Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΟΙΟΝ ΔΗΜΟ ΘΕΛΟΥΜΕ;


Σχόλιο του ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΥΝΤΡΙΧΑ

Στον νόμο 3852/2010 διαβάζουμε ότι: 
(Άρθρο 58  1,2) "1.  Ο δήμαρχος προασπίζει τα τοπικά συμφέροντα, κατευθύνει τις δράσεις του δήμου για την υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης, διασφαλίζει την ενότητα της τοπικής κοινωνίας και ασκεί τα καθήκοντά του με γνώμονα τις αρχές της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας.
2.  Όταν δημιουργείται άμεσος και προφανής κίνδυνος ή απειλείται άμεση ζημία των δημοτικών συμφερόντων από την αναβολή λήψης απόφασης, ο δήμαρχος μπορεί να αποφασίσει για θέματα που ανήκουν στην αρμοδιότητα της οικονομικής ή της επιτροπής ποιότητας ζωής"
 (Άρθρο 61 , 1) "Ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος και τα μέλη της οικονομικής επιτροπής  και της επιτροπής ποιότητας ζωής  κατά την άσκηση των καθηκόντων τους  θα πρέπει:
α)   να εκπληρώνουν ευσυνείδητα τις υποχρεώσεις τους και να ασκούν τα καθήκοντά τους με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.
 β)   να σέβονται και να διασφαλίζουν τα δικαιώματα των πολιτών και να μεριμνούν για την καθολική εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους προς το δήμο, χωρίς διακρίσεις σε βάρος οπουδήποτε προσώπου ή του κοινού συμφέροντος.
γ)   να δηλώνουν κάθε προσωπικό συμφέρον ( ιδιοκτησιακό ή οικογενειακό ) που έχουν σε σχέση με θέματα του δήμου.
δ)  να ενθαρρύνουν και να προωθούν κάθε μέτρο που προάγει τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους και λειτουργίας του δήμου."

Όταν καταλάβουμε ότι οι αιρετοί άρχοντες λειτουργούν βάσει νόμων, απαιτήσουμε την εφαρμογή των νόμων αυτών, δεν φοβόμαστε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας και σταματήσουμε να αλείφουμε  βούτυρο το ψωμί της εκάστοτε δημοτικής αρχής, ζητώντας της να ικανοποιήσει τα μικρορουσφέτια μας, ίσως τότε υπάρχει ελπίδα.
Βέβαια ,στην τεράστιας δυσκολίας οικονομική συγκυρία, που ζούμε τα παραπάνω φαντάζουν έκθεση ιδεών. Είμαστε στη φάση ΄΄ ο σώζων εαυτόν σωθήτω΄΄ .
Αυτό το γνωρίζει άριστα ή συγκεκριμένη δημοτική αρχή και πετώντας κατά περίπτωση διάφορα κοκαλάκια ή φιλέτα εκεί που γαυγίζουν πολύ τα σκυλιά προσπαθεί να μαζέψει  και εν μέρει τα καταφέρνει, τις αντιδράσεις .
Υπάρχουν όμως και φωνές που δεν υποκύπτουν .Εκεί το σενάριο είναι κατασυκοφάντηση και απειλές. Οι  φωνές αυτές, γίνεται προσπάθεια να χαρακτηριστούν γραφικές, φωνές μιας μικρής μειοψηφίας, αποκλείονται από την μοιρασιά της πίτας και γενικά είναι εκτός συστήματος.
Αφορμή για τα παραπάνω πήρα από το άρθρο του lala-to  για  τα παράνομα  λατομεία στην περιοχή Κονιστρών –Κύμης.
Αλήθεια, αυτόν τον δήμο θέλουμε; Αυτόν τον δήμο ονειρευόμαστε στα πλαίσια των κοσμογονικών αλλαγών που συμβαίνουν γύρω μας;      

Φαντάζομαι όχι. Θέλουμε ένα δήμο αρωγό στον πολίτη, στον κάθε πολίτη . Ένα δήμο προστάτη του περιβάλλοντος, ανάδειξης και διατήρησης των τεράστιας ομορφιάς περιοχών μας. Ένα δήμο που να λειτουργεί αξιοκρατικά, με ισόρροπη ανάπτυξη και με πρόγραμμα
Ακούμε συνεχώς το δεν έχουμε λεφτά .Γνωστό και κατανοητό. Το ζητούμενο είναι η διαχείριση  των υπαρχόντων. Ακούμε το πόσο μεγάλος είναι ο δήμος  και πόσο δύσκολή είναι η διοίκησή του. Το γνωρίζατε πριν διεκδικήσετε την ψήφο των δημοτών και υποσχεθήκατε τα πάντα .(Με την ευκαιρία , πάντα είχα την απορία, πως είναι δυνατόν να θέλει κάποιος να διοικήσει ένα δήμο στον οποίο δεν πιστεύει. Μιλάω για τη θέση της σημερινής δημοτικής αρχής εναντίον του Καλλικράτη).  Αν κάνατε λάθος εκτίμηση  και δεν μπορείτε, υπάρχει και η έντιμη οδός της παραίτησης. Όμως σταματήστε σε κάθε χωριό που πηγαίνετε να ΄΄κλαίγεστε΄΄  και να ΄΄ηρωoποιήτε΄΄  τον εαυτό σας 
Άλλωστε τα βάσανά σας  μπήκαν στον τελευταίο χρόνο τους. Αν πράγματι είναι τόσο βαρύ το φορτίο  και όλα αυτά που λέτε δεν είναι για λαϊκή κατανάλωση, θεωρώ και περιμένω στις επόμενες εκλογές να μην είστε υποψήφιοι. Σε διαφορετική περίπτωση, απλά είστε ανακόλουθοι.     



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου