Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Στα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου της Θήβας παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Χαλκιδέων

                                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, εγκαινιάστηκε το βράδυ της Τρίτης 7 Ιουνίου το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας, που διαθέτει εκθεσιακό χώρο 1.000 τ.μ. περίπου και στεγάζει πλήθος αντικειμένων.
Στην τελετή του αγιασμού που προηγήθηκε, χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, παρέστησαν ακόμη οι μητροπολίτες Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, Φωκίδος κ. Θεόκτιστος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας και Αργολίδας κ. Νεκτάριος.

Επίσης, στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς, η αναπλ. Υπουργός κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η υφυπουργός Υποδομών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, βουλευτές κ.α.
Παρών στα εγκαίνια ήταν και ο δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης, ο οποίος, μαζί με τους άλλους επισήμους ξεναγήθηκε στους χώρους του μουσείου.
Παράλληλα, είχε σύντομη φιλική συζήτηση με τον αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας, καθώς και με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία στο χώρο του μουσείου και την συμμετοχή της Χαρούλας Αλεξίου, της Δήμητρας Γαλάνη, της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, της Άλκηστις Πρωτοψάλτη και της Ελένης Τσαλιγοπούλου.



            Γραφείο Τύπου  

Εκπαίδευση μελισσοκόμων στην Σκύρο. 15-17 Ιουνίου 2016

              8/6/2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

To Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Νέας Αρτάκης του Ν. Εύβοιας  του ΕΛ.ΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ  σε συνεργασία με τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Σκύρου θα υλοποιήσει Πρόγραμμα Ταχύρυθμης Επαγγελματικής Κατάρτισης για επαγγελματίες Μελισσοκόμους.
Στα πλαίσια του προγράμματος οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν πάνω σε θέματα σχετικά με:
 -Αρχές οργάνωσης και λειτουργίας ενός μελισσοκομείου – Μελισσοκομικός Εξοπλισμός και συντήρηση του – Μελισσοκομικοί χειρισμοί κατά τη διάρκεια του έτους
- Μελισσοκομικά φυτά –Μέθοδοι   Εντατικής Εκμετάλλευσης  Μελισσοσμηνών-  Τυποποίηση – Εμπορία-Προώθηση- σήμανση των μελισσοκομικών προϊόντων.
- Βιολογική μελισσοκομία (όροι & προϋποθέσεις)- Πιστοποίηση  μελισσοκομικών προϊόντων (ΠΟΠ, ΠΓΕ)
Το σεμινάριο που  θα έχει διάρκεια 15 ώρες θα ξεκινήσει την Τετάρτη  15-6-2016 και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή  17-6-2016. Τα μαθήματα θα γίνονται  από τις 16:00 έως 21:00 σε  αίθουσα του Δημαρχείου Σκύρου.  
Η επιλογή συμμετοχής θα γίνει κατά σειρά προτεραιότητας και κατόπιν αίτησής τους, οι μελισσοκόμοι που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν  να επικοινωνήσουν:
•   Μελισσοκομικό Σύλλογο Σκύρου στο τηλέφωνο 2222091483  Πρόεδρο
κ. Καλλιόπη  Κανέλλη

•   Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ»  Νέας Αρτάκης Υπεύθυνη Εκπαίδευσης  κ. Ελένη Πινακούλα στο τηλέφωνο  2221042124 και  email:kdnartaki@yahoo.gr


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Κώστα Αντωνίου και της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΗΣ ΕΥΒΟΙΩΤΩΝ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κώστα Αντωνίου και της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΗΣ ΕΥΒΟΙΩΤΩΝ.
Ο εκφοβισμός κ. Δ. Θωμά δεν θα περάσει.
Ο πρώην Δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου, προτίμησε με την προσφιλή του μέθοδο να ανακοινώσει δια του Τύπου την άσκηση από πλευράς του μήνυσης εναντίον μου και εναντίον διαχειριστών της Ομάδας μας.
Η ενέργεια αυτή του κ. Θωμά με διασύρει με το πλήθος των ψευδών και των ανυπόστατων κατηγοριών που εμπεριέχει στην ανακοίνωση του. Επίσης βάναυσα δια του Τύπου με στοχοποιεί στα μάτια των Ευβοιωτών με απώτερο στόχο την ηθική μου εξόντωση. Ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι εγώ και οι διαχειριστές της σελίδας μας, ως ενεργοί δημότες παλεύουμε για την τήρηση των Αρχών της Νομιμότητας, της Διαφάνειας και της Χρηστής Διοίκησης που πρέπει να διέπουν τον δημόσιο βίο.
Ο κ. Θωμάς θα πάρει την δέουσα απάντηση δια την ψευδή καταμήνυση, τον διασυρμό και την στοχοποίηση μου δια του Τύπου.
Να γνωρίζει επίσης ότι μετά από αυτή την ενέργεια του, τον καθιστώ αποκλειστικά υπέυθυνο αν συμβεί οτιδήποτε σε μένα ή σε μέλη της οικογένειας μου.

Ο Λαφαζάνης στην Χαλκίδα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Χαλκίδα  8  Ιούνη  2016

Αφήνοντας  πολύ  καλές  εντυπώσεις  πραγματοποιήθηκε  χθές η  επίσκεψη  του  προέδρου  της  Λαϊκής  Ενότητας Παναγιώτη  Λαφαζάνη  στην  πόλη  της  Χαλκίδας.
Ο  Παν.Λαφαζάνης  αφού  περιόδευσε  στους κεντρικούς  δρόμους  της  πόλης και  στην  λαϊκή  αγορά  ,μαζί  με  μέλη  της  Λα.Ε.  και  απόλαυσε  την θερμή  υποδοχή  των  πολιτών  πού  το  ελάχιστο που  έκαναν ηταν να  εκφράζουν  την  συμπάθεια τους  και  τον  συνέχαραν  για  την  πολιτική  συνέπεια  του  σε  σχέση  με  την στάση  που  κράτησε  ενάντια  στην  στήριξη  των  μνημονιακών  πολιτικών.
Στην συνέχεια  συναντήθηκε  με  Σωματεία  εργαζομένων  στο  εργατικό  κέντρο   οπου αφού  ακουσε τα προβλήματα του  κάθε  χώρου  εξέφρασε  την  αμέριστη  στήριξη  της Λα.Ε.  στόν  αγώνα  των  εργαζομένων  και  προγραμματίστηκαν  περαιτέρω  επαφές  για  παρεμβάσεις  σε  διάφορα  επίπεδα. Επίσης  τόνισε  την  ανάγκη  στήριξης  της  πολιτικής  εξω  απο   τις   καταστροφικές  πολιτικές  των  μνημονίων , με  παραγωγική  ανασυγκρότηση 
Το  βράδυ  ακολούθησε  η  πολιτική  εκδήλωση  στην  αίθουσα  του  εργατικού κέντρου  οπου   σε  μία  δημιουργική  συζήτηση  δυόμιση  ωρών  ο  Παν. Λαφαζάνης  παρουσίασε -συνοπτικά- την  εναλλακτική   πρόταση  της Λα.Ε.  διεξόδου  απο  τα  καταστροφικά    και  υποταχτικά  μνημόνια  που  τα  βασικά  της  σημεία  ειναι :  Προετοιμασμένη εξοδος  απο την  Ευρωζώνη  και  μετάβαση  στο  εθνικό νόμισμα ,  στάση  πληρωμών  διαγραφή του χρέους , εθνικοποίηση  τραπεζών ,<<Σεισάχθεια>>  σε  ιδιωτικά  χρέη, διεκδίκηση  γερμανικών δανείων  και  επανορθώσεων, ανυπακοή, σύγκρουση και ρήξη με τις πολιτικές και τις συνθήκες της ΕΕ , ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων, ανάκτηση του κοινωνικού πλούτου, παραγωγικός και οικολογικός μετασχηματισμός με εθνικοποίηση στρατηγικών επιχειρήσεων, ενίσχυση της αυτοδιαχείρισης στις επιχειρήσεις που κλείνουν, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για την καταπολέμηση της ανεργίας 
Τέλος  τόνισε  την  άμεση  ανάγκη  δημιουργίας  μετώπου ρήξης, ανατροπής και ελπίδας, μέτωπο δημοκρατικό, προοδευτικό, πατριωτικό και διεθνιστικό συνάμα, που μπορεί  να βγάλει την Ελλάδα  από την κρίση και να δώσει στο λαϊκό κίνημα την συνευθύνη σε αυτή την ανατρεπτική πορεία.
Προς αυτή την κατεύθυνση η ΛΑΕ θα αναλάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες.
Το μέτωπο αυτό, στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο διεκδικούμε να παίξει η ΛΑΕ, απαιτεί τη συσπείρωση σύμπασας της μαχόμενης Αριστεράς, η οποία θα είναι ο πυρήνας και η κινητήρια δύναμη. Και πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί αυτές οι δυνάμεις και τα ρεύματα, είτε μιλάμε για το ΚΚΕ είτε για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Την ίδια στιγμή μόνο μια τέτοια μετωπική λογική και κατεύθυνση μπορεί να δώσει και διέξοδο στην αναζήτηση του ανένταχτου κόσμου της ριζοσπαστικής Αριστεράς .Η έκταση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης  θέτει την ανάγκη συμπόρευσης  και με αντιμνημονιακές-δημοκρατικές-πατριωτικές  δυνάμεις  και ανένταχτους αγωνιστές που από κοινωνική άποψη αντικειμενικά εντάσσονται στην Αριστερά και επιθυμούν να αγωνιστούν ενάντια στα μνημόνια  και στο καθεστώς υποτέλειας, χωρίς κατ’ ανάγκη να συμφωνούν στο σύνολο του προγραμματικού  μας πλαισίου.

Ψήφισμα Δ.Σ. ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ για τον Ναυτικό Όμιλο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                           
ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ                                       
ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ΘΕΜΑ : Ψήφισμα Δ.Σ. ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

                Το Σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο 6/6/2016 του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου, σε Δημόσια συνεδρίαση του και έχοντας υπ’ όψη:
                - Την εξώδικη Δήλωση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού    προς τον Ναυτικό Όμιλο Αλιβερίου, με την οποία ζητά την                    απομάκρυνση των πλωτών εγκαταστάσεων του Ομίλου από την               θαλάσσια Περιοχή του οικισμού  «Ανθούπολη ».
 Την απόφαση της Τοπικής Κοινότητας Αλιβερίου.
 - Τις ενέργειες του Σωματείου των εργαζομένων στον ΑΗΣ    Αλιβερίου.
 - Τις απόψεις των Κοινωνικών και πολιτικών φορέων της                                  Περιοχής
  - Τις τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων.
Αποφασίζει και εγκρίνει ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα.

                                                                ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

                Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου, καταγγέλλει ως απαράδεκτη και προκλητική την εξώδικη δήλωση της Δ.Ε.Η. προς τον Ναυτικό Όμιλο Αλιβερίου.
                Εκτιμά ότι με το περιεχόμενο και το ύφος της, δυναμιτίζονται οι μακροχρόνια καλές σχέσεις, της ΔΕΗ με την Τοπική κοινωνία.
                Αν υλοποιηθεί η αξίωση της ΔΕΗ, αυτό σημαίνει ότι ο Ναυτικός Όμιλος Αλιβερίου, δεν θα έχει καμία δυνατότητα προπόνησης των παιδιών – αθλητών και επομένως ένας από τους καλύτερους επαρχιακούς Ναυτικούς Ομίλους θα οδηγηθεί σε απραξία, γεγονός που όπως φαίνεται δεν απασχολεί κανέναν από τη ΔΕΗ και αυτό είναι ιδιαίτερα εξοργιστικό.
                Το Δημοτικό Συμβούλιο, οι φορείς του τόπου, αλλά και οι κάτοικοι απορρίπτουν κατηγορηματικά αυτές τις θέσεις και απόψεις και
Κ  α  λ  ο  ύ  ν
Την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, να ανακαλέσει την εξώδικη δήλωση προς τον Ναυτικό Όμιλο Αλιβερίου, να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρησιμοποίηση του θαλάσσιου χώρου, που ανήκει σε όλους, μέχρι να βρεθεί λύση σε άλλη περιοχή.
Αν συνεχιστεί η αρνητική στάση της ΔΕΗ, σημαίνει ότι έχει επιλέξει την λογική της σύγκρουσης με την τοπική κοινωνία και αναπόφευκτα θα βρει απέναντι τον Δήμο, τους φορείς του τόπου και την κοινωνία του Αλιβερίου και της ευρύτερης περιοχής.
Εξουσιοδοτείται ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιάννης Μπενάκης για την επίδοση του ψηφίσματος στα όργανα της ΔΕΗ και την κοινοποίηση στους φορείς και στα Μέσα ενημέρωσης.

Για το Δημοτικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος

Ιωάννης Μπενάκης

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Ζωντάνεψε πάλι ο ΦΟΔΣΑ Νότιας Εύβοιας. Παρελθόν ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ Α.Ε.!!!

Μετά από μήνες αδράνειας και διάλυσης άρχισε να ξαναλειτουργεί ο Σύνδεσμος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Νότιας Εύβοιας, ο ΦΟΔΣΑ Νότιας Εύβοιας. Ήδη σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίασε υπό την προεδρία του Θανάση Μπουραντά και συζήτησε σοβαρά και επείγοντα θέματα. Μεταξύ αυτών η άμεση υποβολή προτάσεων για ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ.

Η επαναλειτουργία του ΦΟΔΣΑ Νότιας Εύβοιας είναι ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, ιδίως μετά το φιάσκο του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Α.Ε. Εν αναμονή των αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο οι δύο Δήμοι της Νότιας Εύβοιας πρέπει να δώσουν ζωή και δυναμική στον φορέα τους κινούμενοι με γνώμονα το συμφέρον της Νότιας Εύβοιας και με λειτουργική ανεξαρτησία. Ευχόμαστε καλό ξεκίνημα.

Συνεδρίασε σήμερα το Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Νότιας Εύβοιας.

Έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ΦΟ.Σ.Δ.Α  στην αίθουσα του Δημοτικού Καταστήματος Κριεζών,  έγινε  την Τρίτη  7 Ιουνίου  2016 και ώρα 13:00 μ.μ με τα ακόλουθα θέματα.
1. Λήψη απόφασης συμμετοχής του «Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νότιας Εύβοιας» στην υπ΄αριθ. πρόσκληση 1465/14.6i.26-27.1, με τίτλο  «Δράσεις για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Αποβλήτων»
2. α.  Έγκριση προγραμματικής σύμβασης του «Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νότιας Εύβοιας» με τον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου για την υλοποίηση του έργου: «Κατασκευή δυο σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων  στο Δήμο Κύμης-Αλιβερίου»
β. Ορισμός εκπροσώπων στην κοινή επιτροπή παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης
γ. Εξουσιοδότηση εκπροσώπου για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης
α.  Έγκριση προγραμματικής σύμβασης του «Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νότιας Εύβοιας» με τον Δήμο Καρύστου (θεωρούνται  κατεπείγοντα  λόγω προθεσμιών)

Συνάντηση Λιονάκη - Χειμάρα

Συνάντηση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Εύβοιας κου Ιωάννη Λιονάκη με τον νέο Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας και Εξωστρέφειας Στερεάς Ελλάδας κ. Θεμιστοκλή Χειμάρα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και την δημιουργία πλάνων για την ποιοτική ανάπτυξη της ευβοϊκής επιχειρηματικότητας και την προώθηση των ευβοϊκών προϊόντων μέσα από την συνεργασία των δυο Φορέων και την υλοποίηση πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση αυτή. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιο που έχει εκπονήσει και υλοποιεί η Περιφέρεια για τη διασφάλιση της ορθολογικής ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, τη διατήρηση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επιπλέον, ενημέρωσε τον κ. Λιονάκη  σχετικά με τις προσπάθειες που καταβάλει η Περιφέρεια για τη χρηματοδότηση έργων απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ υπογράμμισε ότι το επόμενο διάστημα η Περιφέρεια πρόκειται να συστήσει σε κάθε Ενότητα τα Κέντρα Υποστήριξης Επιχειρηματικότητας, τα οποία σχεδιάστηκαν προκειμένου να αποτελέσουν συμπληρωματικές δομές στήριξης του επιχειρηματία στην Στερεά Ελλάδα. Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης η συνεργασία με τα Επιμελητήρια, Φορείς που διαθέτουν την απαιτούμενη εξειδικευμένη γνώση και την αναμφισβήτητα μεγάλη εμπειρία, θα διασφαλίσει την επιτυχία του εγχειρήματος.

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ερέτριας

Ερέτρια, 02/06/2016
 
Ασημίνα Καραμπέτσου
Δ.Σ. Λαικής Συσπείρωσης Ερέτριας 
Με ευθύνη της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου και των άλλων παρατάξεων η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ερέτριας τη Δευτέρα 30/5/2016 σχετικά με την εγκατάσταση ή μη προσφύγων στο Δήμο μας, ήταν αποπροσανατολιστική για την ουσία του προβλήματος.
Με αφορμή την ενδεχόμενη εγκατάσταση προσφύγων στο ξενοδοχείο Olympic Star, ξεδιπλώθηκε τις προηγούμενες μέρες μια επικίνδυνη προπαγάνδα για τα συμφέροντα τόσο των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων του Δήμου μας, όσο και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες.
Από την Δημοτική Αρχή και όλες τις άλλες παρατάξεις συνειδητά αποσιωπήθηκαν οι αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα στο λαό μας - λόγω των αντιλαϊκών μέτρων διαρκείας - που είναι οι ίδιες με αυτές που αναγκάζουν άλλους λαούς στον ξεριζωμό και την προσφυγιά. Και αυτές δεν είναι άλλες από την επιδίωξη για τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που προϋποθέτει τσακισμένα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, και όπως η ίδια η ζωή αποδεικνύει φτάνει μέχρι και σε πολεμικές επεμβάσεις για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των αγορών, των δρόμων μεταφοράς ενέργειας, με θύματα και πάλι τους ίδιους τους λαούς.
Αυτή την επιδίωξη υπηρετεί με συνέπεια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Συμμετέχει, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, υπογράφει και εφαρμόζει τις αποφάσεις της ΕΕ που εντείνουν το πρόβλημα και για τους ξεριζωμένους και για τους Έλληνες. Απόδειξη είναι και τα αποτελέσματα της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, που υπογράφτηκε από την ελληνική κυβέρνηση, έχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεση και των άλλων κομμάτων και έχει οδηγήσει στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας παρά τη θέλησή τους.
Η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη γιατί βάζει το λύκο να φυλάει τα πρόβατα, καθώς έφερε στο Αιγαίο το ΝΑΤΟ, αυτούς δηλαδή που ευθύνονται για την προσφυγιά λόγω των πολεμικών επεμβάσεων που οργανώνουν, για να ελέγξουν δήθεν τις προσφυγικές ροές, ενώ στην πραγματικότητα η παρουσία του αφορά την ενίσχυση της θέσης του στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία, περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση στην περιοχή.
Για όλα τα παραπάνω καμία συζήτηση δεν έγινε από τις υπόλοιπες παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, δηλαδή τους εκπροσώπους των κομμάτων των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης.
Απεναντίας, η όλη συζήτηση αναλώθηκε σχετικά με την ανησυχία ότι θα δεχτεί πλήγμα ο τουρισμός στην περιοχή αν εγκατασταθούν οι πρόσφυγες στο Δήμο, συνοδευόμενη με ολίγη συμπόνια (υποκριτική στην ουσία) για το δράμα τους.

Πάμε γι’ άλλα….

Νίκος Σιόλας

Μια θάλασσα πλατιά η ζωή μας, άλλοτε ήρεμη φιλόξενη, ήρεμη, γαλάζια που αντικαθρεπτίζει τον ουρανό,  άλλοτε άγρια, ανταριασμένη που σε υποχρεώνει να θέσεις όλες σου τις δυνάμεις, τις αντένες σου, σε συναγερμό και εγρήγορση …
Χιλιοτραγουδισμένοι οι άνεμοι που περιδιαβαίνουν στεριές και θάλασσες, ζέφυρος και τραμουντάνα, σιρόκος, μαΐστρος, λίβας και όστρια, άλλοι  μας χαροποιούν, άλλοι  μας χαρίζουν αγαλλίαση και δροσιά, άλλοι  μας  απογοητεύουν και μας πισωγυρίζουν.
Τα πανιά μας όμως δεν τα κατεβάζουμε: τεντωμένα χέρια, βραχιόνιο και ωλένη σε αγαστή συνεργασία με τα μούσκλια, τους τένοντες τους τρικέφαλους και τους ραχιαίους,  οι φάλαγγες σφιχτά δεμένες στα σκοινιά, πλοηγούμε με καθαρό μυαλό και ζεστή καρδιά, ακόμα και κόντρα στον καιρό που μας εμποδίζει να βρούμε τα απάνεμα λιμάνια μας.
Ο αγώνας για την ζωή που έρχεται, αυτός είναι ο δικός σας αγώνας… οι στόχοι είναι δικοί σας στόχοι, ο δρόμος είναι ο δικός σας δρόμος…. Περπατήστε τον χωρίς φόβο, με πολύ πάθος και αν στραβοπατήσετε, ε δεν πειράζει… ξαναβρίσκουμε το βηματισμό μας και πάμε γι’ άλλα. Εδώ είμαστε κι εμείς….

**στα παιδιά που μόλις τελείωσαν μια δοκιμασία- στον Ανδρέα, την Ευαγγελία, την Ηρώ, τον Κωνσταντίνο, την Μυρσίνη, την Σοφία, τον Αποστόλη,  τον Γιάννη, τον Γιώργο και τόσα άλλα νέα παιδιά ανά την Ελλάδα- αυτή των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που όλοι εμείς νομίζουμε, ότι αυτή είναι η κορυφαία πράξη της παιδείας που δίνουμε στα παιδιά μας. 

Η προστασία της φέτας κατά τις διεθνείς συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης



  Η διαπραγμάτευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Περιφερειακή Συμφωνία της Ε.Ε. με την Αναπτυξιακή Κοινότητα Νοτιότερης Αφρικής (SADC) ολοκληρώθηκε και το κείμενο μονογραφήθηκε τον Ιούλιο του 2014. Περιλαμβάνει το «πρωτόκολλο 3» που ρυθμίζει την προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων, του οποίου η τελική μορφή παρουσιάστηκε από την Κομισιόν στα κράτη – μέλη το Μάρτιο του 2014, περίοδο κατά την οποία, μάλιστα, η χώρα μας ασκούσε την προεδρία της Ε.Ε..
Στο «πρωτόκολλο 3» η προστασία για 4 από τα 23 ελληνικά προϊόντα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο  των Γεωγραφικών Ενδείξεων, με προεξέχουσα τη φέτα, είναι ανεπαρκής. Αντίστοιχα το ίδιο έχει συμβεί και στα κείμενα συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά, τη Σινγκαπούρη και το Βιετνάμ, χώρες με τις οποίες επίσης η Κομισιόν έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις.
 Η προστασία της ΠΟΠ φέτα στη συμφωνία με τη Ν. Αφρική είναι ανεπαρκής καθώς προβλέπει: 5ετή μεταβατική περίοδο κατά την οποία θα «συνυπάρχει» η ΠΟΠ φέτα με όλα τα εμπορικά σήματα που χρησιμοποιούσαν ήδη το όνομα φέτα. Μετά την μεταβατική 5ετία τα προϊόντα θα μπορούν να κυκλοφορούν μόνον ως «South Africa Feta» ή «Feta style» ή «feta type».
 Με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, παρότι είχαν δημιουργηθεί τετελεσμένα (όπως προαναφέρθηκε, το κείμενο της συμφωνίας είχε ήδη μονογραφηθεί τον Ιούλιο του 2014), στο πρώτο κιόλας Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας τον Μάρτιο του 2015 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου έθεσε με παρέμβασή του το θέμα, ζητώντας να «ανοίξει» εκ νέου η συζήτηση για το κείμενο της συμφωνίας και να συγκληθεί τριμερής Επιτροπή Ελλάδας – Κομισιόν – Ν. Αφρικής.
 Στο επόμενο διάστημα υπήρξαν από την ελληνική πλευρά συνεχείς συναντήσεις, παρεμβάσεις και διαπραγμάτευση, και η χώρα μας είχε μπλοκάρει την εφαρμογή της συμφωνίας. Η Κομισιόν (η οποία σημειωτέον είναι εξουσιοδοτημένη για τις συμφωνίες αυτές και δεν δεσμεύεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου) δεν δέχθηκε να «ανοίξει» η συζήτηση για το κείμενο της συμφωνίας επικαλούμενη τον κίνδυνο αποτυχίας υιοθέτησής της.
Τελικά, μετά την τελευταία  συνάντηση που είχε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου με τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Χόγκαν, συμφωνήθηκε ένα κείμενο – δήλωση της Κομισιόν, το οποίο υιοθετήθηκε και από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που δημιουργεί καλύτερες προοπτικές για την προστασία της φέτας και των άλλων Γεωγραφικών Ενδείξεων της χώρας.
Στο κείμενο – δήλωση της Κομισιόν υπάρχει η δέσμευση ότι κατά την μεταβατική περίοδο των 5 ετών από την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας με τη Ν. Αφρική, η Κομισιόν θα αρχίσει τη διαδικασία αναθεώρησης της συμφωνίας, με σκοπό να επιτύχει για όλες τις Γεωγραφικές Ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της φέτας, το ίδιο επίπεδο προστασίας.
 Η Κομισιόν δεσμεύεται ακόμα ότι θα εξασφαλίσει την αυστηρή εφαρμογή της προστασίας των Γεωγραφικών Ενδείξεων που προβλέπονται στο Πρωτόκολλο 3 της Συμφωνίας και ότι στις υπό εξέλιξη και μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις θα διατηρεί στενή επαφή με κάθε ενδιαφερόμενο κράτος- μέλος.
 Στη σχετική διαπραγμάτευση ο Επίτροπος δεσμεύτηκε να στείλει στην Αθήνα ανώτερους υπάλληλους της Επιτροπής οι οποίοι θα ενημερώσουν τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ αλλά και τους επαγγελματίες σχετικά με τις δυνατότητες να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη χρηματοδότηση για την προώθηση της φέτας κυρίως στις αγορές που παρουσιάζονται προβλήματα.
 Η χώρα μας συνεχίζει να μην είναι ικανοποιημένη από την  συμφωνία με τη Ν. Αφρική αλλά και με τις υπόλοιπες που έχει «κλείσει» η Κομισιόν κατά το παρελθόν. Ωστόσο το αποτέλεσμα των πιέσεων και των παρεμβάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν να επιτευχθεί ό,τι περισσότερο μπορούσε να επιτευχθεί υπό τις δεδομένες συνθήκες, καθώς μπαίνουν οι βάσεις για αναθεώρηση της συμφωνίας, με σκοπό την πλήρη προστασία της φέτας, πριν αρχίσει να παγιώνεται μια κατάσταση αρνητική.

Επιπλέον, το κείμενο – δήλωση της Κομισιόν δημιουργεί θετικό προηγούμενο για να είναι απόλυτη η προστασία της φέτας στις – πολλές - μελλοντικές συμφωνίες που έχει δρομολογήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Η σθεναρή και παράλληλα εποικοδομητική στάση που τηρήσαμε όλη αυτή την περίοδο της διαπραγμάτευσης, καθώς και το αποτέλεσμά της, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για καλύτερες ημέρες στην παρουσία των ΠΟΠ προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές.

Έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης Αλιβερίου

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Καταστήματος Κριεζών( αριθ. αποφ. 210/2014), που θα γίνει στις 7 Ιουνίου  2016  ημέρα  Τρίτη και ώρα 19:30, με τα   παρακάτω κατεπείγοντα θέματα  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ:
1. Λήψη απόφασης συμμετοχής του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου στην υπ΄αριθ. πρόσκληση 1465/14.6i.26-27.1, με τίτλο « Δράσεις για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Αποβλήτων»
2.  α.  Έγκριση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του «Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νότιας Εύβοιας» με τον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου για την υλοποίηση του έργου: «Κατασκευή δυο σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων  στο Δήμο Κύμης-Αλιβερίου»
β. Ορισμός εκπροσώπων στην κοινή επιτροπή παρακολούθησης της  προγραμματικής σύμβασης
γ. Εξουσιοδότηση εκπροσώπου για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης