Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Ψήφισμα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας για τα Διόδια στο δρόμο Σχηματάρι Χαλκίδα

                                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ψήφισμα ενάντια στην εγκατάσταση διοδίων στον αυτοκινητόδρομο Σχηματάρι – Χαλκίδα εξέδωσε η ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, στη συνεδρίαση της, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10/11/2015.
Το ζήτημα τέθηκε από τον Δήμαρχο Χαλκιδέων, Χρήστο Παγώνη, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του με την εγκατάσταση νέων διοδίων, που θα έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση τόσο των κατοίκων του νομού όσο και των επισκεπτών και ζήτησε τη στήριξη των Δημάρχων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Ο Δήμαρχος ενημέρωσε λεπτομερώς τα παριστάμενα μέλη της ΠΕΔ για τη δρομολογούμενη εγκατάσταση των διοδίων, καθώς και για όλες τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Δημοτική Αρχή, τόσο με προσωπικές επαφές στα αρμόδια υπουργεία, όσο και με φορείς της Εύβοιας.
ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΕΔ

Η εγκατάσταση μετωπικού σταθμού διοδίων στην οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο την έννοια της ανταποδοτικότητας των διοδίων, καθώς το συγκεκριμένο έργο οδοποιίας έχει κατασκευαστεί με δημόσιους πόρους  και ουδεμία σχέση έχει με το έργο κατασκευής της Ιονίας οδού.
Επίσης, αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι ενώ ο οδικός άξονας σύνδεσης Βόρειας και Νότιας Εύβοιας θεωρείται ένας από τους πιο απαρχαιωμένους και επικίνδυνους δρόμους της Χώρας, να αποφασίζεται η εγκατάσταση σταθμού διοδίων σε ολοκληρωμένα οδικά τμήματα αντί να γίνονται ενέργειες για την αναβάθμιση του συγκεκριμένου οδικού άξονα για τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής. Είναι απαράδεκτο να καλεί η Πολιτεία τους πολίτες που βάζουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, διερχόμενοι από το παραγκωνισμένο οδικό δίκτυο της Εύβοιας, να πληρώσουν αντίτιμο προκειμένου να μεταβούν σε ένα δρόμο «καρμανιόλα».
Είναι τουλάχιστον υποκριτικό, από την μία, η Πολιτεία να κόπτεται για ανάπτυξη της Χώρας, την υποστήριξη των πληγέντων από την κρίση, την ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα του Κράτους και τη μείωση της ανεργίας κι από την άλλη να καταφεύγει σε μέτρα, που αποτέλεσμα έχουν την αύξηση του κόστους μεταφοράς εργατικού δυναμικού και προϊόντων - πλήττοντας έτσι την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα της Εύβοιας - την περαιτέρω επιβάρυνση των  οικονομικά ασθενέστερων και γενικότερα την δημιουργία νέων προσχωμάτων στην πορεία επιστροφής της Εύβοιας στην ανάπτυξη και την ευημερία.
Στα πλαίσια των παραπάνω η ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, υποστηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα των Δήμων και των πολιτών της Εύβοιας προτείνει και διεκδικεί:
1. Την μη εγκατάσταση νέου σταθμού διοδίων στον οδικό άξονα Σχηματάρι – Χαλκίδα και
2.Την άμεση προτεραιοποίηση της υλοποίησης του έργου οδικής σύνδεσης Βόρειας και Νότιας Εύβοιας με την κατασκευή εντός της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 ενός σύγχρονου, Ευρωπαϊκών προδιαγραφών οδικού άξονα.
Η ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και οι Δήμαρχοι είναι αποφασισμένοι να υποστηρίξουν το δίκαιο αίτημα των πολιτών της Εύβοιας και θα συνδράμουν με όλες τους τις δυνάμεις, προκειμένου να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο για να αρθεί η καταφανέστατη αυτή αδικία σε βάρος των κατοίκων και γενικότερα όλων όσων δραστηριοποιούνται στην Εύβοια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου