Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ….


Αυτές τις ημέρες οι δήμοι, οι περιφέρειες και όλοι οι δημόσιοι φορείς πήραν μία εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών και τους καλεί να καταγράψουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως την 31η Δεκεμβρίου 2012. Αρχικά πιστέψαμε ότι θα είναι  ένα ακόμη προεκλογικό τρυκ. Ίσως όμως τα πράγματα να μην είναι έτσι. Σήμερα μάθαμε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει αναλάβει την υποχρέωση να επιβάλλει την πληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών της «γενικής κυβέρνησης» δηλαδή του συνόλου του δημοσίου. Πρόκειται για οφειλές προς τρίτους (εργολάβους, προμηθευτές), το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Τα χρήματα θα δοθούν με έκτακτη επιχορήγηση από το Υπουργείο Οικονομικών και προέρχονται από το δάνειο που χορηγείται με το Μνημόνιο 2.
Θα αναρωτηθεί κάποιος τι έγινε ξαφνικά; Απλώς  όσο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πετάνε στα ύψη το έλλειμμα των φορέων της «γενικής κυβέρνησης» και οι πλεονασματικοί προϋπολογισμοί  θα  παραμένουν όνειρα απατηλά. Έτσι, εάν το σχέδιο εφαρμοστεί οι φορείς, μεταξύ των οποίων και οι δήμοι, θα πληρώσουν όλες τις οφειλές τους έως την 31η Δεκεμβρίου 2011 και από εκεί και πέρα δεν θα μπορούν  να συσσωρεύουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Δηλαδή θα πληρώνουν υποχρεωτικά εντός τριών μηνών (90 ημερών) από την έκδοση του τιμολογίου. Εάν δεν μπορούν τότε θα έρχονται κυρώσεις.
Είναι βέβαιο ότι με ότι θα συμβεί από δω και πέρα αρκετοί απροσάρμοστοι δημοτικοί άρχοντες το 2014 « θα κόψουν λάσπη»….Το πάρτυ τελειώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου