Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Συνεδριάζει η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Ερέτριας για το Νησί των Ονείρων


Η Δημοτική Αρχή Ερέτριας ξεκινά τη διαδικασίας αξιοποίησης του Δημοτικού Ακινήτου "Νησί Ονείρων". Αναγνωρίζοντας τη σημασία του ακινήτου για την τοπική κοινωνία καλεί τους φορείς και τους πολίτες για την ανάλυση των εναλλακτικών λύσεων αξιοποίησης και το πλαίσιο κίνησης των δράσεων αυτών.
Μετά από τα παραπάνω παρακαλείσθε να προσέλθετε στην 6η δημόσια τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, σύμφωνα με το άρθρο 76 παρ.3 του Ν.3852/2010, που θα γίνει στις 7-10-2016 ημέρα Παρασκευή και ώρα 18:30μμ, στην Ερέτρια στην Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερέτριας για τη συζήτηση και τις σχετικές αποφάσεις επί του ανωτέρω θέματος.

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

2ο Τουρνουά Βόλεϋ Ανδρών στη Χαλκίδα


ΚΚΕ για το ενιαίο 12χρονο Σχολείο


Αλιμπατέ: Αναβαθμίζουμε τα παραλιακά μέτωπα Ερέτριας και Αμαρύνθου

Τα παραλιακά μέτωπα της Ερέτριας και της Αμαρύνθου αποτελούν πρωταρχική προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή ! Ήδη παρουσιάστηκε η αρχιτεκτονική μελέτη για την Ερέτρια σε συνεργασία με τον ΟΛΝΕ. Το έργο θα το υλοποιήσει ο ΟΛΝΕ με χρηματοδότηση κατά ένα μέρος δική του και με χρήματα που διεκδικεί ο δήμος να χρηματοδοτηθεί! Για την Αμάρυνθο ήδη εκπονείται αρχιτεκτονική μελέτη, και η χρηματοδότηση θα γίνει από τη Περιφέρεια! Σύντομα θα παρουσιαστεί και η μελέτη της Αμαρύνθου! Έτσι θα κατακτήσουμε και αισθητική αναβάθμιση των παραλιακών μετώπων και νομιμοποίηση των επιχειρήσεων!!

Επίτροπος Andriukaitis: Η ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» χαρακτηρίζει μόνο το γιαούρτι που προέρχεται από την Ελλάδα

                                                
Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου απέστειλε ο Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Vytenis Andriukaitis, απαντώντας σε αντίστοιχη επιστολή του κ. Αποστόλου με την οποία ο Έλληνας υπουργός εξέφραζε τη ρητή διαφωνία της χώρας μας στη χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» από την Τσεχία.

Στην απαντητική του επιστολή ο κ. Andriukaitis υιοθετεί την ουσία των επιχειρημάτων που διατυπώνει η Ελληνική πλευρά και δηλώνει ρητά ότι «Η ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» είναι αποδεκτή από την Επιτροπή ως ένδειξη προέλευσης (δηλαδή γιαούρτι που προέρχεται από την Ελλάδα) και  ότι η χρήση του όρου «Ελληνικό γιαούρτι», για τα προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδος, θα αποτελούσε εξαπάτηση των καταναλωτών.


Ειδικότερα, στην επιστολή του Επιτρόπου αναφέρονται τα εξής:
«1. H ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» είναι αποδεκτή από την Επιτροπή ως ένδειξη προέλευσης (δηλαδή γιαούρτι που προέρχεται από την Ελλάδα). Ιδιαίτερα, η χρήση του όρου «Ελληνικό γιαούρτι», για τα προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδος, θα εξαπατούσε τους καταναλωτές και θα δημιουργούσε άδικο ανταγωνισμό στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιπλέον, το να ονομάζεται γιαούρτι που δεν προέρχεται από την Ελλάδα ως «ελληνικό γιαούρτι» και να αναφέρει το αληθινό μέρος της παρασκευής του στην επισήμανση (π.χ. παράγεται στην Χ χώρα που είναι διαφορετική από την Ελλάδα), δεν είναι αρκετό για να αποφύγει ή να επανορθώσει τον παραπλανητικό χαρακτήρα του ονόματος «ελληνικό γιαούρτι» σχετικά με την χώρα προέλευσης.
2. Όσον αφορά άλλες ονομασίες όπως «γιαούρτι ελληνικού τύπου» ή «γιαούρτι ελληνικού τρόπου-στιλ» ή «γιαούρτι ελληνικής συνταγής», η Επιτροπή εκτιμά ότι αυτές οι ονομασίες μπορεί να γίνουν αποδεκτές ώστε να υποδείξουν ότι τα γιαούρτια έχουν παχύ και κρεμώδη υφή λόγω των ιδιαίτερων μεθόδων παραγωγής. Η προοπτική να παραπλανήσουν τους καταναλωτές πρέπει να εκτιμηθεί για κάθε μια περίπτωση ξεχωριστά έχοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά των προϊόντων, όπως επίσης και την παρουσίαση (π.χ. με εικόνες) και άλλες επιπλέον πληροφορίες που δίνονται με την επισήμανση των τροφίμων.
3. Πρόθεση της Επιτροπής είναι να συνεισφέρει σε μια λύση σχετικά με την ονομασία «Ελληνικό γιαούρτι», όπως περιλαμβάνεται στην πρόταση Νομοθεσίας που κοινοποιήθηκε από τις Τσεχικές Αρχές».



Παράδοση υλικής βοήθεια σε πρόσφυγες και μετανάστες στη Ριτσώνα


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ
  
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Επίσκεψη στο στρατόπεδο στη Ριτσώνα όπου σε άθλιες συνθήκες διαμένουν πρόσφυγες και μετανάστες πραγματοποίησαν σωματεία που συσπειρώνονται στη Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου. Κατά την παραμονή στο χώρο έγινε συζήτηση με τους πρόσφυγες και μετανάστες, παραδόθηκε η υλική βοήθεια που με πρωτοβουλία των ταξικών δυνάμεων είχε συγκεντρωθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Παράλληλα μοιράστηκε ανακοίνωση που επισήμαινε τους υπεύθυνους για αυτήν την κατάσταση και καλούσε σε οργάνωση της πάλης και κοινό αγώνα για όλες τις πλευρές της ζωής.
Η ανακοίνωση ανάμεσα στα άλλα ανέφερε:
«Πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκεστε εγκλωβισμένοι στην Ριτσώνα.
Το ΠΑΜΕ σας απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό. Είμαστε στο πλευρό σας από την πρώτη στιγμή, οργανώνοντας την αλληλεγγύη μέσα από τα σωματεία.
Τα βάσανα και οι ταλαιπωρίες που σήμερα ζείτε είναι αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων. Η ΕΕ που συμμετέχει στο μακέλεμα των λαών, έχει ευθύνη για τον ξεριζωμό σας. Προκλητικά ανοιγοκλείνουν τη στρόφιγγα του Δουβλίνου και της Σένγκεν, ανάλογα με τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Γερμανία, που το 2015 δήλωσε ότι μπορεί να υποδεχτεί 800.000 προσφύγων και ανέστειλε τη συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ. Δεν το έκανε από ανθρωπιστικό ενδιαφέρον, το έκανε γιατί ο σύνδεσμος των Γερμανών βιομηχάνων και τα μεγαλύτερα μονοπώλια της Γερμανίας το ζήτησαν. Σήμερα που κάλυψαν τις ανάγκες τους, συζητάν για επαναπροωθήσεις κι ας υπάρχουν οικογένειες που μόνο το ένα μέλος έχει καταφέρει να φτάσει στη Γερμανία.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών, συμμετέχει σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, εφαρμόζει όλες τις αποφάσεις της ΕΕ για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Δεν σας δέχτηκε από μεγαλοψυχία. Εφαρμόζει την συνθήκη του Δουβλίνου για να σας εγκλωβίσει στις πύλες της ΕΕ. Για τις «υπηρεσίες» της πήρε 700εκ ευρώ (300 φέτος και από 200 για 2017 και 2018). Το μεγαλύτερο κομμάτι από αυτή τη χρηματοδότηση το δίνει στις ΜΚΟ, δηλαδή σε επιχειρήσεις που κερδίζουν από το δράμα σας. Έτσι απαλλάσσεται η ίδια από κάθε ευθύνη από τον τομέα υποδοχής, περίθαλψης, φροντίδας, φιλοξενίας και διάσωσης.
Μην συμβιβάζεστε με αυτή την κατάσταση. Διεκδικείστε ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα. Διέξοδος για κανένα εργαζόμενο δεν υπάρχει ούτε στη Συρία, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στη Γερμανία, ούτε σε καμία καπιταλιστική χώρα όσο περιμένουμε παθητικά.
Το μέλλον βρίσκεται στον ενωμένο μας αγώνα.
Είμαστε στο πλευρό σας. Η κινητοποίηση των συνδικάτων, η έκφραση της αλληλεγγύης από την πρώτη στιγμή που βρεθήκατε στον καταυλισμό συνέβαλλε στην απομόνωση ρατσιστικών και φασιστικών δυνάμεων, που επιδιώκουν οι λαοί να τρώγονται μεταξύ τους για να μην παλεύουμε την αιτία των προβλημάτων τους που είναι το σύστημα της εκμετάλλευσης, που γεννά κρίσεις, φτώχια, πολέμους και προσφυγιά.
Σας καλούμε να οργανώσετε την πάλη σας μέσα από επιτροπές αγώνα. Να συντονίσετε τη δράση σας με τα σωματεία των Ελλήνων εργαζομένων.
Αξιοποιήστε τις δυνάμεις σας, με συλλογικό αγώνα, διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά σας. Δεν οδηγούν πουθενά κινήσεις απελπισίας, που ενθαρρύνονται από διάφορες δυνάμεις που εμφανίζονται ως «φίλοι», αλλά στην πραγματικότητα οδηγούν στην συκοφάντηση του αγώνα σας και αξιοποιούνται από την κυβέρνηση αλλά και από ρατσιστικές δυνάμεις για να στρέψουν τον ελληνικό λαό εναντίον σας.
Καλέσαμε και καλούμε τους εργαζόμενους και τα σωματεία, να στηρίξουν τα αιτήματα για:
•  οργανωμένη και ασφαλή μετακίνηση των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους, γρήγορη αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας και δημιουργία αξιοπρεπών χώρων προσωρινής διαμονής. Άμεση καταγραφή των αναγκών, αλλά και των αιτημάτων των προσφύγων (ποιοι θέλουν να φύγουν για άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, ποιοι εντάσσονται στις προβλέψεις για οικογενειακή επανένωση, ποιοι προετοιμάζουν τη ζωή τους στη χώρα μας, κ.ά).
•άμεση μετεγκατάσταση από τη Ριτσώνα σε ανοιχτό, αποκλειστικά δημόσιο και προσωρινό χώρο υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων, που θα λειτουργεί αποκλειστικά με ευθύνη του κράτους και του υπουργείου Εσωτερικών. Σε αυτό να παρέχεται ανθρώπινη στέγαση, οργανωμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία, νομική αρωγή και προετοιμασία των εγγράφων που θα επιτρέψουν την ασφαλή συνέχιση του ταξιδιού όσων το επιθυμούν. Όσοι θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα να γίνεται άμεση και εξατομικευμένη εξέταση των αιτημάτων ασύλου. Ο χώρος στην Ριτσώνα ακόμα και με την εγκατάσταση container δεν πρόκειται να γίνει ανθρώπινος.
•  εκπαίδευση των παιδιών του καταυλισμού και όλων των προσφύγων με αποκλειστικά κρατική ευθύνη, με τα ίδια κριτήρια εγγραφής που ισχύουν στα υπόλοιπα σχολεία (εμβολιασμοί, βεβαίωση γιατρού κλπ). Να εξασφαλίσει το κράτος μέσα από τις δημόσιες δομές υγείας αυτά τα κριτήρια ώστε να μην αποκλειστεί κανένα παιδί. Ασφαλής μεταφορά των παιδιών από το ίδιο το κράτος.»
Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο

Γραμματεία Εύβοιας

Κάτω τα χέρια από το Σωματείο

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΜΙΛΟΥ
ΝΗΡΕΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΝΟΜΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Αριθμ. Απόφ. Ειρηνοδικείου Χαλκίδας 1511/2014, Βιβλ. Σωμ. 13/2014
τηλ. 6978441358, email: somonirev@gmail.com
Αριθμ. Πρωτ. 120              20/09/2016

ΠΡΟΣ: ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΜΜΕ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Καταγγέλλουμε σε όλους τους συναδέλφους του ομίλου, σε ολόκληρο τον κλάδο και την εργατική τάξη συνολικά, τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας να καταργήσει το δικαίωμα στη συλλογική δράση, μη αναγνωρίζοντας στο σωματείο το δικαίωμα να εκπροσωπεί τους εργαζόμενους. Το σωματείο μας κατάγγειλε το γεγονός, πως όταν υποβάλλουμε αιτήματα προς τη διοίκηση, εκείνοι παραπέμπουν τους συναδέλφους να απευθύνονται ΑΤΟΜΙΚΑ στους διευθυντές τους  για τη λύση των προβλημάτων. Δεν αναγνωρίζουν δηλαδή στους εργαζόμενους το δικαίωμα να της εκπροσώπησης, από αυτούς που οι ίδιοι εξέλεξαν.
Σε απάντηση στην καταγγελία μας, η εταιρεία επιβεβαίωσε γραπτώς, ότι απαιτεί από τους συναδέλφους να δίνουν ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ!!! στο σωματείο για να ασχοληθεί με τα προβλήματά τους. Το ζήτημα δεν είναι για γέλια. Δεν ακριβοπληρώνουν για πλάκα μεγαλοστελέχη και νομικούς συμβούλους η, την ώρα που μειώνουν τους μισθούς των εργαζομένων. Παίζοντας το ρόλο του λαγού για όλους τους μεγαλοεπιχειρηματίες και με το βλέμμα στραμμένο στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, θέλουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα, για την ακύρωση του ρόλου των σωματείων.
Απαιτείται επαγρύπνηση από όλα τα σωματεία, τα εργατικά κέντρα και τις ομοσπονδίες. Η συγκεκριμένη επίθεση δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους του ΝΗΡΕΑ. Πρόκειται για σχέδια που θέλουν να εφαρμόσουν σε κάθε χώρο δουλειάς. Προσπαθούν να τα περάσουν σε μία επιχείρηση και αν τα καταφέρουν θα τα γενικεύσουν, επιχειρώντας να τα ενσωματώσουν και στη συνδικαλιστική νομοθεσία. Ο λόγος είναι απλός. Τρέμουν την οργάνωση και τη  κοινή δράση των εργαζομένων. Γνωρίζουν την τεράστια δύναμη της εργατικής τάξης, που η ίδια δεν έχει συνειδητοποιήσει. Γι’ αυτό και θέλουν να είμαστε ο καθένας μόνος του απέναντί τους. Να μη συνδικαλιζόμαστε, να μην αντιδράμε στην  κατάργηση δικαιωμάτων από αφεντικά και κυβερνήσεις, διεκδικώντας ατομικές λύσεις στα προβλήματά μας.
Η επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, συμβαδίζει πάντα με επίθεση στα εργασιακά. Ο απομονωμένος και φοβισμένος εργαζόμενος είναι αυτός που θα αναγκαστεί να δεχθεί τσάκισμα των δικαιωμάτων του, μειώσεις αποδοχών και ατομικές συμβάσεις.
Η εργοδοσία του ΝΗΡΕΑ δεν έδρασε μόνη της. Της έλυσε τα χέρια η πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που ξηλώνουν τα ελάχιστα συνδικαλιστικά δικαιώματα που έτσι κι αλλιώς υπήρχαν. Είναι αυτοί που έκαναν και κάνουν τα στραβά μάτια στις απολύσεις συνδικαλιστών και πρωτοπόρων εργατών, στη βιομηχανία δικαστικών διώξεων που έχει στηθεί στο Πέραμα και αλλού, που έστελναν τα ΜΑΤ στους συναδέλφους του ομίλου ΖΟΥΡΑ και σε άλλους εργαζόμενους που διεκδικούσαν τα δίκια τους.
Μεγάλες και οι ευθύνες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, που μετέτρεψαν τα σωματεία σε μηχανισμούς χειραγώγησης των εργατικών συνειδήσεων. Προώθησαν την ταξική συμφιλίωση, διαφήμισαν την ανταγωνιστικότητα και την  επιχειρηματικότητα σαν ύψιστες αρετές. Σε αυτούς πατάνε δικαστικές αποφάσεις σε όλη την ΕΕ, την οποία προσκυνούν, για να βγάζουν παράνομες τις διεκδικήσεις και τις κινητοποιήσεις  που είναι ενάντια στις αρχές της.
Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη! Δεν θα σκύψουμε το κεφάλι!
Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να δώσουμε μαζί τη μάχη απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Με συλλογική πάλη, σταματάμε την προσπάθειά τους να μας στρέψουν σε ατομικές διεξόδους.
Καλύτερη απάντηση είναι η μάχη για τη διεκδίκηση υπογραφής συλλογικών συμβάσεων, που να κατοχυρώνουν όλα μας τα δικαιώματα και να αναπληρώνουν τις απώλειες που είχαμε τα τελευταία χρόνια. Αξιοποιούμε σε αυτή την κατεύθυνση το κάλεσμα των ομοσπονδιών, εργατικών κέντρων και σωματείων, που και το δικό μας σωματείο στηρίζει, για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων. Απευθύνουμε κάλεσμα αντεπίθεσης απέναντι στην επιβολή της φτώχειας, της δουλειάς χωρίς δικαιώματα, της ζωής με ψίχουλα. Διεκδικούμε τώρα την κάλυψη των αναγκών μας, γιατί εμείς παράγουμε όλο τον πλούτο και αυτοί μας τον κλέβουν και θησαυρίζουν εις βάρος μας.
Έχουμε τη δύναμη να το πετύχουμε. Απαιτείται οργάνωση παντού. Να κάνουν το βήμα όλοι οι συνάδελφοι και να έρθουν μαζί μας στο σωματείο. Να οργανωθούν οι εργαζόμενοι σε όλους τους εργασιακούς χώρους σε κάθε κλάδο. Να συνειδητοποιήσουν πως οι θυσίες που χρειάζονται στον αγώνα, είναι ασύγκριτα λιγότερες από αυτό που θα χάσεις για μια ζωή, αν σκύψεις το κεφάλι .

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ  ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ!

ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ  ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Άνοιξε ο δρόμος για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης αλλά δεν λύθηκε και το θέμα των σκουπιδιών στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου!!!

Τώρα με την τροπολογία που προώθησε ο Βουλευτής κ. Πρατσόλης μπορεί να εγκαθίστανται Σταθμοί Μεταφόρτωσης και σε δάση. Αυτό προβλεπόταν για τα νησιά εκτός από την Εύβοια και την Κρήτη γιατί λόγω μεγέθους, όπως και σε άλλα ζητήματα, εξαιρούνται από τις διατάξεις που αφορούν τα νησιά. Εξάλλου η εγκατάσταση Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων επιτρέπεται σε δάση στα νησιά λόγω της περιορισμένης εδαφικής τους έκτασης δεδομένου ότι είναι μία λύση κατ΄εξαίρεση.
Το πρόβλημα ταλάνισε πράγματι το Δήμο Κύμης Αλιβερίου την τελευταία διετία υπό την έννοια ότι δεν μπορούσαν να γίνουν Σταθμοί Μεταφόρτωσης στις ήδη υπό αποκατάσταση Χωματερές της Κύμης και του Αλιβερίου διότι κατά το δασαρχείο είναι δασικές εκτάσεις. Πως είναι δασικές εκτάσεις; Έτσι είχαν χαρακτηριστεί προτού γίνουν χωματερές!!! Αφού έπαψαν μετά από δεκαετίες να είναι ξαναπροτάχθηκε ο δασικός τους χαρακτηρισμός.

Επειδή στην ανακοίνωση ο κ. Βουλευτής φαίνεται πως θεωρεί τη διάταξη και λύση για το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου επισημαίνουμε ότι απλώς λύνει ίσως ένα αδιέξοδο μόνο για την εγκατάσταση των Σταθμών Μεταφόρτωσης. Ίσως – ανάλογα με τη διατύπωση της διάταξης- να επιτρέπει και την εγκατάσταση και άλλων υποδομών διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε δασικές εκτάσεις. Έτσι θα απενεχοποιήσει και επιλογές που έγιναν στο παρελθόν για την εγκατάσταση Μονάδα Επεξεργασίας σε δασική έκταση στις Παραμερίτες. Όμως το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου είναι πολύ πιο σύνθετο για να λυθεί με μία και μάλιστα τη συγκεκριμένη τροπολογία. Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν μη δασικές εκτάσεις και μόνο οι δασικές προσφέρονται…..είναι ότι όλοι θέλουν το πολιτικό μπράβο και κανείς δεν τολμά να αναλάβει το πολιτικό κόστος!
Χρειάστηκε κινητοποίηση των Βουλευτών και του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ για να περάσει η τροπολογία. Γεννιέται συνεπώς η προσδοκία και νέων παρεμβάσεων για τη διαχείριση των Σκουπιδιών στη Νότια Εύβοια σε συνέχεια του Εθνικού Σχεδιασμού αλλά και των θέσεων που είχε διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αποκεντρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών για τις Αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση

Από το Γραφείο Τύπου του Κινήματος, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Η πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει θέσεις διοικητικών γραμματέων και αναπληρωτών τους στους δήμους και τις περιφέρειες, ώστε να τοποθετήσει πρόσωπα ελεγχόμενα από την κεντρική εξουσία στην κορυφή της διοικητικής ιεραρχίας των ΟΤΑ, είναι απαράδεκτη και παραπέμπει στις εποχές του δεξιού κρατικού πατερναλισμού.
Επί πλέον, μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση αντίκειται ευθέως στο άρθρο  102 παράγραφοι 2 και 4 του Συντάγματος, με τις οποίες καθιερώνεται, αφενός, η αρχή της διοικητικής αυτοτέλειας των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και ,αφετέρου, ορίζεται περιοριστικώς ποιά είναι η εποπτεία που ασκεί το κράτος.
Μετά από μια μακρά πολιτική περίοδο μεγάλων μεταρρυθμίσεων που έφεραν στην αυτοδιοίκηση οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, με τελευταία της κυβέρνησης του Γιώργου Α. Παπανδρέου με τον Καλλικράτη, δεν μπορεί κανείς δημοκρατικός και προοδευτικός πολίτης, κανένα αιρετό όργανο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να αποδεχτεί μια τέτοια οπισθοδρόμηση που επιστρέφει έναν γνήσιο θεσμό της Δημοκρατίας  σε εποχές σκληρής συντηρητικής διακυβέρνησης.
Οφείλουμε να αντιδράσουμε όλοι μαζικά και δυναμικά.

Στηv Εύβοια θα διεξαχθεί στις 4/11/2016 το forum του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (INSULEUR)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Το Επιμελητήριο Ευβοίας μετά από αλλεπάλληλες και συντονισμένες προσπάθειες κατάφερε να επιτύχει την διεξαγωγή του ετήσιου φόρουμ του INSULEUR (Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης) στις 4/11/2016 στην Εύβοια, με θέμα: «Tourism Planning and Management of EU Insuleur Regions».
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευβοίας κος Ιωάννης Λιονάκης τόνισε ότι στο φόρουμ θα τεθούν σημαντικότατα θέματα προς επίλυση που αφορούν τα Ελληνικά νησιά (συντελεστές ΦΠΑ, φορολογικές ελαφρύνσεις, κίνητρα ανάπτυξης, μεταναστευτικό,..) Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου υπογράμμισε επίσης ότι το γεγονός θα συμβάλλει καθοριστικά και στην τουριστική προβολή του νομού μας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως επίσης και επιφανών εκπρόσωπων του Ευρωπαϊκού Επιμελητηριακού Χώρου θα συμμετάσχουν στο εν λόγω Forum.
    ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ






Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης Αλιβερίου

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Γιάννης Μπενάκης
Συνεδριάζει την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016, στα Κριεζά, το Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης Αλιβερίου με τα ακόλουθα θέματα Ημερήσιας Διάταξης

1.  Αναμόρφωση  προϋπολογισμού  και τροποποίηση τεχνικού προγράμματος οικ. Έτους 2016
2.Πρόσληψη προσωπικού με ημερομίσθιο, με βάση τις διατάξεις της περίπτ. κ΄παρ 2 του άρθρου 12 του ν. 4071/2012
3. Αίτημα για παροχή τροφίμων στον Παιδικό Σταθμό Αλιβερίου του ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου
4.  Αίτημα για παροχή τροφίμων στον Παιδικό Σταθμό Κύμης του ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου
5.  Έγκριση της υπ΄αριθ. 8/2016 μελέτης του έργου: “Ανάπλαση πλατείας Ζωντού και Λεωφόρου ΔΕΗ” και καθορισμός τρόπου εκτέλεσης του έργου
6. Διάλυση σύμβασης του έργου: “Ανάπλαση πλατείας Δ.Δ  Αγ. Λουκά”
7. Διάλυσης σύμβασης του έργου: “Ανάπλαση πλατείας Δ.Δ  Πρασίνου”
8. Διάλυση σύμβασης του έργου: “ Ανάπλαση κέντρου Αλιβερίου 1ο ειδικός προϋπολογισμός”
9.Συγκρότηση επιτροπών


                                                                                                      

Τριήμερο προληπτικό πρόγραμμα για την ηλιακή ακτινοβολία και τον καρκίνο του δέρματος στον πληθυσμό των Στύρων


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Το Γ.Ν.Α. «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»  στο πλαίσιο της συστηματικής και αδιάλειπτης προσπάθειας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των χρηστών υπηρεσιών υγείας για θέματα προστασίας της υγείας τους αλλά και της προαγωγής της υγείας, υλοποίησε τριήμερο προληπτικό πρόγραμμα για την ηλιακή ακτινοβολία και τον καρκίνο
του δέρματος στον πληθυσμό των Στυρέων Ευβοίας. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το Γραφείο Πρόληψης  και Αγωγής Υγείας, το τμήμα της Πλαστικής Χειρουργικής – Μικροχειρουργικής και Κέντρο Αναφοράς Μελανώματος του Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» σε συνεργασία με τον Εμπορικό και Βιοτεχνικό Σύλλογο Στυρέων.

Συγκεκριμένα:
Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου υλοποιήθηκε ενημερωτική και εκπαιδευτική συνάντηση με τον πληθυσμό της περιοχής για τη σημασία της πρόληψης και της λήψης των μέτρων προστασίας για τον καρκίνο του δέρματος από την Διευθύντρια πλαστικό χειρουργό κ. Γκαμάτση Ειρήνη. Την ενημέρωση χαιρέτησαν ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καρύστου κος Μίχας Τάσος, ο Αντιδήμαρχος Στυρέων κος Ιωάννης Γκεμίσης, η Πρόεδρος του Τοπικού Νέων Στύρων κα. Σοφία Αρχόντη και η Πρόεδρος του Εμποροβιοτεχνικού Συλλόγου κα. Αραπάκη Αγγελική.
Το Σάββατο και την Κυριακή 10 και 11 Σεπτεμβρίου υλοποιήθηκε εκπαίδευση και δωρεάν έλεγχος του πληθυσμού στους χώρους του ανακαινισμένου Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Νέων Στύρων.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Έγιναν 112 ενημερώσεις και εκπαιδεύσεις για την προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία και τα μέτρα πρόληψης του καρκίνου του δέρματος.
 Εξετάσθηκαν συνολικά 106 άτομα
Ανερεύθησαν συνολικά 13 άτομα με ύποπτους σπίλους σώματος οι οποίοι προγραμματίζονται άμεσα το επόμενο χρονικό διάστημα να αφαιρεθούν και να σταλούν οι απαραίτητες βιοψίες σπίλων.
Παραπέμφθηκαν για χαρτογράφηση και συστηματική παρακολούθηση σπίλων 14 συμμετέχοντες
Η δράση αξιολογήθηκε με χρήση ανώνυμου ερωτηματολογίου αξιολόγησης του προγράμματος και των υπηρεσιών που προσφέρθηκαν από συνολικά 43 συμμετέχοντες.

Συνολικές Εντυπώσεις – Απολογισμός
Η αξιολόγηση όσο και η συμπεριφορά και τα σχόλια των κατοίκων που έλαβαν υπηρεσίες υγείας κατά την διάρκεια του προγράμματος οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπήρξε πολύ μεγάλη ικανοποίηση των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα. Οι κάτοικοι προσήλθαν μαζικά στη δράση και ικανοποιήθηκαν ιδιαίτερα από το γεγονός ότι έλαβαν ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας που κάλυψαν τις ανάγκες τους.
Η συνεργασία με το Εμποροβιοτεχνικό Σύλλογο των Νέων Στύρων, ο οποίος αιτήθηκε του προγράμματος, ήταν εξαιρετική, λειτουργική και αποτελεσματική και η φιλοξενία και συνεργασία  υποδειγματική.
Η ομάδα της δράσης αποτελούνταν από τον Συντονιστή Διευθυντή της Πλαστικής Χειρουργικής – Μικροχειρουργικής και Κέντρου Αναφοράς Μελανώματος, Τσούτσο Δημοσθένη, την Διευθύντρια  πλαστικό χειρουργό Γκαμάτση Ειρήνη την Δερματολόγο Σοφία Γιατράκου, τον  ειδικευόμενο πλαστικό χειρουργό Μπαλιτσάρη Στάθη, την υπεύθυνη – νοσηλεύτρια του Γραφείου Πρόληψης και Αγωγής Υγείας Θανασά Γεωργία και τη νοσηλεύτρια Μπαλοδήμου Σοφία. Την ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης του προγράμματος είχαν το Γραφείο Πρόληψης και Αγωγής Υγείας και η Πλαστική Χειρουργική – Μικροχειρουργική Κλινική (Δντής  Τσούτσος Δημοσθένης) σε συνεργασία με τον Εμποροβιοτεχνικό Σύλλογο Νέων Στυρέων.

  
                                                                          Ο Αναπληρωτής Διοικητής
                                                                             Γ.Ν.- Κ.Υ. Καρύστου
                                                               

                                                                                                                                               ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΙΧΑΣ

Πρατσόλης: Δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) και στην Εύβοια

                                                                        ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Τα προβλήματα που ανακύπτουν σχετικά με τη Διαχείριση Απορριμμάτων είναι πολύ σημαντικά και σχετίζονται άμεσα με την προστασία του περιβάλλοντος, την ποιότητα ζωής αλλά και την ίδια την υγεία των πολιτών.
Η ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων, δυστυχώς υπήρξε συνήθης τακτική στη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα όμως υπάρχει αναβαθμισμένη περιβαλλοντική συνείδηση και είναι πλέον κοινός τόπος ότι στα πλαίσια αποκατάστασης, ανάπλασης και επαναφοράς του περιβάλλοντος σε χώρους ΧΑΔΑ, μπορούν να εγκατασταθούν Σταθμοί Μεταφόρτωσης μετά των συνοδών τους έργων.
Το παράδοξο είναι ότι ενώ υπήρχε σχετική νομοθετική πρόβλεψη από το 1979, είχαν εξαιρεθεί από αυτή τη ρύθμιση, η Κρήτη και η Εύβοια.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η συγκεκριμένη στρέβλωση, ταλαιπώρησε ιδιαίτερα τον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου, καθώς υπήρξε αντικείμενο διενέξεων μεταξύ φορέων και πολιτών, τα τελευταία δεκαπέντε τουλάχιστον χρόνια.
Επειδή με την προηγούμενη  ιδιότητά μου ως Δήμαρχος Νέας Αρτάκης είχα την ευθύνη να χειριστώ ανάλογα ζητήματα , αλλά και την ευκαιρία να αντιληφθώ πλήρως την ανάγκη επίλυσής τους, επεδίωξα , μαζί με άλλους συναδέλφους μου, να μπει στην ατζέντα και τελικά να ρυθμιστεί αυτή η θεσμική ανορθογραφία, ώστε να περιοριστούν σημαντικά και στην Εύβοια οι ανεξέλεγκτοι χώροι απόθεσης απορριμμάτων, βελτιώνοντας το φυσικό τοπίο, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες ανασύστασης του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου και αποτρέποντας περαιτέρω υποβάθμισή του.
Τελικά, στο νόμο που ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή στις 22/09/2016 με τίτλο «Δασικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις και άλλες Διατάξεις», τροποποιήθηκε η παράγραφος 3α του άρθρου 53 του νόμου 998/1979 και έτσι επεκτάθηκε η δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας Σταθμών Μεταφόρτωσης μετά των συνοδών τους έργων και στις περιοχές της Κρήτης και της Εύβοιας, που η προηγούμενη διάταξη εξαιρούσε.

                                                                                  ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΠΡΑΤΣΟΛΗΣ


                                                                                       ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΒΟΙΑΣ