Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Τα Χάνια έχουν ανάγκη έργων υποδομής – όχι έργων βιτρίνας.


Τα Χάνια Αυλωναρίου βρίσκονται σε μία στρατηγική περιοχή, στην οποία  συγκλίνουν τα χωριά της Ενότητας Αυλώνος ενώ σαν  στόμιο φιάλης υποδέχεται και τις περιοχές των Ενοτήτων  Κύμης και Κονιστρών.
Έχουν επίσης το πλεονέκτημα να διαθέτουν εγκεκριμένο σχέδιο πόλης και άνετους δημόσιους χώρους, (προαύλιο του Αγίου Δημητρίου, χώρος παζαριού).
Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν αξιοσημείωτη εμπορική ανάπτυξη, με πολλά καταστήματα. Τα καταστήματα όμως που υπάρχουν είναι περιορισμένα
Η έλλειψη νέων καταστημάτων οφείλεται στο γεγονός ότι το πλεονέκτημα που έχουν τα Χάνια από το 1928, το σχέδιο πόλης, είχε εγκαταλειφθεί παντελώς από την Κοινότητα Αυλωναρίου και προχώρησε ελάχιστα τα τελευταία είκοσι χρόνια των Δήμων.
Εάν είχε εφαρμοστεί, έστω και τμήμα, του σχεδίου πόλης, είναι εύλογο, ότι ιδιαίτερα στα χρόνια της  ευμάρειας, θα είχαν ανεγερθεί και θα προσφερόντουσαν για εκμετάλλευση καινούργια καταστήματα, επομένως θα ήταν μεγάλη η ανάπτυξη της περιοχής, από εμπορική κίνηση και από ανθρώπους που θα υπηρετούσαν αυτή την κίνηση.
Τα Χάνια έχουν άμεση και επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί το σχέδιο πόλης.
Η εφαρμογή του σχεδίου θα δώσει στον οικισμό την μορφή πόλης,  θα δημιουργήσει  τις προϋποθέσεις κατασκευής έργων υποδομής, (ολοκλήρωση της αποχέτευσης όμβριων που πλημμυρίζουν  σπίτια προκαλώντας τεράστιες καταστροφές), θα δώσει την δυνατότητα κατασκευής νέων κτιρίων, (αλλά και περίφραξης των ιδιοκτησιών, που σήμερα είναι εκτεθειμένες  σε περιθωριακές ομάδες), θα λύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα 
Πολλοί δρόμοι μπορούν να γίνουν γρήγορα και με ελάχιστη δαπάνη, όπως α) ο δρόμος που συνδέει τις αποθήκες Κούκη με την επαρχιακή οδό, β) ο πρώτος παράλληλος μέχρι το χώρο του παζαριού, γ) ο πρώτος κάθετος μεταξύ του κεντρικού και των δύο παράλληλων. Οι δρόμοι αυτοί μπορεί να ανοίξουν γρήγορα, να ασφαλτοστρωθούν και να αποδοθούν στη κυκλοφορία. Έτσι θα αλλάξει η μορφή του οικισμού και θα αναπτυχθεί ο τόπος.
Κυρίως  όμως θα πιάσουν τόπο  τα χρήματα που θα ξοδέψει ο Δήμος.
Τα χρήματα  που διαθέτει ο Δήμος δεν  είναι απεριόριστα.
Πρέπει λοιπόν να ιεραρχηθούν οι ανάγκες και οι δαπάνες.
Τα Χάνια έχουν  ανάγκη επισκευής του κεντρικού δρόμου, με τρόπο που να διασφαλίζει την ομαλή κίνηση των αυτοκινήτων και την ασφάλεια των οικοδομών.
Τα Χάνια έχουν ανάγκη εξωραϊσμού κοινόχρηστων χώρων με έργα που θα παραμείνουν. Ο εξωραϊσμός του προαύλιου του Αγίου Δημητρίου είναι ένα τέτοιο έργο.
Ο εξωραϊσμός μόνο όμως των πεζοδρομίων   είναι έργο βιτρίνας και  άχρηστη σπατάλη. Η επίστρωση των πεζοδρομίων δεν είναι ομοιόμορφη, είναι όμως στη πλειονότητα της άριστα κατασκευασμένη, ενώ η επέκταση τους δεν θα προσφέρει το παραμικρό  στα παρακείμενα καταστήματα ενώ θα μειωθεί το πλάτος του δόμου που και σήμερα κρίνεται ανεπαρκές ιδιαίτερα σε ώρες αιχμής.
Αποτελεί ανάγκη άμεση και επιτακτική να προχωρήσει μεθοδευμένα η εφαρμογή του σχεδίου των Χανίων και ο εξωραϊσμός των  δημόσιων χώρων .
Είναι άμεση ανάγκη ο προγραμματισμός των έργων να προχωρήσει με την συναίνεση των κατοίκων.
Τα Χάνια έχουν και μόνιμους κατοίκους που πρέπει να ακουστούν.
Άγγελος Ποθητάκης, Δημοτικός Σύμβουλος

Γεώργιος Θεοδώρου, Τοπικός Σύμβουλος Αυλωναρίου

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Οι τοποθετήσεις της Δημοτικής Συμβούλου του ΚΚΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου (14/6/2017)

Δελτίο Τύπου

1. Για το ιδιοκτησιακό πρόβλημα:
Στο πρώτο θέμα συζήτησης η Δημοτική Αρχή έφερε προς έγκριση πρόταση νόμου για το ιδιοκτησιακό. Η Δημοτική Σύμβουλος του ΚΚΕ, Κούλα Βρανά, στην τοποθέτηση της τόνισε πως:
•             Η πρόταση νόμου της Δημοτικής Αρχής για το ιδιοκτησιακό δε διαφέρει από την πρόταση νόμου που είχαν καταθέσει το 2014 κυβερνητικοί τότε βουλευτές και την απέρριψε (δεν μπήκε σε ψηφοφορία) η ίδια η Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
•             Όσοι έχουν τίτλους ιδιοκτησίας μπορούν να δικαιωθούν και είναι ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η κατάργηση του παράβολου για τις αντιρρήσεις των ιδιοκτητών. Να γίνεται η διαδικασία μέσω κρατικών υπηρεσιών ώστε να μην είναι το κόστος της αντίρρησης απαγορευτικό για τα λαϊκά στρώματα.
•             Η συγκεκριμένη τοπολογία που σήμερα συζητάμε δεν αναφέρεται μόνο στην  νότια Καρυστία αλλά σ’ ολόκληρο τη νήσο Εύβοια (το ζήτημα άλλωστε αφορά ολόκληρη της Εύβοια), στην οποία υπάρχουν τσιφλίκια και δάση που εκμεταλλεύονται ιδιοκτήτες όπως ο Μπαίκερ (στην περιοχή του Μαντουδίου) και άλλοι.
Για τους παραπάνω λόγους δε μπορούμε να στηρίξουμε την τροπολογία που προτείνει η Δημοτική Αρχή και καταργεί το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου. Με το ίδιο σκεπτικό είχε τοποθετηθεί κατά και στη Βουλή ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ όταν είχε ξανακατατεθεί η τροπολογία τον Ιούλιο του 2014.
Με αφορμή τη συζήτηση για την τροπολογία η Κούλα Βρανά αναφέρθηκε στην πρόταση του ΚΚΕ προς τους μικρούς αγρότες και κτηνοτρόφους:
«Θέλουμε να τονίσουμε πως οι μικροί αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής μας είναι οι διαχρονικά χαμένοι από την υπόθεση του ιδιοκτησιακού. Την περίοδο της απελευθέρωσης της χώρας η μεγαλοϊδιοκτησία που τους εκμεταλλεύονταν άλλαξε χέρια από Οθωμανούς σε Έλληνες τσιφλικάδες, αλλάζοντας απλά εθνικότητα ο εκμεταλλευτής τους. Τώρα, η καπιταλιστική ανάπτυξη, την οποία υμνούν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα άλλα αστικά κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, Χρυσή Αυγή), απαιτεί η γη να συγκεντρωθεί σε λίγα χέρια και να μετατραπεί σε νέο πεδίο επενδύσεων, από μεγαλοεπιχειρηματίες της αγροτικής παραγωγής, της ενέργειας ή του τουρισμού. Γι αυτό το ΚΚΕ δε βάζει στο ίδιο τσουβάλι τους μικρούς αγροτοκτηνοτρόφους, που κατέχουν ένα κομμάτι γης, μαζί με τους μεγαλοϊδιοκτήτες ή τους επίδοξους επενδυτές.
Καλούμε να είναι πολύ προσεκτικοί και επιφυλακτικοί μπροστά σε αυτούς που λένε ότι θα τους λύσουν το πρόβλημα, Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, καθώς είναι οι ίδιοι που μας έχουν κάνει τη ζωή κόλαση με τα αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίζουν συνεχώς για κάθε πτυχή της ζωής μας.
Ως προς το συμφέρον της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι η πρόταση του ΚΚΕ που μιλά για κοινωνικοποίηση της γης και ένταξη της αγροτικής παραγωγής σε ένα κεντρικό-πανεθνικό σχεδιασμό με σκοπό την ικανοποίηση των διατροφικών και άλλων αναγκών του λαού. Μέσα από μια τέτοια παραγωγή, που δεν έχει κίνητρό της το κέρδος, μπορεί να αξιοποιηθούν οι μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής μας και της χώρας συνολικά. Δυνατότητες που σήμερα υπονομεύονται, χρησιμοποιούνται για την αύξηση των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών του πρωτογενούς τομέα.
Γι αυτό το λόγο, μόνο η αλλαγή τάξης στην εξουσία, μόνο η εργατική – λαϊκή εξουσία μπορεί να λύσει οριστικά και υπέρ των μικρών αγροτοκτηνοτρόφων, της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, το ιδιοκτησιακό πρόβλημα, όπως άλλωστε και τα άλλα λαϊκά προβλήματα».
Η παραπάνω καθαρή θέση του ΚΚΕ φαίνεται πως ενόχλησε το Δήμαρχο κ. Ραβιόλο, όπως και κάποιους από τους Δημοτικούς Συμβούλους γι αυτό και επιτέθηκαν στη δημοτική σύμβουλο του ΚΚΕ λέγοντας πως «δεν ενδιαφέρεται για τον τόπο, αλλά μόνο για το κόμμα» και άλλα παρόμοια.
Το ΚΚΕ, στην Κάρυστο όπως και σε όλη τη χώρα, ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των φτωχών αγροτών και κτηνοτρόφων, των μικρών επαγγελματιών. Αυτό το ξέρουν και οι πέτρες, ακόμη και αυτοί που διαφωνούν με το ΚΚΕ. Η ουσία είναι πως δε γίνεται να συμβιβαστούν αυτά τα συμφέροντα με τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, των μονοπωλίων. Το δείχνει η καθημερινή ζωή των εργαζομένων που πάει από το κακό στο χειρότερο στο όνομα της ανάπτυξης. Το ΚΚΕ, που δε θέλει να κοροϊδεύει το λαό, δε μπορεί να παίρνει θέσεις που στην ουσία δε λύνουν το πρόβλημα υπέρ του και συνεχίζουν την κοροϊδία που υφίσταται τόσα χρόνια από τις Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ παλιότερα, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σήμερα.
2. Για τους συμβασιούχους εργαζόμενους στο Δήμο Καρύστου:
Έπειτα από πρόταση της Δημοτικής Συμβούλου του ΚΚΕ συζητήθηκε ψήφισμα συμπαράστασης στους συμβασιούχους εργαζόμενους στο Δήμο Καρύστου που απειλούνται με απόλυση μετά από απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Μάλιστα παρά το γεγονός πως συνεχίζουν να δουλεύουν είναι απλήρωτοι από το Μάρτη!
«Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αφορά πανελλαδικά 15.000 περίπου εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις είχαν ανανεωθεί ως τις 31/12/2017, με την προοπτική να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου. Στο Δήμο Καρύστου δουλεύουν 11 συμβασιούχοι στην Τεχνική Υπηρεσία, οι οποίοι παρότι προσλήφθηκαν ως συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες ανάγκες του Δήμου.
Αν υλοποιηθεί αυτή η απόφαση θα υποβαθμιστούν περαιτέρω οι παροχές και υπηρεσίες καθαριότητας. Το πρόβλημα θα είναι  ιδιαίτερα οξυμένο την καλοκαιρινή περίοδο, που είναι πιο επιτακτική η ανάγκη για ζητήματα καθαριότητας και υγιεινής.
Η απόφαση αυτή αποτελεί «βούτυρο… στην αντιλαϊκή πολιτική» της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που τσακίζει τα εργατικά δικαιώματα, προωθεί την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των Δήμων και την ίδια ώρα κάνει φιέστες για τη μονιμοποίηση των εργαζομένων. Τώρα κάνει τον «Πόντιο Πιλάτο» και ισχυρίζεται πως δε μπορεί να κάνει κάτι καθώς η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Τα χέρια της τρίβει και η ΝΔ που ήταν εξαρχής ενάντια στην προοπτική της μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.
Ο αγώνας αυτός δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο Δήμο. Αφορά τον καθένα και ιδιαίτερα τις εργατικές-λαϊκές οικογένειες καθώς αν υλοποιηθεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα πλήξει άμεσα τις υπηρεσίες του Δήμου προς τους δημότες. Θα αποτελέσει άλλη μια αφορμή να προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, όπως η καθαριότητα, η ύδρευση κλπ.
Το Δημοτικό Συμβούλιο συμφώνησε ομόφωνα με το ψήφισμα συμπαράστασης που κατέληγε:
•             Καλούμε, έστω και τώρα, με βάση και αυτές τις απαράδεκτες εξελίξεις, την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Να μη διανοηθεί να αφήσει τους δήμους και τις υπηρεσίες καθαριότητας κατακαλόκαιρο γυμνές από προσωπικό και να αναλάβει τη χρηματοδότηση της μισθοδοσίας τους.
•             Καλούμε την κυβέρνηση, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ να μη διανοηθούν να ποινικοποιήσουν το μεροκάματο των εργαζομένων. Το δούλεψαν και δεν το έκλεψαν από κανέναν! Είναι απαράδεκτο να τους ζητείται πίσω!
•             Υποστηρίζουμε την πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι επιτροπές αγώνα συμβασιούχων και τα σωματεία στους ΟΤΑ και καλούμε την κυβέρνηση άμεσα να την φέρει στη Βουλή και να την υπερψηφίσει.
Το ΚΚΕ σταθερά διεκδικεί να καλυφθούν τα κενά στο Δήμο με μόνιμο προσωπικό, πλήρους ωραρίου. Μόνο έτσι θα μπορέσει ο Δήμος να μπορεί να προσφέρει δωρεάν (ή με πολύ χαμηλό κόστος πχ ύδρευση) όλες τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι της περιοχής. Μόνο έτσι δε θα δημιουργούνται προβλήματα για τους εργαζόμενους όπως αυτό των συμβασιούχων που τώρα απολύονται.
Παρά το γεγονός πως αυτή η θέση του ΚΚΕ είναι γνωστή και διατυπώνεται σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορά προσλήψεις εργαζομένων στο Δήμο, ο Δήμαρχος κ. Ραβιόλος δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί και πάλι στο ΚΚΕ. Διαστρεβλώνοντας μάλιστα συνειδητά τις θέσεις μας, λέγοντας πως το ΚΚΕ ήταν αντίθετο με την πρόσληψη των εργαζομένων αυτών. Η πραγματικότητα είναι πως το ΚΚΕ ήταν και είναι αντίθετο με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου που οδηγούν από τη μία τους εργαζόμενους στην εναλλαγή μεταξύ εργασίας και ανεργίας και από την άλλη το Δήμο σε περιόδους που δε μπορεί να καλύψει στοιχειωδώς τις ανάγκες του λόγω έλλειψης προσωπικού.
Η επίθεση αυτή δημιουργεί ερωτηματικά για την ειλικρίνεια της υπερψήφισης για τους συμβασιούχους. Άλλωστε αν η Δημοτική Αρχή ενδιαφέρονταν για τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στο Δήμο, στην πράξη και όχι στα λόγια, θα πάλευε για τη μονιμοποίησή τους καλώντας τους σε κινητοποιήσεις με αυτό το αίτημα, θα ενημέρωνε τους δημότες για την κατάσταση στο Δήμο και την πολιτική της Κυβέρνησης. Για παράδειγμα την παραπάνω στάση κρατά η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, όπου την πλειοψηφία έχει το ΚΚΕ, η οποία συνεχίζει να πληρώνει τους συμβασιούχους εργαζόμενους ως σήμερα.

Κάρυστος, 16 Ιούνη 2017

ΚΟ Καρύστου του ΚΚΕ

Επιστολή του Φάνη Σπανού στην Γεροβασίλη για τους εργαζόμενους της Ηλεκτρομηχανικης Κύμης


Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας και σε συνεργασία με το Δήμο Κύμης Αλιβερίου, αλλά και με τους Βουλευτές Εύβοιας όλων των κομμάτων, έχουμε αναδείξει το πρόβλημα της Ηλεκτρομηχανικής Κύμης. Ειδικότερα, διεκδικήσαμε, καίτοι αυτονόητες, την αποπληρωμή των δεδουλευμένων και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, αλλά και τη συνέχιση της εργασίας αυτών, είτε μέσω αναβίωσης της ΗΜΚ, είτε μέσω μετάταξής τους σε άλλους δημόσιους φορείς.
Με το ΔΙΔΑΔ/Φ.49Κ/50/οικ.17705/31-5-2017 έγγραφό σας μας επισημαίνετε τη δυνατότητα μετάταξης υπαλλήλων της Ηλεκτρομηχανικής Κύμης σε φορείς Ο.Τ.Α., σύμφωνα με τις κενές οργανικές μας θέσεις, υπό τον όρο, όμως, της εξασφάλισης από μέρους μας των αναγκαίων πιστώσεων για την κάλυψη της δαπάνης μισθοδοσίας τους. Γνωρίζετε, ωστόσο, πως η οικονομική κατάσταση των ΟΤΑ είναι τέτοια που, παρά τις τεράστιες ανάγκες κάλυψης θέσεων εργασίας, είναι πρακτικά αδύνατη η ανάληψη της αναλογούσας δαπάνης, έστω και για ελάχιστο αριθμό προσωπικού.
Περαιτέρω, σε περίπτωση επιλογής από μέρους μας συγκεκριμένων ειδικοτήτων, άρα και προσώπων, θα λυθεί μεν ένα μικρό μέρος του προβλήματος, από την άλλη, όμως, θα υποβληθούν οι εργαζόμενοι σε μια βάσανο διαλογής με στόχο την εξασφάλιση της εργασίας τους. Θα διεκδικήσουν, δηλαδή, ένα δικαίωμα το οποίο ανήκει σε όλους, αλλά θα καρπωθούν ολίγοι. Μια τέτοια εξέλιξη, αντιλαμβάνεστε ότι εκτός από αναποτελεσματική, θα είναι άδικη και βαθιά διχαστική για τους εργαζομένους, αλλά και γενικότερα για την τοπική κοινωνία.
Με βάση τα ανωτέρω, και μη αντιλαμβανόμενοι σε τι ακριβώς συνίσταται η παρέμβαση του Υπουργείου σας, πέραν της νομιμοποίησης της εργασίας υφισταμένων δημοσίων υπαλλήλων, παρακαλούμε όπως άμεσα μεριμνήσετε για εξασφάλιση των πιστώσεων που θα επιτρέψουν την απορρόφηση του συνόλου του προσωπικού της Ηλεκτρομηχανικής σε φορείς Δημοσίου στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, ειδικότερα δε, στη Νοτιοκεντρική Εύβοια, όπου οι συγκεκριμένοι άνθρωποι ζουν και μέχρι πρόσφατα εργάζονταν.
Με τιμή,
Ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας


Φάνης Σπανός

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής και η Ζωή Λιβανίου επισκέφτηκαν τις Φυλακές Χαλκίδας


Χαλκίδα, 16 Ιουνίου 2017

Επίσκεψη στις Φυλακές Χαλκίδας πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής. Συγκεκριμένα το σωφρονιστικό κατάστημα υποδέχτηκε τους Βουλευτές Κοζομπόλη Παναγιώτα, Σταμπουλή Αφροδίτη, Φωτήλα Ιάσωνα, Γκιουλέκα Κωνσταντίνο, Καραγκούνη Κωνσταντίνο, Καβαδέλλα Δημήτριο, καθώς και τη Βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Λιβανίου.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι Βουλευτές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον διευθυντή, το προσωπικό και τους έγκλειστους πολίτες για την κατάσταση που επικρατεί στο σωφρονιστικό κατάστημα διαμορφώνοντας άποψη για τις ενέργειες που μπορούν να γίνουν ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές  Χαλκίδας.
Η εικόνα των φυλακών στη Χαλκίδα έχει βελτιωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες καθώς μειώθηκε ο αριθμός των φυλακισμένων χάρη στο Νόμο Παρασκευόπουλου, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπερβαίνει τον προβλεπόμενο αριθμό κρατουμένων. Το κύριο πρόβλημα που εντοπίζεται τόσο από το προσωπικό όσο και από τους έγκλειστους, έγκειται στις υπερβολικές καθυστερήσεις εκδίκασης υποθέσεων από την ελληνική δικαιοσύνη είτε αυτές αφορούν προφυλακισμένους είτε όσους πληρούν τα κριτήρια και αιτούνται την αποφυλάκισή τους.

Οι συνθήκες διαβίωσης χαρακτηρίζονται από όλους ανθρώπινες στο συγκεκριμένο κατάστημα. Οι Βουλευτές μάλιστα εξήραν τις προσπάθειες του διευθυντή και των σωφρονιστικών υπαλλήλων για την συντήρηση του κτιρίου, το οποίο αν και πεπαλαιωμένο διατηρείται σε καλή και λειτουργική κατάσταση, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα φαίνεται ότι λαμβάνεται για την τήρηση των κανόνων υγιεινής σε όλους τους χώρους και για την σίτιση των κρατουμένων.

Η αγωνία των εργαζομένων της Ηλεκτρομηχανικής συνεχίζεται…



Συζητήθηκε χτες στο Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης Αλιβερίου, στα Κριεζά, η μετάταξη των εργαζομένων της Ηλεκτρομηχανικής Κύμης στο Δήμο και γενικότερα η αποκατάστασή τους στο Δημόσιο όπως ορίζει ο νόμος. Η αγωνία των εργαζομένων είναι απόλυτα δικαιολογημένη, δεν είναι εξάλλου δική τους έγνοια η παραγωγική τύχη μίας προ πολλών ετών απαξιωμένης Ηλεκτρομηχανικής, δική τους έγνοια είναι το μεροκάματο και ο μισθός πρέπει να πάνε στο σπίτι.
Ο νόμος βέβαια που κλείνει την παραγωγική μονάδα και φορτώνει τους εργαζόμενους στο δημόσιο είναι μία επιλογή που θυμίζει εκείνη την παλαιά των κλεισμένων Προβληματικών Επιχειρήσεων. Υπήρχε δηλαδή συνταγή, πεπαλαιωμένη αλλά δεν είναι το μόνο οπισθοδρομικό στις μέρες μας.
Η εφαρμογή του νόμου προϋποθέτει όμως και την εξασφάλιση των μισθών. Γιαυτό το μεν δημόσιο δηλαδή τα Υπουργεία κάνουν  ότι δεν καταλαβαίνουν και περιμένουν από το Δήμο να επωμισθεί το βάρος της αποκατάστασης και της μισθοδοσίας των περισσοτέρων από τους εργαζόμενους. Εάν υπήρχε μέριμνα και φροντίδα θα είχε προηγηθεί σοβαρή προετοιμασία το προηγούμενο διάστημα, θα είχε γίνει συμβουλευτική με τους εργαζόμενους και παράλληλα καταγραφή αναγκών. Τώρα τρέχουν τελευταία στιγμή να βρουν λύση. Εν τούτοις ποτέ δεν είναι αργά.
Πρώτον τα περί προθεσμιών είναι περιττά. Δεν υπάρχει αποκλειστική προθεσμία. Συνεπώς ακόμη και τώρα υπάρχει χρόνος αρκετός για να βρεθεί λύση.
Δεύτερον, το ίδιο το δημόσιο, δηλαδή τα Υπουργεία που επέλεξαν να κλείσουν το Εργοστάσιο πρέπει να μεριμνήσουν για την απορρόφηση στις υπηρεσίες του Δημοσίου που εδρεύουν στην περιοχή της Κύμης έως και το Αλιβέρι, δηλαδή στις υπηρεσίες που πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ο Δήμος να πάρει όσους πράγματι χρειάζεται. Πέραν αυτών μπορεί να διευρύνει τον κατάλογο των εργαζομένων που θα απορροφήσει μόνο εφόσον του δοθούν extra πιστώσεις για την μισθοδοσία τους και συνάμα να περιορίσει για τα επόμενα χρόνια τους συμβασιούχους. Αυτό σημαίνει ότι εργαζόμενοι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης θα αναγκαστούν να δουλέψουν ως ανειδίκευτοι παντού όπου υπάρχει ανάγκη. Στην καθαριότητα, στην ανακύκλωση, στις ανταποδοτικές εν γένει υπηρεσίες όπου εξάλλου μπορεί να καλυφθεί το κόστος μισθοδοσίας τους. Όλα αυτά στο μέτρο του δυνατού και εφόσον εξασφαλιστούν επί πλέον πιστώσεις. Αυτές πρέπει να εξασφαλίσει το Κράτος.
Η τοπική κοινωνία δεν είναι αμέτοχη στην μέριμνα για την επίλυση του ζητήματος. Οι εργαζόμενοι είναι μέλη της, είναι συγγενείς, γείτονες συγχωριανοί. Την αλληλεγγύη πρέπει να την δείξουν έμπρακτα αναλαμβάνοντας όλοι μαζί το κόστος αύξησης των τελών στις ανταποδοτικές υπηρεσίες προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες μισθοδοσίας των εργαζομένων της Ηλεκτρομηχανικής που θα απορροφηθούν σε αυτές.

Μακάρι λοιπόν να βρεθεί λύση, ακόμη και μέσα από τις διαδικασίες που εξελίσσονται στο πλαίσιο του σύγχρονου πελατειακού και κομματικού κράτους που μας ξαναγυρίζει χρόνια πίσω. Κάτι όμως  μας λέει ότι οι λύσεις θα αργήσουν και δεν θα είναι αποτελεσματικές όσο το ίδιο το κράτος δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του. 

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Στην Αθήνα διαδηλώνουν σήμερα οι ρητινοκαλλιεργητές


Σε συγκέντρωση στο υπουργείο Περιβάλλοντος καλεί το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Βόρειας Εύβοιας

Κινητοποίηση σήμερα  στην Αθήνα, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, στις 10 π.μ., διοργανώνει το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Βόρειας Εύβοιας, στην οποία θα συμμετάσχουν και συνάδελφοί τους από τα Μέγαρα και το Σοφικό Κορινθίας.
Διεκδικούν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τους εξωθούν στην εγκατάλειψη του επαγγέλματός τους, πρακτικά στην εγκατάλειψη των δασών των οποίων αποτελούν άγρυπνους φρουρούς, φροντίζοντας για τον καθαρισμό του υπορόφου, τη διάνοιξη δασικών μονοπατιών που λειτουργούν σαν ζώνες πυροπροστασίας, επαγρυπνώντας για τον κίνδυνο πυρκαγιάς, σπεύδοντας πρώτοι και συμβάλλοντας καθοριστικά στην κατάσβεσή της εφόσον εκδηλωθεί, αφού γνωρίζουν το δάσος καλύτερα απ' τον καθένα, αλλά και για την λαθροϋλοτομία.
Εδώ και χρόνια τα προβλήματά τους διογκώνονται διαρκώς, το εισόδημά τους συρρικνώνεται και οι οικογένειες των ρητινοκαλλιεργητών δίνουν μάχη επιβίωσης. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης και της συνακόλουθης αύξησης της ανεργίας, πολλοί επέστρεψαν στα χωριά της Βόρειας Εύβοιας και στράφηκαν στη ρητινοκαλλιέργεια, η οποία διαρκεί 9 περίπου μήνες.
Δίκαιες διεκδικήσεις
Οι ρητινοκαλλιεργητές διεκδικούν η οικονομική ενίσχυση που λαμβάνουν απ' το κράτος, εν είδει αποζημίωσης για τον καθαρισμό των δασών, να ανέβει πάνω από τα 50 λεπτά ανά κιλό ρητίνης. Το 2010 η ενίσχυση ανερχόταν στα 64 λεπτά το κιλό, ενώ σήμερα έχει πέσει στα 15 λεπτά. Μάλιστα, φέτος τους έγινε γνωστό ότι αν πληρωθούν για την παραγωγή του 2016 πριν τον Δεκέμβρη, η ενίσχυση θα δοθεί κατά 20% μειωμένη!
Διεκδικούν ακόμα λύση στο ζήτημα της φορολόγησής τους, καθώς από φέτος φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με 26%, συν 22% την πάγια προκαταβολή για τον επόμενο χρόνο! Πρακτικά, μια οικογένεια που παράγει δέκα τόνους ρητίνη το χρόνο - μέσος όρος της παραγωγής - θα πάρει γύρω στα 3.000 ευρώ απ' την πώληση προϊόντος (30 λεπτά ανά κιλό προϊόντος πληρώνει η μοναδική στην Ελλάδα επιχείρηση που απορροφά τη ρητίνη), απ' τα οποία τα 1.250 πρέπει να καταβάλει στην εφορία!
Οι ρητινοκαλλιεργητές διεκδικούν ακόμα να λαμβάνουν δωρεάν τα αναλώσιμα της καλλιέργειας του πεύκου, όπως οι σακούλες για τη συγκομιδή της ρητίνης και η πάστα, το ειδικό οξύ, με το οποίο ερεθίζεται η τομή στο δέντρο προκειμένου αυτό να «ξεράσει» τη ρητίνη. Η πάστα, ακριβώς επειδή πρόκειται για χημικό προϊόν που έρχεται σε επαφή με τα δέντρα, ελέγχεται και αποδίδεται στους ρητινοκαλλιεργητές από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Ωστόσο, πέρυσι δεν τους δόθηκε αρκετή ποσότητα και φέτος αυτή μειώθηκε παραπέρα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.
Να σημειωθεί ότι η δωρεάν διάθεση των αναλώσιμων θα ήταν μια ανακούφιση, καθώς οι ρητινοκαλλιεργητές πληρώνουν απ' την τσέπη τους τα έξοδα κίνησης (πετρέλαιο, βενζίνη) αφού πρέπει να διανύουν μεγάλες αποστάσεις, ενώ σε πολλές περιπτώσεις πληρώνουν ενοίκιο για το κομμάτι του δάσους που καλλιεργούν.
Προκλητική η στάση της κυβέρνησης
Το Σωματείο, μετά τις καταλήψεις των δημαρχείων Ιστιαίας και Λίμνης και τη συνάντηση που είχε με στελέχη του υπουργείου το Φλεβάρη, χωρίς να υπάρξει κάποια δέσμευση στα αιτήματά τους, κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις με οργανωμένη κάθοδο των ρητινοκαλλιεργητών στην Αθήνα.
Σε ανακοίνωσή του - απάντηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος, που χαρακτηρίζει την κινητοποίηση ακραία και αδικαιολόγητη, το Σωματείο αναφέρει ότι το υπουργείο ενώ γνώριζε τη μέρα της κινητοποίησης ζήτησε συνάντηση με το Σωματείο σε άλλες ημερομηνίες για να κερδίσει χρόνο, να υπονομεύσει τη μαζική συμμετοχή στη διαμαρτυρία και να κάμψει τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των ρετσινάδων.
Τονίζει ότι απαιτεί από την κυβέρνηση και το υπουργείο να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με το Σωματείο τη μέρα της κινητοποίησης και να ανακοινώσει τις προθέσεις της μπροστά σε όλους τους ρετσινάδες.
Ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, πρόεδρος του Σωματείου, σχολιάζει ότι «αν ο υπουργός θέλει να λύσει προβλήματα, όπως ισχυρίζεται, να βγει στον κόσμο την Πέμπτη και να δεσμευτεί μπροστά του», σημειώνοντας ότι μόνο ως πρόκληση μπορεί να εκληφθεί η αναφορά στην ανακοίνωση του υπουργείου ότι δεν προτίθεται να λάβει κανένα μέτρο που να θίγει τα συμφέροντα των ρητινοκαλλιεργητών, τη στιγμή που ήδη έχει δρομολογήσει τον αφανισμό του κλάδου.
Στον αγώνα για την επιβίωση οι ρητινοκαλλιεργητές δεν είναι μόνοι τους. Ηδη έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους σωματεία και μαζικοί φορείς της Εύβοιας. Ανάμεσά τους το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, το Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, τα επιχειρησιακά σωματεία εργαζομένων Νηρέα, Ζούρα και Κελαϊδίτη ΑΕ, το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Β/Κ Εύβοιας, τα Σωματεία Οικοδόμων Λουτρών Αιδηψού και Χαλκίδας, ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Εύβοιας κ.ά.

Τα δίκαια αιτήματά τους στηρίζει και το ΚΚΕ, που κατέθεσε σχετική Ερώτηση στη Βουλή.

Ενέργειες για την πιστοποίηση αρνιού και κατσικιού Καρύστου." Αίτημα από τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Νότιας Καρυστίας.

Πηγή- Αναδημοσίευση από: http://www.sofiascomments.com/
Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Καρύστου έστειλε την ακόλουθη επιστολή:

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζητά η Αντιπολίτευση για τους εργαζόμενους στην Ηλεκτρομηχανική Κύμης

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ                                             14/6/2017

ΠΡΟΣ : ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ κ. ΜΠΕΝΑΚΗ
 ΚΟΙΝ.  ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ κ. ΜΠΟΥΡΑΝΤΑ

ΘΕΜΑ : ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ  ΜΕ ΘΕΜΑ
    «Μετατάξεις από την Ηλεκτρομηχανική Κύμης ΕΠΕ στο Δήμο Κύμης-Αλιβερίου»,
Κύριε Πρόεδρε,
Επειδή:
•   Στις 31 Μαΐου 2017 με την εγκύκλιο ΔΙΔΑΔ/Φ.49Κ /50/οικ.17705 το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης κάλεσε τους φορείς του Δημοσίου και το Δήμο να αποστείλουν  αιτήματα για μεταφορά των απασχολούμενων υπαλλήλων της Ηλεκτρομηχανικής Κύμης ΕΠΕ (ΗΜΚ), κατ’ εφαρμογή του αρ. 40 του ν. 4440/2016.   (ουσιαστικά τα αιτήματα έχουν καταληκτική ημερομηνία την Παρασκευή 16/6/2017)
•     Οι πενήντα (50) απασχολούμενοι στην ΗΜΚ αγωνιούν για τη μελλοντική τους εργασιακή αποκατάσταση και στην πλειονότητά τους επιθυμούν την παραμονή τους στο Δήμο μας και όχι την μετανάστευσή τους.
•   Στο Δημοτικό συμβούλιο της 25ης Απριλίου 2017 είχε τεθεί το εν λόγω θέμα από το συνδυασμό μας και είχε ακολουθήσει και σχετικό έγγραφο την 27η Απριλίου και αναμέναμε συζήτηση-ενημέρωση επ΄ αυτού
•  Στις 12/6/2017 είδε το φως της δημοσιότητας ανακοίνωση του Δημάρχου κ. Μπουραντά σε σχέση με πέντε (5)  προτεινόμενες από αυτόν  μετατάξεις από την Ηλεκτρομηχανική Κύμης ΕΠΕ (ΗΜΚ) στον Δήμο Κύμης  Αλιβερίου.
Ζητάμε:
Την άμεση σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη 15/5/2017
Με μοναδικό θέμα:
«Μετατάξεις από την Ηλεκτρομηχανική Κύμης ΕΠΕ στο Δήμο Κύμης-Αλιβερίου»,
προκειμένου από κοινού να δώσουμε την προσφορότερη λύση για τους εργαζόμενους της ΗΜΚ, αλλά και να αποφευχθεί η ενδεχόμενη ερήμωση της περιοχής της Κύμης
Επίσης ζητάμε όπως το Δημοτικό Συμβούλιο να συγκληθεί στην Κύμη, προκειμένου να είναι εφικτή και η συμμετοχή των εργαζομένων της ΗΜΚ.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
                                                               
        ΘΩΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                                               ΠΟΘΗΤΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
        ΜΠΑΤΣΑ ΑΡΕΤΗ                                                        ΝΤΟΒΟΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
        ΝΤΟΥΡΑΣ ΣΤΡΑΤΟΣ                                                   ΒΛΑΧΟΣ ΤΑΣΟΣ
        ΜΕΞΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ                                                    ΚΙΟΥΣΗΣ ΝΙΚΟΣ
        ΠΑΠΠΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ


Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Πρόγραμμα ασφαλούς μετεγκατάστασης των Ρομά της Ιστιαίας δρομολογεί ο Δήμος


Ο Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού προχωρά στην ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, που αφορά την ασφαλή μετεγκατάσταση του υπάρχοντος σήμερα στην Ιστιαία, οικισμού των Ρομά.

Στα πλαίσια αυτού του σχεδίου επισκέφθηκε εχθές τον Δήμο μας κλιμάκιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποτελούμενο από τους: dr. Άρτεμις Δεδούλη, Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα. Κατερίνα Γιάντσιου, Ειδική Γραμματέα Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά, κα. Κατερίνα Σκιά, σύμβουλό της Ειδικής Γραμματέως, τον κ. Θοδωρή Ψυκάκο, Σύμβουλο της Υπουργού και τον κ. Ηλία Μπάρδα, συντονιστή της ομάδας υποστήριξης Ευπαθών ομάδων πληθυσμών της ΜΟΔ. Οι αρμόδιοι, συνοδευόμενοι από την Δήμαρχο Ιστιαίας-Αιδηψού κ. Λίνα Ευσταθίου και τεχνικούς του Δήμου, πραγματοποίησαν αυτοψία στον σημερινό οικισμό των Ρομά στην Ιστιαία, δρομολογώντας τη συνέχεια των ενεργειών προς ένταξη και υλοποίηση του προγράμματος της μετεγκατάστασης.

Συμμετοχή του Δημάρχου Σκύρου ως ομιλητής σε Συνέδριο


Ως ομιλητής στο θεματικό επιστημονικό συνέδριο «ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΓΑΛΑΖΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-Ανταγωνιστικότητα, Καινοτομία, Επιχειρηματικότητα» που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών-Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Πειραιώς, παρευρέθη ο Δήμαρχος Σκύρου κ.Χατζηγιαννάκης Ε.Μιλτιάδης την Παρασκευή 26 Μαΐου 2017.Το εν λόγω συνέδριο πραγματοποιήθηκε κατά τις ημέρες 26 και 27 Μαΐου 2017 υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου-Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ΔΔΠΜΣ «Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση», τον Επιμελητηριακό Όμιλο Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών-Ε.Ο.Α.Ε.Ν, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό «INSULEUR»(Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκής Ένωσης) και το Εργαστήριο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Πολιτικών και Προγραμμάτων Ανάπτυξης.
Στο εν λόγω συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 300 σύνεδροι και 60 ομιλητές από ΑΕΙ της Χώρας, διαχειριστικών αρχών Υπουργείων, εκπρόσωποι επιμελητηρίων, Δημάρχους, αυτοδιοικητικούς αλλά και πλήθος φοιτητών. Μεταξύ αυτών ο Πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής συνεδρίου και Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ.Κότιος Άγγελος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ.Γεωργόπουλος Νίκος, ο Πρόεδρος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και καθηγητής κ.Σφακιανάκης Μιχάλης, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και νησιωτικής Πολιτικής κ.Σαντορινιός Νεκτάριος, ο Πρόεδρος του INSULEUR και πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ.Μπενέτος Γιώργος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών-Ε.Ο.Α.Ε.Ν κ.Καλογρίδης Θράσος, ο Δημοτικός Σύμβουλός Δήμου Πειραιά κ.Κόκκαλης Πέτρος, ο Γενικός Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας κ.Παπαγεωργίου Παυσανίας. Στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου που παρέθεσε το Πανεπιστήμιο Πειραιώς προς τιμήν των Συνέδρων, σημαντική στιγμή αποτέλεσε η κεντρική ομιλία του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής κ.Παππά Νίκου.

Η θεματική ενότητα στην οποία συμμετείχε ο Δήμαρχος Σκύρου ως ομιλητής αναφερόταν στις πρωτοβουλίες και καλές πρακτικές στην αιχμή της νησιωτικής συνοχής και της γαλάζιας ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκαν πολιτικές και επιχειρησιακές πρωτοβουλίες του Δήμου Σκύρου, που αναδεικνύουν τις πτυχές της νησιωτικότητας, της ενσωμάτωσης της «εδαφικής συνοχής» στο σχεδιασμό και προγραμματισμό, τις αποτελεσματικές συνεργασίες και συνέργειες φορέων του δημοσίου τομέα, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της κοινωνίας των πολιτών.

Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Δύο επιστολές του Μπουραντά για τους εργαζόμενους της Ηλεκτρομηχανικής. Μόνο πέντε μπορεί να απορροφήσει ο Δήμος




ΠΡΟΣ:
Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης
                           Δ/νση Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού                                

ΘΕΜΑ: Μεταφορά υπαλλήλων της ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΥΜΗΣ στο Δήμο Κύμης                                         Αλιβερίου και άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες.

ΣΧΕΤIKA: α) Εγκύκλιος Α.Π. ΔΙΔΑΠ/Φ.49κ/50/οικ. 17705/31.05.2017 Υπουργείου Διοικητικής                            Ανασυγκρότησης.
                β) Α.Π. 17125/12-9-2016  έγγραφο μας, προς Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.


Σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο, οι προτιμήσεις των εργαζόμενων  στην ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΥΜΗΣ, στο μεγαλύτερο ποσοστό  τους, ζητούν να τοποθετηθούν στα όρια του Δήμου Κύμης- Αλιβερίου.
Επομένως ο Δήμος είναι ο φορέας που θα ήταν δυνατό να απασχολήσει ένα σημαντικό αριθμό από τους εργαζομένους.
Όμως όπως έχουμε ενημερώσει με το σχετικό έγγραφό μας, ο Δήμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να καλύψει τις δαπάνες μισθοδοσίας.
Μάλιστα κάθε μήνα ο Δήμος υποχρεούνται να συμπληρώνει τις δαπάνες μισθοδοσίας που διατίθενται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς  Πόρους με το ποσό των 25.000 έως 30.000 €.
Η οικονομική κατάσταση του Δήμου έχει επιδεινωθεί από 1/1/2017 αφού όλοι οι Δήμοι δεν έχουν πλέον το ποσό των μηνιαίων δόσεων των οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς αυτούς. Το ποσό που δεν έχει πλέον ο Δήμος Κύμης – Αλιβερίου ανέρχεται στις 700.000 € το χρόνο.
 Η Εγκύκλιος θέτει ως προϋπόθεση την εξασφάλιση από εμάς των πιστώσεων που απαιτούνται για το προσωπικό που θα μεταφερθεί στο Δήμο.
 Με αυτή την προϋπόθεση δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε  στα αιτήματα των εργαζομένων για την μεταφορά τους στο Δήμο.
Επειδή όμως οι ανάγκες μας είναι πολύ μεγάλες, ζητάμε έναν μικρό αριθμό εργαζομένων ως εξής :
(1)          Π.Ε. Ηλεκτρονικό Μηχανικό
(1)          Π.Ε. Διοικητικού – Οικονομικού /Λογιστή
(1)          Δ.Ε. Βοηθός Λογιστή ( εμπειρία στις προμήθειες )
(1)          Δ.Ε. Υπάλληλος γραφείου
(1)          Υ.Ε. φυλάκων
             Ο Δήμαρχος
   Αθανάσιος Γ. Μπουραντάς


ΑΛΙΒΕΡΙ  12/06/2017
Αριθ.Πρωτ : 10099

ΠΡΟΣ:
Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης
κ. Όλγα Γεροβασίλη

ΘΕΜΑ: Μεταφορά εργαζομένων από την Ηλεκτρομηχανική Κύμης στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου και      σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

ΣΧΕΤIKA: α) Εγκύκλιος Α.Π. ΔΙΔΑΠ/Φ.49κ/50/οικ. 17705/31.05.2017 Υπουργείου Διοικητικής                            Ανασυγκρότησης.
                β) Α.Π. 17125/12-9-2016  έγγραφο μας, προς Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
                   γ) Α.Π. 9991/09-06-2017 έγγραφο μας,  προς Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

                Κυρία Υπουργέ ,
 Όπως είχαμε ενημερώσει από την αρχή, με το (β) σχετικό έγγραφό μας, ο Δήμος δεν είχε και δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να καλύψει από δικούς του πόρους  τις δαπάνες μισθοδοσίας για την απασχόληση στο Δήμο των εργαζομένων της Ηλεκτρομηχανικής Κύμης.
Με την  πρόσφατη εγκύκλιο σας, ζητήσατε από όλους τους φορείς που έχουν την πρόθεση να απασχολήσουν εργαζόμενους προερχόμενους  από την Ηλεκτρομηχανική Κύμης, να εξασφαλίσουν τις ανάλογες πιστώσεις.
                Αυτή η προϋπόθεση δεν μπορεί να ικανοποιηθεί από τον Δήμο Κύμης –Αλιβερίου, γιατί όπως σας ενημερώνουμε με το  (γ) σχετικό έγγραφό μας η οικονομική κατάσταση του Δήμου , δεν μας δίνει αυτή τη δυνατότητα.
                Οι εργαζόμενοι της Ηλεκτρομηχανικής Κύμης είναι κάτοικοι της Κύμης και της ευρύτερης περιοχής.
                Σύμφωνα με την εγκύκλιό σας και αφού ο Δήμος αδυνατεί να προσλάβει το μεγαλύτερο τμήμα των εργαζομένων, οι οποίοι δηλώνουν ότι επιθυμούν να απασχοληθούν στα όρια του Δήμου, είναι επόμενο ότι θα πρέπει ή να μεταναστεύσουν σε άλλες περιοχές ή να προστεθούν στους ανέργους.
                Να σημειωθεί ότι, μετά την περιοχή του Δήμου Κύμης Αλιβερίου, δυνατότητα απασχόλησης είναι δυνατόν να υπάρχει στη περιοχή Χαλκίδας και στην Αθήνα.
                Όταν όμως αναφερόμαστε στην Χαλκίδα, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η Χαλκίδα απέχει από την Κύμη 90 χιλιόμετρα ενώ το οδικό δίκτυο είναι ξεπερασμένο από πολλές δεκαετίες και επικίνδυνο.
                Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να φύγουν από τα σπίτια τους και να εγκατασταθούν στη Χαλκίδα, γεγονός ιδιαίτερα επώδυνο και στις περισσότερες περιπτώσεις αδύνατο, αφού κανένας εργαζόμενος δεν βρίσκεται πλέον στην αρχή του εργασιακού του βίου.
 Επειδή από την αρχή, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να λύσει θετικά το πρόβλημα των εργαζομένων στην Ηλεκτρομηχανική Κύμης, παρακαλούμε να το επανεξετάσετε και να δώσετε τη δυνατότητα, σε όσους δεν μπορούν να μετακινηθούν σε άλλες  περιοχές της χώρας και του Νομού, να απασχοληθούν στον Δήμο Κύμης Αλιβερίου, όπως και στο Νοσοκομείο της Κύμης, στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού της Κύμης, στην Δ.Ο.Υ., στις υπηρεσίες της Π.Ε. Ευβοίας της Περιφέρειας που βρίσκονται στην Περιοχή του Δήμου κλπ.
 Είναι ο μόνος τρόπος για να λυθεί οριστικά και δίκαια το  πρόβλημα των εργαζομένων στην Ηλεκτρομηχανική Κύμης .                                                                                
                                                               
                                                                                                                                                              Ο Δήμαρχος

  Αθανάσιος Γ. Μπουραντάς
Συνημμένα : (β) και (γ) σχετικά έγγραφα του Δήμου


 Κοινοποίηση     :
-Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη
-Γενικό Γραμματέα κ. Κων. Πουλάκη
-Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ Κων. Μπακογιάννη
-Βουλευτές Εύβοιας                       
-Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης
  Δ/νση Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού   
-Μ.Μ.Ε.                

Με τον Βουλευτή Πρατσόλη στον Σύμβουλο του Υπουργού Αθλητισμού οι Δήμαρχοι Σπανού και Ψαθάς

                                                              ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


                                                                                                    Χαλκίδα, 13/06/2017

Σειρά επαφών είχε σήμερα, 13/06/2017, ο Βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ Αναστάσιος (Τάσος) Πρατσόλης, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται να εξευρεθούν λύσεις σε προβλήματα που απασχολούν το νομό.
Η πρώτη συνάντηση, μαζί με τους Δημάρχους Ιστιαίας-Αιδηψού, Λίνα Ευσταθίου και Διρφύων-Μεσσαπίων, Γιώργο Ψαθά, έγινε στο Υπουργείο Αθλητισμού με τον Σύμβουλο του Υπουργού Αναστάσιο Μπούτινο και αφορούσε αθλητικά έργα στους Δήμους τους.
 Η συζήτηση είχε εποικοδομητικό χαρακτήρα και ήδη δρομολογούνται τα αθλητικά έργα στους δύο αυτούς Δήμους, δεδομένου ότι οι προτάσεις είχαν υποβληθεί έγκαιρα.
Στη συνέχεια, ο Τάσος Πρατσόλης με τον Δήμαρχο Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργο Ψαθά επισκέφτηκαν τον Πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Κώστα Βαρλαμίτη. Στη διάρκεια της πολύ παραγωγικής συζήτησης, δόθηκαν κατευθύνσεις και εξηγήθηκαν διαδικασίες για τη διεκπεραίωση θεμάτων που απασχολούν το Δήμο.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση της Δημάρχου Ιστιαίας- Αιδηψού με τη διοίκηση του ΚΤΕΛ ν.Ευβοίας


Συνάντηση με εκπροσώπους της Διοίκησης των ΚΤΕΛ Ν. Ευβοίας είχε η Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού και ο Πρόεδρος του Τοπικού των Λουτρών Αιδηψού σήμερα 12/6/2017. Πιο συγκεκριμένα η κ. Ευσταθίου και ο κ. Αθανάσιος Πατσούρας συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο των ΚΤΕΛ Ν. Ευβοίας κ. Δ. Λιάσκο, τον Αντιπρόεδρο κ. Α. Σιμιτζή και τον Προϊστάμενο Γραφείου Κίνησης κ. Α. Κιράνα.
Μεταξύ άλλων συζητήθηκε το ενδεχόμενο συνεργασίας του Δήμου με την εταιρεία ΚΤΕΛ Ν. Ευβοίας Α.Ε. για την δημιουργία πιλοτικής γραμμής συγκοινωνίας, τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούλιο-Σεπτέμβριο), στις περιοχές Λουτρών Αιδηψού – Λιχάδας. Η γραμμή θα εξυπηρετεί όλες της παραλίες της εν λόγω περιοχής και θα αρχίσει να λειτουργεί από τον φετινό Ιούλιο, εφόσον συμφωνηθούν το πλαίσιο και οι όροι συνεργασίας.

Παράλληλα εξετάστηκαν λύσεις για την βελτίωση της συγκοινωνίας στις υπόλοιπες τουριστικές περιοχές του Δήμου (Ψαροπούλι, Πευκί, Ωρεοί, Ν. Πύργος κ.λπ.)