Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Πρατσόλης: Δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) και στην Εύβοια

                                                                        ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Τα προβλήματα που ανακύπτουν σχετικά με τη Διαχείριση Απορριμμάτων είναι πολύ σημαντικά και σχετίζονται άμεσα με την προστασία του περιβάλλοντος, την ποιότητα ζωής αλλά και την ίδια την υγεία των πολιτών.
Η ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων, δυστυχώς υπήρξε συνήθης τακτική στη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα όμως υπάρχει αναβαθμισμένη περιβαλλοντική συνείδηση και είναι πλέον κοινός τόπος ότι στα πλαίσια αποκατάστασης, ανάπλασης και επαναφοράς του περιβάλλοντος σε χώρους ΧΑΔΑ, μπορούν να εγκατασταθούν Σταθμοί Μεταφόρτωσης μετά των συνοδών τους έργων.
Το παράδοξο είναι ότι ενώ υπήρχε σχετική νομοθετική πρόβλεψη από το 1979, είχαν εξαιρεθεί από αυτή τη ρύθμιση, η Κρήτη και η Εύβοια.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η συγκεκριμένη στρέβλωση, ταλαιπώρησε ιδιαίτερα τον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου, καθώς υπήρξε αντικείμενο διενέξεων μεταξύ φορέων και πολιτών, τα τελευταία δεκαπέντε τουλάχιστον χρόνια.
Επειδή με την προηγούμενη  ιδιότητά μου ως Δήμαρχος Νέας Αρτάκης είχα την ευθύνη να χειριστώ ανάλογα ζητήματα , αλλά και την ευκαιρία να αντιληφθώ πλήρως την ανάγκη επίλυσής τους, επεδίωξα , μαζί με άλλους συναδέλφους μου, να μπει στην ατζέντα και τελικά να ρυθμιστεί αυτή η θεσμική ανορθογραφία, ώστε να περιοριστούν σημαντικά και στην Εύβοια οι ανεξέλεγκτοι χώροι απόθεσης απορριμμάτων, βελτιώνοντας το φυσικό τοπίο, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες ανασύστασης του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου και αποτρέποντας περαιτέρω υποβάθμισή του.
Τελικά, στο νόμο που ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή στις 22/09/2016 με τίτλο «Δασικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις και άλλες Διατάξεις», τροποποιήθηκε η παράγραφος 3α του άρθρου 53 του νόμου 998/1979 και έτσι επεκτάθηκε η δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας Σταθμών Μεταφόρτωσης μετά των συνοδών τους έργων και στις περιοχές της Κρήτης και της Εύβοιας, που η προηγούμενη διάταξη εξαιρούσε.

                                                                                  ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΠΡΑΤΣΟΛΗΣ


                                                                                       ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου