Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Η ΣΟΦΙΑ ΤΣΟΛΑΚΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΤΗΣ ΚΑΡΥΣΤΙΑΣ

Πηγή: Εφημερίδα ΗΜΕΡΑ της Λαμίας, 7-102014
Διαβάζουμε στην εφημερίδα ΗΜΕΡΑ της Λαμίας, στο σημερινό φύλλο ρεπορτάζ σχετικά με την χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και την παρέμβαση της Περιφερειακής Συμβούλου κ. Σοφίας Τσολάκη για το πρόβλημα των Αιολικών Πάρκων στην Νότια Καρυστία. Η τεκμηριωμένη παρέμβαση της κ. Τσολάκη αποδεικνύει ότι πρόκειται για την πιο συγκροτημένη πολιτική προσωπικότητα του χώρου της και το πόσο σημαντικό είναι οι νέοι άνθρωποι να εκπροσωπούν τις τοπικές κοινωνίες αλλά και γιατί όχι να εκπροσωπούν τον ευβοϊκό λαό στο Κοινοβούλιο αντί των φθαρμένων και επιτήδειων του κομματικού σωλήνα. Αναφέρει σχετικά με το θέμα η ΗΜΕΡΑ.
«Συγκεκριμένα η κ. Τσολάκη ανέπτυξε τις αιτιάσεις που εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επιστολή, όπου γίνεται λόγος για «σοβαρές παραβιάσεις, αυθαιρεσίες και παραλείψεις από το ΥΠΕΚΑ της περιβαλλοντικής νομοθεσίας όσον αφορά τις εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων». Παράλληλα η κ. Τσολάκη έκανε λόγο για κορεσμό στην Κάρυστο από την πληθώρα αιολικών πάρκων καθώς προβλέπεται να αναπτυχθούν 427 ανεμογεννήτριες, από τις οποίες οι 398 σε περιοχή Natura, ενώ παράλληλα προσδιόρισε ότι έχει επιτευχθεί ο στόχος του 20% που έχει θεσπιστεί μέχρι το 2020 και χαρακτήρισε τη συνέχιση της επιδότησης στα αιολικά πάρκα ως ενίσχυση επιχειρηματικών συμφερόντων με μεγάλο κόστος για την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό η κ. Τσολάκη ζήτησε να ενημερωθεί για το αν η περιφερειακή αρχή αποδέχεται τη λογική ότι η αξιοποίηση των ΑΠΕ απαιτεί εθνικό ενεργειακό και χωροταξικό σχεδιασμό. Επίσης ζήτησε να μάθει για το πού βρίσκεται η μελέτη που είχε αναθέσει η προηγούμενη περιφερειακή αρχή για την αναμόρφωση του περιφερειακού χωροταξικού, για το αν αποδέχεται την ομόφωνη θέση της προηγούμενης Επιτροπής Περιβάλλοντος για κορεσμό της νότιας Εύβοιας σε αιολικά πάρκα και μη εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην Ευρυτανία, αλλά και για το αν θα υπάρξει διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.
Στην απάντησή του για το θέμα των αιολικών πάρκων ο κ. Μπακογιάννης σημείωσε αρχικά ότι οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης γνωμοδοτούν και το ΥΠΕΚΑ λαμβάνει τις αποφάσεις. Επισήμανε ωστόσο ότι θα πρέπει να έχουν λόγο οι τοπικές κοινωνίες, στάθηκε στις αρνητικές γνωμοδοτήσεις Δήμων, μεταξύ των οποίων και του Δήμου Καρπενησίου, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να αξιολογηθεί και να ληφθεί υπόψιν η επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα ο κ. Μπακογιάννης αναφερόμενος συνολικότερα στα θέματα περιβαλλοντικού χαρακτήρα που τέθηκαν, μεταξύ των οποίων και αυτό της ΑΓΕΤ και της καύσης RDF, σημείωσε πως «ανοίξαμε σχεδόν όλα τα περιβαλλοντικά θέματα για τα οποία θα μπορούσαμε να συζητάμε για πολλές ώρες». Υπογράμμισε ότι τα συγκεκριμένα ζητήματα θα έρθουν για συζήτηση ως θέματα της ημερήσιας διάταξης ώστε να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις, ενώ δεν απέφυγε να κάνει λόγο και για επικοινωνιακή τακτική των παρατάξεων της μειοψηφίας.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου