Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Οι τοποθετήσεις της Δημοτικής Συμβούλου του ΚΚΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου (14/6/2017)

Δελτίο Τύπου

1. Για το ιδιοκτησιακό πρόβλημα:
Στο πρώτο θέμα συζήτησης η Δημοτική Αρχή έφερε προς έγκριση πρόταση νόμου για το ιδιοκτησιακό. Η Δημοτική Σύμβουλος του ΚΚΕ, Κούλα Βρανά, στην τοποθέτηση της τόνισε πως:
•             Η πρόταση νόμου της Δημοτικής Αρχής για το ιδιοκτησιακό δε διαφέρει από την πρόταση νόμου που είχαν καταθέσει το 2014 κυβερνητικοί τότε βουλευτές και την απέρριψε (δεν μπήκε σε ψηφοφορία) η ίδια η Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
•             Όσοι έχουν τίτλους ιδιοκτησίας μπορούν να δικαιωθούν και είναι ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η κατάργηση του παράβολου για τις αντιρρήσεις των ιδιοκτητών. Να γίνεται η διαδικασία μέσω κρατικών υπηρεσιών ώστε να μην είναι το κόστος της αντίρρησης απαγορευτικό για τα λαϊκά στρώματα.
•             Η συγκεκριμένη τοπολογία που σήμερα συζητάμε δεν αναφέρεται μόνο στην  νότια Καρυστία αλλά σ’ ολόκληρο τη νήσο Εύβοια (το ζήτημα άλλωστε αφορά ολόκληρη της Εύβοια), στην οποία υπάρχουν τσιφλίκια και δάση που εκμεταλλεύονται ιδιοκτήτες όπως ο Μπαίκερ (στην περιοχή του Μαντουδίου) και άλλοι.
Για τους παραπάνω λόγους δε μπορούμε να στηρίξουμε την τροπολογία που προτείνει η Δημοτική Αρχή και καταργεί το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου. Με το ίδιο σκεπτικό είχε τοποθετηθεί κατά και στη Βουλή ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ όταν είχε ξανακατατεθεί η τροπολογία τον Ιούλιο του 2014.
Με αφορμή τη συζήτηση για την τροπολογία η Κούλα Βρανά αναφέρθηκε στην πρόταση του ΚΚΕ προς τους μικρούς αγρότες και κτηνοτρόφους:
«Θέλουμε να τονίσουμε πως οι μικροί αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής μας είναι οι διαχρονικά χαμένοι από την υπόθεση του ιδιοκτησιακού. Την περίοδο της απελευθέρωσης της χώρας η μεγαλοϊδιοκτησία που τους εκμεταλλεύονταν άλλαξε χέρια από Οθωμανούς σε Έλληνες τσιφλικάδες, αλλάζοντας απλά εθνικότητα ο εκμεταλλευτής τους. Τώρα, η καπιταλιστική ανάπτυξη, την οποία υμνούν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα άλλα αστικά κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, Χρυσή Αυγή), απαιτεί η γη να συγκεντρωθεί σε λίγα χέρια και να μετατραπεί σε νέο πεδίο επενδύσεων, από μεγαλοεπιχειρηματίες της αγροτικής παραγωγής, της ενέργειας ή του τουρισμού. Γι αυτό το ΚΚΕ δε βάζει στο ίδιο τσουβάλι τους μικρούς αγροτοκτηνοτρόφους, που κατέχουν ένα κομμάτι γης, μαζί με τους μεγαλοϊδιοκτήτες ή τους επίδοξους επενδυτές.
Καλούμε να είναι πολύ προσεκτικοί και επιφυλακτικοί μπροστά σε αυτούς που λένε ότι θα τους λύσουν το πρόβλημα, Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, καθώς είναι οι ίδιοι που μας έχουν κάνει τη ζωή κόλαση με τα αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίζουν συνεχώς για κάθε πτυχή της ζωής μας.
Ως προς το συμφέρον της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι η πρόταση του ΚΚΕ που μιλά για κοινωνικοποίηση της γης και ένταξη της αγροτικής παραγωγής σε ένα κεντρικό-πανεθνικό σχεδιασμό με σκοπό την ικανοποίηση των διατροφικών και άλλων αναγκών του λαού. Μέσα από μια τέτοια παραγωγή, που δεν έχει κίνητρό της το κέρδος, μπορεί να αξιοποιηθούν οι μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής μας και της χώρας συνολικά. Δυνατότητες που σήμερα υπονομεύονται, χρησιμοποιούνται για την αύξηση των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών του πρωτογενούς τομέα.
Γι αυτό το λόγο, μόνο η αλλαγή τάξης στην εξουσία, μόνο η εργατική – λαϊκή εξουσία μπορεί να λύσει οριστικά και υπέρ των μικρών αγροτοκτηνοτρόφων, της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, το ιδιοκτησιακό πρόβλημα, όπως άλλωστε και τα άλλα λαϊκά προβλήματα».
Η παραπάνω καθαρή θέση του ΚΚΕ φαίνεται πως ενόχλησε το Δήμαρχο κ. Ραβιόλο, όπως και κάποιους από τους Δημοτικούς Συμβούλους γι αυτό και επιτέθηκαν στη δημοτική σύμβουλο του ΚΚΕ λέγοντας πως «δεν ενδιαφέρεται για τον τόπο, αλλά μόνο για το κόμμα» και άλλα παρόμοια.
Το ΚΚΕ, στην Κάρυστο όπως και σε όλη τη χώρα, ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των φτωχών αγροτών και κτηνοτρόφων, των μικρών επαγγελματιών. Αυτό το ξέρουν και οι πέτρες, ακόμη και αυτοί που διαφωνούν με το ΚΚΕ. Η ουσία είναι πως δε γίνεται να συμβιβαστούν αυτά τα συμφέροντα με τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, των μονοπωλίων. Το δείχνει η καθημερινή ζωή των εργαζομένων που πάει από το κακό στο χειρότερο στο όνομα της ανάπτυξης. Το ΚΚΕ, που δε θέλει να κοροϊδεύει το λαό, δε μπορεί να παίρνει θέσεις που στην ουσία δε λύνουν το πρόβλημα υπέρ του και συνεχίζουν την κοροϊδία που υφίσταται τόσα χρόνια από τις Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ παλιότερα, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σήμερα.
2. Για τους συμβασιούχους εργαζόμενους στο Δήμο Καρύστου:
Έπειτα από πρόταση της Δημοτικής Συμβούλου του ΚΚΕ συζητήθηκε ψήφισμα συμπαράστασης στους συμβασιούχους εργαζόμενους στο Δήμο Καρύστου που απειλούνται με απόλυση μετά από απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Μάλιστα παρά το γεγονός πως συνεχίζουν να δουλεύουν είναι απλήρωτοι από το Μάρτη!
«Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αφορά πανελλαδικά 15.000 περίπου εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις είχαν ανανεωθεί ως τις 31/12/2017, με την προοπτική να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου. Στο Δήμο Καρύστου δουλεύουν 11 συμβασιούχοι στην Τεχνική Υπηρεσία, οι οποίοι παρότι προσλήφθηκαν ως συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες ανάγκες του Δήμου.
Αν υλοποιηθεί αυτή η απόφαση θα υποβαθμιστούν περαιτέρω οι παροχές και υπηρεσίες καθαριότητας. Το πρόβλημα θα είναι  ιδιαίτερα οξυμένο την καλοκαιρινή περίοδο, που είναι πιο επιτακτική η ανάγκη για ζητήματα καθαριότητας και υγιεινής.
Η απόφαση αυτή αποτελεί «βούτυρο… στην αντιλαϊκή πολιτική» της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που τσακίζει τα εργατικά δικαιώματα, προωθεί την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των Δήμων και την ίδια ώρα κάνει φιέστες για τη μονιμοποίηση των εργαζομένων. Τώρα κάνει τον «Πόντιο Πιλάτο» και ισχυρίζεται πως δε μπορεί να κάνει κάτι καθώς η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Τα χέρια της τρίβει και η ΝΔ που ήταν εξαρχής ενάντια στην προοπτική της μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.
Ο αγώνας αυτός δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο Δήμο. Αφορά τον καθένα και ιδιαίτερα τις εργατικές-λαϊκές οικογένειες καθώς αν υλοποιηθεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα πλήξει άμεσα τις υπηρεσίες του Δήμου προς τους δημότες. Θα αποτελέσει άλλη μια αφορμή να προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, όπως η καθαριότητα, η ύδρευση κλπ.
Το Δημοτικό Συμβούλιο συμφώνησε ομόφωνα με το ψήφισμα συμπαράστασης που κατέληγε:
•             Καλούμε, έστω και τώρα, με βάση και αυτές τις απαράδεκτες εξελίξεις, την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Να μη διανοηθεί να αφήσει τους δήμους και τις υπηρεσίες καθαριότητας κατακαλόκαιρο γυμνές από προσωπικό και να αναλάβει τη χρηματοδότηση της μισθοδοσίας τους.
•             Καλούμε την κυβέρνηση, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ να μη διανοηθούν να ποινικοποιήσουν το μεροκάματο των εργαζομένων. Το δούλεψαν και δεν το έκλεψαν από κανέναν! Είναι απαράδεκτο να τους ζητείται πίσω!
•             Υποστηρίζουμε την πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι επιτροπές αγώνα συμβασιούχων και τα σωματεία στους ΟΤΑ και καλούμε την κυβέρνηση άμεσα να την φέρει στη Βουλή και να την υπερψηφίσει.
Το ΚΚΕ σταθερά διεκδικεί να καλυφθούν τα κενά στο Δήμο με μόνιμο προσωπικό, πλήρους ωραρίου. Μόνο έτσι θα μπορέσει ο Δήμος να μπορεί να προσφέρει δωρεάν (ή με πολύ χαμηλό κόστος πχ ύδρευση) όλες τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι της περιοχής. Μόνο έτσι δε θα δημιουργούνται προβλήματα για τους εργαζόμενους όπως αυτό των συμβασιούχων που τώρα απολύονται.
Παρά το γεγονός πως αυτή η θέση του ΚΚΕ είναι γνωστή και διατυπώνεται σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορά προσλήψεις εργαζομένων στο Δήμο, ο Δήμαρχος κ. Ραβιόλος δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί και πάλι στο ΚΚΕ. Διαστρεβλώνοντας μάλιστα συνειδητά τις θέσεις μας, λέγοντας πως το ΚΚΕ ήταν αντίθετο με την πρόσληψη των εργαζομένων αυτών. Η πραγματικότητα είναι πως το ΚΚΕ ήταν και είναι αντίθετο με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου που οδηγούν από τη μία τους εργαζόμενους στην εναλλαγή μεταξύ εργασίας και ανεργίας και από την άλλη το Δήμο σε περιόδους που δε μπορεί να καλύψει στοιχειωδώς τις ανάγκες του λόγω έλλειψης προσωπικού.
Η επίθεση αυτή δημιουργεί ερωτηματικά για την ειλικρίνεια της υπερψήφισης για τους συμβασιούχους. Άλλωστε αν η Δημοτική Αρχή ενδιαφέρονταν για τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στο Δήμο, στην πράξη και όχι στα λόγια, θα πάλευε για τη μονιμοποίησή τους καλώντας τους σε κινητοποιήσεις με αυτό το αίτημα, θα ενημέρωνε τους δημότες για την κατάσταση στο Δήμο και την πολιτική της Κυβέρνησης. Για παράδειγμα την παραπάνω στάση κρατά η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, όπου την πλειοψηφία έχει το ΚΚΕ, η οποία συνεχίζει να πληρώνει τους συμβασιούχους εργαζόμενους ως σήμερα.

Κάρυστος, 16 Ιούνη 2017

ΚΟ Καρύστου του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου