Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Άνοιξε ο δρόμος για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης αλλά δεν λύθηκε και το θέμα των σκουπιδιών στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου!!!

Τώρα με την τροπολογία που προώθησε ο Βουλευτής κ. Πρατσόλης μπορεί να εγκαθίστανται Σταθμοί Μεταφόρτωσης και σε δάση. Αυτό προβλεπόταν για τα νησιά εκτός από την Εύβοια και την Κρήτη γιατί λόγω μεγέθους, όπως και σε άλλα ζητήματα, εξαιρούνται από τις διατάξεις που αφορούν τα νησιά. Εξάλλου η εγκατάσταση Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων επιτρέπεται σε δάση στα νησιά λόγω της περιορισμένης εδαφικής τους έκτασης δεδομένου ότι είναι μία λύση κατ΄εξαίρεση.
Το πρόβλημα ταλάνισε πράγματι το Δήμο Κύμης Αλιβερίου την τελευταία διετία υπό την έννοια ότι δεν μπορούσαν να γίνουν Σταθμοί Μεταφόρτωσης στις ήδη υπό αποκατάσταση Χωματερές της Κύμης και του Αλιβερίου διότι κατά το δασαρχείο είναι δασικές εκτάσεις. Πως είναι δασικές εκτάσεις; Έτσι είχαν χαρακτηριστεί προτού γίνουν χωματερές!!! Αφού έπαψαν μετά από δεκαετίες να είναι ξαναπροτάχθηκε ο δασικός τους χαρακτηρισμός.

Επειδή στην ανακοίνωση ο κ. Βουλευτής φαίνεται πως θεωρεί τη διάταξη και λύση για το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου επισημαίνουμε ότι απλώς λύνει ίσως ένα αδιέξοδο μόνο για την εγκατάσταση των Σταθμών Μεταφόρτωσης. Ίσως – ανάλογα με τη διατύπωση της διάταξης- να επιτρέπει και την εγκατάσταση και άλλων υποδομών διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε δασικές εκτάσεις. Έτσι θα απενεχοποιήσει και επιλογές που έγιναν στο παρελθόν για την εγκατάσταση Μονάδα Επεξεργασίας σε δασική έκταση στις Παραμερίτες. Όμως το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου είναι πολύ πιο σύνθετο για να λυθεί με μία και μάλιστα τη συγκεκριμένη τροπολογία. Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν μη δασικές εκτάσεις και μόνο οι δασικές προσφέρονται…..είναι ότι όλοι θέλουν το πολιτικό μπράβο και κανείς δεν τολμά να αναλάβει το πολιτικό κόστος!
Χρειάστηκε κινητοποίηση των Βουλευτών και του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ για να περάσει η τροπολογία. Γεννιέται συνεπώς η προσδοκία και νέων παρεμβάσεων για τη διαχείριση των Σκουπιδιών στη Νότια Εύβοια σε συνέχεια του Εθνικού Σχεδιασμού αλλά και των θέσεων που είχε διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αποκεντρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου