Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Ο Γενικός Γραμματέα του Υπουργείου Απασχόλησης στην Χαλκίδα


Έγινε την Τετάρτη 3 Μαΐου 2017 η εκδήλωση στις εργατικές κατοικίες στην Αγ. Μαρίνα στην Χαλκίδα, με ομιλητή τον σ. Ανδρέα Νεφελούδη, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Απασχόλησης και του συνεργάτες του, Πέτρο Αντωνάκο και Μάριο Μουζάλα.
Το θέμα της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των οικιστών των εργατικών κατοικιών για το νέο πλαίσιο οριστικών παραχωρήσεων  στους δικαιούχους και τις λύσεις που έχουν αποφασιστεί, με Υπουργικές Αποφάσεις, για την λύση ενός χρόνιου προβλήματος που έρχεται από το μακρινό 1984 , ενώ θα έπρεπε σύμφωνα με το νόμο του 1994, μαζί με την κατοικία να δίνεται οριστική παραχώρηση, πράγμα που ποτέ δεν εφαρμόστηκε, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να διογκώνεται.
Ο στόχος ήταν προφανής: μια ιδιότυπη πολιτική ομηρεία των οικιστών. Η μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση παραχώρησης, με τιμές που ήταν παράλογες και πάνω από τις τιμές της αγοράς, δημιούργησε ανασφάλεια στους δικαιούχους που σταμάτησαν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, ο ΟΕΚ δεν ζητούσε τα οφειλόμενα, υποχρεώνοντας τους να υποκύψουν σε εκβιασμούς και υποσχέσεις ώστε να ψηφίζουν τον δικομματισμό ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, διαιωνίζοντας την εξουσία τους. Οι εργολάβοι δούλευαν ανενόχλητοι σε σύμπνοια με το σύστημα που επικρατούσε στον ΟΕΚ και τα έσοδα του οργανισμού έτειναν συνεχώς μειούμενα, αφαιρώντας του το δικαίωμα να σχεδιάσει μια νέα πολιτική για την εργατική κατοικία.
Τα μέτρα που έχουν παρθεί:
•             Αποκατάσταση όλων των παραβάσεων (ακόμα και πολεοδομικών), με επιβάρυνση του οργανισμού περί το 1εκ.ευρώ.
•             Καθορίστηκε ενιαία τιμή για όλους τους οικισμούς, από 715ευρώ/τ.μ. σε 304ευρώ /τ.μ.
•             Αύξηση των δόσεων  σε 360 από 240 που ήταν.
•    Πρόσθετες εκπτώσεις με κοινωνικά κριτήρια (συνταξιούχους, πολύτεκνες οικογένειες, χηρείας, αναπηρίας,  μονογονεικές οικογένειες, ΑμεΑ).
•             Είναι δυνατή η απαλλαγή για τους ανέργους, από την υποχρέωση της καταβολής της δόσης από 6 μήνες μέχρι 3 χρόνια.
•             Εκπτώσεις για την περίπτωση γρηγορότερης εξόφλησης.
•             Επιστροφή χρημάτων για όσους έχουν ήδη καταβάλει πόσο μεγαλύτερο της νέας τιμής παραχώρησης.
•             Δημιουργία Γραφείων εξυπηρέτησης των οικιστών για την λύση των προβλημάτων που ανακύπτουν.
Συγκροτείται  ήδη στο Υπουργείο Απασχόλησης Ομάδα Εργασίας για την χάραξη μιας νέας στεγαστικής πολιτικής, που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες.
Στο επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν μέτρα και προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι- δανειολήπτες από τα κεφάλαια του ΟΕΚ.
Χαλκίδα 4 Μαίου 2017
Από το Γραφείο Τύπου Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΒΟΙΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου