Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

ΣΩΜΑΤΕΙΟ Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ 8 ΧΩΡΙΩΝ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αρ. 1
Της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Τραχηλίου – Παραμεριτών – Παρθενίου – Αγίου Λουκά – Αγίου Ιωάννη – Αγίου Γεωργίου – Θαρρουνίων – Κρεμαστού
*  *  *
Η Συντονιστική μας Επιτροπή αποφάσισε να οργανωθεί σε σωματείο κατά τον Αστικό Κώδικα. Στις ζυμώσεις της τελευταίας περιόδου, οι οποίες κορυφώθηκαν στις συναντήσεις και συνεδριάσεις της 25ης Μαρτίου 2013, διαμορφώθηκε σε τελική μορφή και υπογράφηκε το Καταστατικό μας. Την επομένη, κατετέθη αίτηση στο Πρωτοδικείο και απομένει το τυπικό μέρος, πλέον, για την απόκτηση της νομικής μας προσωπικότητας.
Οι λόγοι που μας οδήγησαν στην πρωτοβουλία αυτή είναι ιδίως τρεις:
Πρώτον: η ανάγκη οργάνωσης της δράσης μας σε πιο μακροχρόνια βάση. Η οργάνωση αυτή δεν αφορά μόνο την επείγουσα περίσταση που οδήγησε στην αγωνιστική οργανωτική ανάδυσή μας, και που είναι η απειλή κατασκευής εργοστασίου επεξεργασίας σκουπιδιών σε καταπατημένη δασική έκταση της «Μεγάλης Βόλτας» Παραμεριτών. Αφορά και την θέση πιο μακροπρόθεσμων στόχων για την ανάδειξη και προστασία του περιβάλλοντος και του τόπου μας. Ο λόγος που διανοήθηκαν ορισμένοι να απειλήσουν τα δάση και το περιβάλλον μας είναι ότι, αν και «έχουμε τα προσόντα» δεν «είχαμε τα χαρτιά» που να μας προστατεύουν. Ο τόπος μας, ένας τόπος ευλογημένος από την φύση, βρέθηκε ανοχύρωτος «στα χαρτιά», πράγμα που, σε συνδυασμό και με την εσφαλμένη πολιτική εκτίμηση ορισμένων, δημιούργησε την παρούσα απειλή. Η προαγωγή της μελέτης του περιβάλλοντος, της χλωρίδας, της πανίδας, των παραδοσιακών στοιχείων της περιοχής μας, και η επιμέλεια της έκδοσης των προστατευτικών διαταγμάτων για την εσαεί προστασία του τόπου μας αποτελεί ένα αντικείμενο της μακροπρόθεσμης δράσης μας. Μακροπρόθεσμη δράση, όμως, σημαίνει γραπτή οργάνωση.
Δεύτερον: η ανάγκη αναβάθμισης της δικαστικής, καθώς και γενικότερα της προς τα έξω παράστασής μας, σε αυτήν του οργανισμού με νομική προσωπικότητα.
Τρίτον: η οργάνωση και προώθηση του πολιτικού μας λόγου. Η Συντονιστική μας Επιτροπή εξαρχής εξέδιδε διακηρύξεις, ανακοινώσεις και κάθε λογής πολιτικά κείμενα και καταγγελίες, προέβαινε σε ενέργειες, προσφυγές, παραστάσεις. Όμως, η ακριβέστερη πολιτική μας τοποθέτηση προς τα έξω απαιτούσε επίσης μια διαδικασία γραπτής οργάνωσης και προς τα μέσα. Αλλιώς κινδυνεύουμε να επιτρέψουμε σε άλλους, καλοπροαίρετους ή κακοπροαίρετους, να μιλάνε για μας, με κίνδυνο πρόκλησης συγχύσεων.

Μαζί με το Δελτίο αυτό δίνουμε στην δημοσιότητα τα πιο «πολιτικά» κομμάτια του Καταστατικού μας: το Προοίμιο και τα άρθρα 1, 2 και 3.
Ιδιαίτερα τονίζουμε την διάταξη του άρθρου 2 παρ. 4, που προσδιορίζει την πολιτική διάσταση του αγώνα μας και τις σχέσεις μας με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Ως εκπρόσωποι του αγώνα των κατοίκων της περιοχής διατηρούμε την αυτοτέλεια, την ανεξαρτησία και την ελευθερία δράσης μας σύμφωνα με τους δικούς μας, δημοκρατικούς κανόνες και διαδικασίες. Καμία παράταξη και κανένα πρόσωπο, οσοδήποτε καλοπροαίρετο, δεν μπορεί να μας θεωρεί δεδομένους και κανενός από τα υφιστάμενα πολιτικά σχήματα δεν είμαστε «παράρτημα». Θα συνεργαστούμε με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, όσες είναι σύμφωνες με τους σκοπούς μας.
Σε όσες πολιτικές δυνάμεις, βέβαια, απεργάζονται τα σκοτεινά τους σχέδια κατά του τόπου μας, στους εκπρόσωπους της αδιαφάνειας, της διαπλοκής και της διαφθοράς, αντιτάσσουμε οργάνωση κι ανένδοτο αγώνα.
Και ως πράξη τέτοιας οργάνωσης θα πρέπει να εκληφθεί από όλους η ίδρυσή μας σε σωματείο.
Από την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου