Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ENERGY TRADING A.E. ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ

ENERGY TRADING A.E.
Αμαρουσίου Χαλανδρίου 94
151 25 Μαρούσι
τηλ. (+30) 210 6996260
url. www.entrade.gr
mail. info@entrade.gr

Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2014

Προς:
Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Περγαντά Κλέαρχο
Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης
Ενημερωτικό bloglala-to.blogspot.gr
Παράταξη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
          Κάθε ενδιαφερόμενο       


ΘΕΜΑ: Σχόλια επί της επιστολής της παράταξης ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ προς τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Περγαντά Κλέαρχο

Αγαπητοί,
Σε απάντηση της επιστολής που απέστειλαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της παράταξης ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ κ.κ. Τάσος Χρονάς, Σοφία Ντούρου και Γιώργος Γκικόπουλος σχετικά με την θετική απόφαση που έλαβε η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης  για την Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων [Μ.Π.Ε.] του έργου της εταιρίας μας Energy Trading: «Αδειοδότηση μονάδας παραγωγής βιοαερίου με αναερόβια χώνεψη και ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιοαερίου ισχύος 250 kWe στην περιοχή 'Βάγια' Τ.Κ. Αγίου Λουκά Δ.Ε. Ταμυνέων του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας», έχουμε να αναφέρουμε τα ακόλουθα:
1ον – ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΟΝΑΔΑΣ: Η μονάδα παραγωγής βιοαερίου που σχεδιάζεται έχει πολύ μικρή εγκατεστημένη ισχύ και δυναμικότητα. Ενδεικτικά η ισχύς των 250 kWe αντιστοιχεί στην ιπποδύναμη 335 hp, δηλαδή 3 ΙΧ αυτοκινήτων και λιγότερο από την ισχύ ενός τυπικού αγροτικού ή φορτηγού οχήματος! Η δυναμικότητα επεξεργασίας αγροτικών και κτηνοτροφικών υπολειμμάτων είναι μικρότερη από την παραγωγή των εν λόγω υπολειμμάτων της πολύ κοντινής περιοχής (ακτίνας 20χλμ). Για αυτόν τον λόγο άλλωστε και η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης  τόνισε πως πρόκειται για ένα ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΕΡΓΟ που θα ωφελήσει στην διαχείριση των υπολειμμάτων της περιοχής και θα βελτιώσει την υφιστάμενη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Οι εγκαταστάσεις (δεξαμενές και υπαίθριες αποθήκες και σιλό αγροτικών προϊόντων) θα έχουν κάλυψη δύο (2) περίπου στρεμμάτων εντός ιδιόκτητου αγροτεμαχίου έκτασης έντεκα (11) στρεμμάτων.
2ον – Α’ ΥΛΕΣ: Η μονάδα έχει σχεδιαστεί να διαχειρίζεται κατά βάση αγροτικά υπολείμματα όπως στελέχη καλαμποκιού, άχυρα, στελέχη καλαμιού, κλαδέματα δένδρων κ.ο.κ. καθώς και την υγρή κοπριά από δύο και όχι περισσότερα κοντινά βουστάσια (το ένα σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου στα πέριξ  του χωριού Αγ. Λουκάς και το άλλο σε απόσταση περίπου 20χλμ που βρίσκεται στο χωριό Ωρολόγιο. Όπως είναι γνωστό σε όσους είναι σχετικοί με την τεχνολογία αναερόβιας χώνευσης καθώς και σε όσους μελέτησαν την σχετική Μ.Π.Ε. της εταιρίας, οι διεργασίες επεξεργασίας των πρώτων υλών γίνονται σε ερμητικά κλειστές δεξαμενές απουσία αέρα (καθώς πρόκειται για τεχνολογία αναερόβιας χώνευσης). Είναι προφανές πως με την τεχνική αυτή οι οσμές που αναφέρθηκαν στο σημείωμα της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ελαχιστοποιούνται και σε κάθε περίπτωση θα βελτιώσουν αισθητά το υφιστάμενο πρόβλημα. Άλλωστε πλήθος εγκαταστάσεων στο εξωτερικό πιστοποιούν την σχεδόν απουσία οσμών από τις εγκαταστάσεις της εν λόγω τεχνολογίας, οι οποίες χωροθετούνται πλησίον του αστικού ιστού, και πολλές φορές εντός αγροικιών καθώς τέτοιες μονάδες χρησιμοποιούνται ως μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης αγροτικών και κτηνοτροφικών υπολειμμάτων.

3ον – ΘΕΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ: Η θέση της σχεδιαζόμενης μονάδας βρίσκεται 2χλμ εκτός του οικισμού Αγ. Λουκάς. Η θέση αυτή περιγράφεται επ’ ακριβώς -σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία- σε πλήθος σχεδίων που συνοδεύουν την σχετική Μ.Π.Ε. η οποία έχει κοινοποιηθεί στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης (σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή) και συγχρόνως, για αυτή τη θέση έχουν γνωμοδοτήσει θετικά πλήθος Υπηρεσιών. Όπως είναι γνωστό, τον ορισμό «ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ» τον προσδιορίζει η κείμενη νομοθεσία ανάλογα με το οικοσύστημα και το μέγεθος της όχλησης που προσδίδει η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση και σε καμιά περίπτωση δεν είναι υποκειμενική.  Ως εκ τούτου, η μονάδα ΔΕΝ σχεδιάστηκε σε τέτοια περιοχή διαφορετικά δεν θα γνωμοδοτούσαν οι σχετικές υπηρεσίες υπέρ του έργου. Περεταίρω, η εταιρεία έχει υποβάλλει μαζί με την σχετική ΜΠΕ -χωρίς αυτό να απαιτείται από τη σχετική νομοθεσία λόγω του μικρού μεγέθους της μονάδας- τεύχος συμβατότητας της χωροθέτησης της μονάδας με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ. Σημειώνουμε ότι η μονάδα κατατάσσεται στην περίπτωση 303.γ) «Σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με χρήση Βιοαερίου» της ΥΑ Αριθ. οικ. 3137/191/Φ.15 (ΦΕΚ Β’ 1048/2012) και χαρακτηρίζεται ως μονάδα χαμηλής όχλησης και η μονάδα θα μπορούσε να χωροθετηθεί ακόμα και σε απόσταση 500μ από τα όρια του οικισμού. Τα παραπάνω προκύπτουν και από τη σχετική βεβαίωση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δ.Κύμης-Αλιβερίου με αρ.πρωτ. 23212/4.09.2013. Επιπλέον, όπως ήδη αναφέρθηκε, το μέγεθος της μονάδας είναι τέτοιο που θα μπορούσε να εγκατασταθεί πρακτικά και πιο κοντά στον οικισμό ή ακόμα και μέσα όπως συνηθίζεται άλλωστε σε πλείστες περιπτώσεις τέτοιων εγκαταστάσεων στην Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί πως μικρά ελαιουργεία σαν αυτά που διαθέτει το χωριό Αγ. Λουκάς, έχουν αντίστοιχο μέγεθος και είναι εγκατεστημένα εντός του πολεοδομικού ιστού του χωριού!
4ον – ΤΡΟΠΟΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ: Η μετακίνηση των φορτηγών τροφοδοσίας θα γίνεται από αγροτικές οδούς που βρίσκονται περιφερειακά του χωριού. Η σχεδιαζόμενη διαδρομή είναι από τον περιφερειακό δρόμο Αγ. Λουκά – Τραχηλίου και παράκαμψη πριν το χωριό Παραμερήτες (θέση Άγιος Ιωάννης) προς Αφιλέου. Ο αγροτικός αυτός δρόμος (προς Αφιλέου) περνάει από την θέση εγκατάστασης. Είναι γνωστό πως στο αγροτικό δίκτυο πολύ συχνά διέρχονται αγροτικά μηχανήματα και ως εκ τούτου είναι κατάλληλο για την διακίνηση των φορτηγών μηχανημάτων της εταιρίας. Σε κάθε περίπτωση οι μετακινήσεις που σχετίζονται με την δραστηριότητα δεν θα επηρεάσουν το χωριό.
5ον – ΥΔΡΟΦΟΡΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ: Υπάρχουν δύο γεωτρήσεις σε κοντινή απόσταση, η μία σε απόσταση ~200μ και ή άλλη σε απόσταση ~500μ από τη θέση εγκατάστασης. Η εταιρία έχει εκπονήσει ειδική υδρογεωλογική μελέτη για το θέμα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία η οποία αναδεικνύει πως δεν υπάρχει επίδραση στον υδροφόρο ακόμα και στην ακραία περίπτωση αστοχίας της μονάδας. Θυμίζουμε πως οι εγκαταστάσεις της μονάδας είναι ερμητικά κλειστές (άλλωστε αυτός είναι ο μόνος τρόπος να είναι η μονάδα λειτουργική) και αεροστεγείς. Επιπλέον, προς καθησύχαση των κατοίκων του χωριού, η εταιρία έκανε προφορική πρόταση προς τη απερχόμενη Δημοτική Αρχή (την οποία θα καταθέσει άμεσα και γραπτά) να αναλάβει με δικά της έξοδα την εκπόνηση ετήσιων μετρήσεων από ανεξάρτητο φορέα που θα επιλέξει η Κοινότητα Αγ. Λουκά ώστε να ελέγχεται η κατάσταση των υδάτων των δύο (2) εγγύς γεωτρήσεων, με την έναρξη λειτουργίας της μονάδας.
6ον – ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ: Είναι αναληθές πως  η διαδικασία που έλαβε χώρα ήταν εν κρυπτώ καθώς –όπως όλοι γνωρίζουν- ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται με όλες τις πράξεις δημοσιότητας. Αναλυτικά:
·         Η εταιρία μας υπέβαλε στις 25/07/2013 με αρ. πρωτ. 3604/141270 την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε συνέχεια σχετικής αλληλογραφίας με την αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Στερεάς Ελλάδας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας και κατόπιν τελευταίων δευτερευουσών αλλαγών που ζητήθηκαν με το υπ‘ αριθμ. πρωτ. 5327/228370/12.12.2013 υπεβλήθησαν τα δεκατρία (13) τεύχη στις 4/2/2014 προς διαβίβαση στις λοιπές αρμόδιες υπηρεσίες. 
·         Στις 19/02/2014 με το υπ.αριθμ. 753/29603 έγγραφο της ΠΕΧΩ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης διαβιβάστηκαν με ευθύνη της Υπηρεσίας τα τεύχη της ΜΠΕ σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (Περιφέρεια, Δήμος, ΝΕΧΩΠ, Αρχαιολογίες, Δασαρχείο, Λοιπές Υπηρεσίες).
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όλοι οι φορείς έπρεπε να γνωμοδοτήσουν εντός 35 εργάσιμων ημερών (αρ.4, παρ.3γ,Ν.4014/2011), και μετά την παρέλευση της ως άνω προθεσμίας η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα μπορούσε να προχωρήσει στην έκδοση των ΑΕΠΟ.
Σήμερα βρισκόμαστε 6 μήνες μετά την διαβίβαση του ως άνω έγγραφο, και αν κάποιος θα έπρεπε να αναφέρεται σε μη τήρηση των διαδικασιών θα έπρεπε να είναι η εταιρεία μας.
·         Στις 19/02/2014 διαβιβάζεται η σχετική Μ.Π.Ε. στο Περιφερειακό Συμβούλιο με το υπ’ αριθμ. 753/29603 και ζητείται να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες δημοσιοποίησης της ΜΠΕ, να αποσταλεί αποδεικτικό ανάρτησης στον πίνακα ανακοινώσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και αποκόμματα εφημερίδων που έγιναν οι σχετικές δημοσιεύσεις.
·         Μετά από εντολή της υπηρεσίας πραγματοποιήθηκε δημοσίευση στις κάτωθι εφημερίδες:
o   «ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ» (καθημερινή κυκλοφορία φύλλο Τρίτης 11 Μαρτίου 2014)
o   «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΥΒΟΙΑ» (καθημερινή κυκλοφορία φύλλο Σαββάτου 8 Μαρτίου 2014)
o   «ΠΑΝΕΥΒΟΪΚΟ ΒΗΜΑ» (εβδομαδιαία κυκλοφορία φύλλο Πέμπτης 13 Μαρτίου 2014)
·         Σύμφωνα με την σχετική Πρόσκληση-Ανακοίνωση, η ΜΠΕ ήταν διαθέσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο (φορέα, κάτοικο, κλπ) για παροχή πληροφοριών. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορούσε να υποβάλλει την γνώμη του και επαρκώς τεκμηριωμένες προτάσεις σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ Β’ 1391/2003.
·         Όλα τα παραπάνω τεκμηριώνουν ότι η διαδικασία δεν έγινε εν κρυπτών, ενώ επιπλέον όλη η διαδικασία έχει διαρκέσει περισσότερο χρονικό διάστημα από το προβλεπόμενο από τη νομοθεσία
·         Η ΜΠΕ συζητήθηκε και έλαβε θετική απόφαση από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης την 3/7/2014 με αρνητική ψήφο μονάχα αυτή της κα Ντούρου δηλώνοντας ότι: «η αρνητική ψήφος δηλώνει  την πλήρη αντίθεσή της για την ιδιωτικοποίηση - ξεπούληµα της  ενέργειας σε µεγάλους επιχειρηµατικούς οµίλους ενώ γίνονται  δυσβάσταχτα τα τιµολόγια της ∆ΕΗ για τα λαϊκά νοικοκυριά» χωρίς να κάνει κάποια παρατήρηση επί του περιεχομένου της ΜΠΕ.

Θα θέλαμε να σημειώσουμε πως με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι υπάρχει εσφαλμένη πληροφόρηση  με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί  εσκεμμένα ή  άθελα από κάποιους  λάθος εικόνα για την δραστηριότητα που προτίθεται η εταιρεία μας να αναπτύξει. Η εταιρεία μας αποτελείται από μια ομάδα νέων επιστημόνων μηχανικών που έχουν εξειδικευτεί στην ενέργεια. Στη κρίσιμη περίοδο που βιώνουμε όλοι και δη εμείς οι νέοι  αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις μας και να παλέψουμε στον τόπο μας. Αυτό τον τόπο τον νοιαζόμαστε τουλάχιστον το ίδιο με όσους αυτή τη στιγμή διαμαρτύρονται. Η εταιρεία μας  όπως ιστορικά απασχόλησε άτομα από το χωριό του Αγίου Λουκά έτσι και τώρα  με την υλοποίηση της μονάδας αυτής θα  δημιουργήσει 4-6 θέσεις εργασίας Μηχανικών και Τεχνικών καθώς και 4-5 θέσεις εποχιακού προσωπικού οι οποίες θα καλυφθούν από κατοίκους του χωριού.
Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, η εταιρία μας θα μοιράσει εντός των ημερών σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο σε όλο το χωριό. Επιπλέον, θα οργανώσει –με την βοήθεια ελπίζουμε- των τοπικών αρχών ενημερωτική ημερίδα ώστε να αποκτήσουν όλοι μια σαφή εικόνα του τι πρόκειται να γίνει και να μην παρασύρονται από την παραπληροφόρηση (για παράδειγμα κραυγαλέα αναληθείς αναφορές σε πιθανή καύση σκουπιδιών από την μονάδα, πράγμα το οποία δεν έχει καμία σχέση με την δραστηριότητα και με την τεχνολογία της σχεδιαζόμενης μονάδας) που έχει λάβει χώρα.
Με εκτίμηση,
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της  Energy Trading,
Τερζής Κωστής







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου