Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Στουπής: Μετά την απόφαση του ΣΤΕ για την καύση του RDF η Πολιτεία να εγγυηθεί την υγεία των κατοίκων του Αλιβερίου

Σε δήλωσή του με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ για την προσφυγή των κατοίκων της Περιοχής Αλιβερίου και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ενάντια στην καύση του RDF από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ, ο επικεφαλής κ. Νίκος Στουπής τονίζει:
Η απόφαση του ΣΤΕ να κρίνει νόμιμη την καύση του RDF στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής στο Αλιβέρι,δεν την απαλλάσσει από τις περιβαλλοντικές της ευθύνες
Ο ΔΗΜΟΣ, Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΟΥΝ ΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΚΘΕΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
Με πανομοιότυπο  εμπαθές κείμενο διαρροής στα ΜΜΕ –προφανώς από «κύκλους»  που εξυπηρετούν μέσω αυτούτα συμφέροντά τους -και χωρίς
καθαρογραμμένη την απόφαση και δημοσιευμένο το σκεπτικό που την συνοδεύει, έγινε γνωστό ότι το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄αριθμό. 2465/2017 απόφασή του έκρινε νόμιμη την καύση του RDF στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής στο Αλιβέρι, θέτοντας ένα τέλος(;) στον δεκαετή κύκλο πολύμορφης, σκληρής  αντιπαράθεσης για να μη τεθούν τα κέρδη της εταιρείας πάνω από τις ζωές των ανθρώπων, με πρωταγωνιστές τους απλούς ανθρώπους της Περιοχής.
Μπορεί  το ΣτΕμε την απόφασή του να «δικαίωσε»,μέσω της νομικής του προσέγγισης ,τα  την πολυεθνική τσιμεντοβιομηχανία. Μπορεί   να μην υιοθέτησε τις τεκμηριωμένες ενστάσεις και να απέρριψε ως «εσφαλμένες» τις προβαλλόμενες αιτιάσεις  της τοπικής κοινωνίας και όλων των φορέων της, της πρωτοβάθμιας (όλοι οι Δήμοι της Περιοχής ) και δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης, της τεχνικής και επιστημονικής κοινότητας.
Η πραγματικότητα  όμως θα συνεχίσει να είναι αμείλικτη:
---Σε μια καμινάδα που δεν διαθέτει το απαιτούμενο ύψος αφού δεν κατασκευάστηκε για αυτή τη δουλειά.                                                                                                                               ---Σε αμφισβητούμενες θερμοκρασίες καύσης. ---Με ατυποποίητα σκουπίδια ασταθούς  σύστασης, και πολλέςφορές χωρίς πιστοποίηση---Με αμφισβητούμενους ως προς την θεσμική τους συγκέντρωση αλλά και ως προς την επάνδρωσή τους μηχανισμούς ελέγχου .                                                      
 ---Με μια ανάλγητη όπως έδειξε η εμπειρία όλα αυτά τα χρόνια  εταιρεία που όχι μόνο δεν έδειξε «κοινωνική ευθύνη» αλλά προσέβαλε βάναυσα την τοπική κοινωνία επιμένοντας σε ένα γενικευμένο πείραμα μόνο και μόνο για να αυξήσει τα κέρδη της,                                                
 Ο ΘΑΝΑΤΗΦΌΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΩΝ ΔΙΟΞΙΝΩΝ ΚΑΙ ΦΟΥΡΑΝΙΩΝ ΘΑ ΕΛΟΧΕΥΕΙ.
Την ίδια στιγμή βέβαια οι δικαστές προφανώς και δεν θα μπορούσαν με νομικό σκεπτικό να ερμηνεύσουν την συνεργιστική δράση των «αφανών» αιωρούμενων σωματιδίων  της καύσης και του πετ κωκ.                                                                                                                  
Μπορεί μετά την συγκεκριμένη απόφαση κάποιοι να μην κρατιούνται καινα διαδίδουν ήδη πως η περιοχή μας, και με τη βούλα «ΣΤΕ», έγινε ξαφνικά περιβαλλοντικός Παράδεισος. Οι «γείτονες» κάτοικοι όμως θα συνεχίσουν να νοιώθουν με τραγικό τρόπο στα σωθικά τους τα «αγαθά» της συμβίωσης με την τσιμεντοβιομηχανία που από εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου μετατράπηκε σε αποτεφρωτήρα σκουπιδιών.
Σήμερα μπορεί να ολοκληρώθηκε η φάση της χρήσης των ένδικων μέσων. Η κούραση, η απογοήτευση, η βουβή οργή των ανθρώπων, μπορεί,  να κυριαρχούν στις συνειδήσεις των ανθρώπων που βιώνουν με ‘έντονο τρόπο τις συνέπειες της κρίσης.
Όμως ΤΗ ΖΩΉ ΜΑΣ δεν θα τους την χαρίσουμε.
Τώρα ήρθε η ώρα των πολιτικών θεσμών να κάνουν όσα αγνοούσαν ,παρέλειψαν, ή δεν σκέφτηκαν:
Ο Δήμος να αφήσει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και του αναχώματος της αγωνιστικής συνείδησης των ανθρώπων
Η Περιφέρεια αν πραγματικά πίστευε αυτό που μαζί μας υπερασπίστηκε ,να οργανώσει , να επιτελέσει και να διασφαλίσει με απόλυτη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα τον ελεγκτικό της ρόλο
Η Κυβέρνηση,
• Να μην κρυφτεί πίσω από την δικαστική απόφαση και να επιστρέψει στις προεκλογικές της δεσμεύσεις και εξαγγελίες .
•   Να παρέμβει για την ανοιχτή εναπόθεση του πετκωκ.
•  Να εκπονήσει τις περιβόητες μελέτες των Στρατηγικών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων καθώς και την Επιδημιολογική Μελέτη για την περιοχή του Αλιβερίου.
•  Να προχωρήσει σε όλους τους νόμιμους και ουσιαστικούς ελέγχους.
•  Να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων.

Ο λαός  της Περιοχής θα είναι σε επιφυλακή και θα υπερασπιστεί το δικαίωμά του στη ζωή και σε καθαρό περιβάλλον κρίνοντας αυστηρά «πραγματικούς φίλους» και «εχθρούς».
ΑΛΙΒΕΡΙ 14/10/2017





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου