Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Αναθεωρημένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας


 Παρατηρήσεις στο προτεινόμενο σχέδιο για τη διαβούλευση
Μετά από 6 μήνες ερχόμαστε πάλι να διατυπώσουμε τις απόψεις/παρατηρήσεις μας επί του ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Αρχικά τις είχαμε διατυπώσει το Μάιο του 2016 εδώ  Είχαμε εντοπίσει ότι ο ΠΕΣΔΑ ήταν ένα ασύνδετο και κουραστικό κείμενο χωρίς συμπύκνωση και κωδικοποίηση των προτάσεων του, γεγονός που απέτρεπε τη συμμετοχή των πολιτών στη διαβούλευση.  Ως προς τον προτεινόμενο σχεδιασμό, η βασικότερη αδυναμία ήταν ότι αντίθετα με την ιεράρχηση της διαχείρισης των αποβλήτων, που προβλέπεται στον ΕΣΔΑ, όπου προτεραιότητα έχουν η πρόληψη, η επαναχρησιμοποίηση και η διαλογή στην πηγή, αυτός παρέμενε προσηλωμένος στην προώθηση των μεγάλων έργων των κεντρικών Μονάδων Επεξεργασίας σύμμεικτων Αποβλήτων (ΜΕΑ) συνοδευόμενων από ΧΥΤΥ.  Ταυτόχρονα ήταν προφανές ότι υπονόμευε, με την έλλειψη προτάσεων, σχεδιασμού και κοστολόγησης, τις τοπικές δράσεις εναλλακτικής διαχείρισης, οι οποίες αναπόφευκτα ανταγωνίζονται τα μεγάλα έργα για τους περιορισμένους διαθέσιμους πόρους χρηματοδότησης.

Σε αντιδιαστολή με το σχεδιασμό του ΠΕΣΔΑ, είχαμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις ώστε το βάρος της διαχείρισης των αποβλήτων να περάσει στους δήμους με δράσεις και μικρά έργα, στα πλαίσια  της αποκέντρωσης και της τοπικής διαχείρισης.  Οι δήμοι θα έπρεπε να εφαρμόσουν άμεσα όλα τα συστήματα που συμβάλλουν στη μείωση και στην ελαχιστοποίηση των συμμείκτων, με Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ), οικιακή κομποστοποίηση και κατασκευή των απαραίτητων απλών τοπικών υποδομών ανακύκλωσης (ΚΔΑΥ, Πράσινα Σημεία) και  κομποστοποίησης.  Επίσης να υποχρεώνονταν στην κατασκευή και λειτουργία Μονάδων Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) και στη συμμετοχή τους στα άλλα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ). Απαραίτητη και βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση όλων των παραπάνω ήταν η άμεση και κατά προτεραιότητα χρηματοδότηση των δήμων. Παράλληλα οι δήμοι θα συνέχιζαν τη λειτουργία των υφιστάμενων ΧΥΤΑ πλέον ως ΧΥΤΥ με ιδιαίτερη φροντίδα για το μη κορεσμό τους, με πιθανά έργα βελτίωσης και επέκτασης για μακροβιότερη λειτουργία.

Δελτίο Τύπου δημοτών περιοχής Αλιβερίου "Καθαρή Πόλη"



Η Δημοτική αρχή Κύμης Αλιβερίου νομίζει ότι το θράσος, το ψέμα και η υποκρισία είναι προτερήματα
Σε ανακοίνωσή της το περασμένο Σαββατοκύριακο 5/6-11-2016 σε πολυτελείας ιλουστρασιόν διαφημιστικό φυλλάδιο που διένειμε και έπνιξε όλο το Αλιβέρι, αναφέρει στο τίτλο: «Η αλήθεια για την διαχείριση των απορριμμάτων». Αναφέρεται στην ανακοίνωση, αναρτώντας και φωτογραφίες της χωματερής, ότι «παρέλαβαν τον Δήμο με ασύδοτη απόθεση των απορριμμάτων, συνεχή καύση και ρύπανση περιβάλλοντος και των κατοίκων». Επίσης αναφέρει ότι, «σήμερα μετά την αποκατάστασή της έχουν φυτευτεί δένδρα και το πράσινο θα υπάρχει για πάντα δημιουργώντας ένα επισκέψιμο αλσύλλιο».
Ντροπή!!!    Δυστυχώς, το θράσος, το ψέμα και η υποκρισία έχουν περισσέψει.
Το συμπέρασμα ένα και μοναδικό. «Καμαρώστε και φωτογραφηθείτε με τα έργα σας κύριοι της Δημοτικής Αρχής».
Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το επικοινωνιακό σας «σόου» και διαπιστώνουμε με τι είδους παραμυθατζήδες έχουμε να κάνουμε.
Τα παραμύθια όμως πρέπει κάποτε να τελειώνουν. Καλά τα παραμύθια, αλλά πρέπει να αντιληφθείτε ότι τελείωσε πια ο «δράκος», οι «κακοί παλιοί», όπως φαντάζεστε.
Δεν γίνεται συνεχώς να φταίνε οι άλλοι για όλα.  Η κατασκευή εχθρών, το παιγνίδι της μετάθεσης ευθυνών, οι υπεκφυγές  και τα ψέματα, έφτασαν όμως στο τέλος τους και ο κόσμος πλέον πρέπει να αρχίσει να ενημερώνεται και να καταλαβαίνει ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός και οι ράφτες του ψεύτες». 
Πρέπει να κατανοήσετε ότι διοικείτε το δήμο σχεδόν τρία χρόνια και δεν έχετε ενεργήσει έγκαιρα, ως οφείλατε, για την επίλυση του όλου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα λόγω  των παραλείψεών σας να συνεχίζετε να απορρίπτετε στο έδαφος, (οι ίδιοι το ομολογείτε στο από 20-10-16 δελτίο τύπου), ανεξέλεγκτα με τα απορριμματοφόρα του Δήμου καθημερινά χιλιάδες τόνους σκουπιδιών στη νέα χωματερή Αλιβερίου, να προκαλείτε ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος και να κινδυνεύει η δημόσια υγεία.
ΕΙΣΤΕ ΨΕΥΤΕΣ
Σας προκαλούμε κύριοι της δημοτικής αρχής, ότι ψεύδεστε ασύστολα και διαστρεβλώνετε την αλήθεια με το «ιλουστρασιόν διαφημιστικό φυλλάδιό σας» και «αν τολμάτε» μηνύστε μας.
Για του λόγου μας το αληθές, προκαλούμε εσάς και καλούμε κάθε καλοπροαίρετο δημότη, που ενδιαφέρεται για το περιβάλλον του τόπου του και την πραγματική αλήθεια, να επισκεφτεί αυτή τη στιγμή το χώρο της παράνομης χωματερής, για να διαπιστώσει με τα ίδια του τα μάτια το νέο χώρο ανεξέλεγκτης απόθεσης κάθε είδους απορριμμάτων, αποβλήτων και οργανικών υπολειμμάτων που λειτουργεί στη περιοχή «ΤΣΑΡΟΥΧΑ», πάνω από το Αλιβέρι, δίπλα στη χωματερή που αποκαταστάθηκε.
•    Να διαπιστώσει δυστυχώς, μια συνηθισμένη πρακτική υποβάθμισης του περιβάλλοντος που γίνετε εδώ και πολύ καιρό εν αγνοία των Δημοτών του Αλιβερίου και της γύρω περιοχής, με την καθημερινή απόθεση των απορριμμάτων, από τα φορτηγά και τα απορριμματοφόρα του Δήμου, στο νέο σκουπιδότοπο.
•   Να διαπιστώσει το γεγονός ότι ο ΣΜΑ επί του πρακτέου γίνεται χώρος ανεξέλεγκτης ρίψης απορριμμάτων και ήρθε για να μείνει έτσι μόνιμα στο Αλιβέρι.
•   Να διαπιστώσει δυστυχώς ότι δίπλα ακριβώς από την παλιά χωματερή, η οποία έχει αποκατασταθεί πλήρως, γίνονται εμφανή τα ίχνη ενός νέου εγκλήματος διαρκείας που λαμβάνει χώρα σε καθημερινή βάση και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία, σε απόσταση αναπνοής από σπίτια και ανθρώπους.
Το φωτογραφικό και βιντεοσκοπικό υλικό που κατέχουμε και παρατίθενται είναι ικανό και φανερώνει όλη την αλήθεια ότι στο Δήμο μας οι «υπεύθυνοι» της Δημοτικής αρχής, αντί να φροντίσουν να μας φέρουν την πρόοδο και την αλήθεια, επιμένουν να δρουν «ανεύθυνα» εγκληματικά σε βάρος του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
Οι εικόνες που παρατίθενται είναι πρόσφατες φέρουν ημερομηνία στο σώμα τους και προκαλούν απογοήτευση, θυμό, αλλά και έντονο προβληματισμό, εικόνες που θυμίζουν ότι ζούμε σε τριτοκοσμική χώρα και ότι μας διοικούν «ψεύτικοι» παραμυθατζήδες.
Τέλος σας επισημαίνουμε και πάλι ότι πρέπει να αντιληφθείτε ότι όλοι εμείς οι υπογράφοντες «καθαρή πόλη» είμαστε ελεύθεροι και ανεξάρτητοι πολίτες, δεν ανήκουμε σε καμία πολιτική παράταξη και  δεν καθοδηγούμαστε από κανέναν. Απλά, γινόμαστε μάρτυρες των συνεπειών της χείριστης διαχείρισης των απορριμμάτων διαχρονικά, έχουμε άποψη και γνώση, -η οποία σας ενοχλεί-, την οποία τεκμηριώνουμε και προσπαθούμε για το καλό του τόπου μας και την πρόοδο των παιδιών μας.
Είμαστε πάρα πολλοί, είμαστε άνθρωποι νοικοκυραίοι, υπάλληλοι, επαγγελματίες, εργαζόμενοι, άνεργοι, κοκ.
Σε μια δημοκρατική κοινωνία είναι δικαίωμά μας να διαμαρτυρόμαστε γι΄αυτό που θεωρούμε δίκαιο και να απευθυνόμαστε στις αρμόδιες δημόσιες αρχές.
Πολλοί από εμάς ψηφίσαμε την παρούσα Δημοτική Αρχή, κάποιοι ήμασταν μάλιστα και υποψήφιοι με την ίδια παράταξη και το κυριότερο που πρέπει να κατανοήσετε είναι ότι δεν έχουμε καμία σχέση με το «δράκο» όπως εσείς νομίζετε.
Διαμαρτυρόμαστε για το αυτονόητο, και το τονίζουμε ξανά:
 Την ριζική αντίθεσή μας στην τυχόν δημιουργία «ΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΜΟΡΦΗΣ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΥ» στο Αλιβέρι και πέριξ αυτού, είτε αυτός λέγεται ΣΜΑ, είτε ΧΥΤΑ, είτε λέγεται ΧΥΤΗ, με ή χωρίς «εργοστάσιο επεξεργασίας» απορριμμάτων, μπαζών, ή οτιδήποτε άλλο.
  Την ενεργή συμμετοχή μας σε όλες εκείνες τις ενέργειες, που στοχεύουν στην ακύρωση του σχεδιαζόμενου εγκλήματος κατά του Αλιβερίου και των κατοίκων του.
 Την ενεργή συμμετοχή μας ν΄ αποτρέψουμε περαιτέρω προσβολές του ήδη επιβαρυμένου φυσικού περιβάλλοντος και του υποβαθμισμένου αστικού μας χώρου.
  Επιθυμούμε άμεσα την παύση  της απόθεσης των απορριμμάτων στο χώρο αυτό και την πλήρη καθαριότητα και οριστική αποκατάσταση ολόκληρου του «νέου» σκουπιδότοπου Αλιβερίου.
 Επισημαίνουμε ξανά ότι το Αλιβέρι και η γύρω περιοχή του είναι ήδη από τις πιο επιβαρυμένες περιβαλλοντικά περιοχές του Δήμου και η κατασκευή του (ΣΜΑ) θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση.
Καλούμε, κάθε καλοπροαίρετο Αλιβεριώτη, που έχει στοιχειώδες ενδιαφέρον για την πόλη του, να συστρατευθεί μαζί μας, για να ακυρώσουμε στη πράξη τα σχέδια μετατροπής της περιοχής Αλιβερίου σε ένα απέραντο χώρο τέτοιων ενοχλητικών μονάδων. Να αρνηθούμε να προσφέρουμε κέρδη στους εργολάβους που θα αναλάβουν να «απαλλάξουν» ολόκληρο το δήμο από τα σκουπίδια, ενώ αυτά θα μεταφέρονται και θα απορρίπτονται ανεξέλεγκτα στο προσκέφαλο του «ήσυχου και καλού γείτονα Αλιβεριώτη».
 Έχουμε ανάγκη να απαλλαγούμε από άλλον ένα νέο επικίνδυνο σχεδιασμό που ετοιμάζεται στην περιοχή του Αλιβερίου.
  Έχουμε υποχρέωση απέναντι στους εαυτούς μας και απέναντι στα παιδιά μας, να ζούμε με αξιοπρέπεια και με υγεία σ΄ένα καθαρό περιβάλλον.

 «Όχι άλλη ρύπανση στο Αλιβέρι»
«Όχι ΣΜΑ στο Αλιβέρι».
Αλιβέρι, 10 Νοεμβρίου 2016
Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Για δες ποιος μιλάει !!

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για το Δήμο Κύμης – Αλιβερίου                                       11-11-2016
      ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ.


Εκείνοι που όντας άρχοντες του Νομού επί σειρά ετών, συνειδητά έγραψαν στα παλιότερα των υποδημάτων τους τις υποχρεώσεις που επέβαλε η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία και ποτέ δεν ασχολήθηκαν με την νότια Εύβοια.
Τότε το Αλιβέρι και η Κύμη ήταν πολύ μακριά γι αυτούς!
Εκείνοι που επί σειρά ετών είχαν την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ της επίλυσης του προβλήματος και ΔΕΝ ΕΠΡΑΞΑΝ  ΕΠΟΥΔΕΝΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥΣ.
Εκείνοι που ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ποτέ όσο ΕΜΕΙΣ παλεύαμε για την επίλυσή του   προτιμούν σήμερα με δηλώσεις και Δελτία Τύπου να «ποιούν την νήσσαν» και να συνεχίζουν να μασούν την καραμέλα «Φταίει ο Θωμάς» !
Εκείνοι που  ενώ έχουν περάσει 2,5 χρόνια πλέον ως διοίκηση, δεν  έχουν καταφέρει να συντάξουν μια ολοκληρωμένη μελέτη για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή μας.
Εκείνοι  που δυστυχώς έχουν σήμερα το θράσος να καταστροφολογούν, να παραπληροφορούν και να καταγγέλλουν .
Ας τους θυμίσουμε όμως ότι :
Εμείς εξοικονομήσαμε τα χρήματα από το ΕΣΠΑ και αποκαταστήσαμε τις χωματερές στο Βέλος, στα  Κριεζά, στους Ζάρακες  και στα Κόσκινα.
Εμείς συντάξαμε τις μελέτες, εξασφαλίσαμε την χρηματοδότηση και δημοπρατήσαμε καταρχήν τα έργα, ώστε να «καυχάστε» σήμερα ότι αποκαταστήσατε τις χωματερές - ΧΑΔΑ σε Αλιβέρι, Κύμη, Μετόχι και Νεοχώρι.
Εμείς λαμβάναμε  όλα  τα απαραίτητα και ενδεικνυόμενα  μέτρα για την προστασία των χώρων διάθεσης με την όσο το δυνατόν συνεχή φύλαξη, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με τη μόνιμη ύπαρξη χωματουργικών μηχανημάτων, τη μεταφορά εκατοντάδων τόνων χώματος και την σκέπαση των σκουπιδιών.
Σήμερα  οι χωματερές λειτουργούν πλέον έξω από τους χώρους που αποκαταστάθηκαν!  Ανεξέλεγκτα και καταστροφικά για το περιβάλλον και τους δημότες!! Αυτό δυστυχώς είναι δικό σας έργο κ. Μπουραντά! 
Εμείς φροντίζαμε ώστε να μην χρεωθεί το κόστος μεταφοράς των σκουπιδιών στους δημότες, με την πρόταση δημιουργίας μονάδας κομποστοποίησης- ανακύκλωσης.
Πρόταση  που ΕΣΕΙΣ τορπιλίσατε, βάζοντας πρωτοφανή εμπόδια και τρικλοποδιές, ξεσηκώνοντας τον κόσμο με ψέματα και λάσπη, επενδύοντας σε ψήφους για τις επερχόμενες τότε Δημοτικές εκλογές. 
Σήμερα όμως τα σκουπίδια μας πάνε στη Θήβα και τη Χαλκίδα, με τεράστιο κόστος για τους Δημότες.
Εμείς λοιπόν είχαμε εξασφαλίσει την χρηματοδότηση για την δημιουργία Μονάδας Κομποστοποίησης- Ανακύκλωσης, βάση εγκεκριμένων μελετών και όχι τυχαίων και σπασμωδικών κινήσεων.
Καλώντας σας συνεχώς και σήμερα να προχωρήσουμε με αυτή τη λογική.
Αλλά εσείς…. «αγρόν ηγόρασα»!
Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ορίστηκε διαπαραταξιακή επιτροπή για να ασχοληθεί με το θέμα, αλλά εσείς δεν την ενεργοποιήσατε ποτέ! 
Εμείς εφαρμόσαμε την ανακύκλωση και με μεγάλη επιτυχία.
Εμείς είχαμε οργανώσει ορθά την  αποκομιδή των σκουπιδιών, σε αντίθεση με το σήμερα που έχει «βρωμίσει» ο Δήμος!   Αγνοήσατε ακόμη και την τουριστική περίοδο κατά την οποία δημιουργήσατε μια απαράδεκτη εικόνα για την περιοχή!


Αγαπητοί Δημότες.
Θα τους συγχωρούσαμε την αφέλεια με την οποία προσεγγίζουν και αυτό το θέμα αν αυτή δεν αφορούσε έναν πολύ κρίσιμο θέμα.
Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ένα σύνθετο πρόβλημα και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με σπασμωδικές κινήσεις και λαϊκίστικα δελτία, που εξυπηρετούν προσωπικές και μικροπολιτικές επιδιώξεις.
Απαιτεί διάλογο, ψυχραιμία, δημιουργία ενωτικού κλίματος και σωστή ενημέρωση, ώστε από κοινού να βρούμε τις λύσεις που εξυπηρετούν την περιοχή μας.
Για μια καλύτερη ζωή σε ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον η προσπάθεια πρέπει να είναι κοινή!.

Και επειδή μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, αυτή δυστυχώς είναι η κατάσταση του σήμερα…