Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΓΙΑΝΝΗΣ: ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ. ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ!!!

19-3-2013
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Προς  το  Ιστολόγιο  “ Λαλα το!!!”

Αγαπητό Ιστολόγιο,
η πρόσφατη έρευνα σας για την κατάργηση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τεκμηρίωσης, Πληροφόρησης και έρευνας του Καρκίνου Γ.Ν. Παπανικολάου με απόφαση του  Δημοτικού Συμβουλίου είναι και μια σοβαρή προσέγγιση και συνεισφορά, στην ανάγνωση όλων των στοιχείων που συνθέτουν όχι μόνο τη σύλληψη της ιδέας αλλά και τη διαχείριση όλων των παραμέτρων  που συνοδεύουν πλέον την ‘’παρουσία’’ του.
Απολύτως διαφωτιστική (και για τους μη γνωρίζοντες)  είναι επίσης και η σχετική ανάρτηση των Διαταγμάτων που καθορίζουν το πλαίσιο λειτουργίας του Ινστιτούτου  διαχρονικά.
Αναφέρομαι στη τροποποίηση της συστατικής πράξης του στο ΦΕΚ/Β 2495/2008 αλλά και στη τροποποίηση του καταστατικού του με το ΦΕΚ/Β 798/19-3-2012.
Απ’τη σύγκριση δε και των δυο Διαταγμάτων, προκύπτει και το θέμα με τη σημερινή καταστατική σύνθεση του Δ.Σ. του Ινστιτούτου.
Είναι απόλυτα λογικό αλλά και επιβεβλημένο η λειτουργία ενός τέτοιου Ινστιτούτου όπως προβλέπεται στους σκοπούς του άρθρου 1 του ΦΕΚ, να συνοδεύεται απαραίτητα από ύπαρξη Επιστημονικού Συμβουλίου.
Οι  ευθύνες λοιπόν του Δημοτικού Συμβουλίου για την κατάργηση  του Επιστημονικού Συμβουλίου είναι υπαρκτές  και  κυρίως  γιατί έδωσε την δυνατότητα στους εμπνευστές αυτής της υποβάθμισης να παγιώσουν τη συρρίκνωση των υπηρεσιών του Ινστιτούτου μετατρέποντας το όπως εύστοχα το θέσατε ότι «μοναδικός σκοπός του Ινστιτούτου είναι η επισκευή της πολύπαθους οικίας Παπανικολάου και η μετατροπή του σε Γραφείο Τουριστικής προβολής;».
Το ότι η Αντιπολίτευση μέχρι την ημέρα της συνεδρίασης του Νοεμβρίου το 2011 δεν εκπροσωπείτο στο Δ.Σ. του Ινστιτούτου, το ότι έλαβε την εισήγηση μόλις πριν τη συνεδρίαση, το ότι δεν είχε επαρκή πληροφόρηση, προφανώς και δεν την απαλλάσσει απ’ τις ευθύνες που τις αναλογούν.
Θεωρούμε ότι έστω και τώρα η ανάδειξη του θέματος είναι πλέον και επιτακτική και επιβεβλημένη.
Με την ευκαιρία της επικοινωνίας μου μαζί σας , θα ήθελα να κάνω δημοσίως γνωστό χαρακτηριστικό απόσπασμα από εκείνη ακριβώς τη συνεδρίαση του Δημοτικό  Συμβουλίου του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου.
Το απόσπασμα πρόεκυψε απ’ την κοπιαστική είναι αλήθεια,  απομαγνητοφώνηση ψηφιακής δισκέτας ραδιοφωνικού σταθμού που αναμεταδίδει τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Για το λόγο αυτό, η με λίγες μέρες υστέρηση της κοινοποίησης της θέσης μας.
Μετά την ανάγνωση του παρακάτω αποσπάσματος καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του.
Όχι μόνο για τη κατάργηση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Παπανικολάου, αλλά και για το ύφος, τη σοβαρότητα και το επίπεδο που απορρέει απ’ το συγκεκριμένο διάλογο.
Το βέβαιο είναι ότι η πρόταση μας όπως αναπτύσσεται  πιο κάτω αποδοκιμάστηκε έντονα απ’ τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου κ. Θωμά « περίπου σαν εξωπραγματική» αλλά δεν επιδοκιμάστηκε και απ’ το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου.
Σημείωση: πέραν αυτού του αποσπάσματος που παραθέτουμε ο λοιπός διάλογος περιεστράφη  τεχνηέντως  και προς αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων ! γύρω απ’ την….. επισκευή του σπιτιού του Παπανικολάου!!!!
Αυτά για την ακριβή καταγραφή των γεγονότων.
 
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Τροποποίηση καταστατικού και ορισμός μελών Δ.Σ του Ν.Π. «Ινστιτούτο Τεκμηρίωσης, Πληροφόρησης και Έρευνας του καρκίνου Γεώργιος Ν. Παπανικολάου

Ποθητακης Πρόεδρος Δ.Σ.: Υπάρχει μια τροποποίηση, αυτό το έχετε πάρει στα χέρια σας, είναι που κηρύχθηκε αυτοτελές. Αυτό θα έχει 7 μέλη, πέντε μέλη είναι Δημοτικοί Σύμβουλοι εκ των οποίων οι δύο προέρχονται από την μειοψηφία, ένα μέλος αιρετός εκπρόσωπος των εργαζομένων αν υπηρετούν πάνω από 10, άλλος ένας δημότης με ανάλογη επαγγελματική ή κοινωνική δράση. Έχετε την εισήγηση και όσον αφορά τα πρόσωπα, η πλειοψηφία λαμβάνοντας υπόψη και την αναλογία των γυναικών, προτείνει για τακτικούς την κ. Μπάτσα, την κ. Κουϊμιτζή, τον κ. Ντόβολη, με αναπληρωματικούς την κ. Στουπή,  την κ. Καραγιάννη και τον κ. Χριστόπουλο και από τους πολίτες την κ. Μπίλιου με αναπληρώτρια την κ. Σαραφιανού.
Ένας θα πρέπει να είναι, θα είναι ο κ. Λύκος πιστεύω προφανώς ως γιατρός. Προφανώς η Μειοψηφία έχει οπωσδήποτε δύο, πιστεύω ότι ο ένας θα πρέπει να είναι ο κ. Λύκος, χωρίς να μου πέφτει και ο λόγος ότι επειδή είναι και γιατρός  και είναι κι ακόμα ένας. Ο κ. Σκεμπές;
Ναι τακτικός, αλλά ακόμα ένας. Ο κ. Μπενάκης. Και αναπληρωματικοί; Ο κ. Σκεμπές και ο κ. Κούκης:
ΣΙΑΓΙΑΝΝΗΣ Δημ Συμβουλος-Ενεργοί Δημότες: Προφανώς αυτή είναι μια τροποποίηση που αφορά το καταστατικό του προσώπου που υπήρχε. Έτσι δεν είναι; Δεν έχουμε ψηφίσει άλλη φορά καταστατικό. Πολύ ωραία, δεν έχω να παρατηρήσω πάρα πολλά πράγματα. Θέλω να πω το εξής. Πίστευα ότι σε ένα τέτοιο σπουδαίο ίδρυμα που ασχολείται με την έρευνα σαν παρακαταθήκη στη μεγάλη πορεία που είχε αυτός ο μεγάλος άνδρας, θα έπρεπε το Διοικητικό Συμβούλιο που προφανώς θα πρέπει να υπάρχει δεν διαφωνεί κανείς, να κοιτούσαμε τη δυνατότητα και αν προβλέπεται ένα Επιστημονικό Συμβούλιο.
Αντιδράσεις .....και φωνές ….
Δηλαδή, όχι εδώ δεν το βλέπω. Λέει ότι συμβουλεύεται… αφήστε να ενημερωθείτε, αφήστε τις ειρωνείες. Αφήστε τώρα. Εμένα κοιτάτε και λέτε χωρίς διάλογο; Λάθος κάνετε. Δεν τολμάτε να κοιτάξετε από εκεί. Έμενα κοιτάτε. Λέω λοιπόν και να πληροφορηθώ, ίσως δεν έχω πληροφορηθεί εγώ, καταρχήν δεν ξέρω τώρα ποιο είναι το Επιστημονικό Συμβούλιο. Δεν έχει τύχει να το συζητήσουμε.
Βλέπω εδώ ένα καταστατικό που λέει το ινστιτούτο θα καταφεύγει σε συμβουλές έγκυρου Επιστημονικού Συμβούλου κάθε φορά που καθίσταται απαραίτητο κατά περίπτωση. Εγώ θα πρότεινα να υπάρχει μέσα στο καταστατικό ένα εδάφιο που να λέει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο για τον ορισμό Επιστημονικού Συμβουλίου, το οποίο να έχει μια διάρκεια, όσο είναι η θητεία του Δημοτικού Συμβουλίου ή το Διοικητικό Συμβούλιο το αλλάζει όποτε νομίζει. Το να λέμε τώρα θα καταφεύγει σε συμβουλές έγκυρου επιστημονικού συμβούλου, πιστεύω ότι αυτά τα ιδρύματα πέρα από τα Διοικητικά Συμβούλια που έχουν όλο το μάνατζμεντ της ιστορίας, είναι απαραίτητο στα συμβούλια αυτά που έχουν σχέση με θέματα επιστημονικά να υπάρχει και Επιστημονικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, το οποίο δεν είναι βέβαια υπεύθυνο για τη Διοίκηση, τη Διαχείριση ή οτιδήποτε, αλλά απλώς τα αμιγώς επιστημονικά θέματα.
Ήθελα λοιπόν να εξετάσουμε αυτή τη δυνατότητα. Δε νομίζω ότι είναι λάθος. Προτείνω να υπάρχει θεσμοθετημένο στο καταστατικό και η ύπαρξη Επιστημονικού Συμβουλίου, το οποίο θα το ορίσουμε. Δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε.      Να σας κάνω σήμερα πρόταση το 
Επιστημονικό Συμβούλιο; Ωραία, να σας πω δηλαδή τον Ροκφέλερ, τον Ρότσιλντ, τον Παπαδήμο; Εδώ λοιπόν συζητάμε επί της σκοπιμότητας αν χρειάζεται αυτό το επιστημονικό ίδρυμα πέραν του Διοικητικού Συμβουλίου να έχει και Επιστημονικό Συμβούλιο το οποίο θα χειρίζεται τα επιστημονικά θέματα. Εγώ αυτή τη διάσταση βάζω κι εφόσον το Δημοτικό Συμβούλιο την αποδεχθεί, βεβαίως δεν είναι αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου να προτείνει το Επιστημονικό Συμβούλιο, είναι αρμοδιότητα του Διοικητικού του Συμβουλίου, του Προέδρου του.
Αν νομίζετε λοιπόν ότι θα ήταν χρήσιμο ένα τέτοιο ίδρυμα να έχει Επιστημονικό Συμβούλιο έχει καλώς. Αν όχι…
Πρόεδρος:  Ο κ. Δήμαρχος.
Δήμαρχος: Καλό είναι να βάζουμε θέματα, όχι όμως να τα βάζουμε για να τα βάζουμε, να προτείνουμε κιόλας. Για να βάλεις ένα Επιστημονικό Συμβούλιο και τον Ροκφέλερ όπως λέτε, ο Παπανικολάου αξίζει όχι μόνο τον Ροκφέλερ, πολλά Ροκφέλερ κ. Σιαγιάννη, κι απορώ όταν σας ρωτάνε κάποια πράγματα γιατί εκνευρίζεστε; Δεν υπάρχει λόγος να εκνευρίζεστε. Όταν προτείνουμε Επιστημονικό Συμβούλιο γι’ αυτό το συγκεκριμένο ίδρυμα το τόσο σημαντικό….
Σιαγιάννης:     (φωνές…)
Δήμαρχος: Έχω την εντύπωση ότι χρειάζεστε εσείς ένα επιστημονικό Συμβούλιο…
Σιαγιάννης:…(μη καθαρή ακρόαση)…
Δήμαρχος: Αυτό θα σας έλεγα ότι μάλλον χρειάζεται Επιστημονικό Συμβούλιο ψυχικής υγείας ο κ. Σιαγιάννης, αυτό θα έλεγα εγώ.
κ. Σιαγιάννη λοιπόν για να βάζουμε θέματα για να τα συζητάμε χωρίς να εκνευριζόμαστε για να είμαστε και ουσιαστικοί, γιατί υπάρχει ένα θέμα σε σχέση με την ουσιαστικότητά σας, γενικότερα, διαπιστωμένο 10 μήνες τώρα, προφανώς θα μπορούσαμε να είχαμε ένα Επιστημονικό Συμβούλιο. Αλλά για να βάλεις σε ένα Ινστιτούτο, όπως και αυτό θα πρέπει καταρχάς να έχεις τη σύμφωνη γνώμη αυτού του Επιστημονικού Συμβουλίου κι αυτών των επιστημόνων, αλλά προφανώς θα πρέπει να γίνει μια μέγιστη διερεύνηση και στον Ροκφέλερ αν θέλετε, γιατί όχι, προκειμένου να δούμε ποιοι αποδέχονται να γίνει επιστημονικό Συμβούλιο στο συγκεκριμένο ινστιτούτο.
Παλαιότερα υπήρχε, υπήρχε με το Πανεπιστήμιο της Λάρισας στην ιατρική σχολή, διότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είχαν πρωτοστατήσει στο να γίνει αυτό το Ινστιτούτο. Σήμερα όμως επειδή είναι υπηρεσιακοί παράγοντες οι άνθρωποι και είτε μετατίθενται, είτε αλλάζουν οι διοικήσεις τους, είτε οι ίδιοι συνταξιοδοτούνται, με την πάροδο του χρόνου, αυτό το Επιστημονικό Συμβούλιο έγινε ανενεργό. Και η εμπειρία μας λοιπόν καταδεικνύει ότι αυτό το Ινστιτούτο Παπανικολάου, έτσι όπως σήμερα δημιουργείται να έχει την ευχέρεια διοικητικά ανά περίπτωση, κατά περίπτωση να συμβουλεύεται και επιστημονικούς συμβούλους.
 Όλα τα άλλα λοιπόν που είπατε είναι δείγμα του εκνευρισμού σας και το πόσο επιπόλαια αντιμετωπίζετε τα θέματα και επιτρέψτε μου να το πω, είναι η άποψή μου. Και πραγματικά εάν δεν μπορείτε να είστε πιο ήρεμος, μπορείτε να απευθυνθείτε και σε Ιατρικούς Συμβούλους για τον εαυτό σας.
Για να συνεχίσω πάντως έχω να πω το εξής, πραγματικά ένα σπουδαίο Ινστιτούτο όχι μόνο για τον Δήμο μας, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και όλη την υφήλιο. Καλά είναι να το αγκαλιάσουμε, να μπορέσουμε να το κάνουμε να λειτουργήσει και να μην το καταγγέλλουμε…………….
___________________________________________________________________________

Ευχαριστώντας για τη φιλοξενία
Με εκτίμηση
Γιάννης Σιαγιάννης
Επικεφαλής Παράταξης ‘’Ενεργών Δημοτών’’


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου