Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Τα Χάνια έχουν ανάγκη έργων υποδομής – όχι έργων βιτρίνας.


Τα Χάνια Αυλωναρίου βρίσκονται σε μία στρατηγική περιοχή, στην οποία  συγκλίνουν τα χωριά της Ενότητας Αυλώνος ενώ σαν  στόμιο φιάλης υποδέχεται και τις περιοχές των Ενοτήτων  Κύμης και Κονιστρών.
Έχουν επίσης το πλεονέκτημα να διαθέτουν εγκεκριμένο σχέδιο πόλης και άνετους δημόσιους χώρους, (προαύλιο του Αγίου Δημητρίου, χώρος παζαριού).
Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν αξιοσημείωτη εμπορική ανάπτυξη, με πολλά καταστήματα. Τα καταστήματα όμως που υπάρχουν είναι περιορισμένα
Η έλλειψη νέων καταστημάτων οφείλεται στο γεγονός ότι το πλεονέκτημα που έχουν τα Χάνια από το 1928, το σχέδιο πόλης, είχε εγκαταλειφθεί παντελώς από την Κοινότητα Αυλωναρίου και προχώρησε ελάχιστα τα τελευταία είκοσι χρόνια των Δήμων.
Εάν είχε εφαρμοστεί, έστω και τμήμα, του σχεδίου πόλης, είναι εύλογο, ότι ιδιαίτερα στα χρόνια της  ευμάρειας, θα είχαν ανεγερθεί και θα προσφερόντουσαν για εκμετάλλευση καινούργια καταστήματα, επομένως θα ήταν μεγάλη η ανάπτυξη της περιοχής, από εμπορική κίνηση και από ανθρώπους που θα υπηρετούσαν αυτή την κίνηση.
Τα Χάνια έχουν άμεση και επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί το σχέδιο πόλης.
Η εφαρμογή του σχεδίου θα δώσει στον οικισμό την μορφή πόλης,  θα δημιουργήσει  τις προϋποθέσεις κατασκευής έργων υποδομής, (ολοκλήρωση της αποχέτευσης όμβριων που πλημμυρίζουν  σπίτια προκαλώντας τεράστιες καταστροφές), θα δώσει την δυνατότητα κατασκευής νέων κτιρίων, (αλλά και περίφραξης των ιδιοκτησιών, που σήμερα είναι εκτεθειμένες  σε περιθωριακές ομάδες), θα λύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα 
Πολλοί δρόμοι μπορούν να γίνουν γρήγορα και με ελάχιστη δαπάνη, όπως α) ο δρόμος που συνδέει τις αποθήκες Κούκη με την επαρχιακή οδό, β) ο πρώτος παράλληλος μέχρι το χώρο του παζαριού, γ) ο πρώτος κάθετος μεταξύ του κεντρικού και των δύο παράλληλων. Οι δρόμοι αυτοί μπορεί να ανοίξουν γρήγορα, να ασφαλτοστρωθούν και να αποδοθούν στη κυκλοφορία. Έτσι θα αλλάξει η μορφή του οικισμού και θα αναπτυχθεί ο τόπος.
Κυρίως  όμως θα πιάσουν τόπο  τα χρήματα που θα ξοδέψει ο Δήμος.
Τα χρήματα  που διαθέτει ο Δήμος δεν  είναι απεριόριστα.
Πρέπει λοιπόν να ιεραρχηθούν οι ανάγκες και οι δαπάνες.
Τα Χάνια έχουν  ανάγκη επισκευής του κεντρικού δρόμου, με τρόπο που να διασφαλίζει την ομαλή κίνηση των αυτοκινήτων και την ασφάλεια των οικοδομών.
Τα Χάνια έχουν ανάγκη εξωραϊσμού κοινόχρηστων χώρων με έργα που θα παραμείνουν. Ο εξωραϊσμός του προαύλιου του Αγίου Δημητρίου είναι ένα τέτοιο έργο.
Ο εξωραϊσμός μόνο όμως των πεζοδρομίων   είναι έργο βιτρίνας και  άχρηστη σπατάλη. Η επίστρωση των πεζοδρομίων δεν είναι ομοιόμορφη, είναι όμως στη πλειονότητα της άριστα κατασκευασμένη, ενώ η επέκταση τους δεν θα προσφέρει το παραμικρό  στα παρακείμενα καταστήματα ενώ θα μειωθεί το πλάτος του δόμου που και σήμερα κρίνεται ανεπαρκές ιδιαίτερα σε ώρες αιχμής.
Αποτελεί ανάγκη άμεση και επιτακτική να προχωρήσει μεθοδευμένα η εφαρμογή του σχεδίου των Χανίων και ο εξωραϊσμός των  δημόσιων χώρων .
Είναι άμεση ανάγκη ο προγραμματισμός των έργων να προχωρήσει με την συναίνεση των κατοίκων.
Τα Χάνια έχουν και μόνιμους κατοίκους που πρέπει να ακουστούν.
Άγγελος Ποθητάκης, Δημοτικός Σύμβουλος

Γεώργιος Θεοδώρου, Τοπικός Σύμβουλος Αυλωναρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου