Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Συνάντηση του βουλευτή Ευβοίας και Προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Γεωργίας, Γιώργου Ακριώτη με τον Πρέσβη Γεωργίας κ. Ιοσέμπ Νανομπασβίλι.

Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Βουλής συνάντηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Γεωργίας με τον πρέσβη της Γεωργίας.
Στη συνάντηση  συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς,  ο Πρόεδρος της ΚΟΦ Ελλάδας – Γεωργίας Βουλευτής Εύβοιας κ. Γιώργος Ακριώτης  και ο Γραμματέας  της ΚΟΦ, Βουλευτής Β’ Αθήνας κ. Γιώργος Δημαράς. Από γεωργιανής πλευράς, εκτός του Πρέσβη κ. Ιοσέμπ Νανομπασβίλι, συμμετείχε και η Σύμβουλος Πρεσβείας κ. Αικατερίνη Λορτκιπανίτζε.
Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την αμοιβαία διάθεση για περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών και δεσμεύθηκαν να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα για τη διεύρυνση του πεδίου συνεργασίας, στη βάση των μακροχρόνιων δεσμών φιλίας των δύο λαών.
Ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας κ. Ακριώτης υπογράμμισε την ανάγκη στενότερης πολιτικής, οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας στον απόηχο της υπογραφής και κύρωσης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο της Συμφωνίας Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Γεωργίας.  Επισήμανε επίσης τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες Φιλίας στην ενδυνάμωση των πολιτιστικών και μορφωτικών σχέσεων.
Ο Πρέσβης της Γεωργίας επισήμανε την ανάγκη να συναντηθούν οι Ομάδες Φιλίας των κοινοβουλίων των δύο χωρών, στο οποίο υπερθεμάτισε η ελληνική πλευρά, και συμφωνήθηκε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να γίνουν όλες οι απαραίτητες συνεννοήσεις για τη συνάντηση αυτή, ώστε να αποσταλούν και οι σχετικές προσκλήσεις.
Ο Γραμματέας της Ομάδας Φιλίας κ. Δημαράς τόνισε ότι κύριος στόχος των Ομάδων Φιλίας θα πρέπει να είναι η καλλιέργεια της ειρήνης και η ανάπτυξη σχέσεων διαλόγου. Στο πλαίσιο αυτό, η ανταλλαγή επισκέψεων είναι πολύ σημαντική, διότι θα δώσει την ευκαιρία να τεθούν και να εξεταστούν όλα τα ζητήματα ένα προς ένα και να βρεθούν τρόποι επίλυσής τους.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει πολιτική στήριξη και μία ισχυρή κοινοβουλευτική διάσταση στις διμερείς σχέσεις, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε καλό επίπεδο και με καλές προοπτικές.
Παρά τον εθιμοτυπικό χαρακτήρα της συνάντησης, η συζήτηση υπήρξε ουσιαστική, και έθιξε συγκεκριμένα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες, όπως οι εμπορικές συναλλαγές, οι επενδύσεις, και η συνεργασία στον τουριστικό τομέα. Ανταποκρινόμενος σε ερωτήσεις των Ελλήνων βουλευτών, ο Πρέσβης της Γεωργίας έκανε μία παρουσίαση των προσπαθειών που καταβάλλει η Γεωργία τόσο στον τομέα του εμπορίου με την απελευθέρωση  της αγοράς και τη μείωση της φορολογίας, όσο και στο κράτος δικαίου και στους δημοκρατικούς θεσμούς. Αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί φέτος για την πραγματοποίηση ελληνικών εμπορικών αποστολών στη Γεωργία. 
Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου