Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Ομιλία του Στάθη Πανταζή στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ



Συντρόφισσες και σύντροφοι.
Με την παρούσα τοποθέτηση μου θέλω να αναφερθώ σε τρία πράγματα που τα θεωρώ κομβικά για το κόμμα μας και την κυβερνητική προσπάθεια.

1ον : Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ του ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ
Κατά αρχήν δεν αποδέχομαι ότι πρέπει να διαμορφώσουμε ως πολιτική αντίληψη την οποιαδήποτε σκέψη για τυχόν εγκατάλειψη της κυβερνητικής προσπάθειας.
Αυτό δεν πηγάζει από τυχόν κάποια εμμονή μας για εξουσία, αλλά για μια ιστορική αναγκαιότητα και κοινωνική ευθύνη της αριστεράς απέναντι στο λαό μας. Η ιστορία πάντοτε θυμάται την αριστερά σε δύσκολες στιγμές. Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην εναρκτήρια ομιλία του «Η ιστορία θυμάται την αριστερά στα δύσκολα για να προστατεύσει τους πιο αδύναμους και για να σταματήσει τη καταστροφή».
Σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες και υποχωρήσεις. Αυτό όμως είναι αναγκαίο αν αναλογιστεί κανείς τις δύσκολες οικονομικές, αλλά και κοινωνικές συγκυρίες που βρίσκεται η χώρα.
Οφείλουμε να ανατάξουμε τη χώρα.
Για αυτό το ηθικό μας και το πολιτικό μας καθήκον δεν πρέπει να πτοηθεί από τη λυσσαλέα στάση του συστήματος και των ξένων συντηρητικών κύκλων που επειδή δεν ικανοποιούνται πλέον τα συμφέροντα τους, επιδιώκουν με κάθε μέσο να διαμορφώσουν μια πλασματική κοινωνική εικόνα.
Σε κάθε περίπτωση αυτοί που σήμερα έρχονται και μας κάνουν τους τιμητές και τους εισαγγελείς, είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την οικονομική καταστροφή της χώρας. Είναι αυτοί που διαμόρφωσαν ένα αντιπαραγωγικό οικονομικό σύστημα που λεηλατούσε εδώ και δεκαετίες τον εθνικό πλούτο μέσα από τη διαφθορά και τη διαπλοκή.
Γιατί φτάσαμε να έχουμε δημόσιο χρέος 340 δις;
Γιατί αποψιλώθηκε η ελληνική παραγωγή;
Γιατί τα παιδιά μας σήμερα δεν βρίσκουν δουλειά;
Γιατί σήμερα η Ελληνίδα και ο Έλληνας νιώθουν ανασφαλείς;
Γιατί σήμερα η χώρα μας αντί να είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, έχει υποστεί αυτή τη τεράστια ανθρωπιστική κρίση;
Φυσικά για ένα αντικειμενικό κριτή δε φταίει για όλα αυτά η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και βέβαια αυτές οι δυσκαμψίες δεκαετιών δεν μπορούν να θεραπευτούν μέσα σε ένα κυβερνητικό χρονικό διάστημα 16 – 20 μηνών, όταν έχουν δομηθεί και λειτουργούσαν υπονομευτικά για την κοινωνία για πολλές δεκαετίες. 
Εμείς θα προχωρήσουμε τη χώρα μπροστά, παρόλες τις υποχωρήσεις, οι οποίες όμως θα αρχίσουν να διορθώνονται, με την οικονομική ανάκαμψη της ελληνικής παραγωγής, που ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται. Αυτό το ομολογούν πλέον όλοι, εκτός από κάποιους που «ζουν το όνειρό τους» και φαντασιώνονται την επάνοδο τους στην εξουσία.
Αυτοί είναι κολλημένοι στην καρέκλα της εξουσίας, όχι εμείς.
Κάναμε το σωστό και κρατήσαμε τη χώρα όρθια, παρόλες τις δημοσιονομικές δυσκολίες που παραλάβαμε.
Η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ και την Ε.Ε. θα ήταν μια καταστροφή. Η έξοδος μετά από πέντε χρόνια λεηλασίας του ενός τετάρτου του εθνικού μας πλούτου,  θα οδηγούσε σε μια ισόποση λεηλασία και θα σήμαινε και την απώλεια των καταθέσεων των λαϊκών στρωμάτων στις τράπεζες. Δεν θα εκτελέσουμε τα σχέδια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά τα σχέδια της Ελλάδας.
Απολύτως ορθά ο πρόεδρος το επισήμανε: Τις συνέπειες μιας εθνικής αναδίπλωσης και της πιθανής εξόδου από το κοινό νόμισμα δεν θα της χρεωνόταν ούτε η Ευρώπη, ούτε οι θεσμοί, ούτε το παλιό πολιτικό σύστημα της χώρας. Θα της χρεωνόταν η ίδια η Αριστερά και όχι μόνο η ελληνική. Και αυτό θα αποτελούσε ιστορικού χαρακτήρα στρατηγική ήττα.

2ον : ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΕΡΓΟ – ΑΝΑΤΑΣΣΟΥΜΕ ΤΗ ΧΩΡΑ – ΔΙΝΟΥΜΕ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ
Τα συστημικά μέσα εμφανίζουν και υπερακοντίζουν τις σημερινές δυσκολίες της χώρας. Ξεχνούν όμως ότι άλλοι τις δημιούργησαν. Αυτό το ξεπερνούν  εύκολα, λέγοντας απλά ότι τιμωρήθηκαν. Προκρίνουν όμως υποκριτικά την επάνοδο τους στην εξουσία, θεωρώντας ότι τελείωσε η τιμωρία τους και αγνοούν προκλητικά τα πολλά θετικά της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, τα οποία έγιναν ακόμα παρότι η χώρα αντιμετωπίζει τεράστιες δημοσιονομικές δυσκολίες.
Επιθυμούν να πτοήσουν το ηθικό του λαού μας, για να επανέλθουν στα συμφέροντα αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στα σημερινά αδιέξοδα.
Μας προτάσσουν το δάχτυλο, αυτοί που δημιούργησαν το τεράστιο δημόσιο χρέος της χώρας, το δικό τους χρέος, αυτό δηλαδή που εμείς πληρώνουμε τώρα και αυτό που εμείς παλεύουμε για να το μειώσουμε, όταν αυτοί που το δημιούργησαν, μας έλεγαν ότι είναι βιώσιμο.
Δε λένε λέξη
•               Για το πρόγραμμα που υλοποιούμε για την ανθρωπιστική κρίση το οποίο έχει περιορίσει τις επιπτώσεις της απόλυτης φτώχειας σε περισσότερους από μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας.
•               Για το πρόγραμμα που υλοποιούμε για την αντιμετώπιση της ανεργίας που δίνει το κύριο βάρος στην τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων και έχει δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας οχτάμηνης διάρκειας με αναδιανομή των πόρων υπέρ των ωφελούμενων και όχι των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης.
•               Για την αντιμετώπιση του προβλήματος των 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων καθώς νομοθετήσαμε  την δωρεάν πρόσβαση τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Σιγή ιχθύος,
•               Για την αποκατάσταση χιλιάδων αντισυνταγματικά απολυμένων του δημόσιου τομέα. Λέτε να ήταν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ;
•               Ότι έχουμε επιτύχει για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες το άνοιγμα όλων των σχολείων ομαλά και την διανομή όλων των βιβλίων στην ώρα τους.
•               Ότι έχουμε καταφέρει να υπερασπιστούμε το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης εξασφαλίζοντας τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του σε σύγκρουση με τις θέσεις τόσο των θεσμών όσο και της αντιπολίτευσης που ήθελαν την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις συντάξεις αλλά και την μετατροπή του συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό.
•               Ότι  αντιμετωπίζουμε με όσα μέσα διαθέτουμε τις αδικίες που δημιούργησε η κατάργηση του ΕΚΑΣ που δεν καταφέραμε να αποσοβήσουμε.
•               Ότι ψηφίσαμε την ρύθμιση για τις 100 δόσεις που έδωσε ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες που έδιναν καθημερινή μάχη υπό το βάρος των συσσωρευμένων χρεών
•               Ότι έχουμε αρχίσει να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της εκτεταμένης μεγάλης και μεσαίας φοροδιαφυγής, γεγονός που γίνεται σαφές από την υπεραπόδοση των εσόδων τόσο το 2015 όσο και το 2016.
•               Ότι σε λίγες μέρες ψηφίζεται το νομοσχέδιο 167 άρθρων για τους ΟΤΑ Α΄και Β΄ βαθμού, που επιλύει σημαντικά και κρίσιμα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης που είναι η ψυχή των τοπικών κοινωνιών, όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν να νομοθετήσουν για το θέμα αυτό, από το 2010 και πολλά άλλα που δε χρειάζεται να σας κουράσω αναφέροντας τα δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός τα είπε αναλυτικά.

Προχωράμε μπροστά και ο λαός το γνωρίζει.
Άλλοι δε το γνωρίζουν και συνεχίζουν να κάνουν το ίδιο λάθος.
Να υποτιμούν τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού.

3ον  : Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΝΙΣΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ.
Σύντροφοι, έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλά σε αυτό το δύσκολο δρόμο που έχουμε να διανύσουμε. Όλα αυτά δεν πρόκειται ποτέ να μας οδηγήσουν σε πισωγύρισμα, εάν:
Α) θέσουμε ξανά τις βάσεις για ένα μεγάλο άνοιγμα του κόμματος στον ελληνικό λαό και κυρίως στις κοινωνικές ομάδες, τα συμφέροντα των οποίων εκπροσωπούμε.
Β) εργαστούμε όλοι μαζί στα πλαίσια της συντροφικότητας για τη συγκρότηση της μεγάλης παράταξης της Αριστεράς. Όπου τα μέλη και τα στελέχη της δεν θα αντλούν κύρος από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντλεί κύρος από τα μέλη και τα στελέχη του.
Γ) ότι πάνω από όλα και αυτό που μένει τελικά,  είναι η προσφορά στο λαό μας και όχι στον εαυτό μας. Αυτό θα μείνει παρακαταθήκη στη συνείδησή μας και θα δικαιώνει τις αρχές και τις αξίες μας. 

Σύντροφοι το 2ο συνέδριο μας είναι μια γιορτή δημοκρατίας. Μια νίκη της δημοκρατίας. Είναι η ελπίδα για την πρόοδο και την ευημερία του λαού μας. Είμαστε όλοι εδώ. Εκπροσωπούμε τους συντρόφους μας που μας ψήφισαν ως συνέδρους. Μεταφέρουμε τα μηνύματα τους και τα οράματα τους. Για το ΣΥΡΙΖΑ και την Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ που με ακούσατε.
ΣΤΑΘΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ –

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου