Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΥΜΗΣ


                                    Κύμη, 22/11/2013
Αρ. πρωτ.: 204
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  
            Από την εκλογή του, τον  Οκτώβριο του  2011, το Σωματείο Εργαζομένων της Ηλεκτρομηχανικής έχει δώσει έναν τιτάνιο αγώνα με μοναδικό στόχο και σκοπό την διάσωση του εργοστασίου. Διάσωση που θα φέρει την λύτρωση τόσο στους εργαζόμενους, όντας απλήρωτοι 11 μήνες -και συνεχίζουμε-, όσο και σε μια περιοχή χαρακτηρισμένη ως μειονεκτική και δυσπρόσιτη  με την ανεργία να κτυπάει το ασύλληπτο ποσοστό του 80%, την περιοχή της Κύμης. Σε όλη αυτήν την πορεία του στους Αγώνες, στις  Καταγγελίες, Αναφορές, Ανακοινώσεις αυτό που κυρίως  το χαρακτηρίζει είναι η ανάδειξη των τεραστίων προβλημάτων των εργαζομένων, τον πόλεμο που δέχεται το εργοστάσιο για να κλείσει, και τα θετικά αποτελέσματα που θα είχε για μια ολόκληρη περιοχή η ανάπτυξη του.
   Όλα αυτά χωρίς ίχνος κομματικού χρωματισμού, άσπιλα και αμόλυντα. Πολιτικοποιημένοι είμαστε κομματικοποιημένοι όχι, τουλάχιστον σαν Σωματείο.     Μοναδικό  εργαλείο σε όλες τις δραστηριότητες του η χρήση της αλήθειας και μόνο.
   Στις 17/11/2013, σε ανακοίνωση – κάλεσμα, αναφέρθηκε ότι υπάρχει Δέσμευση του Υπουργού κου Σίμου Κεδίκογλου για νομοθετική ρύθμιση που θα διευθετούσε το πρόβλημα πληρωμών που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.
   Προς αποκατάσταση πάσης αλήθειας: ο Υπουργός δεν δεσμεύτηκε, αλλά υποσχέθηκε ότι θα εξεταστεί το πρόβλημα από τη νομική του υπηρεσία, μαζί με την νομική υπηρεσία των ΕΑΣ, προς εξεύρεση λύσης με νομοθετική ρύθμιση στην Βουλή.
   Διορθώνουμε λοιπόν τη συγκεκριμένη διατύπωση, με γνώμονα πάντα την αλήθεια. Ωστόσο, σημειώνουμε τα εξής: παρ’ ότι έχει παρέλθει διάστημα περίπου 20 ημερών από την προαναφερθείσα συνάντηση, δεν έχουμε καμία περαιτέρω ενημέρωση για το θέμα, ενώ:
1)     Στις 13/11/13, μια εβδομάδα μετά τη συνάντηση, ψηφίστηκε στη Βουλή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με σκοπό την εξόφληση δεδουλευμένων στους εργαζομένους των ΕΑΣ, χωρίς να γίνεται  καμία αναφορά στους εργαζόμενους της θυγατρικής εταιρείας Ηλεκτρομηχανικής Κύμης, οι οποίοι είναι απλήρωτοι πολύ περισσότερους μήνες! Αμέλεια; σκόπιμη παράλειψη; Πάντως σίγουρα μία  -ακόμα- χαμένη ευκαιρία…
2)     Σε προχθεσινή (21/11/13) συνάντηση του σωματείου με τον πρόεδρο των ΕΑΣ κο Δεμίρη, ο οποίος ήταν παρών και στην αντίστοιχη που είχε προηγηθεί με τον Υπουργό, όχι μόνο δεν αναφέρθηκε σε οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς του ή της νομικής υπηρεσίας προς διευθέτηση του προβλήματος, αλλά αντιθέτως αποποιήθηκε κάθε ευθύνη, παραπέμποντάς μας απευθείας στα αρμόδια Υπουργεία! 
    Θέλουμε εδώ να υπενθυμίσουμε στον Υπουργό την δέσμευση του για την ίση μεταχείριση των εργαζομένων της ΗΜΚ με τους εργαζόμενους των ΕΑΣ. Αυτό θεωρούμε και λογικό και αυτονόητο, μέχρι  σήμερα όμως καμία ενέργεια της πολιτείας δεν έχει εκτελεστεί προς αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα, βιώνουμε μια προσπάθεια απαξίωσης του εργοστασίου και ώθησης των εργαζομένων του στην ανέχεια, που έχει ξεπεράσει κάθε όριο.
ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΤΟ ΑΝΕΧΘΟΥΜΕ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ!
    Απαιτούμε άμεση συνάντηση  μεταξύ των  Υφυπουργών, των Βουλευτών, των πολιτικών φορέων του Νομού και του Σωματείου για την εξεύρεση λύσεων στο μείζον θέμα της Ηλεκτρομηχανικής. Αν δεν την προκαλέσετε εσείς θα την προκαλέσουμε εμείς.

    Για το ΔΣ

            Η πρόεδρος                     Η γεν.γραμματέας
                                              Μ.Χουλιαρά                          Β.Γκατζιώνη





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου