Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Για το κρούσμα ελονοσίας

     Ρεύμα ανατροπής Δημοτική Κίνηση Χαλκίδας

Όπως διαβάσαμε την είδηση, για την παρουσία ενός κρούσματος ελονοσίας στην περιοχή του Δήμου της Χαλκίδας και το συνεπακόλουθο της προληπτικής απαγόρευσης λήψης αίματος από τους πολίτες- αιμοδότες, τρομάξαμε, νομίζοντας ότι ζούμε σε χώρα που ενδημεί η ελονοσία! Ότι στα σύνορα του Δήμου θα είναι στρατιωτικές υγειονομικές δυνάμεις που θα μας απαγορεύουν την είσοδο και έξοδο απ’ αυτόν… Πολλές Αμερικάνικες Ταινίες βιολογικού πολέμου βλέπουν! Και όχι μόνο, αλλά τις πιστεύουν κιόλας… και αναπαράγουν σενάρια!
Βέβαια είναι απορίας άξιο, πως ανεγκέφαλοι αυτοδιοικητικοί, σπεκουλάρουν για το γεγονός του κρούσματος, θέτοντας σε κίνδυνο και πανικό τους πολίτες τα Χαλκίδας.
Ας σοβαρευτούμε:  Υπάρχουν δύο ζητήματα που πρέπει να σημειώσουμε: το ένα είναι η απροκάλυπτη και ανεύθυνη  πολιτική εκμετάλλευση και η δημαγωγία, το άλλο είναι το πραγματικό θέμα
 Όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, έτσι έχουμε και φέτος ενδημικά σποραδικά περιστατικά. Η ελονοσία έχει εξαλειφθεί ως επιδημία από την Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, πέρα από ελάχιστα τέτοια περιστατικά. Μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί ένα τέτοιο περιστατικό, σε αλλοδαπό, που αντιμετωπίστηκε στο Νοσοκομείο Χαλκίδας
 α) Η παρουσία σποραδικών κρουσμάτων ελονοσίας στη χώρα μας είναι ένα φαινόμενο με εξάρσεις και υφέσεις που παρατηρείται όλα τα τελευταία χρόνια και καλώς δεν έτυχε της ίδιας αντιμετώπισης .
β) Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για έγκαιρη διάγνωση, ενημέρωση, πρόληψη και θεραπεία με τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων,  υγειονομικές υπηρεσίες των Περιφερειών, Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) κά.
 γ) Ο αριθμός των «εισαγομένων» κρουσμάτων στην επικράτεια ήταν απολύτως αναμενόμενος λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων/μεταναστών που προσήλθαν στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Σε «εγχώρια μετάδοση» οφείλονται μόνο 4 κρούσματα
δ) Υπάρχει ειδικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της Ελονοσίας που έχει εκπονηθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ και έχει ήδη ενεργοποιηθεί από το Υπουργείο Υγείας.
 ε) Βασική αρχή των πολιτικών δημόσιας υγείας είναι η πρόληψη. Γι’ αυτό το λόγο η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με το ΕΚΕΑ προχώρησε σε διακοπή της αιμοδοσίας σε περιοχές αυξημένου κινδύνου. Η πρόληψη είναι παντού ακρογωνιαίος λίθος της προστασίας της δημόσιας υγείας, αυτοί είναι διεθνώς οι κανόνες αιμοληψίας. Έτσι, σε περιοχές με αυξημένο κίνδυνο δεν θα γίνονται αιμοληψίες.
Όσον αφορά τα  περί «καραντίνας» σε 12 περιοχές της χώρας, για τις αιμοληψίες, δεν είναι σωστό σε αυτή τη χώρα να βάζουμε τα χέρια μας και να βγάζουμε τα μάτια μας…
Όσον αφορά εξάλλου τους προληπτικούς ψεκασμούς, ο επικεφαλής των καθ' ύλην αρμόδιων Περιφερειών κ. Αγοραστός με δηλώσεις του έχει επιβεβαιώσει «έχει γίνει ότι έπρεπε να γίνει» Σημείωσε μάλιστα ότι το 2011 είχαν υπάρξει 40 περιστατικά εγχώριας μετάδοσης, στη Λακωνία, ωστόσο έγιναν οι σωστές κινήσεις και το θέμα αντιμετωπίστηκε. Κανείς τότε δεν έθεσε τέτοιο θέμα και καλά έκανε, γιατί γίνεται φέτος;
Τέλος να τονίσουμε ότι είναι λυπηρό ένα θέμα δημόσιας υγείας που απαιτεί άμεσες, διακριτικές και αποτελεσματικές ενέργειες, να γίνεται αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης και επικοινωνιακής τακτικής , προκαλώντας άσκοπη ανησυχία στους πολίτες, η Δημόσια Υγεία και το αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας της κοινωνίας είναι πολύ ευαίσθητη και σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζεται με όρους καταστροφολογίας και ανεύθυνου λαϊκισμού.
Καλούμε τον Δήμο της Χαλκίδας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να ενημερώσουν, να καθησυχάσουν τους πολίτες της Χαλκίδας και να τους διαβεβαιώσουν ότι έχουν κάνει, σαν καθ’ ύλην αρμόδιοι, ότι προβλέπεται από τους κανονισμούς της πρόληψης ενδημικών ασθενειών.

Χαλκίδα 22 Αυγούστου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου