Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΧΑΪΚΑΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΥΜΗΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΧΑΪΚΑΛΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ:   1) Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κο Ι.Βρούτση
                2) Υπουργό Εθνικής Άμυνας κο Ν.Δένδια
ΘΕΜΑ: Απλήρωτοι Εργαζόμενοι στην Ηλεκτρομηχανική Κύμης
Στην Εύβοια, στη περιοχή του δήμου Κύμης-Αλιβερίου, που είναι χαρακτηρισμένη ως άγονη και μειονεκτική και με ποσοστό ανεργίας που φτάνει το 80%, λειτουργεί από το 1988 το εργοστάσιο της Ηλεκτρομηχανικής Κύμης ΕΠΕ. Το εργοστάσιο αυτό ανήκει στον όμιλο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων ΑΒΕΕ, δηλαδή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είναι άρτια εξοπλισμένο και με εξειδικευμένο προσωπικό, που αντικείμενο έχει την παραγωγή αναλώσιμων πολεμικών προϊόντων, όπως για παράδειγμα κράνη, αλεξίσφαιρα γιλέκα και στολές Ραδιοβιοχημικού Πολέμου.
Σύμφωνα με επιστολή η οποία αναρτήθηκε και στο διαδίκτυο, οι εργαζόμενοι στην Ηλεκτρομηχανική Κύμης (ΗΜΚ) καταγγέλλουν την κυβέρνηση και ειδικά την αναπληρώτρια Υπουργό Εθνικής Άμυνας κα Γεννηματά "για αχαρακτήριστο μένος εναντίων των εργαζομένων" που είναι απλήρωτοι εδώ και 24 μήνες και έχουν οδηγηθεί στην εξαθλίωση.
Όπως αναφέρεται, η κα Υπουργός αποφεύγει επιδεικτικά να συναντήσει αντιπροσωπεία των εργαζομένων, ενώ δέχεται άλλα σωματεία (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΜΒΗ). Μάλιστα την κατηγορούν ότι ψεύδεται όταν λέει ότι οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν από τα 25εκ.ευρώ που έλαβαν ως επιχορήγηση τα ΕΑΣ. Υποστηρίζουν ότι ο Πρόεδρος της ΕΑΣ κος Δεμίρης τους ενημέρωσε ότι πλέον αποτελούν άλλη εταιρεία και δεν έχουν καμία σχέση με τα 25εκ. ευρώ, ενώ πλέον ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου.
Με "έντεχνο" τρόπο οι κυβερνώντες οδηγούν σε αφανισμό μια ολόκληρη παραγωγική μονάδα και μάλιστα σε μια εποχή "που έχουν κάνει σημαία" την προσπάθεια για ανάπτυξη. Τον Οκτώβριο του 2013, παραιτήθηκε ο διαχειριστής της εταιρείας και ουδείς τον έχει αντικαταστήσει μέχρι σήμερα.
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν οτι εκκρεμεί υπόθεση κατασκευής κρανών για τις Ένοπλες Δυνάμεις, που θα έδινε πνοή στο εργοστάσιο για τουλάχιστον 5 χρόνια και θα το καθιστούσε το μοναδικό, ελληνικό, δημόσιο εργοστάσιο στην κατασκευή αντιβαλλιστικών κρανών.
Τέλος δηλώνουν την κάθετη αντίθεσή τους σε κάθε σχέδιο εκκαθάρισης και προκειμένου να διασωθεί το εργοστάσιο προτείνουν να γίνει απορρόφηση της ΗΜΚ από το ΥΠΕΘΑ βάσει του Ν.3978/2011 σε αντικατάσταση της στρατιωτικής βάσης Πειραιά (700 ΣΕ) η οποία είτε υπολειτουργεί είτε δεν λειτουργεί εξαιτίας έλλειψης προσωπικού και παράλληλα δεν έχει την ικανότητα να παράγει και να τροφοδοτεί τις Ε.Δ με κράνη, αλεξίσφαιρα, στολές ΡΒΧΠ, στολές παραλλαγής, εξαρτήσεις απάρτια όλμων και άλλα προϊόντα που παράγει η ΗΜΚ. Προϊόντα τα οποία θεωρούνται πολεμικό υλικό (Άρθρο 346, Ν.4028/2011, Απόφαση ΥΠΕΘΑ αριθμ. 121078/2006).
Κατόπιν των παραπάνω:
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
1)            Πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τους;
2)            Σε μια περιοχή με 80% ανεργία, σκοπεύετε να υποστηρίξετε την ομαλή λειτουργία του εργοστασίου, με αποτέλεσμα να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας και να δοθεί μια αναπτυξιακή πνοή στην γύρω περιοχή;
3)            Με δεδομένο οτι η λειτουργία του εν λόγω εργοστασίου αποτελεί ζήτημα εθνικής σημασίας εφόσον τα προϊόντα που παράγει χρησιμοποιούνται από τις Ε.Δ, ποιος ο λόγος απαξίωσης τόσο των εγκαταστάσεων όσο και των εργαζομένων;
4)            Προτίθεστε να υιοθετήσετε την πρόταση των εργαζομένων για απορρόφηση της ΗΜΚ από το ΥΠΕΘΑ βάσει του Ν.3978/2011;

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΧΑΪΚΑΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου