Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ Τ. ΔΗΜΟ ΑΥΛΩΝΟΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ
 «ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ» κ. ΓΙΑΝΝΗ  ΣΙΑΓΙΑΝΝΗ
 Αλιβέρι, 26-8-2012
Σήμερα δεν είναι ίσως ακόμα η ώρα για την αποτίμηση των διαπιστωμένων ευθυνών, της ολιγωρίας και της ανεπάρκειας του θεσμού της Δημοτικής Πολιτικής προστασίας στην περιοχή μας.
Σήμερα είναι ακόμα μέρα θλίψης και περισυλλογής. Για την οικολογική καταστροφή του τόπου μας, για τους κόπους μια ζωής που έγιναν στάχτη, για τη γη μας που κάποιοι της στερούν συχνά τη γονιμότητά της.
Σήμερα το Αυλωνάρι, το Πυργί και κυρίως το Μαντράκι, η Αχλαδερή και η Κορασίδα, αναμετρώνται με τις πληγές τους. Αναμετρώνται με τη δυνατότητα της επανεκκίνησης της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, τη δυνατότητα της σταδιακής επαναφοράς της ομορφιάς, του «οξυγόνου» και αυτής της ίδιας της ηρεμίας στην περιοχή.
Σήμερα, όλοι μας πρέπει να αναμετρηθούμε με τον ωχαδερφισμό, τις δεδομένες ανεπάρκειες θεσμών, την αναποτελεσματικότητα και την έλλειψη συντονισμών αλλά κυρίως να αναμετρηθούμε με τα «εγκληματικά συμφέροντα», τις «εγκληματικές αμέλειες» και τις «νοσηρές διαταραχές», στοιχεία που χαρακτηρίζουν τους φυσικούς αυτουργούς αυτής και κάθε άλλης φυσικής καταστροφής.
Σήμερα δε, θα πρέπει να αναμετρηθούμε με τη δυνατότητα ότι έστω και εκ των υστέρων μπορούμε να οδηγήσουμε το φυσικό περιβάλλον και την τοπική οικονομία στο δρόμο της επούλωσης των σοβαρών πληγών που προξενηθηκαν σ αυτό.
Ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου οφείλει να καταγράψει ή να ζητήσει τη καταγραφή των σοβαρών ζημιών που υπέστη η συγκεκριμένη περιοχή.
Έτσι η καταγραφή των καμένων καλλιεργειών ή δενδροκαλλιεργειών, η καταγραφή του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου (κτηνοτροφία) της περιοχής είναι επιτακτική.
Η καταγραφή των ζημιών σε σπίτια, αγροικίες, βοηθητικά και αγροτικά κτίσματα και η άμεση υπαγωγή τους στον Τομέα Αποκατάστασης Πυρόπληκτων για την περαιτέρω με τη συνδρομή του αντίστοιχου Ταμείου για την επισκευή ή ανακατασκευή τους.
Η καταγραφή με την συνεργασία των αντίστοιχων Υπηρεσιών, όλων των μνημείων αλλά και των θρησκευτικών ναών, με στόχο την αποκατάσταση ή την ανακατασκευή τους (π.χ. Άγιος Αντώνιος, Άγιος Χαράλαμπος, Μονή Καρυών κλπ).
Άμεσα πρέπει να ξεκινήσουν οι μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι τεράστιος και μπορεί να φέρει ανεπανόρθωτα πλήγματα σε όλη τη περιοχή.
Ειδικά στον οικισμό και την περιοχή της Κορασίδας (γνωστοί για τα τεράστια γεωλογικά της προβλήματα και τα ασταθή και σαθρά εδάφη), ο κίνδυνος είναι ΑΜΕΣΟΣ. Οι κατολισθήσεις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους ελλοχεύουν.
Απαιτούνται ταχείες και συντονισμένες ενέργειες.
Η Δημοτική Αρχή οφείλει να κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος.
Η Περιφέρεια να ενεργοποιηθεί και να συνδράμει μελετητικά και υλικά.
Η Κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του Νομού να αναδείξει το πρόβλημα και να πιέσει με τη σειρά της την κυβέρνηση.
Αυτά είναι τα ελάχιστα που μπορούμε να κάνουμε για την μερική άρση της καταστροφής και των επιπτώσεών της.
Ας ελπίσουμε να μην ακολουθηθεί η πεπατημένη………


                                                                                                           ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΓΙΑΝΝΗΣ
                                                                                        Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης
                                                                                                              «Ενεργοί Δημότες»

                                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου