τις περιοχές του Δήμου μου, αποτελούν τα καλλίτερα βοηθήματα επιμορφωτικών σεμιναρίων για την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού στην πατρίδα μας» τόνισε μεταξύ άλλων η Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού.

Τελειώνοντας η κ. Ευσταθίου επεσήμανε τις προθέσεις της να δώσει περαιτέρω έμφαση στην προσπάθεια να αναπτυχθεί με σωστό τρόπο ο γαστρονομικός τουρισμός στον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού.

"Έφυγε" ο παιδίατρος Στάθης Δάρας. Η κηδεία αύριο Τρίτη στο 2ο Νεκροταφείο Αθηνών

Το Σάββατο 26/11 έφυγε από την ζωή ο Παιδίατρος Στάθης Δάρας. Ο  Στάθης Δάρας καταγόταν από το Σέρβο Αρκαδίας αλλά παντρεύτηκε προ 50ετίας και πλέον Αυλωναρίτισσα και ζούσε για μεγάλα διαστήματα με την οικογένειά του στο Αυλωνάρι. Εκεί πέρα από την παιδιατρική ασχολήθηκε με τις καλλιέργειες φτιάχνοντας πάντα καλό κρασί που μοιραζόταν με τους φίλους του. Ήταν πατέρας του Μηχανικού Παύλου Δάρα και της Δερματολόγου Χριστίνας Δάρα ενώ έχει ακόμη έναν γιό τον Χρήστο Φώτη Δάρα, Χειρούργο Οδοντίατρο. Παρά την προχωρημένη ηλικία ασκούσε με αφοσίωση ακόμη την παιδιατρική στην Αθήνα αλλά  δεν αποχωριζόταν το Αυλωνάρι και τους φίλους του. Για πάνω από 50 χρόνια ήταν ο αγαπημένος παιδίατρος του Αυλωναρίου. Γράφει η Τζίνα Χροναίου και το αντιγράφουμε από το Avlonari, such a lovely place
"Έφυγε από κοντά του ο άνθρωπος που το αγάπησε πραγματικά και δυνατά παρά το ότι οι ρίζες του ήταν αλλού...
Έφυγε ο άνθρωπος που επί μισό αιώνα ήταν δίπλα του και βοηθούσε τον κόσμο του, γιάτρευε όλα τα παιδιά, ανιδιοτελώς και με τόση αφοσίωση σε αυτό, λες και

η γη ήταν δική του, λες και ο τόπος αυτός τον είχε γεννήσει..
Επί 50 χρόνια κάθε Σάββατο άφηνε την άλλη του αδυναμία, το ιατρείο του και ερχόταν εδώ, να δει τον κόσμο που τον είχε ανάγκη, να συμβουλέψει με το ιδιαίτερο μυαλό του, όσους τον χρειάζονταν, να κάνει καλά τα παιδάκια και να καλλιεργήσει την γη που τόσο πολύ αγαπούσε!!"
Έφυγε με τραγικό τρόπο σε τροχαίο δυστύχημα στην Ακτή Νηρέως. Ο θάνατός του σκόρπισε θλίψη στην οικογένειά του, στους φίλους και στην τοπική κοινωνία του Αυλωναρίου καθώς και στο χωριό του στο Σέρβο Αρκαδίας όπου στη δεκαετία του 70 υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου.
Ο Γιατρός καλλιεργώντας το κτήμα του στο Αυλωνάρι.
  
(Φωτο από την σελίδα του γιού του Χρήστου στο facebook)

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Τρίτη 29/11 και ώρα 12, στον ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας στα Άνω Πατήσια. Ο ενταφιασμός θα τελεστεί στο παρακείμενο 2ο κοιμητήριο.