Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Δήμος Κύμης Αλιβερίου Για τις στρεβλώσεις της πραγματικότητας για την δημιουργία εντυπώσεων, από την μείζονα μειοψηφία.

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ                                                          Αλιβέρι 9-5-2016


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Για τις στρεβλώσεις της πραγματικότητας για  την δημιουργία εντυπώσεων, από την μείζονα μειοψηφία.
               
Από τις πρώτες ημέρες, όταν η νέα Δημοτική Αρχή ανέλαβε τα καθήκοντά της, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, άρχισε να εκτελεί το έργο που γνωρίζει πολύ καλά, την διαστρέβλωση της πραγματικότητας.
Άλλωστε αυτό έκανε συνεχώς και κατά την διάρκεια της θητείας της, ως Δημοτική Αρχή. Έχοντας πάρει διαζύγιο από την αλήθεια και την πραγματικότητα έφθασε στο σημείο να παρουσιάζει ως δικά της έργα της Νομαρχίας και της Περιφέρειας, αφού δεν είχε να παρουσιάσει κάποιο δικό της αξιόλογο έργο.      Σήμερα, με αφορμή τα προβλήματα που υπάρχουν σε δύο (2) έργα, μέσα στο Αλιβέρι, τα οποία είχαν μελέτες με σοβαρές ελλείψεις, μεγαλοποιούν το θέμα, λες και ήρθε η καταστροφή, ή ότι πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Μπορεί και να μην έχουν τέτοιες εμπειρίες, αφού είχαν σχεδόν καταργήσει τους διαγωνισμούς και τις νόμιμες αναθέσεις των έργων, μετά από διαγωνισμούς και έκαναν αναθέσεις με παράνομο τρόπο, δηλαδή έκαναν αναθέσεις προφορικά, οπότε δεν υπήρχε κανένας έλεγχος από κανένα όργανο.  Ο εργολήπτης πήγαινε στο Δικαστήριο, το οποίο βεβαίως αποφαινόταν ότι η ανάθεση είναι παράνομη, αλλά δικαίωνε τον προσφεύγοντα, με τις διατάξεις του παράνομου πλουτισμού.
Δηλαδή, παρά το γεγονός ότι ήταν παράνομη η ανάθεση, ο Δήμος υποτίθεται ότι πλούτισε κατά το έργο που δήλωσε ο προσφεύγων ότι εκτέλεσε, οπότε υποχρεώνει τον Δήμο να πληρώσει το ποσό που διεκδικούσε.
Αυτή η διαδικασία, με τις δικαστικές αποφάσεις, χωρίς κανένα έλεγχο από κανέναν, αν πραγματικά έγιναν τα έργα ή όχι και χωρίς τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες, που διασφαλίζουν το Δημόσιο συμφέρον και τα συμφέροντα του Δήμου και των Δημοτών, έχει αποτελέσει μάστιγα για το Δήμο και τη Οικονομική του επιβίωση.
Οι τελευταίες αγωγές και μια πρωτόδικη απόφαση, συνολικά τρείς υποθέσεις με μεγάλα ποσά που ξεπερνούν το 1 εκ € ενώ είναι και δεκάδες άλλες αναθέσεις μέχρι 20.000 €.  Όλες μαζί οι παράνομες αποφάσεις, που συνεχίζουν να μας κοινοποιούνται πρέπει να ξεπερνούν τα 2 εκ. € .
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και πάρα πολλά άλλα, έρχονται τώρα να διυλίσουν το  κώνωπα, ενώ καταπίνουν την κάμηλο.
Δεν γνωρίζουμε αν ο Επιθεωρητής που ελέγχει την διαχείριση της προηγούμενης Δημοτικής αρχής, αν ασχολείται με αυτό το θέμα, το οποίο έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τον Δήμο, όπως εξελίσσονται τα πράγματα.
Τα δύο (2) έργα, για τα οποία προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις δια- στρεβλώνοντας την πραγματικότητα, στην ουσία εξυπηρετούν και στηρίζουν τις διεκδικήσεις του εργολάβου και όχι του Δήμου.  Τα έργα είναι τα εξής:
-Ανάπλαση πλατεία Ζωντού και Λεωφόρου ΔΕΗ
Το έργο έχει ενταχθεί από το 2010 και χρηματοδοτείται κατά 75% από τη ΔΕΗ και κατά 25% από τον Δήμο.  Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 430.000€.
Ο Διαγωνισμός έγινε στις 3/8/2012 και έδωσαν προσφορές εφτά (7) εργοληπτικές επιχειρήσεις.
Τελικά συνέχισαν οι πέντε (5) από αυτές που έδωσαν τις εξής εκπτώσεις :
Ο 1ος μειοδότης έδωσε έκπτωση 29%
Ο 2ος μειοδότης έδωσε έκπτωση 28%
Ο 3ος μειοδότης έδωσε έκπτωση 25,04%
Ο 4ος μειοδότης έδωσε έκπτωση 23%
Ο 5ος μειοδότης έδωσε έκπτωση 18%
Ο τελευταίος μειοδότης που έδωσε έκπτωση 18%, δηλαδή την μικρότερη, έχει αποδοθεί σε μια μεγάλη προσπάθεια να φύγουν από την μέση όλοι όσοι έδωσαν μεγαλύτερη έκπτωση ώστε να αναλάβει αυτός την κατασκευή του έργου.
Κάποιοι έφυγαν, κατά πάσα πιθανότητα, μετά από συνεννόηση με τον τελευταίο μειοδότη, ενώ εναντίον άλλων έγιναν ενστάσεις κλπ.
Μέχρι σήμερα, μετά από τέσσερα χρόνια, η υπόθεση σέρνεται στις δικαστικές αίθουσες, στην αποκεντρωμένη Διοίκηση, που ασκεί έλεγχο στις αποφάσεις κλπ.
Ο κάθε εργολάβος, έχει δικαίωμα να κάνει ότι νομίζει μέσα στα πλαίσια της νομοθεσίας, για να υπερασπιστεί τα δικά του συμφέροντα.
Η δική μας όμως ευθύνη είναι να προασπίσουμε το Δημόσιο συμφέρον  και το συμφέρον του Δήμου και των Δημοτών.

Πρόκειται για έργο για το οποίο, οι εκπτώσεις που δίνονται, όταν υπάρχει πραγματικός ανταγωνισμός, είναι συνήθως 40% και ίσως πάρα πάνω.
Την σημερινή πολιτική ηγεσία του Δήμου, αυτό που την ενδιαφέρει, είναι να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα χρήματα των Δημοτών και των Ελλήνων Πολιτών.
Ο νόμος μας επιτρέπει να επαναλάβουμε τον διαγωνισμό και αν ο ανταγωνισμός είναι καθαρός θα υπάρχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και οικονομικά, αλλά και το έργο να είναι σωστά κατασκευασμένο και ολοκληρωμένο, αφού όπως προαναφέρθηκε, οι μελέτες έχουν σοβαρές ελλείψεις, που είναι αδύνατο να καλυφθούν κατά την εκτέλεση, αφού οι συμπληρωματικές συμβάσεις, πάντοτε αμφισβητούνται  και όλοι πιστεύουν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, συνήθως κάτι δεν πάει καλά.
Να σημειώσουμε ότι και στα προηγούμενα έργα της ανάπλασης του κέντρου του Αλιβερίου υπήρχαν παρόμοιες ελλείψεις, όπως :
-              Δεν είχε προβλεφθεί η αρμολόγηση των κυβόλιθων και χρειάστηκαν συμπληρωματικά ορισμένες δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
-              Δεν είχε προβλεφθεί η αγορά των φωτιστικών σωμάτων του δρόμου, ούτε καλωδιώσεις, ούτε αποχέτευση των όμβριων, ενώ το ίδιο το έργο, ταλαιπώρησε το κέντρο του Αλιβερίου, με τον χωματόδρομο, για περίπου 1,5 χρόνο.
Επομένως πρέπει να πληρωθεί ο εργολάβος για τις επιπλέον εργασίες που δεν
είχε προβλέψει η μελέτη, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, παρά μόνο με δικαστική απόφαση.
Το ίδιο ισχύει και για το έργο της Πλατείας Ζωντού, στο οποίο δεν έχουν προβλεφθεί οι ίδιες εργασίες όπως και στο Κέντρο του Αλιβερίου.
Επομένως χρειάζεται να συμπληρωθεί η μελέτη ώστε να αντιμετωπίσουμε τα ίδια προβλήματα.
-              Αναπλαση Κεντρου Αλιβερίου
Να υπενθυμίσουμε ότι για το εμπορικό Κέντρο Αλιβερίου από την προηγούμενη
Δημοτική Αρχή, είχε προταθεί να υπογραφεί συμπληρωματική σύμβαση για τις
ελλείψεις της μελέτης, αλλά απορρίφθηκε  από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
-              έγιναν Δύο διαγωνισμοί το έτος 2010 και ήταν άγονοι αφού δεν δόθηκε καμία προσφορά.
Στο μεταξύ έγιναν εκλογές και η προηγούμενη Δημοτική αρχή οποία προέκυψε από τις εκλογές,, αποφάσισε την απευθείας ανάθεση του έργου με έκπτωση 10% στον ανάδοχο, ο οποίος είναι ο ίδιος που έχει δώσει την μικρότερη έκπτωση (18%) στην Πλατεία Ζωντού όπως ήδη προαναφέρθηκε.
Η αλήθεια είναι ότι ο ανάδοχος του έργου, της ανάπλασης του κέντρου του Αλιβερίου, προσπάθησε να πιέσει τον Δήμο, με διάφορους τρόπους εμφανίζοντας εμπόδια και καθυστερήσεις ώστε να αναγκάσει την σημερινή δημοτική αρχή να συμφωνήσει στην ανάθεση του έργου της πλατείας Ζωντού.
Οι καθυστερήσεις, διαπιστώθηκε ότι ήταν αδικαιολόγητες και η σημερινή Δημοτική αρχή είχε αποφασίσει να δώσει ειδική εντολή στον εργολάβο για την εκτέλεση συγκεκριμένου τμήματος του έργου, σε συγκεκριμένο χρόνο.
Αν σε αυτή την περίπτωση ο εργολάβος δεν εκτελέσει την εντολή, τότε γίνεται έκπτωτος από το έργο και οι συνέπειες είναι ιδιαιτέρες σοβαρές.
Ενημερώθηκε για την πρόθεσή μας αυτή και κατέθεσε αίτημα για διάλυση της σύμβασης, η οποία έγινε δεκτή από την διευθύνουσα υπηρεσία, που είναι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και έχει αυτό το δικαίωμα από τον νόμο.
Η Δημοτική αρχή δεν θέλησε να δώσει συνέχεια, αφού το πρόβλημα μας δεν είναι ο εργολάβος αλλά να προχωρήσουν τα έργα με αυτούς που θέλουν να εργαστούν, ιδιαίτερα όταν είναι καταγόμενοι από την περιοχή μας και θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, γιατί ο τόπος αυτός δεν προσφέρεται για τέτοια παιχνίδια.
Με την ευκαιρία αυτή πρέπει να ξεκαθαρίσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι ο Δήμος Κύμης –Αλιβερίου, με την σημερινή πολιτική ηγεσία, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από τα συμφέροντα του Δήμου.
Δεν έχουμε προσωπικά με κανέναν.  Θα πρέπει όμως όλα να είναι ξεκάθαρα και να μη δημιουργούνται προβλήματα σε βάρος του Δήμου.
Τους αναδόχους, που εκτελούν έργα του Δήμου τους σεβόμαστε, αλλά όλοι μαζί πρέπει να σεβόμαστε το κοινό συμφέρον, που εκφράζεται μέσα από το Δήμο.
Τώρα ο καθένας ας προσπαθήσει να διαγνώσει ποιος είναι ο λόγος που ασχολείται με αυτά τα θέματα ο πρώην Δήμαρχος.
Είναι η στήριξη των συμφερόντων του αναδόχου, που έχει ξεπεράσει κάποια όρια στην διεκδίκηση των συμφερόντων του;
Κάνει απλά τυφλή αντιπολίτευση ;
Μπορεί να είναι τα δύο, αυτό όμως που είναι βέβαιο, είναι ότι δεν τον απασχολεί  το συμφέρον του Δήμου.
Και επειδή είναι γνωστό ευρύτερα, ότι αλήθειες μπορεί να πει μόνο από λάθος, ενώ η σημερινή πολιτική ηγεσία δεν αξιοποιεί ούτε τις κραυγαλέες ενέργειες του που θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν και εγκληματικές, θα θέσουμε στην προηγούμενη δημοτική αρχή ένα μόνο ερώτημα, χωρίς να ασχοληθούμε ούτε με την πλατεία της Κύμης, που τακτοποιήθηκε μετά από τις δίκες μας προσπάθειες ή για το 2ο  ΒΙΟΚΑ Κύμης που κινδύνευσε να χαθεί κ.ά .
Θα ζητήσουμε να μας πει τι έγιναν οι 190.000€ για την μελέτη του ΒΙΟΚΑ Αυλωναρίου, που δόθηκαν στο Δήμο από το πρόγραμμα "ΘΗΣΕΑΣ " για να πληρωθεί ο ανάδοχος τη μελέτη του έργου, αλλά δεν δόθηκαν ποτέ, με αποτέλεσμα να χαθεί το έργο και φυσικά οι πιστώσεις που ξεπερνούσαν τα 2 εκ €.
Να μην επαναληφθούν και πάλι τα ψέματα ότι δήθεν έγιναν κατασχέσεις και άλλα τέτοια παραμύθια γιατί τέτοιο θέμα δεν υπήρχε εκείνη την περίοδο τα χρήματα, απλά πήγαν εκεί που πήγαν και πολλά άλλα ποσά.
Πρέπει όμως να δώσει μια καθαρή απάντηση γιατί δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από πολλά λόγια που όμως δεν απαντούν στην ουσία.


                                                                         Γραφείο Τύπου

4 σχόλια:

  1. Ρε αντε κανε καμια δουλεια ρε τεμπελη που καθεσαι κα γραφεις ολο μ@λ@κιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε αντε κανε καμια δουλεια ρε τεμπελη που καθεσαι κα γραφεις ολο μ@λ@κιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγω ταναση αγαπω εγω ταννασηη αγααπωωω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγω ταναση αγαπω εγω ταννασηη αγααπωωω

    ΑπάντησηΔιαγραφή