Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

ΣΤΕΡΕΑ ΣΕ ΝΕΑ ΤΡΟΧΙΑ: Τι προτείνουμε για Δασικούς Χάρτες και ιδιοκτησιακό Καρυστίας.

Το σχέδιο Ψηφίσματος που προτάθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

ΝΑ ΚΥΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΣΤΗ ΚΑΡΥΣΤΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΩΝ  ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ, ΠΟΥ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ , ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ  ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

H «ΣΤΕΡΕΑ ΣΕ ΝΕΑ ΤΡΟΧΙΑ» σε σχέση με το θέμα των δασικών χαρτών ,τα θέματα που αναδεικνύονται στην Περιοχή της Καρυστίας, και το εισαγόμενο στο Περιφερειακό Συμβούλιο αντίστοιχο ψήφισμα έχει να αντιπαραβάλλει τα κάτωθι:
1.   Η ανάρτηση των δασικών χαρτών , που η εκπόνησή τους με επιστημονικά, νομικά  και συνταγματικά κριτήρια - προδιαγραφές, μέσω  ιδιωτικών επιστημονικών επαγγελματικών φορέων που επελέγησαν από διαγωνιστική διαδικασία, ξεκίνησε ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ  με αποφάσεις προηγούμενων Κυβερνήσεων, χρηματοδοτήθηκε από Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους. Αποτελούν κατάκτηση όλων των μαζικών – λαϊκών φορέων που χρόνια τώρα απαιτούσαν την υλοποίησή τους. Η κύρωσή τους θα αποτελέσει μια εκσυγχρονιστι-κή τομή –έστω και τραγικά καθυστερημένη - για την λειτουργία του Ελληνικού Κράτους, θα διασφαλίσει την προστασία αυτού του πολύτιμου πόρου από διάφορους που τον εκμεταλλεύτηκαν, τον λεηλάτησαν και πολλοί τον εποφθαλμιούν ακόμη  , θα βοηθήσει επιτέλους  την αναπτυξιακή προσπάθεια ξεκαθαρίζοντας τις χρήσεις γης. Με λίγα λόγια θα υπερασπισθεί και την Δημόσια και την Ιδιωτική Περιουσία δίνοντάς της την αναλογούσα αξία.
2.            Με την έννοια αυτή οι όποιες αστοχίες, ατέλειες , λάθη ή παραλήψεις οφείλουν να διορθωθούν με όρους δημοσίου συμφέροντος,  χωρίς κόστος για τους θιγόμενους , και με σεβασμό σε αποδεικνυόμενα ατομικά συμφέροντα ιδιοκτησίας, και όχι να αποτελέσουν άλλοθι για αναστολή της κύρωσής τους. Οι παρεμβάσεις του αρμόδιου υπουργείου που εισάκουσε και υιοθέτησε τις παρατηρήσεις ιδιαίτερα της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης , κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.
3. Η κύρωση των Δασικών χαρτών, ως μια συλλογική αντικειμενική και διαφανής διαδικασία -δράση , που αντικαθιστά σε μεγάλη κλίμακα τις μέχρι τώρα κοστοβόρες, αδιαφανείς και πολλές φορές αμφιλεγόμενες ατομικές πράξεις χαρακτηρισμού των εκτάσεων, αφορά τον προσδιορισμό της χρήσης και όχι της ιδιοκτησίας. Ιδιαίτερα για την Καρυστία με δεδομένο την ιστορικότητα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Περιοχής επιβάλλεται η σαφής Κυβερνητική δέσμευση πως η διαδικασία της κύρωσης των Δασικών Χαρτών δεν θα αμφισβητήσει αλλά θα σεβαστεί αυτό το ιδιόμορφο ιδιοκτησιακό καθεστώς.
4.   Είναι προφανές πως η όποια δικαστική αναγνώριση της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας απαιτείται, μπορεί να έχει ατομικό επίπεδο αναφοράς , αλλά θα πρέπει να γίνει συλλογικά και συντεταγμένα , με παρέμβαση της ίδιας της Πολιτείας , και χωρίς ο κάθε ιδιοκτήτης να αναλαμβάνει το υπέρογκο ατομικό κόστος που απαιτείται για την περίπτωση.
5. Με δεδομένες τις μέχρι τώρα προσπάθειες του πολιτικού συστήματος να δώσει, λύση στα πάρα πάνω προβλήματα, χωρίς να τα καταφέρει όμως αφού χτύπαγε σε συνταγματικές ρυθμίσεις, απαιτείται τώρα που βρισκόμαστε σε διαδικασία αναθεώρησης διατάξεων του συντάγματος, η Περιφέρεια αντί λαϊκίζοντας, να χαϊδεύει αυτιά , να παρέμβει επίκαιρα με συγκεκριμένες  σχετικές διατυπώσεις στον Δημόσιο διάλογο που αναπτύσσεται.

6.Οι καθαρές διατυπωθείσες προηγούμενα απόψεις , δεν χωρούν στο κατατεθειμένο προς συζήτηση κείμενο, και αυτό μας αναγκάζει, παρόλο το σεβασμό στα θέλω των ιδιοκτητών, να καταθέσουμε και να υπερψηφίσουμε το παρόν δικό μας ψήφισμα.

 ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΝΙΚΟΥ ΣΤΟΥΠΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

                                                                  Προς :
κ. Ψυχογιό, Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου

                                                              Κοινοποίηση
                                                                      κ. Μπακογιάννη , Περιφερειάρχη
                                                                     κ.κ. Περιφερειακούς Συμβούλους

  
Κε Πρόεδρε,

     Με έκπληξη , διαβάσαμε στον τύπο αλλά και στα δημοσιευμένα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, ως γενόμενα ανακριβή γεγονότα στη διαδικασία επί της συζήτησης του σχετικού ψηφίσματος και τη λήψη απόφασης, όσον αφορά την διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών και το ιδιοκτησιακό της Καρυστίας,  στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Λίμνη Ευβοίας και τη στάση των παρατάξεων επί αυτού.
     Παραβλέποντας την αλλαγή της διαδικασίας σε σχέση με τα ακολουθούμενα επί θητείας της προηγουμένης Προεδρίας (συνεννόηση επί του εκδιδόμενου Δελτίου Τύπου, αποστολή των πρακτικών πριν την έκδοσή τους ) σας ξεκαθαρίζουμε επί του συγκεκριμένου θέματος την θέση μας ότι ΥΠΕΡΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΨΗΦΙΣΜΑ, που βασίζεται στην ολοκληρωμένη τοποθέτησή μας, το οποίο και σας επισυνάπτουμε. Μια ταυτοποίηση με την απομαγνητοφώνηση των επίσημων πρακτικών θα αποδείξει το δίκαιο που επικαλούμαστε.

      Θεωρώντας πως το γεγονός προήλθε από παρεξήγηση, πως δεν υπήρχε πρόθεση, ούτε συντρέχει λόγος υπαλληλικής ευθύνης, και επιφυλασσόμενοι στην επόμενη συνεδρίαση να θέσουμε το θέμα πως κρατούνται και δημοσιεύονται τα πρακτικά των συζητήσεων του Συμβουλίου μας, παρακαλούμε για την άμεση  παρέμβασή σας  ως προς την ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΟΡΘΟΝ της ανακοίνωσης των πρακτικών επί του συγκεκριμένου θέματος όσον μας αφορά , αλλά και για άλλους χώρους όπως αντιληφθήκαμε, και για την δημοσίευσή της διόρθωσης, ώστε να μην δίνεται λαβή για προβοκατόρικη μικροπολιτική αξιοποίηση από κύκλους που πιθανά πίσω τους να κρύβονται άλλα από τα πραγματικά συμφέροντα των ιδιοκτητών που η απόφαση της πλειοψηφίας φέρεται να θέλει να υπερασπίσει.




ΜΕ ΤΙΜΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΡΕΑ ΣΕ ΝΕΑ ΤΡΟΧΙΑ



ΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΠΗΣ

Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Η Λαϊκή Συσπείρωση για το ιδιοκτησιακό της Καρυστίας

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ 
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 31/7/17 που πραγματοποιήθηκε στη Λίμνη Εύβοιας κατατέθηκε πρόταση ψηφίσματος από την περιφέρεια που διαμορφώθηκε στη σύσκεψη που διοργάνωσε με τους φορείς της Ν. Καρυστίας στις 4/7/17.  Στη σύσκεψη αυτή δεν προσκλήθηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ.
Κατά τη διαδικασία της συζήτησης οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ δήλωσαν ότι καταψηφίζουν το συγκεκριμένο ψήφισμα και κατέθεσαν τη δική τους πρόταση. Κατά παράδοξο τρόπο, στα πρακτικά του Π.Σ. φαίνεται ότι η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ υπερψήφισε. Περιμένουμε άμεσα ο Πρόεδρος του Π.Σ. και ο Περιφερειάρχης να αποκαταστήσουν την αλήθεια.
Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης:
Στην περιοχή της Ν. Καρυστίας υπάρχει πράγματι ιδιοκτησιακό πρόβλημα, το οποίο ήδη δημιουργήθηκε από τις αρχές σύστασης του Ελληνικού Κράτους. Η βάση του ιδιοκτησιακού προβλήματος έγκειται στο αντικειμενικό γεγονός ότι, για να αναπτυχθεί καπιταλιστικά η Ελλάδα, έπρεπε  να εξασφαλιστεί η ατομική ιδιοκτησία στην γη ως ένα εργαλείο της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Όσο αφορά την Εύβοια, αυτό εξασφαλίστηκε με την κατοχύρωση της κυριότητας (ενώ εξασφάλιζαν μόνο νομή και χρήση) στα οθωμανικά έγγραφα (χοτζέτια, φιρμάνια, ταπιά κλπ.), που εμφανίζονταν ως επίσημα και νόμιμα, παραγνωρίζοντας ότι ποτέ μέχρι τότε η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν είχε παραιτηθεί από το δικαίωμα της κυριότητας στη γη.
Στην πορεία τα παραπάνω ακίνητα έχουν αλλάξει πολλές φορές χέρια και οι σημερινοί ιδιοκτήτες δικαιολογημένα αγανακτούν, τη στιγμή που αυτοί και οι προκάτοχοί τους έχουν πληρώσει φόρους κλπ και μέχρι πριν περίπου μια δεκαετία κανείς δεν τους είχε αμφισβητήσει.
Με την κατάρτιση των δασικών χαρτών ανέκυψε και το πρόβλημα της ιδιοκτησίας στα βουνά της περιοχής, μιας και το δάσος είναι κατά τεκμήριο δημόσιο. Αυτό ορίζει και το Σύνταγμα της Ελλάδας (Άρθρο 24).
Το ιδιοκτησιακό πρόβλημα εδώ και 20 χρόνια αποτελεί αντικείμενο κοροϊδίας και εκμετάλλευσης από τους εκάστοτε κυβερνώντες. Τα προβλήματα και οι αντιθέσεις εκδηλώνονται με αφορμή το νόμο της κυβέρνησης για τους δασικούς χάρτες που σκοπό έχει την αλλαγή χρήσης γης και τη συγκέντρωσή της, ώστε να παραδοθεί στο μεγάλο κεφάλαιο (εταιρείες ΑΠΕ, ξενοδόχοι κ.λ.π.) για επενδύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας στην περιοχή προέκυψε με την έναρξη της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην περιοχή.
Επειδή το θέμα δεν αφορά μόνο τη  Νότια Καρυστία αλλά  ολόκληρο την Εύβοια, στην οποία υπάρχουν τσιφλίκια και δάση που εκμεταλλεύονται ιδιοκτήτες, όπως ο Μπαίκερ στην περιοχή του Μαντουδίου και άλλοι, δεν δεχόμαστε κανένα μέτρο και καμία  τροπολογία που καταργεί το τεκμήριο υπέρ του  Δημοσίου.
Όλοι αυτοί που έχουν τίτλους ιδιοκτησίας μπορούν να δικαιωθούν και είναι ευθύνη της κυβέρνησης η κατάργηση του παράβολου για τις αντιρρήσεις των ιδιοκτητών.
Ακόμη, θέλουμε να τονίσουμε πως οι μικροί αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής  είναι οι διαχρονικά χαμένοι από την υπόθεση του ιδιοκτησιακού. Την περίοδο της απελευθέρωσης της χώρας η μεγαλοϊδιοκτησία που τους εκμεταλλεύονταν άλλαξε χέρια από Οθωμανούς σε Έλληνες τσιφλικάδες, αλλάζοντας απλά εθνικότητα ο εκμεταλλευτής τους. Τώρα, η καπιταλιστική ανάπτυξη, την οποία υμνούν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα άλλα αστικά κόμματα, απαιτεί η γη να συγκεντρωθεί σε λίγα χέρια και να μετατραπεί σε νέο πεδίο μονοπωλιακών επενδύσεων, από μεγαλοεπιχειρηματίες της αγροτικής παραγωγής, της ενέργειας ή του τουρισμού. Το ΚΚΕ δε βάζει στο ίδιο τσουβάλι τους μικρούς αγροτοκτηνοτρόφους, που κατέχουν ένα κομμάτι γης, μαζί με τους μεγαλοϊδιοκτήτες ή τους επίδοξους επενδυτές.
Τους καλούμε να είναι πολύ προσεκτικοί και επιφυλακτικοί μπροστά σε αυτούς που λένε ότι θα τους λύσουν το πρόβλημα γιατί είναι οι ίδιοι που μας έχουν κάνει τη ζωή κόλαση με τα αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίζουν.
Η πρόσφατη ανάρτηση των δασικών χαρτών  αποκάλυψε τις πολιτικές ευθύνες τόσο της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όσο και όλων των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων. Αφού αποδεικνύονται καθαρά οι κάθε είδους αλλαγές στη χρήση, στο χαρακτήρα των δασών και δασικών εκτάσεων σε αγροτικές ή σε εκτάσεις που έχουν γίνει σπίτια, οικισμοί, ξενοδοχεία, τουριστικές επιχειρήσεις, βιομηχανικές εγκαταστάσεις κλπ.
Εκτός από τις παράνομες αυτές αλλαγές, ταυτόχρονα έχουν δημιουργηθεί και προβλήματα που οφείλονται στο ότι σε μεγάλες εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες από πυρκαγιές, έχουν συμπεριληφθεί και εκτάσεις που ανέκαθεν ήταν μη δασικές, αλλά κυρίως γεωργικές εκτάσεις.
Ανάλογα προβλήματα εμφανίζονται σε όλες τις περιοχές και από άλλες αιτίες π.χ. γεωργική γη κοντά σε δασικές εκτάσεις, όταν εγκαταλείφθηκαν, λειτούργησε φυσική αναδάσωση κ.ά.
Οι επιπτώσεις από τα προβλήματα αυτά αφορούν:
1. Την αμφισβήτηση του χαρακτήρα των γεωργικών εκτάσεων οι οποίες ανέκαθεν και σήμερα καλ¬λιεργούνται, είναι επιλέξιμες και λαμβάνουν ενισχύσεις και επιδοτήσεις. Η μη ακριβής αποτύπω¬σή τους θα αμφισβητήσει τη δυνατότητα συνέχισης της γεωργικής ή της επιλεξιμότητας βοσκή¬σι¬μων εκτάσεων, με αποτέλεσμα αγρότες να στερηθούν αγροτικό εισόδημα, αλλά και θα τους απαιτηθεί η επιστροφή των κάθε είδους ενισχύσεων - επιδοτήσεων που έλαβαν στο παρελθόν.
2. Τα νέα τσουχτερά χαράτσια, δηλαδή το τέλος που καλούνται να πληρώσουν λαϊκά στρώματα, για προσφυγές - ενστάσεις - αντιρρήσεις για το χαρακτήρα των εκτάσεων, καθώς και την αμοιβή ιδιώτη δασολόγου, δικηγόρου, μηχανικού, τοπογραφικά κλπ. για τη σύνταξη της ένστασης, διαμορφώνονται από 300-4.000 ευρώ. Απαγορευτικά για χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες και εργαζομένους που δεν έχουν αποταμιεύσεις, αλλά μόνο χρέη που δεν μπορούν να πληρώσουν.
Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει τα αποτελέσματα της αστικής πολιτικής στη γη και τη χρήση της, που στόχο έχει την εξυπηρέτηση των κάθε φορά επενδυτικών σχεδίων των μονοπωλιακών ομίλων στο συγκεκριμένο τομέα.
Με βάση τα παραπάνω η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να πάρει συγκεκριμένα μέτρα:
1. Το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς καμιά επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα. Για όλες τις εκτάσεις που ήταν και είναι αγροτικές, δεν αμφισβητείται ο αγροτικός χαρακτήρας και κακώς συμπεριλήφθηκαν στις εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες;
2. Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των εξαιρέσεων από μεγάλες αναδασωτέες από πυρκαγιά χωρίς να ευνοηθούν καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνομες αλλαγές χρήσης, χαρακτήρα και προορισμού εκτάσεων.
3. Να μη χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και επιτάχυνσης των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των ομίλων.
4. Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα χρονικά και διοικητικά μέτρα από το κράτος, ώστε να μην επιβαρυνθούν τα λαϊκά στρώματα από τις ενστάσεις - αντιρρήσεις αφού το ίδιο το κράτος τα δημιούργησε.
5. Να εξασφαλίσει το αναγκαίο επιστημονικό κλπ. προσωπικό, μέσα, πόρους στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να ολοκληρώνονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.   16/8/2017
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Ντούρου Σοφία

Γκικόπουλος Γιώργος

Αύριο στο ΧΑΝΙ. Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Κατσαμάγκου και συναυλία της Δάφνης Ζουρνατζή

Η "Ανέμη" καλεί τους φίλους της, στον Πολυχώρο «ΧΑΝΙ-ΑΥΛΩΝΑΡΙ» (17ο χλμ Αλιβέρι-Κύμη),
Αύριο, Παρασκευή 18 Αυγούστου, στις 9:00 μμ
σε μία ενημερωτική και ψυχαγωγική βραδιά,
με την παρουσίαση  του βιβλίου του Γιώργου Κατσαμάγκου «Η μεταλλευτική ιστορία της Εύβοιας»
 και  με συναυλία της υπέροχης Δάφνης Ζουρνατζή.



Σας περιμένουμε όλους!