Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΟΞΥΛΙΘΟΥ


                      
Το τοπικό συμβούλιο οξυλίθου στην συνεδρίαση του της 12-2-2012 με την υπ Αρ 1/2012 απόφαση του ζήτησε μεταξύ των θεμάτων της ημερησίας διάταξης                                    
Την μείωση της τιμής του νερού
Λόγο της οικονομικής κρίσης και της πρωτόγνωρης οικονομικής συγκυρίας που βιώνουν οι κάτοικοι του χωριού μας ζητάμε την μείωση της τιμής του νερού ύδρευσης η οποία να καθορισθεί σύμφωνα με τις τιμές της όμορης Δημοτικής Ενότητας Κονιστρών  καθώς υδρευόμεθα από τον ίδιο υδροφόρο ορίζοντα και η άντληση του νερού έχει το ίδιο κόστος.
ΕΙΣΗΓΗΣΗ: ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΟΞΥΛΙΘΟΥ 
ΚΩΝ/ΝΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ 
ΤΟΥ ΟΞΥΛΙΘΟΥ

  Είναι αλήθεια ότι οι δήμοι λόγω της έκτακτης οικονομικής συγκυρίας καλούνται να αντιμετωπίσουν αυξημένες αρμοδιότητες, που τους ανατέθηκαν και είναι σαφώς αναγκασμένοι να πάρουν μέτρα ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες αρμοδιότητες τους.
  Τα μέτρα όμως αυτά πρέπει να είναι δίκαια και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να στρέφονται εναντίον κοινωνικών ομάδων, εναντίον ασθενέστερων περιφερειών του δήμου  και να γίνουν αιτία να επηρεασθεί και να υποβαθμιστεί η ποιότητα ζωής τους.
  Το θέμα ύδρευσης του Οξυλίθου είναι για τους οξυλιθιώτες μια ιδιαιτερότητα γιατί κατασκευάστηκε με χρήματα των οξυλιθιωτών, μετά από έρανο του συλλόγου μας και ύστερα από προσωπική εργασία εμάς των ιδίων.
  Η τότε κοινότητα Οξυλίθου είχε προσαρμόσει την τιμή του νερού, σύμφωνα με το κόστος διάθεσης του.
  Έφτιαξε δίκτυα σε όλες τις περιοχές του Οξυλίθου και έκανε το νερό μοχλό ανάπτυξης για το χωριό μας, και αυτό έγινε λόγω της χαμηλής τιμής που παρείχε στους κατοίκους.
  Η τιμη αυτή ήταν το 1/2 της τιμής που το διέθετε ο τότε σύνδεσμος ύδρευσης σε όλα  τα χωριά της περιοχής και στήν Κύμη.
  Για το λόγο αυτό εκατοντάδες σπίτια φτιάχτηκαν από Οξυλιθιώτες και κατοίκους άλλων περιοχών, σε όλες τίς πλαγιές του Οξυλίθου.
  Ο Δήμος Κύμης με πρόσχημα το ενιαίο τιμολόγιο και την ανομβρία (έδωσε όμως νερό σε άλλα τοπικά διαμερίσματα) αύξησε την τιμή του νερού.
  Με την ύδρευση της Δ.Ε.Υ.Α.Α.Κ. έβαλε ειδικό τέλος 80% για νέα έργα χωρίς όμως να έχει κάνει κανένα σημαντικό έργο στον Οξύλιθο.
Αύξησε το πάγιο και καθιέρωσε κλιμακωτό τιμολόγιο με αποτέλεσμα την τελική αύξηση του νερού 10 φορές πάνω απο την τιμή που το διέθετε η τότε Κοινότητα Οξυλίθου.
  Μία ντομάτα και ένας βασιλικός που φύτευαν οι κάτοικοι στίς αυλές τους, το  υπέρμετρο πάγιο, το κλιμακωτό τιμολόγιο και το ειδικό τέλος 80% έγιναν αιτία οι λογαριασμοί νερού να είναι μεγαλύτερη απο τη μέση σύνταξη των κατοίκων.
  Με την σημερινή συγκυρία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γιούροστατ όπου  το 1/3 των Ελλήνων βρίσκεται κάτω απο τα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού ήλθε η ώρα να αναπροσαρμοσθούν οι τιμές του τιμολογίου ύδρευσης του χωριού μας.
  Πρέπει λοιπόν να προσαρμοσθούν με τις ίδιες τιμές που ισχύουν στην όμορη  Δημοτική Ενότητα Κονιστρών για λόγους ισοτιμίας και και για τους λόγους που προανέφερα.
  Άλλωστε  ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου (εύχομαι όχι για λόγους επικοινωνιακούς) πήρε θέση για το χαράτσι μέσω της Δ.Ε.Η. και ο Δήμαρχος μας αναφέρει σε επιστολή του
την οποία δημοσιευει η εφημερίδα του ότι:
<<Αντιλαμβανόμενοι τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, το αδιέξοδο και την κοινωνική αδικία για εκατοντάδες οικογένειες, επιλέγουμε να σταθούμε αρωγοί σε όσους συμπολίτες μας αδυνατούν να προχωρήσουν στην πληρωμή του ειδικού τέλους μέσω Δ.Ε.Η. με δική τους ευθύνη>>
  Το τοπικό Συμβούλιο Οξυλίθου για τους ίδιους λόγους δεν έχει παρά να σταθεί δίπλα στούς άμεσα πληττόμενους Οξυλιθιώτες που δεν είναι σε θέση να πληρώνουν  εδώ και χρόνια τέτοιους φουσκωμένους λογαριασμούς.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου