Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Ο Σκαρίμπας στον... Φούρνο (Δελτίο Τύπου για την 1η παράσταση)



  Η επίσημη πρώτη των παραστάσεων της μεταφοράς στη θεατρική σκηνή του ταυτισμένου με τον Γιάννη Σκαρίμπα διηγήματος ΤΟ ΘΕΙΟ ΤΡΑΓΙ  πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017 στο – κατάμεστο  – θέατρο Φούρνος των Αθηνών.
  Η πρεμιέρα των μουσικοθεατρικών παραστάσεων ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΤΡΑΓΙΟΥ στον καλλιτεχνικό χώρο Φούρνος ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του κοινού από την ιδιοκτήτρια του καλλιτεχνικού πολυχώρου Κα Σαντοριναίου και την ομιλία του Προέδρου των Φίλων Γιάννη Σκαρίμπα Κώστα Μπαϊρακτάρη σχετικά με τον θεατρικό Σκαρίμπα, το Θείο Τραγί και τις θέσεις του Σκαρίμπα για το εν λόγω έργο, καθώς και για τα τρέχοντα περί Σκαρίμπα εκδοτικά και άλλα ζητήματα  (μεταξύ των οποίων και αυτό της ένταξης στα υπό βράβευση μεταφραστικά έργα και του σκαριμπικού Μαριάμπα στην αγγλική γλώσσα, που εν τέλει από της 24ης ΟΚΤ. 2017 χαίρει αυτής της διακρίσεως).                             
  Εν συνεχεία, η σκηνή φωτίστηκε καλλιτεχνικά από την πληθωρική παρουσία και μαεστρία του Άρη Μπινιάρη, ο οποίος με αρωγούς τους μουσικούς του παραστάτες (Βίκτωρα Κουλουμπή στο μπάσο και Πάνο Σαρδέλη στα τύμπανα)  με πάθος ασίγαστο και τέχνη θαυμαστή τους θεατρικούς και μουσικούς ρόλους του έργου ερμήνευσε, αφήνοντας στη σκηνή το πληθωρικό του να λάμψει τάλαντο και στην αίθουσα τα δίχτυα ης σαγήνης τις ψυχές των φιλοτέχνων καθηλωτικά να αιχμαλωτίζουν.
    Κατά την πρώτη ημέρα των παραστάσεων του σκαριμπικού Θείου Τραγιού στον φιλόξενο πολιτιστικό χώρο της οδού Μαυρομιχάλη 168 στα Εξάρχεια μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν: η Πανεπιστημιακός και επιμελήτρια των δια του εκδοτικού οίκου ΝΕΦΕΛΗ  σκαριμπικών εκδόσεων Κατερίνα Κωστίου, ο εκφωνητής του Πολυτεχνείου Δημήτρης Παπαχρήστος, ο ηθοποιός Στέλιος Γούτης, ο Διευθυντής του Λαογραφικού Μουσείου Αγίας Άννας Χρήστος Τζαχρήστος με την σύζυγό του, ο γιος του ιδρυτή του Μουσείου Γιάννης Σέττας, ο σκηνοθέτης Βασίλης Τραϊφόρος, το αναπληρωματικό μέλος του Δ. Σ. του Πολ. Συλλόγου Φίλοι Γ. Σκαρίμπα Άντα Γιαννίση κ. ά.


  Σχετικά με το πνεύμα του έργου, την οργάνωσή του και το πρόγραμμα των παραστάσεων υπάρχει και το ακόλουθο κείμενο των διοργανωτών:
«Το Θείο Τραγί
Γιάννης Σκαρίμπας

Από 14 Οκτωβρίου έως 19 Νοεμβρίου
Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:00

Ο Άρης Μπινιάρης επανέρχεται για 7η χρονιά  με  "Το Θείο Τραγί", την παράσταση που τον καθιέρωσε.

Ένας αλήτης, ένας προκλητικός, ένας εχθρός του καθωσπρεπισμού επιστρέφει στα πάτρια εδάφη για μιά παλιά του αγάπη. Αυτή, παντρεμένη τώρα πια μ' έναν πλούσιο αστό, ζει την "ευτυχία" μιας "γεμάτης" ζωής. Ο αντι-ήρωας αυτός ραδιουργεί σωτήρια εναντίον μιας δοσμένης συνταγής που καθιστά τους ανθρώπους κοινωνικά "κανονικούς", απεγνωσμένα "υγιείς" και κάλπικα γεμάτους.
Η παράσταση αποτελεί ένα ταυτόχρονα θεατρικό και μουσικό γεγονός. Ηθοποιός και μουσικοί συμπράττουν ζωντανά επί σκηνής. Ο μουσικός λόγος του Γιάννη Σκαρίμπα πλαισιώνεται από μουσική και τραγούδια γραμμένα ειδικά για την παράσταση και με όχημα τα εκφραστικά μέσα του ηθοποιού δημιουργούν μια ηλεκτρική και δυναμική πλατφόρμα αφήγησης της προκλητικής αυτής ιστορίας. Μια παράσταση που μας μιλάει, μέσα σε άλλα, για την απόφαση να μπαίνεις τολμηρά.

Σκηνοθεσία/ Ερμηνεία/ Στίχοι τραγουδιών
Άρης Μπινιάρης
Σύνθεση και εκτέλεση μουσικής
Βίκτωρας Κουλουμπής: Μπάσο
Πάνος Σαρδέλης: Τύμπανα
 Εισιτήριο: 12 €
Φοιτητικό- Άνω των 65: 10€
Ατέλειες – ανέργων: 5€»


   Το Δ. Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλοι Γ. Σκαρίμπα



       Χαλκίδα, 25 Οκτωβρίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου