Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ερέτριας

Ερέτρια, 02/06/2016
 
Ασημίνα Καραμπέτσου
Δ.Σ. Λαικής Συσπείρωσης Ερέτριας 
Με ευθύνη της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου και των άλλων παρατάξεων η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ερέτριας τη Δευτέρα 30/5/2016 σχετικά με την εγκατάσταση ή μη προσφύγων στο Δήμο μας, ήταν αποπροσανατολιστική για την ουσία του προβλήματος.
Με αφορμή την ενδεχόμενη εγκατάσταση προσφύγων στο ξενοδοχείο Olympic Star, ξεδιπλώθηκε τις προηγούμενες μέρες μια επικίνδυνη προπαγάνδα για τα συμφέροντα τόσο των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων του Δήμου μας, όσο και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες.
Από την Δημοτική Αρχή και όλες τις άλλες παρατάξεις συνειδητά αποσιωπήθηκαν οι αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα στο λαό μας - λόγω των αντιλαϊκών μέτρων διαρκείας - που είναι οι ίδιες με αυτές που αναγκάζουν άλλους λαούς στον ξεριζωμό και την προσφυγιά. Και αυτές δεν είναι άλλες από την επιδίωξη για τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που προϋποθέτει τσακισμένα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, και όπως η ίδια η ζωή αποδεικνύει φτάνει μέχρι και σε πολεμικές επεμβάσεις για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των αγορών, των δρόμων μεταφοράς ενέργειας, με θύματα και πάλι τους ίδιους τους λαούς.
Αυτή την επιδίωξη υπηρετεί με συνέπεια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Συμμετέχει, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, υπογράφει και εφαρμόζει τις αποφάσεις της ΕΕ που εντείνουν το πρόβλημα και για τους ξεριζωμένους και για τους Έλληνες. Απόδειξη είναι και τα αποτελέσματα της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, που υπογράφτηκε από την ελληνική κυβέρνηση, έχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεση και των άλλων κομμάτων και έχει οδηγήσει στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας παρά τη θέλησή τους.
Η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη γιατί βάζει το λύκο να φυλάει τα πρόβατα, καθώς έφερε στο Αιγαίο το ΝΑΤΟ, αυτούς δηλαδή που ευθύνονται για την προσφυγιά λόγω των πολεμικών επεμβάσεων που οργανώνουν, για να ελέγξουν δήθεν τις προσφυγικές ροές, ενώ στην πραγματικότητα η παρουσία του αφορά την ενίσχυση της θέσης του στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία, περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση στην περιοχή.
Για όλα τα παραπάνω καμία συζήτηση δεν έγινε από τις υπόλοιπες παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, δηλαδή τους εκπροσώπους των κομμάτων των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης.
Απεναντίας, η όλη συζήτηση αναλώθηκε σχετικά με την ανησυχία ότι θα δεχτεί πλήγμα ο τουρισμός στην περιοχή αν εγκατασταθούν οι πρόσφυγες στο Δήμο, συνοδευόμενη με ολίγη συμπόνια (υποκριτική στην ουσία) για το δράμα τους.


Σ’ αυτό το σημείο για άλλη μια φορά φάνηκε η πολιτική που ακολουθούν στο ζήτημα του τουρισμού. Μιλάνε για «διάσωση» του τουρισμού στην περιοχή, για ανάπτυξη του «ποιοτικού τουρισμού» ενώ γίνεται καθαρό ότι αυτό που εννοούν είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και των μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού. Αντίθετα οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις θα εξακολουθούν να φυτοζωούν ή να κλείνουν κάτω από την πίεση του ανταγωνισμού, της φορολογίας και των χαρατσιών. Οι εργαζόμενοι δε, στον κλάδο θα εξακολουθούν να εργάζονται εποχιακά, με ελαστικές μορφές απασχόλησης, ανασφάλιστοι ή με προγράμματα μαθητείας χωρίς αμοιβή. Θα εξακολουθούν να βλέπουν τους μισθούς τους μειωμένους, παρά το γεγονός ότι ο τουριστικός κλάδος είχε ανάπτυξη τα πρηγούμενα χρόνια, και θα είναι τα μόνιμα θύματα του ανταγωνισμού που οδηγεί μέχρι και στο κλείσιμο ξενοδοχείων για να υπηρετηθούν τα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους αφήνοντας εκατοντάδες οικογένειες στο δρόμο της ανεργίας, όπως συνέβη πρόσφατα με τους εργαζόμενους στο Holidays.  Η δημοτική αρχή δεν μπορεί να θυμάται τώρα τους απλήρωτους εργαζόμενους και τα χρέη των μεγάλων ξενοδοχείων στο Δήμο. Που ήταν όταν οι εργαζόμενοι είχαν ανάγκη την στήριξή του Δήμου στους αγώνες για τα δεδουλευμένα τους; Τι θέση πήρε όταν οι μεγαλοξενοδόχοι από την μια άφηναν απλήρωτο τον κόσμο και από την άλλη φέσωναν τον Δήμο και τη ΔΕΥΑΕ χιλιάδες ευρώ; Δεν δέχτηκε να βγάλει ούτε ένα ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου για αλληλεγγύη στους εργαζόμενους, έκανε τα στραβά μάτια στα χρέη των μαγελοξενοδόχων και έφτιαχνε μαζί τους επιτροπές για να μελετήσουν την «ανάπτυξη» του τουρισμού στην περιοχή.

Ως εκ τούτου η αρνητική τοποθέτηση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα της εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών στο Olympic Star, πέρα από το ότι αντικειμενικά το συγκεκριμένο ξενοδοχείο αυτή τη στιγμή δεν πληροί βασικές προϋποθέσεις για ανθρώπινη διαβίωση εφόσον δεν έχει νερό, ρεύμα, λειτουργικό βιολογικό, εξοπλισμό, βρίσκεται ενταγμένη στην επιδίωξη της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μεγαλοξενοδόχων και γι’ αυτό και στη συζήτηση του θέματος διαχωρίσαμε τη θέση μας από το σκεπτικό της πλειοψηφίας.

Καλούμε όλους τους εργαζομένους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία του Δήμου Ερέτριας να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και μετανάστες. Να απομονώσουν ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις, που υποδαυλίζονται από τους ναζιστές και εγκληματίες της Χρυσής Αυγής.

Μέσα από τους μαζικούς τους φορείς, τα ταξικά σωματεία, να διεκδικήσουμε να σταματήσει άμεσα ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος. Να απεμπλακεί άμεσα η χώρα μας από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ που μετατρέπουν την Μεσόγειο σε θάλασσα νεκρών.


Να διεκδικήσουμε το δικαίωμά των προσφύγων να πάνε στις χώρες προορισμού τους και να εξασφαλιστούν άμεσα μέτρα ανακούφισης και στήριξης τους για όσο διάστημα βρίσκονται στη χώρα μας, παρά τη θέλησή τους. Να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς χώροι προσωρινής φιλοξενίας, με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και όχι διάφορων ΜΚΟ ή «καλοπροαίρετωνς» ξενοδόχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου