Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Η "Εποχή της Δημιουργίας" στο Λιοτρίβι του Κασομούλη



Με ιδιαίτερη χαρά σας καλούμε να επισκεφτείτε την έκθεσή που παρουσιάζουμε στο πανέμορφο γραφικό χωριό της Ποταμίας Κύμης, στον εκθεσιακό - μουσειακό χώρο, «Το λιοτρίβι του Κασομούλη».
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή από το Σάββατο 6 Αυγούστου έως το Σάββατο 13 Αυγούστου και ώρες 18.30 μμ έως 21.00 μμ.
Ο ποιητικός τίτλος της έκθεσης «Η εποχή της δημιουργίας» αφορά ανθρώπους, κτίρια και τεχνικές υποδομές της παραγωγής στην ευρύτερη περιοχή της Κύμης μέχρι το έτος 1950.
Το υλικό που παρουσιάζεται πρόκειται για μια σημερινή φωτογραφική προσέγγιση καθώς και επιλογή από παλαιότερες φωτογραφίες.
Με εκτίμηση
Βελισσάριος Ελευθερίου
Βαγγέλης Κατσής

Μιχάλης Ποντίκης

Ποδηλατοδρομία Μουρτερής, 30 Ιουλίου 2016

Η ημέρα του ποδηλάτου πλησιάζει.
Λαδώστε τις αλυσίδες σας, μετρήστε τις αντοχές σας και ελάτε όλοι, μικροί και μεγάλοι, να τρέξουμε στην ετήσια ποδηλατοδρομία της Μουρτερής.
Θα διεξαχθεί το Σάββατο 30 Ιουλίου από τον Σύλλογο Φίλων Παραλίας Μουρτερής Οκτωνιάς, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Οριού.
Η αφετηρία θα βρίσκεται στο..............
γήπεδο μπάσκετ του Οριού, ενώ η σημαία της εκκίνησης πέφτει στις 19.00.
Oι ποδηλάτες πρέπει να βρίσκονται εκεί τουλάχιστον μία ώρα νωρίτερα προκειμένου να συμπληρωθούν οι δηλώσεις συμμετοχής. (Για τους ανήλικους είναι αναγκαία η έγγραφη συγκατάθεση των γονέων ή του κηδεμόνα τους). Το κόστος συμμετοχής είναι 5 ευρώ, στην τιμή συμπεριλαμβάνετε το αναμνηστικό μπλουζάκι.
Για τα μέλη της ίδιας οικογένειας θα υπάρχει κλιμακωτή έκπτωση από το τρίτο παιδί, ενώ η χρήση κράνους είναι υποχρεωτική.
Οι ομάδες θα είναι τρεις. Στην πρώτη θα συμμετέχουν παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών, στη δεύτερη 13 έως 16 ετών και στην τρίτη όλοι οι υπόλοιποί, δηλαδή από 17 έως……107.
Η τρίτη ομάδα θα είναι εκτός συναγωνισμού για να μην '"αδικηθούν οι μικρότεροι". Σημασία έχει η συμμετοχή.
Στους τρεις νικητές κάθε κατηγορίας θα απονεμηθούν μετάλλια και πλούσια δώρα, ενώ σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν αναμνηστικά. Έπαθλο όμως θα δοθεί και στους ηλικιακά μεγαλύτερους ποδηλάτες, ενώ θα τους απονεμηθεί ο τίτλος του "super παππού" και της "super γιαγιάς".
Στη συνέχεια οι διοργανωτές μας ετοιμάζουν ένα ξέφρενο Beach Party. Θα υπάρχουν δροσιστικά αναψυκτικά, παγωμένες μπύρες, ποτά, σουβλάκια, άφθονο δωρεάν παγωτό για τους μικρούς μας φίλους, ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα με πυροτεχνήματα, αλλά και ……πολλές άλλες εκπλήξεις. Δεν πρέπει να λείψει κανείς!!!!

Προεγγραφές, πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ. 6986939384 και 6977080464

Ο Δήμος Σκύρου κατά της κατάργησης του Πολεοδομικού Γραφείου Κύμης

Στη συνεδρίαση της 12ης Ιουλίου 2016 το Δημοτικό Συμβούλιο Σκύρου με την  107 / 2016 Απόφασή του πήρε θέση για " επικείμενη μεταφορά της έδρας του Γραφείου Δόμησης από την Κύμη στο Αλιβέρι" και αποφάσισε τα ακόλουθα:

"ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΟΜΟΦΩΝΑ
Εκφράζουν προς κάθε αρμόδια Αρχή και Εξουσία την έντονη ανησυχία των κατοίκων της Σκύρου για την διαφαινόμενη συνέχιση της αποξήλωσης των δημοσίων υπηρεσιών με τις οποίες συναλλάσσεται και από τις οποίες εξυπηρετείται ο κάτοικος της Σκύρου, αρχής γενομένης από το Ειρηνοδικείο Σκύρου και ήδη με την επικειμένη μεταφορά του Γραφείου Δόμησης του όμορου Δήμου Κύμης - Αλιβερίου από την πόλη της Κύμης στο Αλιβέρι.
Η ενέργεια αυτή βλάπτει αμέσως και ευθέως τα συμφέροντα των κατοίκων της Σκύρου οι οποίοι διαφαίνεται να αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία ως η ουρά πολιτών κατώτερης κατηγορίας, αφού θα πρέπει για τις συναλλαγές τους με το Γραφείο Δόμησης να καταβάλλουν υπερδιπλάσιο χρόνο και κόστος στην προσπάθειά τους αφενός να προωθήσουν αναπτυξιακές δραστηριότητες - όπως η δημιουργία νέων κτιριακών εγκαταστάσεων- και αφετέρου στην πρόθεσή τους να ενεργούν ως πολίτες στα πλαίσια της νομιμότητας.
Ζητούν από κάθε αρμόδια Αρχή και Εξουσία την ακύρωση κάθε ενέργειας για την μεταφορά της έδρας του Γραφείου Δόμησης από την Κύμη στο Αλιβέρι, τουλάχιστον μέχρι να επιτραπούν και ολοκληρωθούν διαδικασίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την δημιουργία και στελέχωση γραφείου Δόμησης στον Δήμο Σκύρου.
Αγγίζουν τα όρια του παραλόγου ενέργειες οι οποίες αφενός εξωθούνται από την προσπάθεια της Κεντρικής Διοίκησης για την πλήρη εφαρμογή και ανάδειξη του  θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ παράλληλα κατά τον ίδιο χρόνο να μην είναι δυνατή λόγω διοικητικών και οικονομικών συγκυριών, η στελέχωση γραφείου Δόμησης στον Δήμο Σκύρου και αντ αυτού να απομακρύνονται από τον πολίτη οι δημόσιες υπηρεσίες.


Την παρούσα απόφαση αποστέλλουν προς τον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου, προς την Αποκεντρωμένη Διοίκησης Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, προς το ΥΠΕΣ&ΔΑ -Τμήμα Οργάνωσης και Λειτουργίας ΟΤΑ προκειμένου για την στήριξη του δίκαιου αιτήματος των Σκυριανών."
Από το περιεχόμενο της εισήγησης και το ύφος της Απόφασης γίνεται καθαρό  ότι το θέμα αυτό έχει φέρει τους δύο Δήμους σε τροχιά σύγκρουσης. Παρότι βέβαια η Απόφαση, παρακάπτοντας τον αρμόδιο Δήμο απευθύνεται στην Πολιτεία. Δεν γνωρίζουμε εάν η Απόφαση του Δήμου Σκύρου απέτρεψε τελικά την κατάργηση της Πολεοδομίας στην Κύμη ή πρυτάνευσαν ωριμότερες σκέψεις σε ένα θέμα που πυροδοτεί κλίμα διάσπασης στον Δήμο Κύμης Αλιβερίου εξέλιξη που ίσως κάποιοι μεθοδεύουν για να φτιαχτούν Δήμοι στα μέτρα των δυνατοτήτων τους. Τουλάχιστον τώρα υπάρχει χρόνος για να πρυτανεύσει η σοβαρότητα!!!

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

«Βάρδα, φουρνέλο!»*


Αναφορά στη μεγάλη απεργία των λιγνιτωρύχων του Αλιβερίου, τον Αύγουστο του 1933
 Αναδημοσίευση από ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ
Μια σπουδαία σελίδα στην Ιστορία του εργατικού κινήματος της χώρας μας γράφτηκε στο Αλιβέρι τον Αύγουστο του 1933. Στα λιγνιτωρυχεία της περιοχής οι εργάτες δούλευαν και ζούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες. 12 και 13 ώρες δουλειάς, απλήρωτα μεροκάματα, εργοδοτικά εγκλήματα που ήταν στην ημερήσια διάταξη λόγω ελλιπών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Αυτό ήταν το υπόβαθρο για να πάρουν την απόφαση να αγωνιστούν για την ίδια τους τη ζωή. Πίστεψαν στη δύναμή τους, οργανώθηκαν στο σωματείο τους, εμπιστεύτηκαν την καθοδήγηση του αγώνα στους πρωτοπόρους κομμουνιστές, που με αυτοθυσία και αυταπάρνηση έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία του.
Ο αγώνας των λιγνιτωρύχων του Αλιβερίου, όπως και οι χιλιάδες αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού μας σε όλη τη χώρα, αναδεικνύει τους ακατάλυτους δεσμούς του ΚΚΕ με την εργατική τάξη της χώρας μας. Δεσμοί που έρχονται από πολύ μακριά και είναι ποτισμένοι με το αίμα των ταξικών αγώνων.
Η πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών βρίσκονταν πάντα στο στόχαστρο του ταξικού αντιπάλου, της εργοδοσίας, του κράτους της και των μηχανισμών του. Παρά τις διώξεις και την καταστολή από την κυβέρνηση Βενιζέλου και το Ιδιώνυμο που ποινικοποιούσε την κομμουνιστική ιδεολογία, τη συνέχιση της καταστολής από την κυβέρνηση Τσαλδάρη, το ΚΚΕ δεν υποτάχθηκε στον αρνητικό συσχετισμό και τέθηκε επικεφαλής στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων. Αυτό έπραξε και στην απεργία των λιγνιτωρύχων του Αλιβερίου, με διάταξη στελεχών του για την καθοδήγηση του αγώνα, κάνοντάς τον ευρύτερα γνωστό μέσα από την εφημερίδα του, τον «Ριζοσπάστη».
Παρακολουθούμε το χρονικό της απεργίας όπως καταγράφηκε στις σελίδες της εφημερίδας:
Στις 13 Ιούλη ανταποκριτής του «Ριζοσπάστη» στην περιοχή γράφει: «Στο ανθρακωρυχείο Αλιβερίου δουλεύουν 300 εργάτες. Απ' αυτούς οι 30 είναι νέοι από 18 χρόνων και 30 γυναίκες. Τα μεροκάματα είναι για τους μιναδόρους 35 - 40 δρχ., για τους μπαζαδόρους 25 - 35 δρχ. και γι' αυτούς που δουλεύουν στην επιφάνεια 15 - 22 δρχ. Οι ώρες δουλειάς είναι 12 - 13, δουλειά χτηνώδικη (...) η εταιρεία τους υποχρεώνει να δουλεύουν αποκοπή και έτσι για να προλάβουν να βγάλουν 13 βαγόνια κάρβουνο ο καθένας, δηλαδή 13 τόνους, δεν προφτάνουν να πάρουν ανάσα και γι' αυτό οι περισσότεροι είναι φθισικοί και κιτρινισμένοι. Δουλεύουν μέσ' τη γη περισσότερο από 200 μέτρα στη λάσπη και στα νερά. Καθημερινά κινδυνεύουν να καούν απ' τις αγκούρσες (πυρήνες γλώσσες που βγαίνουν απ' το κάρβουνο που άμα έλθει σε επαφή με τον αέρα καίγεται και βγάζει φωτιές). Πέρυσι κάηκαν 4 εργάτες (...) οι γαλαρίες δεν έχουν καμιά ασφάλεια (...) πέρυσι βούλιαξε το ένα ορυχείο με 4 πατώματα».

Σ' αυτές τις συνθήκες πρωτοπόροι συνδικαλιστές από το Εργατικό Κέντρο και την Ενωτική Συνομοσπονδία οργανώνουν τρεις συσκέψεις μέσα από τις οποίες οι εργάτες έβγαλαν τους δικούς τους αντιπροσώπους ενώ έβαλαν μπροστά για την ίδρυση και σωματείου.
Στις 2 Αυγούστου, το ρεπορτάζ αναφέρει: «Στα ανθρακωρυχεία Αλιβερίου (...) έγιναν επανειλημμένες συσκέψεις και (...) συνέλευση με 100 εργάτες. Συζητήθηκαν τα ζητήματά τους, ενεκρίθηκε καταστατικό και ιδρύθηκε σωματείο. Οι εργάτες εκδηλώνουν την συμπάθεια τους στην Ενωτική Γενική Συνομοσπονδία που φρόντισε και ανέλαβε την οργάνωσή τους».
Στις 4 Αυγούστου γίνεται γνωστή η αντίδραση της εταιρείας: «Η ληστρική εταιρία για να χτυπήσει την κίνηση των εργατών που οργανώνονται για να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους, απόλυσε τέσσερις και απειλεί να απολύσει κι άλλους».
Στις 7/8 ο «Ριζοσπάστης» αναγγέλλει ότι οι λιγνιτωρύχοι αποφάσισαν απεργία. Η ανταπόκριση έρχεται στην εφημερίδα από το χωριό Αγ. Λουκάς: «Εγινε ενθουσιώδης συγκέντρωση 150 ανθρακωρύχων Αλιβερίου. Οι ανθρακωρύχοι αποφάσισαν ομόφωνα την κάθοδο στην απεργία. Οι ανθρακωρύχοι καλούν τους εργάτες όλης της χώρας να τους ενισχύσουν ηθικά και υλικά στον αγώνα».
Την ίδια μέρα ξεκινάει η ηρωική απεργία των εργατών με επικεφαλής την απεργιακή τους επιτροπή. Απαιτούν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους και την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων.
Στις 8 Αυγούστου, το ρεπορτάζ περιγράφει ώρα προς ώρα την εξέλιξη της απεργίας: «80 ανθρακωρύχοι με επικεφαλής τον αντιπρόσωπο της Ενωτικής τράβηξαν απ' τις φυλακές (τα εργατικά σπίτια) και περνώντας εν διαδηλώσει απ' τα γραφεία της εταιρίας πήγαν στο χωριό Αγ. Λουκάς. Η υποδοχή απ' τους εκεί ανθρακωρύχους ήτανε πρωτοφανής: Ομαδικά γράφτηκαν στο σωματείο και έπειτα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία (...) βγήκε 10μελής απεργιακή επιτροπή και ομάδες αυτοάμυνας στις μπούκες (...) τα τσιράκια της εταιρίας τηλεγράφησαν και ήλθε ειρηνοδίκης με 5 χωροφύλακες (...) τη στιγμή που οι χωροφύλακες περικύκλωσαν τον σ. Φλωκίδη οι ανθρακωρύχοι ώρμησαν και τον απελευθέρωσαν».
Στις 9/8/1933 δημοσιεύεται στον «Ριζοσπάστη» επιστολή που έστειλαν στην εφημερίδα ανήλικα παιδιά, εργαζόμενα στο λιγνιτωρυχείο: «Αγαπητέ μας "ρίζο". Είμαστε 30 παιδάκια 12-15 χρονών και δουλεύουμε 12 ώρες βαριά δουλειά στα ανθρακωρυχεία. Τα μαγαζιά δε μας δίνουν πια ψωμί γιατί η εταιρεία έχει να μας πληρώσει 5 μήνες. Μας εκβιάζουν και μας εκμεταλλεύονται όλοι, μα πιο πολύ ο επικεφαλής Αντώνης Φουντής που μας βρίζει χυδαιότατα, για το παραμικρό. Του ζητάμε τα δουλευμένα λεφτά, αλλά δεν βαριέσαι, το τσιράκι αυτό της εταιρείας μας φοβερίζει πως θα μας περάσει με κόκκινη μελάνη όλους και θα μας απολύσει... σ. Ρίζο, εμείς είμαστε μικρά και δε μας λογαριάζει κανένας. Με την καθοδήγηση του Ενωτικού Εργατικού Κέντρου Χαλκίδας και τη δική σου, θα αγωνιστούμε με τους ενήλικες συναδέλφους μας για τα ζητήματά μας. Υποσχόμαστε να σε αγοράζουμε τακτικά και να δείξουμε σε όλα τα εργατόπαιδα του Αλιβερίου πως μονάχα συ και η "Νεολαία" είσαστε οι μοναδικοί καθοδηγητές μας».

Ανακοίνωση Δασαρχείου Αλιβερίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προκειμένου οι Δασικές Υπηρεσίες του Ν. Ευβοίας, (Δ/νση Δασών Ν. Ευβοίας και Δασαρχεία Χαλκίδας, Λίμνης, Ιστιαίας και Αλιβερίου) να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους, αναφορικά με:
- την πρόληψη των Δασικών Πυρκαγιών
- τον έλεγχο της λαθροθηρίας,
- τις καταπατήσεις και λοιπών δασικών ανομημάτων στην άσκηση των αρμοδιοτήτων τους:
- για την αγροτική ασφάλεια και
- αυτών που απορρέουν από την εφαρμογή των Καν. Ξυλείας (ΚΑΝ (ΕΕ) 995/2010) και Καν. FLEGT (KAN (EE) 2173/2005) 
και στα πλαίσια της συνεργασίας τους, με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, την Ελληνική Αστυνομία και τους Ο.Τ.Α., εφαρμόζουν και το τρέχον έτος, ειδικότερα από τη 14 η Ιουλίου 2016 έως και 31-12-2016 το Πρόγραμμα Δασοπροστασίας έτους 2016, το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σύμφωνα με τον προβλεπόμενο σχεδιασμό τα Δασαρχεία του Νομού (Χαλκίδας, Λίμνης, Ιστιαίας και Αλιβερίου) λειτουργούν καθόλη την διάρκεια της εβδομάδας (Δευτέρα έως και Κυριακή) με ώρες λειτουργίας: 07:00 έως τις 22:00 και επεμβαίνουν προληπτικά και κατασταλτικά για έλεγχο καταγγελιών και τη δίωξη παραβάσεων που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.
Ανοικτά παραμένουν και τα Δασονομεία Κύμης και Καρύστου (εναλλακτικά με το Δασαρχείο Αλιβερίου).
Η Δ/νση Δασών Ευβοίας, λειτουργεί με ωράριο εργασίας 07.00-20.00 καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας. (Δευτέρα έως και Κυριακή)
Για τον προαναφερόμενο σκοπό (προληπτικός και κατασταλτικός έλεγχος) πέραν της προγραμματισμένης επιφυλακής θα διενεργούνται καθημερινά στα δασικά οικοσυστήματα της περιοχής μας, περιπολίες καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου.
Καλούμε όλους τους φορείς και πολίτες να σταθούν αρωγοί στο έργο των Δασικών Υπηρεσιών για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων ενημερώνοντας για οποιαδήποτε παράβαση υποπίπτει στην αντίληψή τους άμεσα στα τηλέφωνα :
ΚΕΝΤΡΟ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ : 1591
Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ Ν.ΕΥΒΟΙΑΣ : 2221 0 84221
ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ : 2221 0 84444
ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΛΙΜΝΗΣ : 2227 0 31218
ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΙΣΤΙΑΙΑΣ : 2226 0 52234 & 54 110
ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ : 2223 0 23715
Δασονομείο Κύμης: 2222 0 23623
Δασονομείο Καρύστου: 2224 0 22390

Γιατί το δάσος το δανειστήκαμε από τα παιδιά μας 
και 
Οφείλουμε να το επιστρέψουμε σε αυτά