Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Η Αρτάκη βραβεύει πολίτες της



 Μετά από πρόταση της Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου κας Ζ. Ματζάνα και ομοφωνία των μελών, αποφασίστηκε  στη συνεδρίαση του Συμβουλίου  με ημερομηνία  8-8-2016   η βράβευση των συμπολιτών  μας που με τις ενέργειές τους συμβάλλουν στην  καλή λειτουργία, την ωραία εικόνα και την  ανάδειξη του πολιτισμού  της πόλης μας.
1.Κρίνουμε άξια να επαινεθεί  την προσπάθεια των μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου των Απανταχού Αρτακηνών – Κυζικηνών,  που κατά τη διάρκεια της θητείας των, από τον Μάιο  του  2013 έως τον Μάιο του 2016 ίδρυσαν το Λαογραφικό Μουσείο της Νέας Αρτάκης,  στην παραλιακή οδό Αγίου Νικολάου  6.   
Τα μέλη του Δ.Σ.  ήταν τα εξής:     Πρόεδρος: Ασπασία Χατζάκη – Λαγού, Αντιπρόεδρος:  Γεωργία  Αναστασιάδου, Γραμματέας : Χαρίκλεια Καμπάκη , Ταμίας:   Θεοφανώ Κοτρώνη  Μέλη:  Σμαρώ  Ψαθέρη, Ρούλα Ματζάνα, Γιάννης Τσόγκας.
Συγχαίρουμε όλους τους δωρητές που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του συλλόγου και κατέθεσαν τα πολύτιμα κειμήλια που είχαν φέρει από την Παλαιά Πατρίδα , την Αρτάκη Κυζίκου της  Μικράς Ασίας. Χάρη στις προσπάθειες του Συλλόγου, η Νέα Αρτάκη απέκτησε το δικό της Μικρασιατικό Σπίτι και εμφανίστηκαν οι πολύτιμοι θησαυροί που αναδεικνύουν τον πολιτισμό μας. 
2. Κρίνουμε άξια να επαινεθεί η προσφορά των συμπολιτών μας Αντώνη  Παππά (Μιτάφη),  Νικολάου Γεωργαλά, Ιωάννη Βαφείδη και Παναγιώτη - Γεωργίας Αναστασιάδη για την πρωτοβουλία τους να προσφέρουν στην παραλία της Νέας  Αρτάκης δύο πανέμορφα και γραφικά κτίσματα. Συγκεκριμένα,  μετά την ολοκλήρωση των έργων του αλιευτικού καταφυγίου και του λιμενοβραχίονα,  τοποθέτησαν  σε περίοπτη θέση το εκκλησάκι  του Αγίου  Νικολάου από κοινού  και τον  Ανεμόμυλο  στην πλατεία των πολιτιστικών  εκδηλώσεων αποκλειστικά από τον  Παναγιώτη Αναστασιάδη.
Σήμερα ο Άγιος Νικόλαος και ο Ανεμόμυλος, εκτός από την ομορφιά που πρόσθεσαν στο λιμάνι μας, έγιναν σημεία αναφοράς ως  χώρος αναψυχής , ξεκούρασης, περιπάτου, συνάντησης  για όλες τις ηλικίες.
Οι συμπολίτες μας τόλμησαν και ξεπέρασαν τα εμπόδια της γραφειοκρατίας και χάρισαν στην πόλη μας δύο πολύτιμα κοσμήματα που συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης.
3.         Κρίνουμε άξια να επαινεθεί για την όλη προσφορά της την κα  Εύη Σαραντέα – Μίχα, Ζωγράφο και Φαρμακοποιό, η οποία το 1977 ανακάλυψε στην Ν. Αρτάκη όπου έζησε επί 27 έτη, τόπους κατασκευής προϊστορικών λίθινων εργαλείων. Για την τοπική σκληρότητα τσακμακόπετρα (πυριτόλιθο), οι προϊστορικοί κυνηγοί και οι νομάδες των γύρω περιοχών έρχονταν στο Βολέρι και στην περιοχή  της Φανερωμένης και κατασκεύαζαν εργαλεία από την τοπική σκληρότατη τσακμακόπετρα: πέλεκες,  τσεκούρια, μαχαίρια, αιχμές, ξέστρα για την επεξεργασία δερμάτων και ξύλων κ.α. Οι θέσεις της Ν. Αρτάκης συγκαταλέγονται στις πλέον σημαντικές υπαίθριες στο χάρτη παλαιολιθικών θέσεων της Ελλάδας. 
Ο Αρτακηνός προϊστοριολόγος κ. Χρήστος Ματζάνας, που έχει ειδικευτεί στον κλάδο της Παλαιολιθικής εποχής εξ αιτίας των ευρημάτων της κας Σαραντέα, συμπεραίνει ότι τα παλαιότερα δείγματα ανθρώπινης δραστηριότητας στο Βολέρι, δηλώνουν εγκαταστάσεις ανθρώπων του Νεάντερνταλ.
Το βιβλίο της ¨Το εντός Άγαλμα¨ περιέχει αναπαραστάσεις  39 γλυπτών προσώπων αρχαίων Ελλήνων. Σαν ζωγράφος έχει εκθέσει έργα της σε 20 εκθέσεις.
 Έχει δημιουργήσει Βοτανολόγιο με 320 αποξηραμένα είδη φυτών,  της έχουν απονεμηθεί μετάλλια από την Εταιρεία Ευβοιϊκών Σπουδών και την Ευβοιϊκή Αρχαιόφιλο Εταιρεία.


4. Κρίνουμε άξια να επαινεθεί την κ. Φεβρωνία Αργυροπούλου – Διακουμή που διακρίθηκε για την πολιτιστική προσφορά της στην πόλη της Ν. Αρτάκης, κυρίως με το καλλιτεχνικό, λαογραφικό  & συγγραφικό της έργο. Ως Πρόεδρος  του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου τη χρονιά  1973-74 γίνεται η αιτία  για τη διοργάνωση της πρώτης εκδήλωσης αναπαράστασης του Αρτακηνού αρραβώνα  & γάμου,  με κείμενα που έγραψε  & δίδαξε στα παιδιά του Δημοτικού η ίδια.
 Ως μέλος του συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Γυμνασίου Ν. Αρτάκης το 1980 -81,  αποτελεί μία από τους πρωτεργάτες της ανέγερσης του νέου κτιρίου για τη στέγαση των μαθητών Γυμνασίου & Λυκείου στην περιοχή Αλώνια.
Ως πρόεδρος του συλλόγου Γυναικών  ¨Κύζικος¨ έγραψε και δίδαξε σε παιδιά  του Δημοτικού, Γυμνασίου & Λυκείου, με σκοπό  την αναπαράστασή τους σε διάφορες  εκδηλώσεις, 18 θεατρικά έργα όπως: 15 μουσικοχορευτικά δρώμενα, αρκετά ποιήματα και διηγήματα.  Επίσης συγκέντρωσε περίπου 2.000 λέξεις και φράσεις του Αρτακηνού ιδιώματος . Μ΄ αυτόν τον τρόπο ενέπνευσε πολλά παιδιά ν΄ ασχοληθούν αργότερα με την υποκριτική, τη φωνητική  & τη μουσική.
 Παράλληλα έγραψε δύο βιβλία:  ¨Η Αρτάκη στο πέρασμα των αιώνων¨  το 1993 και το  ¨Μνεία ζωής & γλώσσας των Νεοαρτακηνών ¨ το 2007,  με τα οποία ανέδειξε κι έκανε γνωστή την πόλη μας στο Πανελλήνιο.

Η Πρόεδρος  της  Δημοτικής Ενότητας
ΜΑΤΖΑΝΑ   Ζαφειρία  
Και τα Μέλη του Συμβουλίου
ΧΑΛΙΟΣ  Νικόλαος
ΚΕΒΡΕΚΙΔΗΣ Στυλιανός
ΠΡΑΤΣΟΛΗΣ   Αγγελής

ΓΕΤΙΜΗΣ Παναγιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου