Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Ψήφισμα για τα διόδια εγκρίθηκε από το Συνέδριο της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας

                                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ψήφισμα ενάντια στην τοποθέτηση διοδίων κατέθεσε ο δήμαρχος Χαλκιδέων
Ομόφωνα εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας, το ψήφισμα που κατέθεσε ο δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης, με το οποίο εκφράζεται η κατηγορηματική αντίθεση στην τοποθέτηση σταθμού διοδίων στον οδικό άξονα Χαλκίδας – Σχηματαρίου.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο θέμα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας. Το διήμερο 11 και 12 Νοεμβρίου, στα Καμένα Βούρλα, επισημαίνοντας τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχει η τοποθέτησή τους για τους κατοίκους και επισκέπτες όλης της Εύβοιας. Αναλυτικά στο ψήφισμα που κατέθεσε ο δήμαρχος Χρήστος Παγώνης και εγκρίθηκε ομόφωνα, αναφέρονται τα εξής:
“Η Γενική συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας, εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή της στην τοποθέτηση  σταθμών διοδίων στον οδικό άξονα , Χαλκίδας  -  Σχηματαρίου.
Σύσσωμοι οι φορείς και κάτοικοι της  Εύβοιας, από το 2005 όταν ανακοινώθηκε η ένταξη  του έργου έργο Χαλκίδα- Σχηματάρι, στο διαγωνισμό παραχώρησης για την κατασκευή, λειτουργία συντήρηση και εκμετάλλευση της Ιονίας Οδού, αντέδρασαν δυναμικά.
Η λειτουργία των  διοδίων στο Σχηματάρι θα έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις, για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους στην περιοχή, αλλά και τους επισκέπτες. Είναι κατάφωρα  άδικη και στερείται επιχειρημάτων η τοποθέτηση διοδίων ,για ένα δρόμο 11χλμ. που είναι συνδετήριος με το ΠΑΘΕ, τη στιγμή που μετά από τέσσερα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης δεν έχει κατασκευασθεί ούτε ένα χιλιόμετρο αυτοκινητόδρομου στην Εύβοια .   
Ο δρόμος Σχηματάρι - Χαλκίδα κατασκευάσθηκε από αμιγώς Εθνικούς και Κοινοτικούς πόρους. Τα γεωμετρικά του χαρακτηριστικά ,οι προσβάσεις στον ΠΑΘΕ, η διατομή του δρόμου και η διαχωριστική νησίδα δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τον υπόλοιπο αυτοκινητόδρομο ώστε να δικαιολογούν την επιβολή τέλους διέλευσης. Αποτελεί πρωτοτυπία η πληρωμή διοδίων για συνδετήριο δρόμο πόλης με αυτοκινητόδρομο, μήκους μόλις 11χλμ, για την προπληρωμή της κατασκευής της Ιονίας Οδού, ενός αυτοκινητόδρομου συνολικού μήκους 380 χλμ και συνολικού κόστους , πάνω από 1,5δις ευρώ. Δημότες και επαγγελματίες,  λόγω της φύσεως της εργασίας τους  στη βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων – Σχηματαρίου και την Πρωτεύουσα, είναι υποχρεωμένοι να διέρχονται πολλές φορές από το συγκεκριμένο Σταθμό Διοδίων.
Ευπαθείς ομάδες και δημότες μετακινούνται καθημερινά στην Αθήνα για ιατρικούς λόγους. Η δυσμενής  οικονομική κατάσταση που επικρατεί, καθιστά αδύνατη σε πολλούς οικονομικά αδύναμους  να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες και δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν σε επιπλέον οικονομικές επιβαρύνσεις. Οι δημότες πληρώνουν ήδη πολύ υψηλά και μη αναλογικά διόδια για τις μετακινήσεις τους προς την Πρωτεύουσα και την έδρα της Περιφέρειας. Θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στην επισκεψιμότητα της Χαλκίδας και της Εύβοιας, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς.
                             ΖΗΤΟΥΜΕ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
με  την τροποποίηση του Νόμου 3555\2007 (ΦΕΚ Α81\16.04.2007) με τον οποίο έγινε η κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης ώστε να αποτραπεί οριστικά η τοποθέτηση  σταθμών διοδίων στο Σχηματάρι”.

Το ψήφισμα θα αποσταλεί στον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς και τα μέσα ενημέρωσης.


            Γραφείο Τύπου  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου