Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΙ "ΡΟΜΑ" ΤΟΥ ΣΤΕΝΟΥ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΩΝ "ΜΠΑΛΑΜΩΝ"

Η κινητοποίηση που γίνεται από την πλευρά πολιτών στο Αλιβέρι για την απομάκρυνση των Ρομά από το παλιό  νταμάρι στο Στενό  έχει δύο ζητήματα να αντιμετωπίσει. Πρώτον την δημιουργία ενός πράγματι σημαντικού κοινωνικού προβλήματος αλλά και περιβαλλοντικού ακριβώς δίπλα και ουσιαστικά μέσα στην πόλη. Δεύτερον, τον διάχυτο ρατσισμό και την φοβία που τον συνοδεύει  η οποία μεγενθύνει το κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα και δυσχεραίνει την αντιμετώπισή του.
Το ότι τα παιδιά των Ρομά  ενδέχεται  να πάνε σε κάποιο δημοτικό σχολείο της πόλης δεν πρέπει να προβάλλεται ως απειλή. Μακάρι τα παιδιά των Ρομά να πηγαίνουν στα σχολεία και να μορφώνονται και να γίνονται καλύτεροι μαθητές από  τους δικούς μας, τους «Μπαλαμούς».
Ανησυχούμε εξίσου για την ρατσιστική αντιμετώπιση του ζητήματος. Έτσι και αλλιώς δεν μας πάει ο ρατσισμός. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε.
Τώρα η πολιτική πλευρά του ζητήματος. Σήμερα λέγεται ότι συγκαλείται σύσκεψη της Επιτροπής που είχε ορίσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Η μία πλευρά περιμένει  να βγάλει η άλλη το φίδι από την τρύπα για να της το χρεώσει εν συνεχεία. Το τι υποστηρίζουν οι δημοτικές παρατάξεις δεν μας ενδιαφέρει.
Εμείς ξέρουμε ότι την διοίκηση και την πολιτική πρωτοβουλία στον Δήμο την έχει η παράταξη που κυβερνά. Όταν μάλιστα σε όλη τη διάρκεια της θητείας της έχει αγνοήσει απολύτως την κοινωνία και αδιαφορεί για την ουσιαστική συμμετοχή της στις αποφάσεις, όταν έχει παντού στην απέξω την αντίθετη πλευρά, την αντιπολίτευση, και δεν της δίνει λογαριασμό ούτε για εκείνα που είναι υποχρεωμένη να δώσει δεν θα έπρεπε να περιμένει τώρα την θέση της, στην οποία προφανώς θα σπεκουλάρει «αυθωρεί και παραχρήμα».
Η αντιπολίτευση οφείλει να ακούει, να συμπαρίσταται αλλά και να κρατά τις απαιτούμενες αποστάσεις πολιτικής αυτονομίας από τις πρωτοβουλίες διαμαρτυρίας των πολιτών. Αλλά θα ήταν ανόητο να συμμετέχει στην λήψη αποφάσεων. Αυτό να το κάνει μόνη της η πλειοψηφία, όπως το έκανε αλαζονικά έως τώρα. Συνήθως αποτυχαίνει. Αν τα καταφέρει τώρα μπράβο της!!!

Πάντως εμείς, δεν θα αποφύγουμε και μία άλλη σκέψη: Η επίλυση ενός τέτοιου κοινωνικού και περιβαλλοντικού προβλήματος δεν μπορεί να γίνει αγνοώντας ότι πρόκειται για την στέγαση και τις συνθήκες διαβίωσης ανθρώπων οι οποίοι δεν πρέπει να ζουν σε καταυλισμούς και γκέτο γιατί εκεί φωλιάζει η εγκληματικότητα, οι αρρώστιες, η εξαθλίωση. Ο Δήμος οφείλει να λάβει όλα τα μέτρα υγιεινής κατοικίας που επιβάλλουν οι ελληνικοί, ευρωπαϊκοί νόμοι και η διακήρυξη για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Το να πάει νερό και φως σε παράγκες και τσαντίρια μάλλον κοροϊδία είναι παρά κοινωνική ευαισθησία. Να εξασφαλίσει λοιπόν ανθρώπινη και υγιεινή στέγη ανάλογη του πληθυσμού κάθε οικογένειας Ρομά. Για να το κάνει αυτό πρέπει να έχει διαθέσιμη γη που να πληροί τις προϋποθέσεις δόμησης, να εκπονήσει μελέτες και να οργανώσει με τρόπο σύγχρονο και αποτελεσματικό την ανθρωπιστική της παρέμβαση. Κάθε άλλο πιο κάτω από αυτό είναι κοροϊδία και υποκρισία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου