Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

ΟΜΟΦΩΝΑ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ EIΠΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ RDF ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΕΤ LAFARGE ΣΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΖΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ (RDF) ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΕΤ
Τηλ. 2223023322   Τελ 2223023533  gld@otenet.gr & spithas@tee.gr
         
                                  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προ  ημερήσιας διατάξεως μετά από αίτημα της Συντονιστικής Επιτροπής Αλιβερίου που κατέθεσε ο περιφερικός Σύμβουλος Ν. Στουπής έγινε συζήτηση στο Περιφερικό Συμβούλιο στις 25 -4-2013  με θέμα την καύση του RDF από την ΑΓΕΤ στο Αλιβέρι.
Οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής  Γ. Λαγανάς και Ευάγγελος Σπίθας ανέλυσαν στο Περιφερικό Συμβούλιο  όλα όσα έχουν σχέση με την καύση του RDF .
 Ο Γ.Λαγανάς έκανε ένα σύντομο ιστορικό για την υπόθεση καύση RDF στην περιοχή, τους αγώνες που έχουν γίνει από την λαό της Αλιβερίου κατά της καύσης, τους λογούς που κάνουν επικίνδυνη της καύση για την υγεία των κάτοικων ,και ανέφερε τους διακεκριμένους επιστήμονες που συνηγορούν κατά της καύσης RDF  τόνισε δε ότι « λέμε ναι στην ανάπτυξη όχι όμως στην καύση που θα είναι  καταστροφική για το Αλιβέρι.»
Τέλος ζήτησε την συμπαράσταση του Περιφερειακού Συμβούλιου στον αγώνα κατά της καύσης που μπήκε στο έβδομο χρόνο.
Μετά τον λόγο πήρε ο Ε. Σπίθας όπου ανέλυσε τεχνικά γιατί δεν μπορεί να καεί το  RDF στις εγκατάστασης της ΑΓΕΤ στο Αλιβέρι χωρίς να γίνει έκλυση των άκρως επικινδύνων  διοξινών
Ζήτησε  να μην δοθεί καμία άδεια για καύση από την Περιφέρεια και να ζητηθεί από το ΥΠΕΚΑ   να ανακληθεί η άδεια για καύση RDF.
Παρευρεθήκαν και  ο κ.  Β. Ντόβολης, δημοτικός σύμβουλος Κύμης Αλιβερίου καθώς και δήμαρχος κ. Δ. Θωμάς που μετέφεραν την ομόφωνη απόφαση του Δήμου κατά της καύσης PDF.
Μετά από  την τοποθέτηση αρκετών περιφερειακών σύμβουλων αλλά και του περιφερειάρχη κ. Κλ. Περγαντά που τάχτηκαν κατηγορηματικά  κατά της καύσης του RDF  το Περιφερικό Συμβούλιο αποφάσισες ομόφωνα
1)Την επικαιροποιηση της απόφασης του Νομαρχιακού Συμβούλιο Ευβοίας για μη αποδοχή καύσης RDF  στην μονάδα στο Αλιβέρι
2) Την απόρριψη συναφών δανειοδοτήσεων καύσης PDF στη μονάδα σε περίπτωση που επανέλθει τέτοιο θέμα
3) Στη διαβίβαση αιτήματος στο ΥΠΕΚΑ για αναστολή της έγκρισης των όρων της περιβαλλοντικής μελέτης  που αφορά στην   καύση RDF στη μονάδα της ΑΓΕΤ.


Ομιλία στο Περιφερειακό Συμβούλιο  στην Λαμία στις 25-4-2013
 Ευχαριστώ κ Πρόεδρε.
ονομάζομαι Γ. Λαγανάς είμαι Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου και εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής κατά της καύσης του rdf
Θα μου επιτρέψετε ένα σύντομο ιστορικό .
Στα τέλη του 2006 μετά τις  δημοτικές εκλογές η ΑΓΕΤ LAFARGE βάζει εμπρός το σχέδιο της να προχωρήσει στην καύση επεξεργασμένων απορριμμάτων της Αθηνάς το γνωστό RDF.
Πάντα κρυφά χωρίς καμιά ενημέρωση συνάπτει μνημόνιο συνεργασίας με των ΕΣΔΚΝΑ  με υψηλό τίμημα και βάζει εμπρός τα σχεδία της για την καύση του rdf
Το γεγονός αυτό ξεσήκωσε τον λαό του Αλιβερίου ,δημιουργήθηκε η Συντονιστική Επιτροπή  και  στο Αλιβέρι οργανωθήκαν κινητοποιήσεις πρωτόγνωρες για την ευρύτερη περιοχή. Μαζικές συγκεντρώσεις αποκλεισμός πύλης της ΑΓΕΤ ,κατάληψη του λιμανιού κλπ
Όμως τι είναι το rdf  και γιατί αυτή η αντίδραση Το rdf είναι επεξεργασμένα σκουπίδια που περιέχουν 60 - 70 %…χαρτί και 20 – 30 %πλαστικό… και 5-7 % υφάσματα Το πλαστικό όμως περιέχει χλώριο που όταν καίγεται  παράγονται διοξίνες…..
Μας ρωτούν γιατί αντιδράτε   εδώ στο εξωτερικό καίγονται μέσα στις πόλεις , αλλά και σε αλλά τσιμεντάδικα  .
Μέσα σε πόλεις καίγονται αλλά με άλλη μέθοδο της πυρόλυσης σε υψηλές θερμοκρασίες  το συγκεκριμένο εργοστάσιο από την κατασκευή του δεν μπορεί με ασφάλεια να κάψει rdf γιατί κατά την διάρκεια ψύξεις των αεριών καύσης δημιουργούνται πάλι διοξίνες πολύ πιο επικίνδυνες  και τα σπίτια του πολύπαθου οικισμού  Μυλάκι είναι στα 50 μέτρα..
Ποιος τα λέει όλα αυτά  τα λέει ο πρύτανης του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και Πρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας καθηγητής κ. Κ. Γουργουλιάνης τα λέει ο καθηγητής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην έδρα της αντιρρυπανσης κ. Π. Σαμαράς ,το λέει ο καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο  της Πολυτεχνικής  Σχολής Ξανθής καθηγητής κ  Σπ. Ραψομανίκης και όχι μόνο τα λένε άλλα τα καταθέτουν γραπτά  στο Συμβούλιο της Επικρατείας   όπου έχουμε προσφύγει από το 2009  και που η εκδίκαση είναι για τον Σεπτέμβρη του 2013..
Όμως ακόμη και η επιτροπή Μαρκάτου του Πολυτεχνείο Αθηνών  δεν αποκλείει τον σχηματισμό διοξινών κατά κατά τη διάρκεια της ψύξεις των αεριών..
Εμείς λέμε στην ΑΓΕΤ το Αλιβέρι  σας τα έχει δώσει όλα  απλόχερα , λιμάνι, νερά, το καλύτερο πέτρωμα για την παρασκευή τσιμέντου, σταματήστε να εκβιάζετε τους εργαζόμενους και την κοινωνία του Αλιβερίου. Με το μαχαίρι στο λαιμό οδήγησαν τους εργαζόμενους σε δημοψήφισμα  όπου παρά  τους εκβιασμούς κρυφούς και φανερούς κατάφεραν οριακά να περάσουν την καύση όμως στην κοινωνία δεν εμφανίστηκαν πότε να πουν κάτι για την καύση

Ξέρουμε καλά που ζούμε , το Αλιβέρι είναι μια βιομηχανική περιοχή από το 1953, δεν ζητάμε να κλείσει κανένα εργοστάσιο αντίθετα παλέψαμε πρώτοι εμείς να έρθει το φυσικό αέριο στο Αλιβέρι από το 1990 για την ΔΕΗ .  Πριν δυο χρόνια από κοινού με την  Greenpeace  προτείναμε  ολοκληρωμένο σχέδιο για την δημιουργία πράσινου ενεργειακού  κέντρου στο Αλιβέρι  σχέδιο που το επικροτεί και   η ΔΕΗ.
Όμως δυστυχώς η ΑΓΕΤ δεν ακούει τίποτα το μόνο που την ενδιαφέρει  είναι τα κέρδη .
Όμως τα κέρδη δεν μπορούν να είναι πάνω από τους ανθρώπους και είναι στα χεριά της πολίτικης ελίτ της Περιφέρειας να βάλει  φρένο  στην ΑΓΕΤ.
Πριν μερικά χρόνια το εργοστάσιο στο Μυλάκι είχε 500 εργαζόμενους τώρα τους έχει φτάσει στους 200, αγόρασαν βιομηχανία και  πάνε  να την κάνουν βιοτεχνία.
Το μόνο που ξέρουν να συμπεριφέρονται αλαζονικά .
Δεν τους κάνουν το χατίρι οι εργαζόμενοι στην Χαλκίδα να δεχτούν λυματολασπη στο εργοστάσιο ,  λουκέτο  στο εργοστάσιο,
Δεν θέλεις Αλιβέρι καύση σκουπιδιών  θα χάσετε την δουλειά σας  εργαζόμενοι άρχισαν να λένε τα παπαγαλάκια της ΑΓΕΤ ι .
Ξεσηκώθηκε το Αλιβέρι όταν έμαθε ότι δόθηκε άδεια από την Αντιπεριφερεια στις  27-3-2013     και με χαρά και ανακούφιση δέχτηκε την άμεση παρέμβαση του   κ. Περιφερειάρχη να ακύρωση την απόφαση.
Πλημύρισε το Εργατικό Κέντρο και οι γύρο δρόμοι από Αλιβεριώτες στην συγκέντρωση συμπαράστασης  για τους εργαζόμενους των Τσιμέντων Χαλκίδας  γιατί ξέρουμε  καλά τι θα πει AΓΕΤ LAFARGE και από την βήμα αυτό εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους.
Ο Δήμος Κύμης –Αλιβερίου τάχτηκε για άλλη μια φορά ομόφωνα κατά της καύσης, ο Ιατρικός Σύλλογος Ευβοίας ο Δικηγορικός Σύλλογος Ευβοίας το πρώην Νομαρχιακό Συμβούλιο Ευβοίας έχουν ταχτεί κατά της καύσης
Από το Περιφερικό Συμβούλιο ζητάμε την ενεργή συμπαράσταση του στον δίκαιο αγώνα μας που μπαίνει στον έβδομο χρόνο   ζητηθεί  η ανάκληση από το ΥΠΕΚΑ   της έγκριση της καύσης rdf η Περιφέρεια να μην δώσει καμία άδεια λειτουργιάς.
Δεν θέλουμε να γίνει ο τόπος μας ο σκουπιδοτενεκές της Ελλάδος
Οι αλαζόνες γάλλοι της LAFARGE ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους, στο Αλιβέρι υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται για την υγεία και την ζέω των παιδιών τους και των ίδιων
Σας ευχαριστώ

 Γ.Λαγανάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου