Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Έφυγε από την ζωή ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Παπανικολάου Καθηγητής Πέτρος Καρακίτσος

Μόλις πληροφορηθήκαμε τον αιφνίδιο θάνατο του Καθηγητή και Προέδρου της Κυτταρολογικής Εταιρείας Πέτρου Καρακίτσου, Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Παπανικολάου. Ο θάνατός του προέκυψε από ανακοπή καρδιάς.
Ο Πέτρος Καρακίτσος υπήρξε εξαίρετος επιστήμονας και άνθρωπος που έσωσε τα τελευταία χρόνια πνοή στο Ινστιτούτο Παπανικολάου και  στην υπόθεση της ανάδειξης της Κύμης ως πατρίδας του Παπανικολάου και επίκεντρο των δράσεων του Ινστιτούτου.
Εξαιρετική η ομιλία του στην εκδήλωση που έγινε πέρσι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα όνειρά του για το Ινστιτούτο και την Κύμη ήταν μεγάλα και σημαντικά που παραμένουν παρακαταθήκη. Η σκέψη του σοβαρή, επιστημονική και κοινωνική έδειχνε τον δρόμο που έπρεπε να ακολουθήσει το Ινστιτούτο.
Το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο. Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 4 το απόγευμα στο Ιλιον Αττικής.

Έκθεση ζωγραφικής της Λίνας Μπάρμπα στη Χαλκίδα


Αποστόλου: Μέσα σε 18 μήνες έχουμε προκηρύξει μέτρα του ΠΑΑ 1,7 δις. ευρώ

Αθήνα, 26  Ιουνίου 2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



«Μέσα σε 18 μόλις μήνες από την έγκριση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν ήδη προκηρυχθεί μέτρα συνολικού προϋπολογισμού 1,7 δις € και μαζί με τις ανειλημμένες υποχρεώσεις από το προηγούμενο πρόγραμμα φτάνουν στα 3 δις €. Δηλαδή το 50% του προγράμματος έχει ήδη δεσμευτεί».
Αυτό τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου μιλώντας στη Χαλκίδα, σε μια εντυπωσιακή εκδήλωση από πλευράς συμμετοχής πολιτών και φορέων, μεταξύ των οποίων βουλευτές, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος και οι δήμαρχοι της περιοχής.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας και στο πάνελ ήταν επίσης ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ Νίκος Αντώνογλου, ο πρόεδρος του ΕΦΚΑ Αθανάσιος Μπακαλέξης ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠE Αθανάσιος Καπρέλης και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ Αθανάσιος Ζαννιάς.
Όπως είπε ο κ. Αποστόλου, το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ύψους 4,7 δις κοινοτικής συμμετοχής, θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δις ευρώ και μαζί με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας θα ξεπεράσει τα 6,5 δις ευρώ.
Όπως εξήγησε ο Υπουργός, την εξαετία 2015-2020  θα εισρεύσουν στον αγροτικό χώρο κοινοτικοί πόροι κοντά στα 20 δις ευρώ - και μάλιστα χωρίς «αντίδωρο» - αν υπολογίσει κανείς τα αναπτυξιακά προγράμματα και τις άμεσες ενισχύσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Αποστόλου, έχουν προκηρυχθεί ως σήμερα πολλά μέτρα και δράσεις, όπως των Νέων Γεωργών ύψους 241 εκ. €, στη οποία εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από 14.700 νέους αγρότες.
Στη Στερεά Ελλάδα προβλέπεται η ενίσχυση 930 νέων αγροτών με 17 έως 22 χιλιάδες ευρώ. Έχουν υποβάλλει αίτηση 730, εκ των οποίων 110 από την Εύβοια.


Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η β΄ αξιολόγηση των αιτήσεων των υποψηφίων και μέχρι τέλος Ιουλίου θα έχει πληρωθεί το 70% των νέων αγροτών.
Σε συνδυασμό με αυτό το μέτρο έγινε και η προδημοσίευση  των Σχεδίων Βελτίωσης, ενώ η προκήρυξη θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των νέων γεωργών, ώστε να δοθεί και σε αυτούς η δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων με συγχρηματοδότηση.
Πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα και η κοινή πρόσκληση για την επιλογή των Ομάδων Τοπικής Δράσης και των Τοπικών Προγραμμάτων στο πλαίσιο του νέου LEADER, με δημόσια δαπάνη 322 εκ. € για το ΠΑΑ και 54 εκ. € για το ΕΠΑλΘ αντίστοιχα. Στη Στερεά Ελλάδα θα κατανεμηθούν 30 εκατ. ευρώ.
Επίσης προκηρύχθηκε το μέτρο της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων για επενδύσεις άνω των 600 χιλ. € με δημόσια δαπάνη 120 εκ. €, και ακολούθησε η προκήρυξη 30 εκατ. για επενδυτικά σχέδια μεταποίησης σε μη αγροτικό προϊόν, όπως οι κλάδοι της ζυθοποιίας, της παραγωγής αιθέριων ελαίων και άλλοι και  100 εκ. €, για επενδύσεις κάτω των 600 χιλ. € από τις Περιφέρειες και τα τοπικά προγράμματα LEADER.
Επίσης εντός του καλοκαιριού θα προκηρυχθεί και το 50% των επενδυτικών κονδυλίων για την αλιεία.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέλυσε μιλώντας στην εκδήλωση τις συγκεκριμένες ευκαιρίες χρηματοδότησης και ανάπτυξης που δημιουργούνται ειδικά στην Εύβοια με βάση την παραγωγική βάση του νησιού.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στις δυνατότητες που δημιουργούνται για:
·       Την παραγωγή ελαιοκομικών προϊόντων
·       Την παραγωγή ξηρών σύκων
·       Την παραγωγή κηπευτικών προϊόντων 
·       Την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών
·       Την παραγωγή προϊόντων πτηνοτροφίας και χοιροτροφίας.
·       Την ανάπτυξη και επέκταση της αιγοπροβατοτροφίας (κατοχύρωση της ονομασίας ΠΟΠ Αρνάκι/Κατσικάκι Καρύστου, λειτουργία σφαγείου στη Βόρεια Εύβοια και τυροκομείου στην περιοχή Κύμης και Κονιστρών)
·       Την επέκταση της μελισσοκομίας
·    Τη σύνδεση του αλιευτικού στόλου με τα προγράμματα του ΕΠΑΛΘ, αλλά και την προώθηση της ιχθυοκαλλιέργειας.
Αναφερόμενος στην ανάγκη υγιών συνεταιριστικών οργανώσεων, ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι «για να μπορέσει το Υπουργείο να απορροφήσει αποτελεσματικά τους διαθέσιμους πόρους, πρέπει να έχει ως συνομιλητές και επενδυτές συλλογικότητες που θα είναι, είτε συνεταιρισμοί, είτε  ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, είτε διεπαγγελματικές οργανώσεις, είτε κοινωνικά σχήματα».
Δήλωσε μάλιστα ότι προς αυτή την κατεύθυνση, θα αναβαθμιστεί  το ΚΕΓΕ Αρτάκης σε Πιλοτικό Κέντρο Γεωργικών Εφαρμογών, Κατάρτισης και Εξυπηρέτησης του Αγρότη.


Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Στα δύο και η Πολεοδομία Κύμης; προχωρά το διαζύγιο!!!

Μαθαίνουμε αλλά και διαβάζουμε τις περιπέτειες της πολεοδομίας στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου. Επιβεβαιώνουν εξάλλου την ορθότητα άλλης σημερινής μας δημοσίευσης. Και εδώ στέκει η ρήση «Δουλειά δεν έχει ο διάολος…».
Ο Δήμος είναι ο μόνος υπεύθυνος για ότι συμβαίνει και όφειλε να είχε κλείσει το θέμα από την πρώτη στιγμή.
Ο Καλλικράτης δεν λέει τίποτε για την πολεοδομία της Κύμης. Τώρα όλοι στραβοί κουτσοί πάνε στο μαντείο του Καλλικράτη για να ερμηνεύσουν τις ευχές τους!!!
Η πολεοδομία βρέθηκε χωροθετημένη στην Κύμη. Ο κάθε μηχανικός και η κάθε συντεχνία μπορεί να την θέλει δίπλα στο σπίτι του. Ο Δήμος όμως οφείλει να διαφυλάσσει  ως κόρη οφθαλμού την ενότητα των τοπικών κοινωνιών και την ισορροπία, ειδικά όταν έχει δύο ισοβαρείς κωμοπόλεις ή μεγάλα χωριά. Ο νομοθέτης ήθελε την Κύμη και το Αλιβέρι μαζί γιαυτό τον Δήμο τον ονόμασε Κύμης Αλιβερίου και το Αλιβέρι έγινε διοικητική έδρα ενώ η Κύμη ιστορική έδρα. Πέραν αυτών ο νομοθέτης αφήνει στον ελάχιστο κοινό νου των δημοτικών αρχόντων την φροντίδα για να ενισχύσουν και να στεριώσουν αυτή την ισορροπία. Εάν την γκρεμίσουν, γκρεμίζουν  και τα θεμέλια του Δήμου. Εάν αδιαφορούν γιαυτό, είναι επικίνδυνοι είτε ως ανίκανοι είτε ως ύπουλοι.
Η πολεοδομία είναι μόνο μία σε κάθε Δήμο. Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο πολεοδομίες όπως δεν μπορούν να υπάρχουν δύο τεχνικές, δύο οικονομικές και τρεις διοικητικές υπηρεσίες. Θυμίζουμε ότι και τα δημοτικά νομικά πρόσωπα συγχωνεύτηκαν.
Όταν λοιπόν διαπιστώνει ένας Δήμος ότι με όχημα τον ΟΕΥ η ανεύθυνη Αποκεντρωμένη Διοίκηση του χαλάει την ισορροπία αλλάζει τον ΟΕΥ για να θωρακίσει την ισορροπία. Δεν σφυρίζει αμέριμνα.
Σε κάθε περίπτωση δεν χαλάει την ισορροπία και δεν την γκρεμίζει προβαίνοντας σε λύσεις που πιστοποιούν ότι δεν υπάρχει σοβαρή διοίκηση.
Ούτε έπρεπε να γίνει θέμα η μεταφορά του Αρχείου η οποία κακώς και αναρμοδίως απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο και πυροδότησε νέες μεθοδεύσεις. Ούτε το αρχείο μπορεί να είναι αλλού και η Υπηρεσία στην Χονολουλού.
Για να τελειώνουμε. Η πολεοδομία στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου είναι ΜΙΑ και έχει χωροθετηθεί στην ΚΥΜΗ. ΤΕΛΕΙΩΣΕ!!!! Όλα τα άλλα είναι ύπουλο ξήλωμα του ενιαίου Δήμου, δείχνουν την ανικανότητα των διοικούντων να καταλάβουν τα αυτονόητα ή έστω να αποφεύγουν το πάτημα σε μπανανόφλουδες εκτός εάν τους βολεύει οπότε είναι άξιοι της μοίρας τους!!!

Ξανά μανά στα δύο ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου ή Δουλειά δεν είχε ο διάολος…



Τον τελευταίο καιρό εντείνονται οι προσπάθειες, άλλες επώνυμες και φανερές και άλλες υπόγειες για τη διάσπαση του Δήμου Κύμης Αλιβερίου.
Μόνιμο μοτίβο ότι ο Δήμος είναι πολύ μεγάλος και δεν μπορεί να διοικηθεί. Επιχειρήματα τα ίδια  δέκα χρόνια τώρα, συγκοινωνίες, αποστάσεις, πολλά χωριά κ.ο.κ. Τώρα τι σχέση μπορεί να έχει η κατάσταση των υπεραστικών συγκοινωνιών λόγω της ιδιοτελούς επιχειρηματικής πρακτικής του ΚΤΕΛ με το διοικητικό πρόβλημα μόνο όσοι τα εκφέρουν το καταλαβαίνουν!!!
Όντως ο Δήμος είναι μεγάλος. Εξάλλου λίγο πολύ όλοι οι Δήμοι του Καλλικράτη είναι μεγάλοι. Ο Καλλικράτης προϋποθέτει Δήμους με οργανωμένες υπηρεσίες, άρα μεγάλους Δήμους και σκοπό να έχουν σοβαρότερες αρμοδιότητες και να εξυπηρετούν τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Ο Καλλικράτης δυστυχώς δεν είχε ως κριτήριο τις ικανότητες των αυτοδιοικητικών ή τους κομματικους υπολογισμούς για το πώς θα πάρουμε έναν αφού δεν μπορούμε να πάρουμε κανέναν!!!
Άλλωστε τα ίδια επιχειρήματα διαβάσαμε προσφάτως και σε απολογίες για την κακοδιαχείριση. Λες και εάν οι Δήμοι θα ήταν δύο τα ίδια ακριβώς δεν θα συνέβαιναν;
Ας αφήσουν οι διάφοροι τοπικοί αυτοδιοικητικοί και κομματικοί παράγοντες τα έωλα επιχειρήματα και να πουν την αλήθεια. Θέλουμε Δήμο στο μέτρο των ικανοτήτων μας και των δυνατοτήτων μας. Όχι δήμο για τους δημότες και την τοπική ανάπτυξη αλλά δήμους για τους παράγοντες.
Τη διάσπαση του Δήμου φαίνεται ότι ευνοεί με τις άστοχες επιλογές της και η σημερινή Δημοτική Αρχή, και αυτοί το κάνουν για τους ίδιους ακριβώς λόγους
Η αλήθεια όμως είναι μία. Ο Δήμος αυτός δεν μπορεί να διοικηθεί γιατί όσοι τον διοίκησαν δεν μπορούσαν να σκεφθούν και τα πράξουν τα στοιχειώδη για την οργάνωση των υπηρεσιών, την χρηστή διοίκηση, την αξιοποίηση των εργαζομένων, την ανάπτυξη των διατοπικών σχέσεων σε κλίμα ισορροπίας και συνεργασίας. Υπήρξαν ανίκανοι γενικώς είτε ήταν εντός των ορίων είτε ήταν εκτός των ορίων της νομιμότητας διότι ήταν και έτσι και αλλιώς εκτός των ορίων της στοιχειώδους ικανότητας. Ας πουν λοιπόν καθαρά: "Εμείς δεν μπορούμε" Τότε και εμείς που ξέρουμε πράγματι ότι δεν μπορούν θα υποστηρίξουμε το αίτημά τους για δύο, τρεις, πέντε ή δεκαπέντε Δήμους μπας και μπορέσουν…
Κατά τα άλλα.... δουλειά δεν έχει ο διάολος….

Προδημοσίευση 2ης Πρόσκλησης για το Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Π.Α.Α. 2014 - 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λαμία, 26 Ιουνίου 2017

Από την Γενική Δ/νση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ανακοινώνεται ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, προχώρησε στην Προδημοσίευση της 2ης Πρόσκλησης του Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Η προδημοσίευση είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας  http://www.pste.gov.gr/?p=33229
Η 2η Πρόσκληση σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ  πρόκειται να δημοσιευθεί εντός του έτους 2017.
Υπενθυμίζουμε ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν ηλικία από 18 έως 41 ετών και να είναι μόνιμοι κάτοικοι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Λοιπά κριτήρια επιλεξιμότητας παρουσιάζονται στο άρθρο 2 της 1ης πρόσκλησης του ΥΠΑΑΤ, έτους 2016 (ΦΕΚ 3442/τ.Β’/25-10-2016) η οποία είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας  http://www.pste.gov.gr/?p=30239 . Δικαίωμα υποβολής αίτησης στήριξης έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα. Σημειώνεται ότι τα δηλωθέντα στοιχεία της αίτησης του ενδιαφερομένου θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τα δηλωθέντα στο ΟΣΔΕ.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας  Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και στις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στα τηλέφωνα:
Δ/νση Αγροτικής  Οικονομίας     τηλ.  2231353173 &53150
Δ.Α.Ο.Κ Βοιωτίας                             τηλ.  2261350163 
ΔΑΟΚ Εύβοιας                                   τηλ.  2221353909 & 53924
ΔΑΟΚ Ευρυτανίας                           τηλ.  2237080250 
ΔΑΟΚ Φθιώτιδας                             τηλ.  2231353160  & 53156

ΔΑΟΚ Φωκίδας                                 τηλ.  2265350549

Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων θα προστατεύσει το περιβάλλον

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση με αντιπροσωπείες φορέων της περιοχής, είχε την Πέμπτη 22 Ιουνίου στο Δημαρχείο, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης, προκειμένου να ενημερώσει για την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ).
Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλης Καθαροσπόρης, έδωσαν το παρόν αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Τμήματος Εύβοιας του Τεχνικού Επιμελητηρίου, με επικεφαλής την Πρόεδρο Άννα Παππά και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Στέφανος Μπασινάς.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων που σχεδιάζεται από τον Δήμο και θα αποτελέσει ολοκληρωμένο και υπερσύγχρονο περιβαλλοντικό έργο. Διευκρίνισε ότι στη Μ.Ε.Α. Δεν θα γίνεται καύση απορριμμάτων, αλλά σε κλειστό χώρο θα διαχωρίζονται σε ταινιόδρομους τα ανακυκλώσιμα (μέταλλα, πλαστικά, χαρτιά), είτε με μηχανικό τρόπο (μαγνήτες) είτε χειρωνακτικά. Μετά τη διαλογή, τα ανακυκλώσιμα υλικά που θα προκύπτουν από την προ-επεξεργασία, θα προωθούνται προς πώληση από τον Φορέα Διαχείρισης των Απορριμμάτων, ενώ τα οργανικά απορρίμματα, θα οδηγούνται σε ερμητικά κλειστό θάλαμο για επιπλέον επεξεργασία, με τη μέθοδο της αερόβιας – αναερόβιας ζήμωσης, από την οποία θα προκύπτει κομπόστα για χρήση ως οργανικού λιπάσματος. Παράλληλα, το βιοαέριο που θα παράγεται κατά τη διαδικασία της ζήμωσης, θα μετατρέπεται σε ηλεκτρικό ρεύμα, μέσω μονάδας παραγωγής ενέργειας.
Οι παριστάμενοι εκπρόσωποι συμφώνησαν με τη θέση του Δήμου Χαλκιδέων, θεωρώντας ότι η κατασκευή και λειτουργία μιας τέτοιας σύγχρονης Μονάδας θα συμβάλλει στην ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, χωρίς να διενεργούνται περιβαλλοντικά προβλήματα. 


                  

Το ερχόμενο Σάββατο το Εργατικό Φεστιβάλ ΚΚΕ-ΚΝΕ στη Χαλκίδα. Οι εκδηλώσεις ξεκινάνε στις 8 μ.μ., στο Πάρκο Δέλτα (Νεάπολη). Θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ


Με μια πλατιά πολιτική εξόρμηση σε χώρους δουλειάς και εργατογειτονιές, οι Οργανώσεις Χαλκίδας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ προετοιμάζουν μια μεγάλη εργατική γιορτή στην πόλη, στο Πάρκο Δέλτα στη Νεάπολη. Εκεί όπου το ερχόμενο Σάββατο, 1 Ιούλη, στο Εργατικό Φεστιβάλ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, 'Ελληνες και μετανάστες εργάτες και εργάτριες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων τους και για την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. Αλλά και να διασκεδάσουν, να χορέψουν, να τραγουδήσουν για όλα αυτά που τους ενώνουν.
Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πλούσιο πρόγραμμα εξορμήσεων, περιοδειών και συσκέψεων, για να φτάσει παντού το κάλεσμα στο Φεστιβάλ. Ανακοινώσεις γραμμένες στα Ελληνικά, στα Ινδικά, στα Πακιστανικά και στα Αραβικά διακινούνται αυτές τις μέρες από μέλη, οπαδούς και φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ μέσα και έξω από χώρους δουλειάς και στις γειτονιές.

Το σύνθημα του Φεστιβάλ είναι «Οταν ο πόλεμος γκρεμίζει ό,τι αφήνει όρθιο η ειρήνη τους... Ελληνες - μετανάστες - πρόσφυγες εργάτες ενωμένοι ενάντια στον καπιταλισμό. Η λύση στον αγώνα για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό».
Το σύνθημα συνοψίζει τη συζήτηση που ανοίγει για τις εξελίξεις στη χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή. Το κεφάλαιο και τα κόμματά του μιλάνε για ειρήνη και κρύβουν τον πόλεμο που εξαπολύει η εργοδοσία, οι κυβερνήσεις της, το κράτος της και οι διεθνείς ιμπεριαλιστικές ενώσεις στην εργατική τάξη και στο λαό, στο όνομα της αύξησης των καπιταλιστικών κερδών.
Πρόκειται για «ειρήνη» με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών, με θύματα τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, τους νεκρούς και ακρωτηριασμένους εργάτες από εργατικά «ατυχήματα», τους ανέργους από τα κλειστά εργοστάσια της ΣΕΛΜΑΝ, της ΝΕΟΣΕΤ, της «Plexaco», του πρώην «Τσαούσογλου», των «Τσιμέντων Χαλκίδας» κ.λπ.
Στο όνομα αυτής της «ειρήνης» και της «σταθερότητας», η κυβέρνηση, με τη στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων, μπλέκει το λαό βαθύτερα σε ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις και επικίνδυνους ανταγωνισμούς, διεκδικώντας την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας και την ανάδειξή της σε διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο, για λογαριασμό του κεφαλαίου.
Οι πολεμικές συγκρούσεις που μαίνονται σε Συρία, Ουκρανία και αλλού, η αστάθεια στα Βαλκάνια, η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης, η προώθηση νέων διχοτομικών σχεδίων στην Κύπρο, συνδέονται με αντιθέσεις και ανταγωνισμούς ανάμεσα στις καπιταλιστικές χώρες για τον έλεγχο των πηγών και των δρόμων Ενέργειας.
Η ζωή και οι ανάγκες μας δε χωρούν στους "εθνικούς στόχους" των αφεντικών και των κομμάτων τους.
Οι εργάτες και οι εργάτριες της περιοχής πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα για το ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός, σε ειρήνη και πόλεμο: Η αστική τάξη, το κυνήγι του κέρδους, το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα.

Εχθροί μας δεν είναι οι γείτονες λαοί...

Ανεξάρτητα από εθνικότητα, φυλή, χρώμα και θρησκεία, όλοι οι εργαζόμενοι ζουν την ίδια βαρβαρότητα. Στα «κοτοπουλάδικα», στα εργοστάσια του μετάλλου, στις εργολαβίες, σε άλλους χώρους δουλειάς, η εκμετάλλευση «πάει σύννεφο». Η εντατικοποίηση, τα εργατικά «ατυχήματα», η απληρωσιά, η ανασφάλιστη εργασία, η πληρωμή με κουπόνια, είναι η καθημερινότητα των εργατών και εργατριών και δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε Ελληνες και μετανάστες.
Η εργοδοσία αξιοποιεί το δράμα των μεταναστών για να επιτεθεί συνολικά στους εργάτες. Βρίσκει πάτημα και ασκεί πιέσεις για να μειώνει μισθούς και μεροκάματα σε όλους. Απόδειξη είναι η επιχείρηση που στήνεται στον καταυλισμό της Ριτσώνας, απ' όπου οι εργοδότες της περιοχής «ψαρεύουν» φτηνά εργατικά χέρια απελπισμένων προσφύγων, με μεροκάματο ακόμα και 5 ευρώ. Την ίδια ώρα, τα μαντρόσκυλα των αφεντικών, η εγκληματική ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής, χύνει ρατσιστικό δηλητήριο και προσπαθεί να φέρει εργάτες απέναντι σε εργάτες, «βγάζοντας λάδι» τους εκμεταλλευτές.

Υπάρχει λύση! Τώρα με ισχυρό ΚΚΕ στα εργοστάσια και στους άλλους χώρους δουλειάς, η δύναμη είναι στα χέρια μας!

Η ελπίδα βρίσκεται στον κοινό αγώνα Ελλήνων και ξένων εργατών και εργατριών, ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης, ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά φτώχεια, ανεργία, κρίσεις και πολέμους. Οι Κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεις εντείνουν τη συζήτηση μπροστά στο Εργατικό Φεστιβάλ, για τη διέξοδο, τη λύση που προτείνει το ΚΚΕ και είναι προς όφελος κάθε εργάτη και εργάτριας. Είναι ο αγώνας για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό.
Η ελπίδα δεν βρίσκεται ούτε στη σημερινή, ούτε σε καμία άλλη κυβέρνηση που υπόσχεται «ανακούφιση» τάχα του λαού μέσα από τη διαχείριση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και τη συμμετοχή της χώρας στις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Διέξοδος υπάρχει μόνο όταν οι εργάτες πάρουν από τα χέρια των καπιταλιστών τα εργοστάσια, τις επιχειρήσεις, τις τράπεζες, τα μέσα μεταφοράς, τον ορυκτό πλούτο και οργανώσουν την παραγωγή με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
Γι' αυτό χρειάζεται να ενισχυθεί το ΚΚΕ στα εργοστάσια και τους άλλους χώρους δουλειάς. Για να γίνουν θαρρετά βήματα στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και τη συγκρότηση της Κοινωνικής Συμμαχίας, που θα παλεύει για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό.


Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Εναρξη στις 8 μ.μ. με χορευτικά από την Ινδία και μουσικές από το Πακιστάν, ενώ τραγούδια από τη Μαδαγασκάρη θα παρουσιάσουν οι «Rosewood».
Στις 9 μ.μ. ομιλία από τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα στα τραγούδια της ξενιτιάς και λαϊκό γλέντι.
Πρόγραμμα παιδότοπου
7.30 μ.μ. χειροτεχνίες
8.30 μ.μ. «Παιχνιδομπερδέματα» - Δραστηριότητες για παιδιά σε ομάδες ηλικίας 4-8 και 9-13 ετών.
9.15 μ.μ. Εργαστήρι κούκλας
10 μ.μ. Ομαδική δημιουργία


Στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».