Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ευβοίας για το προσφυγικό



Τις προηγούμενες ημέρες έγινε γνωστό ότι στο στρατόπεδο της Ριτσώνας δέκα έγκυες γυναίκες προχώρησαν σε απεργία πείνας ως ένδειξη διαμαρτυρίας στις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στον προσφυγικό καταυλισμό. Η απεργία πείνας έληξε χωρίς να κινδυνεύσει καμία γυναίκα, οι συνθήκες διαβίωσης όμως δεν έχουν αλλάξει και οι κίνδυνοι δεν έχουν εξαλειφθεί.
Οι ίδιοι οι πρόσφυγες έγραψαν ένα κείμενο όπου περιγράφουν την κατάσταση την οποία βιώ-νουν και προβάλουν τα δίκαια αιτήματά τους http://syprome.blogspot.gr/2016/08/blog-post_28.html. Ζουν σαν φυλακισμένοι στο στρατόπεδο της Ριτσώνας, χωρίς να έχουν πρόσβαση στην πόλη, βασιζόμενοι στην καλή θέληση κάποιων εθελοντών για τις μετακινήσεις τους. Είναι εκτεθειμένοι σε ασθένειες λόγω του περιβάλλοντος και των άθλιων υγειονομικών συνθηκών (τουαλέτες, όχι συχνή αποκομιδή σκουπιδιών, πρόσβαση σε πόσιμο νερό). Υπήρξαν κρούσματα ηπατίτιδας και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις οι ασθενείς έγιναν μπαλάκι ανάμεσα στα νοσοκομεία που αρνούνταν να τους εξυπηρετήσουν.  Πάνω σε όλο αυτό το σκηνικό, υπάρχουν ΜΚΟ που κερδοσκοπούν χωρίς καν να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια.
Ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουμε ξαναπεί και πιστεύουμε βαθεία πως οι πρόσφυγες δεν θα έπρεπε να α-ντιμετωπίζονται σαν ξεχωριστό κομμάτι και μάλιστα μιαρό, όπως γίνεται ως τώρα. Η κυβέρνηση τους στοιβάζει σε Hot spot τα οποία δεν είναι τίποτα άλλο παρά στρατόπεδα συγκέντρωσης απ’ τα οποία μάλιστα απαγορεύεται και να μετακινούνται ελεύθερα. Οι μετανάστες , οι πρόσφυγες, οι άστεγοι, αυτοί που πετιούνται στον δρόμο από την ανεργία, πρέπει να έχουν αξιοπρεπείς συν-θήκες διαβίωσης εντός του αστικού ιστού. Ζητάμε τη μετεγκατάσταση των μεταναστών, αν αυτοί το επιθυμούν, στις υπάρχουσες δομές πρόνοιας και το αναξιοποίητο οικιστικό από-θεμα που υπάρχει. Οι δομές αυτές πρέπει να είναι ανοιχτές και να αναβαθμιστούν, να δέχονται δωρεάν όλους ντόπιους και μετανάστες που έχουν ανάγκη αντί να καλούμαστε να δουλέψουμε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που χτίζουν. Μόνιμες θέσεις, με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη δικαιώματα ώστε να υπάρχει καθολική πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτικές εκπαιδευτικές και πο-λιτιστικές υπηρεσίες, εγγραφή των παιδιών στα δημόσια σχολεία. Θέλουμε τους μετανάστες στις γειτονιές μας ώστε να μην γκετοποιηθούν αλλά να μπορέσουν είτε να συμμετέχουν στην κοινωνική ζωή του τόπου είτε να πάνε στον προορισμό που θέλουν. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, που φυλακίζονται εκεί μέσα άνθρωποι δίχως να έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα, μόνο μίσος προκαλούν των ντόπιων προς τους μετανάστες και των μεταναστών προς τους ντόπιους. Όμως για εμάς, μετανάστες, πρόσφυγες, εργαζόμενοι και η νεολαία δεν έχουμε στη πραγματικότητα τίποτα να χωρίσουμε μεταξύ μας. Έχουμε να χωρίσουμε όμως με τις τράπεζες , τα κράτη, τους στρατούς, τις κυβερνήσεις και τους φασίστες κάθε είδους. Για αυτό ό,τι προτείνουμε και αγωνιζόμαστε να κερδίσουμε πρέπει να είναι προσπάθεια συλλογική ντόπιων και μεταναστών με έλεγχο από τις διαδικασίες που εμείς θα φτιάχνουμε. Δομές που δεν θα ξεχωρίζεις αυτόν που δίνει την αλληλεγγύη από αυτόν που την δέχεται. Μακριά από κάθε κρατική παρέμβαση και με στόχο να μη χρειάζεται καμία ΜΚΟ των επαγγελματιών ανθρωπιστών που κερδοσκοπούν από τον ανθρώπινο πόνο.                   
Την Πέμπτη 1/9, οι πρόσφυγες καλούν σε συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για να ακουστεί η φωνή τους. Στεκόμαστε στο πλευρό τους.
Καλούμε επίσης όλο τον κόσμο της Χαλκίδας να συμμετάσχει στην Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης που έχει δημιουργηθεί εδώ και καιρό από άτομα και συλλογικότητες και συντονίζει τις δράσεις για το προσφυγικό.
Η Πρωτοβουλία θα συνεδριάσει την Τετάρτη 7/9 στο Εργατικό Κέντρο και μας καλεί όλους να τη στηρίξουμε.
ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Ευβοίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου