Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014

ΚΡΙΕΖΩΤΕΙΑ 2014

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ                                                  17/02/2014


ΚΡΙΕΖΩΤΕΙΑ 2014: Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ανδριάντα του Νικόλαου Κριεζώτη έκανε ο Δήμαρχος Δημήτρης Θωμάς  στα  «Κριεζώτεια 2014».
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή των πολιτών, στις τριήμερες εκδηλώσεις «Κριεζώτεια 2014», που διοργανώθηκαν  την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή (14,15,16/2) από τον Δήμο Κύμης Αλιβερίου και τον Φιλόμουσο οργανισμό Καρυστίας.
Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων ήταν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Νικόλαου Κριεζώτη,  ο οποίος τοποθετήθηκε στη νέα πλατεία των Κριεζών που κατασκεύασε πρόσφατα ο Δήμος και  που βρίσκεται στην είσοδο των Κριεζών, μπροστά από το καινούργιο δημαρχιακό μέγαρο.
Τα «Κριεζώτεια», τα οποία διοργανώνονται για τρίτη συνεχή χρονιά, αποτελώντας πλέον θεσμό, ξεκίνησαν στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής 14/2 στην αίθουσα τελετών του Δημοτικού Σχολείου Κριεζών, με πανήγυρη παραδοσιακών χορών.
Παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο δάσκαλος Κώστας Μπαϊρακτάρης, ο οποίος είναι και εμπνευστής του θεσμού των Κριεζώτειων.
Μιλώντας στους πολίτες, οι οποίοι είχαν κατακλύσει την αίθουσα, ο Δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου Δημήτρης Θωμάς, τόνισε ότι στους δύσκολους καιρούς που περνάει η πατρίδα και η κοινωνία, ο Δήμος προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις να προάγει τον πολιτισμό καθώς θεωρεί πως αποτελεί προϋπόθεση για την διατήρηση της ταυτότητας των Ελλήνων.
Ο Γιάννης Κούρτης, πρόεδρος του Φιλόμουσου οργανισμού Καρυστίας, ευχαρίστησε το Δήμο για την αμέριστη συμπαράστασή του αλλά και τον δάσκαλο Κώστα Μπαϊρακτάρη για την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλλε για την οργάνωση του τριημέρου των εκδηλώσεων.
Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά συγκροτήματα:
Παιδική ομάδα Κριεζών
Χορευτική ομάδα πολιτιστικού συλλόγου Κριεζών.
Χορευτική ομάδα Γυναικών Αλιβερίου και Περιχώρων.
Χορευτική ομάδα Πνευματικού Κέντρου Αγ. Γεωργίου Αλιβερίου.
Χορευτική ομάδα Φιλόμουσου οργανισμού Καρυστίας.Σάββατο 15/2
Η δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων ήταν αφιερωμένη στην χορωδιακή μουσική με την συμμετοχή τριών εξαιρετικών χορωδιών: Της χορωδίας του μορφωτικού συλλόγου Κύμης, της  χορωδίας του Αλιβερίου και της χορωδίας του Φιλόμουσου οργανισμού Καρυστίας.
Οι πολίτες, που κατέκλυσαν για μια ακόμη φορά την αίθουσα, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τραγούδια των Σταύρου Κουγιουμτζή, Μίκη Θεοδωράκη, Μάριου Τόκα, Θάνου Μικρούτσικου, Διονύση Τσακνή, Χρήστου Νικολόπουλου, Μάνου Χατζηδάκη, Νίκου Γκάτσου, Γιάννη Μαρκόπουλου, Μάνου Ελευθερίου και άλλων δημιουργών, εκτελεσμένα με εξαιρετικό τρόπο.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ολόκληρη η αίθουσα, μετατράπηκε σε μια τεράστια χορωδία, αφού οι πολίτες, ο Δήμαρχος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι  συμμετείχαν ενεργά, τραγουδώντας μαζί με τους χορωδούς.
Κυριακή 16/02
Το τριήμερο των εξαιρετικών εκδηλώσεων, έκλεισε το πρωί της Κυριακής, όταν, μετά την Θεία Λειτουργία, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στην καινούργια πλατεία μπροστά στο νέο κτίριο του Δημαρχείου, ενώ έγιναν και τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Νικόλαου Κριεζώτη, έργο που φιλοτέχνησε ο γνωστό ζωγράφος και γλύπτης Γιώργος Ρέτσας.
Στην εκδήλωση παρέστησαν, ο Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κκ Σεραφείμ, ο Δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου Δημήτρης Θωμάς, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι του στρατού και πλήθος κόσμου.
«Πρέπει να συγχαρούμε το Δήμο για τον ανδριάντα του Νικόλαου Κριεζώτη που τοποθετήθηκε στην γενέτειρα του ήρωα και αποτελεί έκφραση τιμής και ευγνωμοσύνης για την προσφορά του στην πατρίδα», είπε στους συγκεντρωμένους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κκ Σεραφείμ, ενώ στην συνέχεια αναφέρθηκε σε άγνωστες πτυχές της ζωής του ήρωα καθώς και στους δεσμούς του με την Εκκλησία.
Ο Δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου Δημήτρης Θωμάς, εξήρε την προσφορά του ήρωα Νικόλαου Κριεζώτη και τόνισε ότι ο Δήμος θα κάνει πάντα ότι είναι δυνατόν, προκειμένου να διατηρήσει την ιστορική μνήμη. Τονίζοντας ότι : « Ο Δήμος  Κύμης – Αλιβερίου, ιδιαίτερα όμως τα Κριεζά και η γύρω από αυτά περιοχή,  ζουν σήμερα μια ιστορική στιγμή. Καθώς υποδέχονται   στην πλέον περίοπτη θέση το άγαλμα του μεγαλύτερου ήρωα  της Εύβοιας.       Το έργο που σε λίγο θα αποκαλυφθεί μια προτομή κατασκευασμένη από Ορείχαλκο (δηλαδή μπρούντζο) και φιλοτεχνημένη  από τον συντοπίτη μας καταξιωμένο καλλιτέχνη, τον  Γιώργο  τον Ρέτσα .  Σήμερα  ο Δήμος Κύμης – Αλιβερίου και τα Κριεζά, τιμούν τον Νικόλαο Κριεζώτη.»
Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Νικόλαου Κριεζώτη από τον Δήμαρχο Δημήτρη Θωμά και η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.
Αμέσως μετά, στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Κριεζών ακολούθησε διάλεξη του δασκάλου Κώστα Μπαϊρακτάρη σχετικά με τη ζωή και το έργο του Νικόλαου Κριεζώτη, ενώ παρουσιάστηκε ειδική έκδοση του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου για τον μεγάλο στρατηγό.
Το τριήμερο των εντυπωσιακών εκδηλώσεων έκλεισε με την βράβευση συγγραφέων οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με την ιστορία του τόπου.
Από τον  Δήμο Κύμη – Αλιβερίου και τον  Φιλόμουσο   Οργανισμό  Καρυστίας  βραβεύτηκαν:

Ο συνταξιούχος δάσκαλος Σπυρίδων Θ. Κουντούρης για το βιβλίο του «Τα Κριεζά», η Χαρούλα Κριεζή για την έκδοση «Το ταξίδι της ζωής» και ο Χαράλαμπος Δ. Φαράντος, πρόεδρος της Εταιρίας Ευβοϊκών Σπουδών για το βιβλίο του αναφορικά με τα αρχεία των αποφάσεων των κοινοτικών συμβουλίων της περιοχής, η οποία αποτελεί ιστορικό ντοκουμέντο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου