Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Ο Δήμος Κύμης είχε ζητήσει επιχορήγηση. Ο Μπουραντάς δημοσιεύει τις επιστολές!!!

Ο Δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου κ. Θανάσης Μπουραντάς δίνει στη δημοσιότητα σημερινή επιστολή του στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη και επισυνάπτει και την από 23-1-2017 επιστολή με την οποία ζητά την έκτακτη επιχορήγηση του Δήμου με το ποσόν των 400.000 ευρώ. Με αυτή τη επιστολή απαντά στις καταγγελίες του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Δήμος αποκλείστηκε από τις χρηματοδοτήσεις γιατί δεν τις ζήτησε.

ΠΡΟΣ:
Υπουργό Εσωτερικών
Κ.Παν.Σκουρλέτη
ΘΕΜΑ : Χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε η πρωτοφανής  χιονόπτωση στον Δήμο Κύμης Αλιβερίου.
ΣΧΕΤΙΚΑ: α) Α.Π. 467/12-1-2017 έγγραφό μας.
 β) Α.Π 1063/23-1-2017 έγγραφό μας .

Με τα δύο σχετικά έγγραφά μας σας ενημερώνουμε για τα πρωτοφανή προβλήματα, που για πρώτη φορά προέκυψαν στην ιστορία του τόπου, δηλαδή να φτάσει το ύψος του χιονιού τα δύο μέτρα, αλλά και στην παραλία της Κύμης κυρίως να φτάσει τα 70 περίπου εκατοστά.
Αυτά όπως είναι γνωστό, τα έμαθε όλη η Ελλάδα και θα περίμενε κανείς και το Υπουργείο σας να δράσει άμεσα και να δώσει την αναγκαία χρηματοδότηση, στην περιοχή που αντιμετώπισε για πρώτη φορά, από την ύπαρξή της, τέτοιο φαινόμενο.
 Όμως όπως φαίνεται, μάλλον οι συνεργάτες σας δεν επηρεάζονται από όλα αυτά.
 Έκαναν αυτό που γνωρίζουν καλά. Συμπεριέλαβαν τις περιοχές όσες περιοχές ήθελαν, μαζί με τα απαραίτητα «άλλοθι» και εμάς μας απάντησαν ότι θα βγάλουμε και άλλη απόφαση. Δηλαδή, εμείς μπορούμε να περιμένουμε.
 Είναι αλήθεια εξοργιστική η συμπεριφορά και η αδιαφορία των στελεχών του Υπουργείου, ενώ γνώριζαν την πραγματικότητα που έχει αντιμετωπίσει ο Δήμος μας και τις ανάγκες που έχουν ο τόπος και οι πολίτες.
 Διαφορετικά πως θα μπορούσε να λείπει η χρηματοδότηση της περιοχής με τα μεγαλύτερα προβλήματα;
Γνωρίζουμε ότι όποιος είδε αυτή την απόφαση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μάλλον ο Δήμος δεν είχε καταθέσει αίτημα.
 Όλα αυτά δεν φαίνεται να είναι και τόσο αθώα, όταν οι σύντροφοί σας, από την περιοχή μας κάνουν κριτική, (aftodioikisi.gr) ότι δεν καταθέσαμε αίτημα και άλλα τέτοια, ώστε αυτό να μεταδοθεί, όπως συνήθως γίνεται, με αποτέλεσμα οι πολίτες να απογοητεύονται για όσα συμβαίνουν, αφού αντί να νοιώσουν την σιγουριά από το ενδιαφέρον της πολιτείας, διαπιστώνουν αδιαφορία.
Όπως αντιλαμβάνεστε για όλα αυτά εσείς θα πρέπει να απαντήσετε με ειλικρίνεια. Να πείτε δηλαδή την αλήθεια όπως είναι, να ενημερωθούμε και εμείς και όλοι όσοι ανησυχούν. Κυρίως όμως να επιχορηγήσετε άμεσα τον Δήμο με το αναγκαίο ποσό, για την αντιμετώπιση των καταστροφών.
Ο Δήμαρχος
Αθανάσιος Γ. Μπουραντάς
Κοινοποίηση
-Πρόεδρο ΚΕΔΕ και επικεφαλής παρατάξεων Δ.Σ.
-Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κων. Μπακογιάννη
-Ιστοσελίδα aftodioikisi.gr

- Μέσα μαζικής ενημέρωσης

H από 23 Ιανουαρίου 2017 ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΠΟΥΡΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ


ΑΛΙΒΕΡΙ 23-1-2017
Αριθ.Πρωτ : 1063 ΠΡΟΣ: Υπουργό Εσωτερικών κ. Παν. Σκουρλέτη

 ΘΕΜΑ : Προβλήματα από τις πρωτοφανείς χιονοπτώσεις στο Δήμο Κύμης- Αλιβερίου.

Σχετικά : Α.Π. 467/12-01-2017 έγγραφό μας.

Κύριε Υπουργέ, Όπως σας ενημερώσαμε με το σχετικό έγγραφο, το οποίο σας κοινοποιήσαμε, η κατάσταση που δημιουργήθηκε σε όλη την έκταση του Δήμου δεν έχει προηγούμενο, ενώ ο Δήμος κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν Για να αντιμετωπίσουμε την πρωτοφανή χιονόπτωση, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και με άλλους φορείς, κάναμε ότι ήταν δυνατό, για να αποφύγουμε χειρότερες εξελίξεις σχετικές με την ακεραιότητα και την ζωή των πολιτών. Να σημειωθεί ότι η περιοχή μας δεν είχε εμπειρίες τέτοιων φαινομένων και παρ’ όλα αυτά η κατάσταση αντιμετωπίστηκε στον συντομότερο δυνατό χρόνο.
 Για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα χρησιμοποιήθηκαν όλα σχεδόν τα μέσα (μηχανήματα) της περιοχής του Δήμου και συνέβαλαν, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι Εθελοντές, το Νοσοκομείο της Κύμης και το Κ.Υ. Αλιβερίου και φυσικά οι ίδιοι οι πολίτες και όλοι οι συμμετέχοντες στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πρωτόγνωρης κακοκαιρίας.
Υπάρχουν όμως και τα προβλήματα των καταστροφών που έχει υποστεί η περιουσία ιδιωτών σε κατοικίες και καταστήματα (43 αιτήσεις) αλλά και σε αυτοκίνητα 19 αιτήσεις) και πολύ περισσότερα προβλήματα στον αγροτικό Τομέα με καταστροφή των ελαιώνων της περιοχής σε ζώα και σε υποδομές των αγροτικών εκμεταλλεύσεων για όσους είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ . Υπάρχουν όμως και ιδιοκτήτες ελαιώνων και άλλων καλλιεργειών και υποδομών που δεν έχουν ασφαλιστεί στον ΕΛΓΑ και έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές. Υπάρχουν τουλάχιστον (5) περιπτώσεις.
Το πρόβλημα του αποχιονισμού δεν εντοπίζονται μόνο στους μεγάλους άξονες. Πιο δύσκολο ήταν το έργο του αποχιονισμού μέσα στην πόλη της Κύμης και στο εσωτερικό των χωριών, γιατί το χιόνι έφτασε τα δύο (2) μέτρα και τα μεγάλα μηχανήματα δεν μπορούσαν να καθαρίσουν στους στενούς δρόμους, ενώ ήταν αδύνατο να διακρίνει κανείς τα αυτοκίνητα και άλλα εμπόδια που είχαν σκεπαστεί από το χιόνι. Χρειάστηκε να ζητηθεί η συνδρομή μικρών ερπυστριοφόρων και πολλών τρακτέρ με λεπίδες, τα οποία έκαναν πολύ καλή δουλειά. Οι τεράστιες ποσότητες χιονιού που υπήρχε στους στενούς δρόμους μετακινήθηκε με σχετικά μικρά φορτηγά έξω από την πόλη.
 Με αυτή την διαδικασία έχουν προκύψει δύο (2) προβλήματα. Το ένα (1) είναι η ανάγκη πληρωμής των τρακτέρ αφού οι αγρότες δεν έχουν παραστατικά για την πληρωμή αυτής της εργασίας και το δεύτερο είναι η αποζημίωση των αυτοκινήτων τα οποία έχουν υποστεί ζημιές από τα μηχανήματα κατά τον εκχιονισμό.
Στις δημόσιες υποδομές οι καταστροφές εντοπίζονται στα σχολεία στο οδικό δίκτυο, σε περιορισμένες κατολισθήσεις και καταπτώσεις και κυρίως στο κλειστό Γυμναστήριο Κύμης στο οποίο έχει καταρρεύσει η σκεπή και πολλές άλλες καταστροφές στο εσωτερικό χώρο του Γυμναστήριου.
 Το Γυμναστήριο χρησιμοποιείται από πολλές ομάδες που λειτουργούν στην Κύμη και από την ομάδα Μπάσκετ της Κύμης, η οποία αγωνίζεται στην κορυφαία κατηγορία της χώρας, στην Α1. Το κόστος της αποκατάστασης προβλέπεται να στοιχίσει από 800.000 € στην περίπτωση αποκατάστασης και μέχρι 2 εκ. € αν κριθεί ότι πρέπει να ανακατασκευαστεί. Συμφώνα με τις συζητήσεις που έχουν γίνει με τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Βασιλειάδη και τον περιφερειάρχη κ. Μπακογιάννη, θα συμβάλλουν από κοινού στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
 Για τις καταστροφές προτείνουμε τα εξής :
 - Για τον αγροτικό Τομέα έχει αναλάβει ο Ε.Λ.Γ.Α., αλλά υπάρχουν προϋποθέσεις που δεν έχουν πολλοί ιδιοκτήτες, οι οποίοι πρέπει να στηριχθούν από άλλα προγράμματα
- Πρέπει να βρεθούν τρόποι να πληρωθούν οι αγρότες που διέθεσαν τα τρακτέρ τους, αλλά δεν έχουν την δυνατότητα των αναγκαίων παραστατικών. Χωρίς αυτούς όμως ο εκχιονισμός στις κατοικημένες περιοχές δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.
 - Για τις ζημιές στα Ι.Χ. αυτοκίνητα πρέπει να βρεθεί τρόπος αποζημίωσης των ιδιοκτητών - Για τις καταστροφές όπως έχουν δηλωθεί, για τις κατοικίες πρέπει να καλυφθούν από την πολιτεία να οριστεί επιτροπή για αυτοψία και εκτίμηση των καταστροφών για να αποζημιωθούν, αφού αυτή η χιονόπτωση δεν έχει προηγούμενο και κανένας δεν θυμάται παρόμοιο φαινόμενο.
 - Για τις καταστροφές στις λοιπές δημόσιες υποδομές η εκτίμηση είναι, ότι θα χρειαστεί το ποσό των 400.000 € περίπου, από τα οποία οι 100.000 € αφορούν στην σχολική στέγη, ενώ τα υπόλοιπα στην οδοποιία και άλλες υποδομές. Παρακαλούμε να αποφασιστεί η οικονομική ενίσχυση το συντομότερο δυνατό, όπως και οι απαντήσεις στα ερωτήματα που μας απασχολούν.

 Ο Δήμαρχος Αθανάσιος Γ. Μπουραντάς

 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ - Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Υπουργό κ Χρ. Σπίρτζη
 - Υφυπουργό Υποδομών κ. Ν. Μαυραγάνη
 - Yπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ε. Αποστόλου 
- Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κ. Μπακογιάννη
 - Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας κ. Φ. Σπανό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου