Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

«Ο αγώνας ενάντια στην κλιματική αλλαγή είναι ταυτόχρονα και αγώνας ενάντια στην φτώχια»

ΑΚΡΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ- ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
  

H Κλιματική διάσκεψη στο Παρίσι, στέφθηκε κατά γενική ομολογία, από πρωτοφανή επιτυχία.
Ηγέτες ανεπτυγμένων και μη κρατών από όλο τον κόσμο αλλά και διεθνείς Μ.Κ.Ο. και οικολογικές ομάδες χαιρετίζουν το τελικό κείμενο που υπεγράφη.
Το κείμενο της συμφωνίας θα επικυρωθεί από τουλάχιστον 55 κράτη που θα αντιπροσωπεύουν το 55% των παγκοσμίων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.
Το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015, με τη συμφωνία του Παρισιού, αποφασίστηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τον περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 1,5οC ως το τέλος του αιώνα. Η τελική συμφωνία είναι μοναδική καθώς περιλαμβάνει πολλές συνιστώσες που είναι απαραίτητες για την επιτυχία του εγχειρήματος:
•             Ενώνει 195 χώρες στον καθορισμό ενός κοινού μακροπρόθεσμου οράματος για το πώς να επικεντρωθούν στην μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στα επόμενα 10-15 χρόνια.
•             Απευθύνει έκκληση για μια σειρά κοινών διαδικασιών παρακολούθησης, ελέγχου και αναφοράς.
•             Οι πλουσιότερες χώρες, οι οποίες είναι περισσότερο υπεύθυνες για την αλλαγή του κλίματος, είναι υποχρεωμένες να παρέχουν κεφάλαια και τεχνολογία, για να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές τους και να προσαρμοστούν στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
•             Ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 ° C  θα οδηγούσε σημαντικά λιγότερο ακραίες κλιματικές συνθήκες για τους αγρότες στις τροπικές περιοχές που έχουν ήδη πληγεί σοβαρά από υπερβολική ζέστη, ξηρασίες, πλημμύρες και κυκλώνες.
Για τους φτωχούς λαούς  που ζουν στην «πρώτη γραμμή» της κλιματικής αλλαγής η συμφωνία αυτή δίνει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Ωστόσο ζητούμενο για τους λαούς αυτούς παραμένει η ασφάλεια την οποία θα παρείχε η ανάληψη αποτελεσματικών δράσεων που δεν έχουν ως αποκλειστικό γνώμονα το γρήγορο και με οποιοδήποτε κόστος κέρδος.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η έναρξη της πρωτοβουλίας 4/1000 της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Στόχος της είναι να δείξει ότι τα υγιή εδάφη διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο στην επισιτιστική ασφάλεια και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ο τομέας της ενέργειας, των μεταφορών και του εφοδιασμού συνδέονται άμεσα με την τροφική αλυσίδα, την επισιτιστική ασφάλεια και την κλιματική αλλαγή. Γι’ αυτό λοιπόν πιστεύουμε ότι  πρέπει να γίνουν περισσότερες δεσμευτικές ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, με αύξηση της γονιμότητας των εδαφών και αντιμετώπιση του φαινομένου της ερημοποίησής τους, η οποία πλήττει κυρίως τις χώρες που αντιμετωπίζουν έντονα καιρικά φαινόμενα λόγω κλιματικής αλλαγής. Χρειάζονται  επίσης στοχευμένες  χρηματοδοτικές συνεισφορές από όλες τις χώρες, που θα βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές και να προσαρμοστούν στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής με ένα κοινωνικά πιο δίκαιο τρόπο. Έτσι αντιμετωπίζεται παράλληλα με επιτυχία και η μεταναστευτική ροή λόγω κλιματικής αλλαγής.
Στη διάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα έγινε αντιληπτό ότι ο αγώνας ενάντια στην κλιματική αλλαγή δε μπορεί να διαχωρίζεται από την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Η κοινή αντιμετώπιση είναι αυτή που θα ενδυναμώσει το όραμα για ένα μέλλον περιβαλλοντικά φιλικό και χωρίς κοινωνικές αδικίες. Και αυτό είναι που μας κάνει αισιόδοξους και πρόθυμους να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα.

Γιώργος Ακριώτης
Βουλευτής Εύβοιας
Μέλος Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής

Προστασίας Περιβάλλοντος του Ελληνικού Κοινοβουλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου