Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

ΝΕΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΠΝΙΓΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ. ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ


Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου και Περιχώρων κοινοποίησε την ακόλουθη επιστολή πριν από μία ώρα (18.44 μμ)

«ΘΕΜΑ: «Νέα Πυρκαγιά στο ΧΑΔΑ Αλιβερίου και νέα καύση τοξικών αποβλήτων»
Αλιβέρι 15-6-2012
Προς:
1. ΥΠΕΚΑ Γραφείο Υπουργού
2.  ΥΠΕΚΑ Γραφείο ΓΓ Επιθεωρητών Περιβάλλοντος
3.  ΓΓ Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος – Θεσσαλίας
4.   Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος
5.   Αντιπεριφερειάρχη     Περιβάλλοντος Στερεάς Ελλάδος
6.   Αντιπεριφερειάρχη    Πρωτογενή Τομέα  Στερεάς Ελλάδος
7.   ΑΤ Αλιβερίου
8.  Πυροσβεστική Υπηρεσία Εύβοιας
9.   ΜΜΕ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
κ. Εισαγγελέα Χαλκίδος
Κύριοι,
Σήμερα, στις  2.00 περίπου το μεσημέρι, νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο σκουπιδότοπο Αλιβερίου,  δύο μήνες μετά την προηγούμενη, από «άγνωστη» και πάλι αιτία.
Σήμερα όμως η κατεύθυνση των πνεόντων ανέμων  έχει διαμορφώσει αποπνικτική κατάσταση στην πόλη του Αλιβερίου, με τους τοξικούς καπνούς από το εσωτερικό μέτωπο των σκουπιδιών που σιγοκαίει να καθιστούν αφόρητη και επικίνδυνη, - προφανώς από έκλυση επικίνδυνων  αέριων ρύπων, πιθανώς  και διοξινών, - την κατάσταση για την Δημόσια υγεία.
Η εγκληματική αδιαφορία των αρμοδίων (Δήμος Κύμης Αλιβερίου & Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος) έχει μετατρέψει το Αλιβέρι σε νέο Σοβέζο (;). Τεράστιες ποσότητες τοξικών αποβλήτων με σκουπίδια καίγονται τώρα στο Αλιβέρι. Οι ΗΡΩΕΣ της Πυροσβεστικής παλεύουν άνισα με τη φωτιά. Ο Δήμος εμφανίζεται ως ο κατά νόμο υπεύθυνος λειτουργίας και πυρασφάλειας του σκουπιδότοπου.
Στις 2/4/2012 με αφορμή την προηγούμενη πυρκαγιά ενημερώναμε τους αρμόδιους ότι:
«Στο ΧΑΔΑ Αλιβερίου κατά την περίοδο του έτους 2010 μεταφέρθηκαν και αποτέθηκαν από γνωστή Εταιρεία τεράστιες ποσότητες υλικού από το εργοστάσιο της εταιρείας «ΠΕΤΖΕΤΑΚΗΣ ΑΕ» στη Θήβα. Το υλικό αυτό μετά από καταγγελία  μας ταξινομήθηκε ως τοξικό –χλωριούχο πολυβινίλιο (PVC) με περιεκτικότητα σε μόλυβδο 2,2% μεγαλύτερο του επιτρεπτού πού είναι 0,5% - από την Δ-νση Περιβάλλοντος της ΝΑ Εύβοιας με το με αρ. πρ. 363/1-3-2010 έγγραφο της Υπηρεσίας. Το έγγραφο αυτό εστάλη για ενέργεια στις αρμόδιες αρχές (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος/ ΔΙΠΕΧΩ, Δήμο Ταμυνέων, Αστυνομικό Τμήμα Αλιβερίου). Η σημερινή λοιπόν πυρκαγιά και η καύση  συνακόλουθα λοιπόν ενός τέτοιου υλικού δημιουργεί εγκληματικές συνθήκες ρύπανσης στην περιοχή Αλιβερίου.»
Δύο μήνες μετά δυστυχώς φαίνεται πώς ξαναβιώνουμε την εγκληματική αδιαφορία των αρμοδίων. Τι πρέπει τελικά να γίνει για να ευαισθητοποιηθούν; Πρέπει να θρηνήσουμε θύματα; Θα λογοδοτήσει κάποιος για την συνεχιζόμενη ανευθυνότητα σε βάρος της υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής μας; Ποιος τέλος πάντων μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτό δεν θα επαναληφτεί;
Τι πρέπει να γίνει για να  ληφθούν τα στοιχειωδώς ευνόητα  απαραίτητα μέτρα περίφραξης, προστασίας και φύλαξης του Σκουπιδότοπου;
Θα γίνει επί τέλους κάποια  ενέργεια για την απομάκρυνση των τοξικών αποβλήτων.
Επιφυλασσόμενοι κάθε νομίμου δικαιώματος μας, εκπέμπουμε κραυγή αγανάκτησης και καλούμε κάθε αρμόδιο να πράξει ΠΑΡΑΥΤΑ τα απαιτούμενα για τη άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος:
--- την άμεση κατάσβεση της φωτιάς, 
--- την απομάκρυνση όλων των τοξικών αποβλήτων από τον ΧΑΔΑ,
--- την αποτροπή νέας εγκληματικής ρύπανσης,  και,
--- να συμβάλει στην άμεση  αποκατάσταση του  ΧΑΔΑ όπως προβλέπεται.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                                                                       Ο Γεν. Γραμματέας
Γ. Λαγανάς                                                                         Ε. Σπίθας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου