Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ: ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ Α.Ε.


                              
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η επιχορήγηση της ΔΕΗ Α.Ε. με 250.000 ευρώ ανά χρόνο και για 4 χρόνια, του Ινστιτούτoυ Γ. Παπανικολάου, είναι αναμφισβήτητα ένα σημαντικό γεγονός για το Δήμο Κύμης – Αλιβερίου, και για τούτο δεν είναι τυχαίο ότι αντιμετωπίζεται από τη Δημοτική Αρχή σαν αξιοποιήσιμη ‘’επένδυση  ‘’.
Είναι σημαντικό γεγονός γιατί η ΔΕΗ ΑΕ αποδέχτηκε να επιχορηγήσει ένα Ινστιτούτο το οποίο μέχρι σήμερα διέθετε και διαθέτει μόνο Διοικητικά Συμβούλια, και ελάχιστη Επιστημονική δράση και προσφορά. Ένα Ινστιτούτο του οποίου η έδρα εδώ και πολλά χρόνια κατασκευάζεται ή γκρεμίζεται και ανακατασκευάζεται κάτω από αδιαφανείς και ενδεχόμενα παραβατικές διαδικασίες.Ένα Ινστιτούτο του οποίου οι ημιτελείς ακίνητες εγκαταστάσεις (μόνο αυτές υπάρχουν !!!) αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν σημείο τριβής μεταξύ Αυτοδιοικητικών παραγόντων της πόλης της Κύμης, αλλά και όλου του Δημοτικού συμβουλίου. Δεν είναι λίγες οι φορές που η Αντιπολίτευση του Δήμου Κύμης Αλιβερίου (με προεξάρχοντα στο συγκεκριμένο θέμα το Δ. Σύμβουλο κ. Ε. Μπελια) ζήτησε να πληροφορηθεί το ιστορικό της κατασκευής της πολύπαθης έδρας του Ινστιτούτου. Τις μελέτες, τα έργα και τα ποσά που δαπανήθηκαν , έτσι ώστε μέχρι σήμερα, σχεδόν 6 χρόνια μετά, το Ινστιτούτο να μη διαθέτει κτηριακή έδρα!!!!


Είναι σημαντικό γεγονός γιατί επιτέλους – και κάτω από προϋποθέσεις – το Ινστιτούτο, από φορέας επικοινωνιακής προπαγάνδας και σφετερισμού του ονόματος του ευεργέτη της ανθρωπότητας αείμνηστου Γ. Παπανικολάου, μπορεί να αποτελέσει πόλο πρωτίστως σημαντικών επιστημονικών δραστηριοτήτων και έρευνας, αλλά και βραχίονα στήριξης της Τουριστικής και Πολιτιστικής ανάπτυξης της πόλης της Κύμης και της γύρω περιοχής.
Είναι σημαντικό γεγονός επίσης, γιατί φαίνεται ότι η ΔΕΗ ΑΕ αναθεωρεί δραστικά τη θέση της για το τι σημαίνει ‘’Ανταποδοτικό τέλος ". Έννοια που της επεβλήθη από τις Τοπικές Κοινωνίες που φιλοξενούν τις εγκαταστάσεις της. Εγκαταστάσεις που πέρα από την καθοριστική συμβολή τους στην ανάπτυξη, η περιβαλλοντικά κακή και συχνά μη σύννομη λειτουργία τους, έχει αποτελέσει κρίσιμο στοιχείο υποβάθμισης του περιβάλλοντος και δυστυχώς του επιπέδου υγείας των πολιτών της ευρύτερης περιοχής.
Είναι σημαντικό γεγονός το ότι η ΔΕΗ ΑΕ για πρώτη φορά δεν αποζημιώνει για ρυπογόνες δράσεις της και δεν ανταποδίδει στις τοπικές κοινωνίες για τις ανεπανόρθωτες βλάβες που προκάλεσε.
Είναι σημαντικό γεγονός η εκτίμηση ότι η ΔΕΗ ΑΕ σε καιρούς χαλεπούς οικονομικής κρίσης και επιβάρυνσης του πλατιών λαϊκών στρωμάτων χορηγεί  τα χρήματα τους φροντίζοντας ενδεχόμενα το ανταποδοτικό όφελος να επιστρέφει στην ίδια.
Είναι σημαντικό το γεγονός ότι επιχορηγήσεις τόσο σημαντικές δεν λαμβάνονται στο αποφασιστικό επίπεδο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου , αλλά σε απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις με το κ. Θωμά , υπό το φως αδιαφανών  διαδικασιών  και τουλάχιστον ‘’πρωτόγνωρων συνεργασιών ‘’.
Είναι σημαντικό γεγονός το ότι  πλέον ο Δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου είναι Πολιτικός Προϊστάμενος της πρώην Πολεοδομίας Κύμης και νυν Υπηρεσίας Δόμησης και έχει (?) την δυνατότητα να χορηγεί οικοδομικές άδειες με διπλή εντολή-το γνωστό "εντέλεσθαι".
Είναι σημαντικό γεγονός η απρόσκοπτη λειτουργία της ΔΕΗ ΑΕ αλλά και της νέας μονάδας προς όφελος της περιοχής. Παράλληλα όμως οι οποίες διαδικασίες, αδειοδοτήσεων θα πρέπει να εντάσσονται αυστηρά μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας και της απόλυτης τήρησης της διαφανούς και χρηστής Διοίκησης. (Σημείωση: τα ίδια εκτιμούμε ότι πρέπει να ισχύουν και για όλες τις βιομηχανικές μονάδες της περιοχής του Αλιβερίου ΑΓΕΤ, ΜΕΤΚΑ κλπ).
Για όλα τα παραπάνω θεωρούμε πράγματι σαν απόλυτα σημαντικό γεγονός την επιχορήγηση του Ινστιτούτου Γ. Παπανικολάου αλλά και ότι απορρέει από αυτή και την προσδιορίζει σαν πράξη.
Εκτιμούμε επίσης ότι η ΔΕΗ ΑΕ κατανοεί τι σημαίνει συνεργάζομαι με το όλον (Δημοτικό Συμβούλιο) και όχι με συνιστώσες του ακόμα και αν είναι κύριες …..
Αν ίσως δεν το κατανοεί πρόβλημά της …..
Εκτιμούμε επίσης ότι ο κ. Θωμάς με βάση και της αποδοχή της χρηματοδότησης απ’ το Δ.Σ. του Ινστιτούτου να φέρει προς το Δ. Συμβούλιο έναν πλήρη απολογισμό της εξάχρονης διαδρομής του Ινστιτούτου και των παραμέτρων που τη συνθέτουν.
Είναι ελάχιστο δείγμα σεβασμού προς το Ινστιτούτο και το όνομα του Γ. Παπανικολάου αλλά και προς το Δημοτικό Συμβούλιο.
ΥΓ. Με αφορμή τις παραπάνω σκέψεις αλλά και τη σχετική ρητορική οφείλουμε να επισημάνουμε το πόσο χρήσιμη είναι η προληπτική θεραπεία απ’ το ν’ αφήνεις ένα έργο να ‘’καρκινοβατεί’’. Αναφερόμαστε στο ΒΙΟΚΑ Αυλωναρίου, άκρως απαραίτητο έργο για τη ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής και τη προστασία της Δημόσιας Υγείας. Φαίνεται ότι το θέμα της Υγείας και της ποιότητας Ζώης των Δημοτών μας έχει πολλές μεταφράσεις .
Αλιβέρι 2-5-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου