Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΚΤΗΣΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ



Δημοσιεύτηκε σήμερα στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας η Απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Νότια Εύβοια. Πρόκειται για την Απόφαση με αριθμό 111 που λήφθηκε στις 10 Ιουλίου 2010.
ΘΕΜΑ 2ο: Η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης λαμβάνοντας υπ΄όψη την εισήγηση του Προϊσταμένου της δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού κου. Αντώνη Τερζή, καθώς και τα α) Αριθ.: 178/2012 απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Kύμης -Αλιβερίου β) Αριθ.: 154/2012 απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Kαρύστου γ) Αριθμ. Πρωτ: 3613/04-07-2012 έγγραφο της 23ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων δ) Το από 09-07-2012 έγγραφο του Συλλόγου Προστασίας Αλιβερίου & Περιχώρων ε) Αριθμ. Πρωτ: 79122/523/10-07-2012 Υπόμνημα των φορέων και εκπροσώπων κατοίκων του Δήμου ζ) Αριθμ. Πρωτ: 13/04-07-2012 Διαμαρτυρία του Εξωραϊστικού – Πολιτιστικού – επιμορφωτικού Συλλόγου των Απανταχού Πυργιωτών η) το 2/2012 Πρακτικό του Εξωραϊστικού – Πολιτιστικού Συλλόγου Πετριών ΄΄ Ο Πλάτανος ΄΄ τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του παρόντος πρακτικού μετά από διαλογική συζήτηση
Αποφασίζει κατά πλειοψηφία
με 6 ψήφους υπέρ, 1 κατά ( της κας Ντούρου) και 2 αποχές( του κου Στουπή και του κου Μπαράκου ), την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) ) έργου : «Κατασκευή δύο κινητών σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων και κινητής μονάδας ανάκτησης ανακυκλωσίμων – κομποστοποίησης στους Δήμους Κύμης – Αλιβερίου και Καρύστου της Διαχειριστικής Ενότητας Ν. Ευβοίας».

Oι κ. Στουπής και Μπαράκος πρότειναν στην Επιτροπή ενιαία και αδιαίρετα:
 1.Σύντομη αναβολή λήψης απόφασης στη σημερινή συνεδρίαση
 2.Πολιτική δέσμευση του Περιφερειακού Συμβουλίου μέσω της απόφασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος για την διασφάλιση χρηματοδότησης του έργου
 3.Προσφορά των καλών υπηρεσιών των Ευβοιωτών μελών της Επιτροπής Περιβάλλοντος που εκπροσωπούν όλους τους πολιτικούς χώρους ( Γκάβαλης- Μπαράκος – Ντούρου - Στουπής ) στην διάθεση του Δημάρχου Κύμης – Αλιβερίου και των επικεφαλής των παρατάξεων του Δήμου - στο βαθμό που ήθελαν να τις χρησιμοποιήσουν-, για την εξεύρεση εναλλακτικών χωροταξικά λύσεων κοινά αποδεκτών
 4.Σφικτό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της Πρωτοβουλίας το τέλος Σεπτεμβρίου
 5. Πολιτική στήριξη και υπηρεσιακή υποστήριξη αυτής της Πρωτοβουλίας από την Περιφέρεια, και αφού δεν έγινε δεκτή η πρότασή τους επέλεξαν την αποχή.
Ο κος Στουπής ανέπτυξε την υποστήριξή του στο μοντέλο που προτείνεται συμπληρώνοντάς το με την βασική διαφοροποίηση πως αυτό πρέπει κυρίως να στοχεύει στην μείωση του όγκου των απορριμμάτων με βασικό την ανακύκλωση στην πηγή, την αντιμετώπιση του κενού διαχείρισης των ογκωδών στερεών κτιριακών αποβλήτων (μπάζα), την συγκέντρωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, την διαχείριση των αγροτικών αποβλήτων (πλαστικά –λάστιχα – υπολλείμματα χημικών και κενών συσκευασίας κλπ), και επέμενε ιδιαίτερα στον Δημόσιο χαρακτήρα του όλου συστήματος. Ιδιαίτερη κριτική διατύπωσε για την μεθοδολογία της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου χωρίς να προηγηθεί συζήτηση επί των αρχών στο όργανο και με την διολίσθηση σε δεσμευτικά μοντέλα μέσω της απορρόφησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ από τους Δήμους ουσιαστικά να προχωρά χωρίς συζήτηση σε ντε φάκτο αλλαγή του υφιστάμενου Περιφερειακού Σχεδιασμού για τα απορρίμματα. Τέλος, τόνισε πως οποιοσδήποτε σχεδιασμός χωροθέτησης και λειτουργίας που δεν προκύπτει από ουσιαστική διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και δεν στηρίζεται στην ενεργή στήριξη και συμμετοχή της με μαθηματική ακρίβεια θα αποτύχει.
Η κ. Ντούρου δήλωσε: Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι πολύ σοβαρό, υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του και τεράστιες πολιτικές ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις και στους δημάρχους και περιφερειάρχες που αποδέχονται αυτή την κατάσταση, που προσπαθούν να δώσουν αποσπασματικές λύσεις, κύρια γιατί βρίσκουν την ευκαιρία διαχείρισης κονδυλίων από το ΕΣΠA. Συμβάλλουν στο να προχωρήσει η πλήρης ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων με σοβαρές επιπτώσεις στο εισόδημα και στη ζωή του λαού γενικότερα.
Το πρόβλημα των απορριμμάτων μπορεί ολοκληρωμένα να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από ένα Εθνικό Σχέδιο ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων που θα εκπονείται από Ενιαίο Κρατικό Φορέα. Σχέδιο στηριγμένο στο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισης των αποβλήτων, με κεντρικούς δημόσιους πόρους .Η ανέγερση των απαραίτητων εγκαταστάσεων να γίνεται από Ενιαίο Κρατικό Φορέα κατασκευών που θα υλοποιεί τα αναγκαία δημόσια έργα υποδομής και μέτρα για: την πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων, την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, την ορθολογική μεταφορά μέσω σταθμών μεταφόρτωσης, την πλήρη αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών, την επιλογή κατάλληλου συνδυασμού σύγχρονων μεθόδων επεξεργασίας, την κατάλληλη χωροθέτηση των σχετικών υποδομών.
Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της χωροθέτησης απασχολεί την περιοχή της Ν. Εύβοιας περισσότερο από 10 χρόνια αλλά το μόνο που θα διασφαλίσει την υγεία των κατοίκων της όποιας περιοχής χωροθετείται είτε για ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ είτε για σταθμό Μεταφόρτωσης θα είναι μόνο όταν τα έργα αυτά και η λειτουργία τους γίνονται από δημόσιο φορέα, χρηματοδοτούνται επαρκώς, ελέγχεται η λειτουργία τους, χρησιμοποιούνται όλες οι επιστημονικές και τεχνικές μέθοδοι που υπάρχουν. Όσο τα απορρίμματα θεωρούνται χρυσάφι από τους ιδιώτες και οι κυβερνήσεις φροντίζουν να τους προσφέρουν το «φιλέτο» τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος να υπάρχουν «εκπτώσεις» και στα έργα υποδομής και στη σωστή διαχείριση-λειτουργία τους.
Καταψηφίζουμε τη ΜΠΕ όχι γιατί δεν θέλουμε το σταθμό μεταφόρτωσης, την ανακύκλωση , την κομποστοποίηση. Επιβεβαιώνεται η θέση μας για την αποσπασματικότητα επίλυσης του προβλήματος στην περιοχή. Σε ποιο ΧΥΤΑ θα πηγαίνουν τα απορρίμματα ; Ο ΧΥΤΑ της Χαλκίδας ήδη έχει τεράστιο πρόβλημα. Ή η λύση είναι στον υπό σχεδίαση ΧΥΤΑ της Θήβας στο μέλλον; Πώς ο Δήμος θα λειτουργήσει τη μονάδα όταν οι Δήμοι σήμερα χρηματοδοτούνται με ψίχουλα που δεν φτάνουν ούτε για πετρέλαιο στα σχολεία ; Ποιος θα πληρώσει για άλλη μια φορά το μάρμαρο;
Ψηφίζουμε αρνητικά στη λογική τους στον αποσπασματικό σχεδιασμό, στις ατελείς και μη τεκμηριωμένες μελέτες, στην οικονομική επιβάρυνση του λαού. Διεκδικούμε άμεσες και ολοκληρωμένες λύσεις στα λαϊκά προβλήματα και τις σύγχρονες ανάγκες του λαού. Δεν θα στηρίξουμε ούτε ημίμετρα, ούτε τη λογική του λιγότερο κακού, ούτε βέβαια αυταπάτες ότι αυτή η συγκυβέρνηση, αυτοί οι συσχετισμοί στην Τοπική Διοίκηση υπάρχει περίπτωση να στηρίξουν φιλολαϊκά μέτρα που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες και την ποιότητα ζωής του λαού.
Στο τέλος της διαδικασίας και αφού έγινε η ψηφοφορία ο πρόεδρος της επιτροπής πρότεινε στους παρευρισκομένους το εξής: Εάν ως το τέλος Ιουλίου κατατεθεί νέα πρόταση για τη χωροθέτηση της μονάδας ανακύκλωσης η οποία θα έχει μεγαλύτερη αποδοχή από τη σημερινή τότε ως επιτροπή μπορούμε να επανεξετάσουμε το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου