Τοποθέτησης της Λαϊκής Συσπείρωσης Στερεάς Ελλάδας στην Οικονομική Επιτροπή της 15ης Μαίου 2017

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Είναι καθαρό ότι από την καθολική επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου με το 4ο μνημόνιο δεν εξαιρείται κανείς. Το πακέτο μέτρων που θα συζητηθεί στη Βουλή την επόμενη βδομάδα, περιλαμβάνει «κοστούμι» για όλα τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.
Οι εργαζόμενοι θα δουν να παγιώνεται όλο το αντεργατικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια και να προστίθενται νέα μέτρα. Η απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων, η ουσιαστική κατάργηση της Κυριακής αργίας είναι από τα εμβληματικά στοιχεία της συμφωνίας, που δείχνουν ότι η ένταση της εκμετάλλευσης είναι δεδομένη. Θα δουν, επίσης, νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση, με ισχυροποίηση των όπλων της εργοδοσίας απέναντι στην απεργία.
Οι συνταξιούχοι, στο μεγάλο πετσόκομμα που έχουν δοκιμάσει από το 2011, θα δοκιμάσουν και νέο τσεκούρι μέχρι και 18% με την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς».
Οι φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι, που καθημερινά έχουν το άγχος των τραπεζών, της Εφορίας, των ληξιπρόθεσμων χρεών κ.λπ., θα δουν νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από το 2018.
Ταυτόχρονα, η «επέκταση της φορολογικής βάσης» και η ένταση της «εισπραξιμότητας» από το κράτος, για τις οποίες «δεσμεύεται» η κυβέρνηση, σηματοδοτούν νέα αφαίμαξη από το εισόδημα των εργαζομένων. Σε αυτά προστίθενται οι περικοπές στα προνοιακά επιδόματα: ΕΚΑΣ, επίδομα ανεργίας και θέρμανσης, παροχές αναπηρίας κ.λπ., «εξορθολογίζονται», δηλαδή εξανεμίζονται.
Η καθολική αυτή επίθεση που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα έχει και κερδισμένους. Αυτοί είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα μονοπώλια. Για να επιτευχθεί το περιβόητο «ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον», θα ματώσουν οι εργαζόμενοι.
Το νέο πακέτο μέτρων προστίθεται στα προηγούμενα, επιβεβαιώνοντας ότι για να εξασφαλιστεί η καπιταλιστική ανάκαμψη, το «εξιτήριο» από την κρίση, όπως λέει η κυβέρνηση, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, με τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Οτι πρέπει να συγκεντρωθεί η επιχειρηματική πίτα σε λιγότερα χέρια, με την εξόντωση των φτωχών αυτοαπασχολούμενων, καθώς, όπως λέει ο ΣΕΒ, ο αριθμός τους αποτελεί «ένδειξη υπανάπτυξης» της οικονομίας.
Βεβαίως, ο καθολικός χαρακτήρας της επίθεσης και η στόχευσή της δείχνουν και κάτι άλλο: Το πώς πρέπει να οργανωθεί η αγωνιστική εργατική - λαϊκή απάντηση, αλλά και πού πρέπει να κατευθυνθούν τα «βέλη» της.
Η κοινή πάλη με προσανατολισμό την αμφισβήτηση του πυρήνα των παλιών και νέων μέτρων, της στρατηγικής που υπηρετούν, είναι η μόνη ρεαλιστική απάντηση στο «δεν βγαίνει τίποτα», στη μιζέρια και την απογοήτευση που καλλιεργείται στο λαό.
Κοινή πάλη, που πρέπει να ωριμάζει, να βαθαίνει, αποκτώντας τα χαρακτηριστικά της Κοινωνικής Συμμαχίας ανάμεσα στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, σε κατεύθυνση σύγκρουσης με το κεφάλαιο, τα μονοπώλια.
Η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και το κεφάλαιο πρέπει σήμερα να οργανωθεί όχι μόνο ενάντια στα νέα μέτρα, αλλά με επίκεντρο τη διεκδίκηση επιστροφής όλων των απωλειών των τελευταίων ετών, που η κυβέρνηση καλεί τους εργαζόμενους να τις ξεγράψουν για πάντα. Με τη διεκδίκηση της ικανοποίησης των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών, στον αντίποδα του σημερινού δρόμου ανάπτυξης, που είναι φτιαγμένος για να ικανοποιεί τις ανάγκες μιας χούφτας καπιταλιστών.
Με την ενίσχυση δηλαδή του αντικαπιταλιστικού-αντιμονοπωλιακού προσανατολισμού στην πάλη, που θα στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του, θα ανοίγει το δρόμο για την ανατροπή τους.
Καλούμε τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα να πάρουν μέρος μαζικά στη μεγάλη απεργιακή αναμέτρηση στις 17 Μάη. Η κυβέρνηση και η τάξη που υπηρετεί, με κάθε ευκαιρία δείχνουν την αποφασιστικότητά τους. Η εργατική - λαϊκή απάντηση, που πρέπει να δοθεί σε κάθε τόπο δουλειάς, μπορεί να σηματοδοτήσει το αναγκαίο «ως εδώ, περνάμε στην αντεπίθεση!»
************************
Όπως  ενημερωθήκαμε από τον τύπο,σε ευρεία σύσκεψη για τον Ασωπό, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος  και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης ο οποίος  ενημέρωσε τον υπουργό για τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν στην υλοποίηση του σχεδιασμού που ανέκυψε έπειτα από μελέτες και δημόσια διαβούλευση για την  εξυγίανση και αναμόρφωση του Ασωπού. Ανέλυσε το πρόγραμμα υλοποίησης του σχεδίου, για την δημιουργία του Παρατηρητηρίου Υγείας, του Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος, τους Επιχειρηματικού Πάρκου αλλά και σε όλες τις δράσεις ευαισθητοποίησης, για την επίτευξη του στόχου.

Ο Περιφερειάρχης και ο Αναπληρωτής Υπουργός, συμφώνησαν στην στενή συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμο Τανάγρας για την ταχύτερη υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης του Ασωπού και την απεμπλοκή δράσεων από πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Σε αυτή την βάση διατυπώνουμε, ορισμένα σημαντικά ερωτήματα :

Πότε και με ποια απόφαση το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο δράσης που μνημονεύεται.
Ποιος είναι το πολιτικό κείμενο που περιγράφει στόχους και χρονοδιάγραμμα έργων. Το πολιτικό περιεχόμενο του σχεδιασμού και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Που θα εξευρεθούν οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι. Πόσοι διατέθηκαν μέχρι σήμερα και πόσου είναι στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για υλοποίηση σχεδίων.
Τι θα κερδίσουν οι βιομήχανοι και το μεγάλο Κεφάλαιο. Τι θα πληρώσει ο λαός.

************************
Από τον τύπο πληροφορηθήκαμε, επίσης, για την συνάντηση που είχε η δήμαρχος Ερέτριας Αμφιτρίτη Αλημπατέ με τον περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη και τον αντιπεριφερειάρχη Φάνη Σπανό
Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και χρηματοδότηση του έργου Ανάπλασης της Παραλίας Αμαρύνθου. Ο κος Μπακογιάννης ενημέρωσε
την δήμαρχο ότι στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο θα εγκριθεί το ποσό των 1.102.000 ευρώ για την του έργου βάσει μελέτης που έχει συνταχθεί από το Δήμο.
Διατυπώνουμε συγκεκριμένα ερωτήματα :
Ποιος είδε την μελέτη και συμφώνησε.
Ποιος αποφάσισε την χρηματοδότηση από πλευράς Περιφέρειας.
***********************
Διατυπώνουμε το ερώτημα πότε, που και ποιος ενέκρινε δαπάνη 5.000 ευρώ για τον λογότυπο του Κέντρο Περιφερειακής Ανάπτυξης και καινοτομίας.
Ποιος ενέκρινε το πρωτογενές αίτημα που φαίνεται στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ
https://yperdiavgeia.gr/pdfjs/web/viewer.html?file=/decisions/downloadPdf/23314582
*************************************
Διατυπώνουμε επίσης ερωτήματα για το ποια ακριβώς είναι « η Δομή υποστήριξης δράσεων κοινωνικής ένταξης ΓΕΦΥΡΑ»… Για το Ποια είναι η σχέση της με την Περιφέρεια.
Ποιος είναι ο λόγος που της καλύπτουμε τα λειτουργικά έξοδα, σύμφωνα με το έγγραφο του Περιφερειακού Ταμείου
https://yperdiavgeia.gr/pdfjs/web/viewer.html?file=/decisions/downloadPdf/23262452


ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ

Σχόλια