Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΙΜΟΥ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΑΛΙΒΕΡΙ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την ανάγκη να συνεργαστούν όλοι οι φορείς προκειμένου να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία για να δρομολογηθούν στην περιοχή του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου έργα ανάπτυξης σε συνδυασμό με το γεγονός, ότι το λιμάνι της Κύμης γίνεται πύλη εισόδου στη ζώνη Σένγκεν τόνισε ο Σίμος Κεδίκογλου βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ.
Σε συνέντευξή του στο Ράδιο Αλιβέρι και στον δημοσιογράφο Βασίλη Γκότση την οποία παραχώρησε με αφορμή την επίσκεψη  που πραγματοποίησε στις 28 Νοεμβρίου 2014 και τις επαφές που είχε με τον Δήμαρχο Κύμης- Αλιβερίου και εκπροσώπους τοπικών φορέων αναφέρθηκε σε σειρά ζητημάτων, όπως  η λειτουργία του  ΕΚΑΒ, διευκρινίζοντας πως μία περιοχή σαν το Αλιβέρι δεν είναι δυνατόν να μην έχει ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση. Όπως δήλωσε μάλιστα το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας προκήρυξης για τους νέους οδηγούς στο ΕΚΑΒ.
Ιδιαίτερη αναφορά ο βουλευτής έκανε και στις ενέργειες που έχουν γίνει προκειμένου να αξιοποιηθεί το λιμάνι της Κύμης και να γίνει πύλη εισόδου στη ζώνη Σένγκεν και ήδη προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει επαφές με εταιρείες κρουαζιέρας. Χαρακτηριστικά τόνισε: «το λιμάνι της Κύμης μπορεί να είναι «φάρος» για το μέλλον, για το που μπορεί να προχωρήσει η περιοχή. Με το που γίνεται πύλη εισόδου μπαίνει στο χάρτη της κρουαζιέρας, στο χάρτη των τουριστικών προορισμών πολύ πιο δυνατά  απ’ ότι ήταν στο παρελθόν. Πρέπει όμως και εμείς να προετοιμαστούμε να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία με τον καλύτερο τρόπο».
Κληθείς να σχολιάσει τις πολιτικές εξελίξεις και τα περί πρόωρων εκλογών απάντησε ότι το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι οι εκλογές και αυτό που προέχει είναι να σταθεί η οικονομία μας σε γερές βάσεις, γιατί μόνον έτσι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για το ένα εκατομμύριο και πλέον ανέργων, εκτιμώντας παράλληλα ότι θα πρυτανεύσει η εθνική ευθύνη. Απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά την εμπειρία του Λονδίνου ίσως καταλάβει ότι κανένας δεν σου δανείζει τσάμπα και βερεσέ.
Ακολουθεί η συνέντευξη:
ΓΚΟΤΣΗΣ: κ. Υπουργέ περιοδεία το τελευταίο διάστημα, πολλές σημαντικές περιοδείες στην περιοχή μας, συνάντηση με τον Δήμαρχο Κύμης Αλιβερίου αλλά και με φορείς της περιοχής μας, έτσι δεν είναι;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ναι και υπήρχαν πολλά σημαντικά που είχαμε να πούμε με τον Δήμαρχο. Είναι επιτακτικό να προχωρήσουμε γρήγορα μερικά πράγματα. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι βάρδια του ΕΚΑΒ, υπηρεσία του ΕΚΑΒ θα υπάρχει στο Αλιβέρι σε 24ωρη βάση.
ΓΚΟΤΣΗΣ: Είναι πολύ σημαντικό γιατί υπήρχαν αντιδράσεις τα τελευταίο διάστημα.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Υπήρχαν παρερμηνείες, μάλλον, αλλά είναι δεδομένο ότι μία περιοχή σαν το Αλιβέρι που έχει εργοστάσια σε 24ωρη βάρδια δεν είναι δυνατόν να μην έχει ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση.
ΓΚΟΤΣΗΣ: Και μιλάμε για μια βιομηχανική περιοχή με πολλά εργοστάσια και μια μεγάλη περιοχή με 10.000 κόσμο.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Βεβαίως, και σάς λέω πάνω απ’ όλα ότι έχεις εργοστάσια με 24ωρη βάρδια, είναι αδιανόητο. Λοιπόν, αυτό το ξεκαθαρίσαμε θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, είμαστε σε συνεργασία με τον Δήμαρχο.
ΓΚΟΤΣΗΣ: Τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει γι’ αυτό;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το πρόβλημα θα είναι οριστικά λυμένο με την ολοκλήρωση της διαδικασίας προκήρυξης για τους νέους οδηγούς στο ΕΚΑΒ. Αυτό θα είναι δύο με τρεις μήνες. Στο μέσο διάστημα έχουν γίνει ενέργειες για να προσληφθούν επικουρικοί οδηγοί στην περιοχή για να καλυφθεί το κενό μέχρι να λυθεί οριστικά και μόνιμα το ζήτημα. Αυτό ήταν το ένα θέμα που συζητήσαμε, το άλλο είναι τα έργα που πρέπει να προχωρήσουν.
ΓΚΟΤΣΗΣ: Ακούσαμε για 500.000 ευρώ τα οποία έρχονται στην Κύμη, στο λιμάνι.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ναι και τα 500.000 ευρώ, αλλά στην Κύμη γίνονται πολύ σημαντικά πράγματα. Η Κύμη γίνεται πύλη εισόδου στη ζώνη Σένγκεν. Η πρακτική σημασία είναι ότι μπορεί πλέον να έρχεται ένα κρουαζιερόπλοιο και να δένει στην Κύμη.
ΓΚΟΤΣΗΣ: Άρα αξιοποίηση σε πρώτη φάση τουριστικά του λιμανιού, έτσι;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Τουριστικά του λιμανιού και σαν σύνδεση με την άλλη πλευρά του Αιγαίου. Αλλά επειδή έχω κάνει επαφές με εταιρείες κρουαζιέρας και βλέπω ότι υπάρχει ενδιαφέρον να συνεργαστούν με τον Δήμαρχο θα έχουμε τις αντίστοιχες συναντήσεις και θα πρέπει να υπάρξει και κατάλληλη προετοιμασία. Τα κρουαζιερόπλοια είναι μία ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε πολύ καλά.
ΓΚΟΤΣΗΣ: Να συνοδεύεται όμως και με τον οδικό άξονα κ. Υπουργέ.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Καταρχάς με τις άμεσες βελτιώσεις δηλ. εννοώ την παράκαμψη Βασιλικού, την παράκαμψη Αμαρύνθου. Θα πάμε στον Υπουργό ΠΕΚΑ για να προχωρήσουν αυτά τα έργα. Έχει βγει μία εγκύκλιος ότι μπορούν να ενταχθούν κατά προτεραιότητα στο νέο ΕΣΠΑ. Μην ξεχνάτε ότι πολλά από τα προβλήματα χρηματοδότησης έχουν πλέον λυθεί με την ένταξη του κεντρικού οδικού άξονα της Εύβοιας στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα και  υπενθυμίζω ότι αυτό έγινε μόλις πέρυσι. Μέχρι πέρυσι ούτε ένα χιλιόμετρο δρόμου της Εύβοιας δεν ήταν στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα. Λοιπόν, αυτά μπορούν να προχωρήσουν άμεσα.
ΓΚΟΤΣΗΣ:  Οι παρακάμψεις ας προχωρήσουν πρώτα Βασιλικού και Αμαρύνθου, αυτές  έχουν προτεραιότητα.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αυτά τα δυο που έχουν σημασία. Από κει και πέρα η αύξηση της κίνησης θα φέρει και τη βελτίωση του δρόμου. Θεωρώ ότι το λιμάνι της Κύμης μπορεί να είναι «φάρος» για το μέλλον, για το που μπορεί να προχωρήσει η περιοχή. Με το που γίνεται πύλη εισόδου μπαίνει στο χάρτη της κρουαζιέρας, στο χάρτη των τουριστικών προορισμών πολύ πιο δυνατά  απ’ ότι ήταν στο παρελθόν. Πρέπει όμως και εμείς να προετοιμαστούμε να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία με τον καλύτερο τρόπο.
ΓΚΟΤΣΗΣ: Φράγμα Μανικίων.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Υπάρχει η συζήτηση για να ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Θα το δούμε αυτό άμεσα. Εξακολουθεί βέβαια να υπάρχει και η μελέτη της ΔΕΗ για να το κάνει και υδροηλεκτρικό. Βέβαια έχουν περάσει δύο χρόνια από την τελευταία φορά που το συζητήσαμε με τη ΔΕΗ, όμως, προσωπική μου εκτίμηση, αξίζει να δούμε αυτή την προοπτική, γιατί όταν το πολυδύναμο ενεργειακό κέντρο του Αλιβερίου αποκτήσει άλλη μία μορφή...
ΓΚΟΤΣΗΣ: Τι είναι αυτό, βγάζουμε είδηση;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι, το υδροηλεκτρικό, αν το αναλάβει η ΔΕΗ θα το ολοκληρώσει. Έχουμε ανανεώσιμες πηγές και έχουμε και το φυσικό αέριο, άρα έχεις τις τρεις βασικές μορφές : θερμική, ανανεώσιμη και υδροηλεκτρική. Λοιπόν, αναβαθμίζεται και συνολικά το Αλιβέρι όμως θα δούμε ποια είναι η λύση που θα φέρει πιο γρήγορα την υλοποίηση του έργου.
ΓΚΟΤΣΗΣ: Τις προηγούμενες μέρες είχαμε κινητοποιήσεις εδώ στο Αλιβέρι για το θέμα του RDF. Εκεί παίρνετε θέση;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Παίρνω τη θέση της τοπικής κοινωνίας. Στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είμαι αλληλέγγυος.
ΓΚΟΤΣΗΣ: Έχουμε και στην Ηλεκτρομηχανική αντιδράσεις, εντάσεις το τελευταίο διάστημα, ανησυχία για το μέλλον της.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εκεί είναι μία πολύ δύσκολη περίπτωση. Το θέμα της Ηλεκτρομηχανικής δυστυχώς συναρτάται με το γεγονός ότι δεν είχε για πολλά χρόνια συμβόλαια. Εννοώ να εκτελέσει συμβόλαια. Δεν έχουν φυσικά καμία ευθύνη για αυτό οι εργαζόμενοι, αλλά είναι μία συγκυρία που είναι πολύ δύσκολο να χρηματοδοτηθεί το εργοστάσιο αφού δεν έχει αντικείμενο. Πρέπει λοιπόν να λυθεί το θέμα της παραγωγής. Τι θα παράγει το εργοστάσιο.
ΓΚΟΤΣΗΣ: Τι θα γίνει με τα διόδια γιατί παίζουν σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη του Νομού μας.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Τα διόδια είναι ένα κεφάλαιο το οποίο είναι σε μέρος μιας συνολικής συμφωνίας για α μην πληρώσουμε όλοι οι Έλληνες πολλαπλάσια ποσά. Το επιτακτικό είναι να εκτελούνται έργα στην Εύβοια γιατί μην ξεχνάμε ότι μεγάλο έργο στην Εύβοια έχει να γίνει από την εποχή της Υψηλής Γέφυρας της Χαλκίδας. Λοιπόν, οι τελευταίες εξελίξεις είναι ότι ο Περιφερειακός της Χαλκίδας ένα έργο της τάξεως των 180 εκ. ευρώ θα είναι στην επόμενη προγραμματική περίοδο, προχωράμε σε δημοπρατήσεις σύντομα. Συνεπώς αρχίζει η Εύβοια να αποκτά ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο και συνεπώς μπορεί να δεχθείς μία λογική ανταποδοτικότητας. Το πιο σημαντικό είναι πόσο γρήγορα μπορούμε στην Εύβοια να έχουμε ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο γιατί είναι η ραχοκοκαλιά μίας τοπικής οικονομίας και έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά στην Εύβοια όλα αυτά τα χρόνια την έλλειψη υποδομών.
ΓΚΟΤΣΗΣ: Πολύωρη συνάντηση σήμερα με τον Δήμαρχο Κύμης- Αλιβερίου και τις προηγούμενες ημέρες και σήμερα συναντήσεις  με φορείς. Σε ποιό πλαίσιο γίνεται αυτό;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ενημέρωση για τα προβλήματα από τους φορείς και από τους τοπικούς παράγοντες και φυσικά τον Δήμαρχο προς εμένα και αντίστοιχα ενημέρωση δική μου προς τους φορείς και τον Δήμαρχο για το τι έχουμε προχωρήσει στη Αθήνα σε ό, τι αφορά ρυθμίσεις και συναντήσεις. Πρέπει να είναι ανοικτός αυτός ο δίαυλος. Το καλό είναι ότι τώρα ποια μπορώ να είμαι όσο πιο συχνά γίνεται στην περιοχή.
ΓΚΟΤΣΗΣ: Βλέπετε σύντομα εκλογές;    
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Ελπίζω όχι.
ΓΚΟΤΣΗΣ: Βαρύ το πολιτικό κλίμα όμως το τελευταίο διάστημα και λόγω τρόϊκας και λόγω Προέδρου της Δημοκρατίας κλπ.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Θέλω να πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η εθνική ευθύνη. Το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι οι εκλογές. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια να σταθεί η οικονομία μας σε γερές βάσεις γιατί ό, τι και να λέμε το μνημόνιο ξέρετε τι ήταν; Μία δανειακή σύμβαση,  όταν δεν μας δάνειζε κανείς. Είχαμε φθάσει εκεί γιατί το κρατικοδίαιτο μοντέλο του ολοένα και μεγαλύτερου δανεισμού έφθασε στο φυσικό του τέλος. Δεν μας δάνειζε κανένας και χρειαζόμασταν δανεικά. Πιστεύω ότι όλοι, ανεξάρτητα από πού προερχόμαστε, εννοώ από ποια παράταξη προερχόμαστε, δεν θέλουμε νέα δανεικά, δεν θέλουμε να ξαναβρεθεί η Ελλάδα σε αυτή τη θέση. Πρέπει λοιπόν να σταθεί η οικονομία μας σε γερές βάσεις γιατί μόνον έτσι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για το ένα εκατομμύριο και πλέον ανέργων. Και για να σχολιάσουμε τις τελευταίες εξελίξεις  ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εμπειρία του Λονδίνου ίσως να καταλάβει μερικά πράγματα παραπάνω. Ίσως να γίνει σοφότερος. Αυτά που λένε δεν περνάνε πουθενά. Κανένας δεν σου δανείζει τσάμπα και βερεσέ.
ΓΚΟΤΣΗΣ: Θα συγκεντρωθούν οι 180;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πιστεύω ότι θα συγκεντρωθούν. Πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει το αίσθημα της εθνικής ευθύνης.
ΓΚΟΤΣΗΣ: Ένα τελευταίο ερώτημα. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει ένταση γύρω από τη νέα οριοθέτηση των ιχθυ0τροφείων στην περιοχή και εντάσεις. Νομοθετικά νομίζω ότι μπορεί να λυθεί το πρόβλημα. Κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Βεβαίως και νομίζω ότι καλό θα ήταν να γίνει μία σύσκεψη και των τοπικών φορέων στο Υπουργείο.
ΓΚΟΤΣΗΣ: Θα πάρετε πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση; Να γίνει σωστή χωροθέτηση;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Βεβαίως, αυτό πρέπει να γίνει. Είναι ένας τομέας της οικονομίας μας και έχουμε ήδη πάρει έχουμε ήδη κάνει σύσκεψη με την Γενική Γραμματέα την αρμόδια την Νάντια Γιαννακοπούλου γιατί μην ξεχνάτε είναι ένας σημαντικός τομέας της οικονομίας, αλλά από κει και πέρα πρέπει να λειτουργεί ακριβώς στο σωστό πλαίσιο. Γιατί εκεί που έχεις ιχθυοτροφεία αποκλείονται άλλες δραστηριότητες οπότε έχει σημασία που θα τα κάνεις και για τα ιχθυοτροφεία είναι σημαντικό να ξέρουν που μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς να αντιμετωπίσουν σε πέντε ή δέκα χρόνια κάποιο πρόβλημα.
ΓΚΟΤΣΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να είστε καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου