Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

ΤΟΠΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΕΚΦΡΑΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΕΤ

Μετά την χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το «μπαλάκι» της αντίδρασης στην καύση του  RDF πετάχτηκε στη Δημοτική Αρχή Κύμης Αλιβερίου διότι ο νυν Περιφερειάρχης κ. Μπακογιάννης απέφυγε όπως ο διάολος το λιβάνι για να επικαιροποιήσει την προηγούμενη αρνητική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Είναι γνωστή ασφαλώς η επιφύλαξη του νέου Δημάρχου υπό την παλαιά ιδιότητά του. Υπό την νέα δεν έχει εκφραστεί. Η αντιπολίτευση σύσσωμη δηλώνει ενάντια στην καύση του RDF, ακόμη και η μείζονα που στο παρελθόν τηρούσε στάση επαμφοτερίζουσα καρπούμενη τις χορηγίες της ΑΓΕΤ.
Επειδή το πράγμα έχει προχωρήσει ενώ οι νομικές αντιδράσεις είναι κατά κανόνα αργόσυρτες αν όχι παρελκυστικές. Χρειάζεται μία δυνατή και κυρίως αυθεντική έκφραση της τοπικής κοινωνίας. Χρειάζεται πολιτική απάντηση. Αυτή δεν είναι άλλη από την απάντηση των ίδιων των πολιτών. Η τοπική κοινωνία του Αλιβερίου πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια της και να μετρήσει όλες τις πτυχές, τις αρνητικές επιπτώσεις, τους κινδύνους που απορρέουν από την καύση και να πάρει την δική της απόφαση την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο υποχρεούται να αποδεχθεί.
Μετά από μία σύντομη αλλά μεστή περίοδο διαβούλευσης, το εκλογικό σώμα της Δημοτικής Κοινότητας Αλιβερίου να συνέλθει και με τοπικό δημοψήφισμα να εκφράσει την βούληση της τοπικής κοινωνίας του Αλιβερίου. Το ερώτημα του Δημοψηφίσματος δεν μπορεί ασφαλώς να είναι επιστημονικό ή τεχνοκρατικό, δηλαδή εάν βλάπτει ή δεν βλάπτει η καύση των σκουπιδιών. Το ερώτημα μόνο πολιτικό μπορεί να είναι: Δέχεται η τοπική κοινωνία την καύση των λεγόμενων εναλλακτικών καυσίμων που προβλέπονται στην Άδεια του Εργοστασίου ή όχι;  Αυτή είναι εξάλλου η ουσία της υπόθεσης. Όλα τα άλλα είναι δουλειά των ειδικών επιστημόνων.
Καθαρή λύση λοιπόν η απόφαση της τοπικής κοινωνίας η οποία πιστεύουμε ότι με μεγάλη πλειοψηφία θα πει όχι στο RDF. Αυτό το όχι θα είναι δεσμευτικό για το δημοτικό και το περιφερειακό συμβούλιο. Όλα τα άλλα είναι υπό την αμφιβολία της ύπαρξης η μη λαϊκής νομιμοποίησης για ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά την υγεία των πολιτών και την ανάπτυξη του τόπου μας. Ο λόγος λοιπόν στους ίδιους τους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου