Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Ποιές είναι οι προοπτικές της ΔΕΥΑ Κύμης Αλιβερίου;

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ  ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
ΑΛΙΒΕΡΙ 13  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
     Κατά καιρούς ακούμε από τη σημερινή διοίκηση για το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης του δήμου Κύμης – Αλιβερίου (Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.). Τις ευθύνες για αυτή την κατάσταση τις ρίχνουν στην προηγούμενη δημοτική αρχή. Σε αυτήν χρεώνουν και το γεγονός ότι ο Δήμος πλήρωνε, παράνομα, την ηλεκτροδότηση των αντλιοστασίων που ανήκουν στην Επιχείρηση και από την οποία έπρεπε να πληρώνονται.
     Πριν ένα χρόνο έφεραν στο Δημοτικό Συμβούλιο και ψήφισαν αυξήσεις στο νερό που σε πολλές περιπτώσεις έφταναν και στο 170%, (απόφαση που απορρίφθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση), προκειμένου να ανταπεξέλθει η ΔΕΥΑΚΑ στις ανάγκες της, οι οποίες σύμφωνα με την εισήγηση ήταν:
Δάνεια                                                                             403.000
Ρυθμίσεις οφειλών σε Ταμεία                                   979.000
Οφειλές σε προμηθευτές                                         1.445.000

Αμοιβές προσωπικού                                                    615.000
Λειτουργικές δαπάνες                                                  405.000
                                                                   --------------------------------------
                                        ΣΥΝΟΛΟ                         3.847.000   ΕΥΡΏ

     Τρία και πλέον χρόνια τώρα με τη νέα διοίκηση και Πρόεδρο τον ίδιο το Δήμαρχο, ποια είναι η οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΚΑ; Ποιές ενέργειες έκανε για να καταστεί βιώσιμη η Επιχείρηση;  Πρόσφατα ακούσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι πέρασαν το κόστος της ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων από το Δήμο στην ΔΕΥΑΚΑ, σε ένα ποσοστό περίπου 80% και σύντομα θα ολοκληρωθεί αυτό για να μην πληρώνει παράνομα ο δήμος αυτό το κόστος των 900.000 ευρώ το χρόνο.  Αλλά τώρα πως θα λειτουργήσει η επιχείρηση αφού με το κόστος  της πληρωμής των αντλιοστασίων ξεπερνά τα 4.700.000 ευρώ;

     Η μεταφορά μέρους της ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων από το Δήμο στην ΔΕΥΑΚΑ, είχε ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί και να χρεωθεί η Επιχείρηση από συσσωρευμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ, το ποσό των 400.000 ευρώ, που φυσικά αδυνατεί να πληρώσει. Γι’ αυτό ζήτησε από τη ΔΕΗ να μπει στο πρόγραμμα διακανονισμού των 100 δόσεων. Η ΔΕΗ γνωρίζοντας τις οικονομικές αδυναμίες της ΔΕΥΑΚΑ, ζήτησε να μπει εγγυητής. Και επειδή «Το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι», εγγυητής μπήκε ο Δήμος!!!. Έτσι λοιπόν και πάλι το κόστος ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων θα το πληρώσει ο Δήμος, αφού «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος». Φόρτωσαν στο Δήμο 400.000 ευρώ από το "παράθυρο".

     Δηλαδή, τώρα η πληρωμή είναι νόμιμη; Τώρα θα μπορεί στο εξής η ΔΕΥΑΚΑ, που είναι χρεοκοπημένη, να πληρώνει την ηλεκτροδότηση των αντλιοστασίων; Δόθηκε λύση στο πρόβλημα; Με τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑΚΑ παραιτείται ο Δήμαρχος από Πρόεδρος; Τι έκανε αυτά τα τρία και πλέον χρόνια; Ποια η προοπτική της Επιχείρησης; Υπάρχει πρόταση από τη Δημοτική Αρχή ή μας αρκεί το γνωστό «οι άλλοι φταίνε»; Ποιες προτάσεις υπάρχουν για το μέλλον της  χρεοκοπημένη ήδη Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.;


Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου