Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ –ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ : ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ


 
Το πρόβλημα της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων στην πατρίδα μας και ειδικότερα στην Νοτ. Εύβοια, μας ταλανίζει χωρίς να έχει δοθεί λύση μέχρι σήμερα  για περισσότερο από δέκα(10) χρόνια. Σχεδιασμοί, χωροθετήσεις, έννοιες όπως: ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων), ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων), ΦΟΔΣΑ( Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Ανάκτηση, Ανακύκλωση, Κομποστοποίηση έχουν μπει στο λεξιλόγιο μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Αντιδράσεις, κινητοποιήσεις των τοπικών κοινωνιών, δίκαιες τις περισσότερες φορές, ακυρώσεις πισωγυρίσματα και το πρόβλημα παραμένει χωρίς λύση. Κάποιοι επένδυσαν το πολιτικό τους μέλλον και την πολιτική τους επιβίωση, τορπιλίζοντας κάθε προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος, αρκεί να τους βόλευαν συγκυριακά οι αντιδράσεις.
Οι πολίτες προβληματίζονται, όλοι επιζητούν βέβαια τη λύση, αλλά άλλοι θέλουν τα απορρίμματα απλά μακριά από το σπίτι τους, «στην αυλή του άλλου». Κάποιοι όμως δίκαια διαμαρτύρονται, όταν αποφασίζεται ερήμην τους, χωροθετήσεις δίπλα στα σπίτια τους, ή σε χώρους ακατάλληλους περιβαλλοντικά-γεωλογικά που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής αντί να την αναβαθμίζουν.
Οι χωροθετήσεις δεν είναι δυνατό να αποφασίζονται στη βάση, ποιοι είναι «φίλοι», «ημέτεροι» «αντίπαλοι», που θα έχουμε λιγότερο πολιτικό κόστος, ή πόσο θα κοστίσει στους αντιπάλους μας.
Η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται στην βάση επιστημονικών δεδομένων σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, διασφαλίζοντας την συναίνεση των πολιτών λαμβάνοντας υπόψη τους και οικονομοτεχνικές παραμέτρους.
Η δημοτική αρχή του Δήμου Κύμης- Αλιβερίου, προεξάρχοντος του Δημάρχου, ο οποίος αφού στο παρελθόν τορπίλισε άλλες προτάσεις που είχαν υπάρξει κατηγορώντας παλαιούς Δημάρχους για «εν κρυπτώ» διαδικασίες επίλυσης, βρέθηκε να κάνει το ίδιο για το οποίο τους κατηγορούσε. «Εν κρυπτώ και απαραβίστω», χωροθέτησε ΣΜΑ(Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) και την κινητή μονάδα Ανάκτησης, Ανακύκλωσης,  Κομποστοποίησης, στο Αυλωνάρι και στα Κριεζά αντίστοιχα.
Χωροθέτηση που συναντά τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των κατοίκων των περιοχών αυτών. Αφού στο μεν Αλωναρι χωροθετείται στον ίδιο χώρο με τον δημοπρατημένο ΒΙΟΚΑ( Βιολογικός Καθαρισμός) μέσα στην οικιστική ζώνη και σε απόσταση μικρότερη των τριακοσίων πενήντα (350) μέτρων από τα σπίτια της Τ.Κ Πυργίου. Στο χώρο αυτό προβλέπεται ότι θα συγκεντρώνονται τα απορρίμματα των πρώην Δήμων Κύμης, Κονιστρών και του μεγαλύτερου τμήματος του πρώην Δήμου Αυλώνος.
Σε ότι αφορά την κινητή μονάδα στα Κριεζά, θα συγκεντρώνονται τα απορρίμματα των πρώην Δήμων Ταμυναίων, Δυστίων του νότιου τμήματος του πρώην Δήμου Αυλώνος, του πρώην Δήμου Στυρέων σαν ΣΜΑ και τα σύμμεικτα των δύο ΣΜΑ Καρύστου και Αυλωναρίου..
 Πριν φτάσουμε στις συγκεκριμένες χωροθετήσεις, ο Δήμαρχος και η Δημοτική αρχή, είτε μέσω του Δ.Σ είτε μέσω του ΦΟΔΣΑ έχει αλλάξει κατ΄επανάληψη θέσεις στον τρόπο διαχείρισης και στην κατασκευή και χωροθέτηση ΧΥΤΥ.
  Αρχικά μιλούσε για κατασκευή ΧΥΤΥ στην Ν. Εύβοια και δύο(2) ΣΜΑ στα όρια του Δήμου μας, καταγγέλλοντας όλους τους άλλους τρόπους διαχείρισης που είχαμε προτείνει από τον Μάρτιο του 2011 τους οποίους θεωρούσε λανθασμένους, ασύμφορους που θα ιδιωτικοποιούσαν τη διαχείριση των απορριμμάτων.

  Η θέση μας από τότε ήταν:
Κατασκευή ενός ΣΜΑ στα όρια του Δήμου μας
Κατασκευή μονάδας ανακύκλωσης, κομποστοποίησης, στα όρια του Δήμου μας.
Τα υπολείμματα τη επεξεργασίας των απορριμμάτων να μεταφέρονται στο ΧΥΤΥ Χαλκίδας, εφόσον τα αποδεχόταν, ή στο ΧΥΤΥ Θήβας ο οποίος από το 2010 τα είχε αποδεχτεί.
Να μην κατασκευαστεί ΧΥΤΥ στην Ν. Εύβοια αφού έχει υπερβολικό κόστος, δεν είναι εύκολη η χωροθέτηση, ενόψη μάλιστα και της αλλαγής του περιφερειακού σχεδιασμού στη διαχείριση των απορριμμάτων. Δηλαδή κατάργηση των υφιστάμενων ΦΟΔΣΑ στην περιφέρεια Στ. Ελλάδας και δημιουργία ενός ΦΟΔΣΑ σε όλη την περιφέρεια. Απόφαση που ήδη έχει ξεκινήσει να υλοποιείται.
Ο Δήμαρχος είχε απορρίψει κατηγορηματικά την πρότασή μας προτείνοντας την δημιουργία δύο (2) ΣΜΑ στο Δήμο και τοποθέτηση ΧΥΤΥ στην Ν. Εύβοια. Μάλιστα προχώρησε στη χωροθέτηση δύο ΣΜΑ στο Μονόδρι και στο Αλιβέρι στη θέση Κόκκινο Χωράφι αναθέτοντας και τις ανάλογες μελέτες.
Πρόσφατα τον Απρίλιο του 2012 αφού είναι ήδη γνωστό ότι καταργούνται οι παλαιοί ΦΟΔΣΑ και συγκροτείται ο νέος περιφερειακός, αλλάζει τις θέσεις αυτές όχι μέσω του Δ.Σ, ως θα όφειλε, αλλά μέσω του ΦΟΔΣΑ εν κρυπτώ με παράνομη μάλιστα συγκρότηση, αφού η νόμιμη συγκρότηση έγινε τον Μάιο του 2012 προτείνοντας τις γνωστές σε όλους μας πλέον θέσεις του, δηλαδή ότι ακριβώς του είχαμε προτείνει ένα χρόνο πριν!! Χωρίς όμως να έχει συζητηθεί άλλη χωροθέτηση.
Για διαβούλευση δε συζητάμε γιατί είναι άγνωστη λέξη στον κ. Θωμά και την πλειοψηφία του Δήμου μας.
Η μόνη «συζήτηση» που έγινε, ήταν στην γνωστή σε όλους μας συνεδρίαση της πλεοψηφίας της «μαύρης Παρασκευής» 6/7/2012. Με κλειδωμένες τις πόρτες του Δημαρχείου, την ισχυρή παρουσία της αστυνομίας, την απαγόρευση εισόδου σε όλους τους παρευρισκόμενους. Στους δε εκλεγμένους εκπροσώπους του συνόλου της αντιπολίτευσης μας διαμηνύθηκε μέσω του αστυνομικού διοικητή Εύβοιας, ότι μπορούσαμε να μπούμε στο Δημαρχείο οργανωμένα και υπό αστυνομικό έλεγχο!!
Απορία και προβληματισμός μας διακατέχει, για την αστραπιαία ταχύτητα έγκρισης της παράνομης και αντιδημοκρατικής απόφασης του Δ.Σ, από τις υπηρεσίες και τα όργανα της περιφέρειας Στ. Ελλάδας.
Δεν υπάρχει προηγούμενο στην ελληνική Δημόσια διοίκηση, να εγκρίνεται μια απόφαση μέσα σε δύο (2) εργάσιμες ημέρες όταν παρεμβάλλεται ανάμεσά τους και Σαββατοκύριακο. Προτείνοντας μάλιστα να γίνει διαβούλευση στο Δήμο μας για είκοσι (20) μέρες. Απόφαση από την οποία απείχαν οι συμπατριώτες μας περιφερειακοί σύμβουλοι κοι. Ν. Μπαράκος και Ν. Στουπής και καταψήφισε η κ. Ντούρου.
Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι έστω και την ύστατη στιγμή θα μπορούσαμε να είχαμε μια συγκροτημένη και οργανωμένη διαβούλευση, ο Δήμαρχος «ως άλλος Σουλτάνος» απέστειλε φιρμάνι στους υποτακτικούς του, να του πούμε γραπτώς την άποψή μας για να αποφασίσει ο ίδιος τι θα πράξει. Τέτοια δημοκρατική λειτουργία με την οποία μας σκλάβωσε. Χωρίς να μας δώσει καμία μελέτη, χωρίς να υποδείξει χώρους για τους οποίους έγιναν επιστημονικές μελέτες καταλληλότητας, χωρίς μελέτες σκοπιμότητας, κόστους, οφέλους κλπ. Απλά μας έδωσε το δικαίωμα σε όλους τους Δημότες να υποβάλλουμε «ευσεβώς» την γνώμη μας.
Δεν συμμετέχουμε σε αυτήν την παρωδία διαβούλευσης που έχει αναφορές σε παλιές εποχές καταδικασμένες από όλους του Έλληνες. Θα καταθέσουμε την άποψή μας δημόσια σε όλους τους Δημότες και τους Φορείς όπως κάνουμε σταθερά όλα αυτά τα χρόνια.

Η πρότασή μας
 
  Επειδή η τεχνολογία εξελίσσεται και τα δεδομένα αλλάζουν, στην πρότασή μας του Μάρτη του 2011 με βάση και το νέο περιφερειακό σχεδιασμό.
 Επειδή η μεταφορά σύμμεικτων απορριμμάτων συμπιεσμένων από το ΣΜΑ, στη μονάδα μειώνει κατά πολύ το ποσοστό ανάκτησης και αυξάνει το ποσοστό υπολειμμάτων, άρα και των μεταφερόμενων στο ΧΥΤΥ προτείνουμε:
Ανακύκλωση στην πηγή και μείωση των σύμμεικτων απορριμμάτων που φθάνουν στο ΣΜΑ με την τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης σε κάθε χωριό.
Κομποστοποίηση στα σπίτια μας. Οι δημότες προμηθεύονται κάδους κομποστοποίησης ή άλλα πιο απλά μέσα για την δημιουργία κομπόστ.
Δημιουργία μόνο δύο ΣΜΑ όπου θα συμπιέζονται τα μειωμένα υπολείμματα για να μεταφερθούν στο ΧΥΤΥ.
  Αυτή η πρότασή μας έχει πολύ μικρότερο κόστος κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης, μεγαλύτερη εκμετάλλευση των ανακυκλούμενων απορριμμάτων, μικρότερο όγκο υπολειμμάτων στο ΧΥΤΥ. Με αυτό τον ορθολογικό τρόπο γινόμαστε όλοι συμμέτοχοι της διαχείρισης με μεγάλα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη. Εάν η πρότασή μας αυτή δεν γίνει αποδεκτή, ισχύει η πρότασή μας από τον Μάρτη του 2011.
Σε ότι αφορά την χωροθέτηση των ΣΜΑ ή της μονάδας δεχόμενοι ότι :

 Οι μονάδες αυτές θα πρέπει να εγκαθίστανται εγγύτερα στους χώρους όπου παράγονται τα περισσότερα απορρίμματα
 Όπου διασφαλίζονται οι περιβαλλοντικές συνθήκες και οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

 Τη χωροθέτηση ενός ΣΜΑ στον ενεργό ΧΑΔΑ Κύμης όπου θα μεταφέρονται τα υπολείμματα των απορριμμάτων των πρώην Δήμων Κύμης και Κονιστρών όπως γίνεται μέχρι σήμερα.
 Ενός ΣΜΑ ή της μονάδας ανάκτησης, ανακύκλωσης, κομποστοποίησης, ανάλογα με τον τρόπο διαχείρισης που θα επιλεγεί, στον ενεργό ΧΑΔΑ Αλιβερίου όπου θα μεταφέρονται απορρίμματα των πρώην Δήμων Ταμυναίων , Δυστίων, Αυλώνος.
 
Επειδή το πρόβλημα της διαχείρισης είναι τεράστιο δεν αποποιούμαστε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Δεν θα πάρουμε όμως ευθύνες άλλων που απλά θα θελήσουν να μας χρεώσουν και να πιστωθούν οι ίδιοι
Σε κάθε περίπτωση όμως, ως δημοκρατική παράταξη, είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε κάθε πρόταση που στοχεύει στην ορθολογική διαχείριση ή την χωροθέτηση οι οποίες θα διασφαλίζουν τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τις τοπικές συναινέσεις.
Είμαστε οι τελευταίοι που αυταρχικά και αντιδημοκρατικά θα επιβάλλουμε λύσεις.
Όπως και δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχτούμε μικροπολιτικές λογικές που πιθανότατα θα δημιουργηθούν από κάποιους, για να υπονομευθεί η διαχείριση στην λογική του πολιτικού κόστους και οφέλους. 

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου