Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τις πυρκαγιές στην Κάρυστο

               

Κοινοβουλευτική Ομάδα
Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592097
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410

 ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: Οι καταστροφικές πυρκαγιές στο Δήμο Καρύστου.

Για μια ακόμη χρονιά ο Δήμος Καρύστου επλήγη από σημαντικό αριθμό πυρκαγιών τους καλοκαιρινούς μήνες. Ειδικότερα φέτος, το διάστημα από 13 Ιουλίου έως 19 Αυγούστου έπληξαν την περιοχή του Δήμου Καρύστου επτά πυρκαγιές (Μαρμάρι, Κάμπος Καρύστου, Πλατανιστός, Βατήσι, Πόρτο Λάφια, Θύμι και Κατσαρώνι).
Από τις παραπάνω πυρκαγιές με βάση την καταγραφή που έχει γίνει ως τώρα από τις υπηρεσίες του Δήμου Καρύστου έχουν καεί:
•             21200 στρέμματα Δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων που στο μεγαλύτερο μέρος τους χρησιμοποιούνται ως βοσκότοποι, αλλά και αρκετοί τόνοι ζωοτροφών σε αποθήκες, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να σιτιστούν 7143 αιγοπρόβατα.
•             Μαντριά και στάβλοι στον κάμπο της Καρύστου, Εκατοντάδες πρόβατα και άλλα ζώα, 156 στρέμματα αμπέλια, 3928 ρίζες ελιές, και άλλες φυτικές καλλιέργειες. Δύο εξοχικές κατοικίες στα Πόρτο Λάφια.
Ενώ πολλές κατοικίες έπαθαν ζημιές από τις πυρκαγιές στον περιβάλλοντα χώρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις τέσσερες τουλάχιστον πυρκαγιές έχει ευθύνη η ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, αφού ως αιτία αναφέρονται σπινθήρες από καλώδια του δικτύου, ενώ σε εξέλιξη είναι το πόρισμα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας.
Όπως είναι γνωστό στην περιοχή του Δήμου Καρύστου είναι εγκατεστημένος μεγάλος αριθμός αιολικών πάρκων (347 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 250MW) ο οποίος συνδέεται με τους υποσταθμούς της ΔΕΗ με πολλά χιλιόμετρα εναέριας γραμμής μέσης τάσης. Τους καλοκαιρινούς μήνες και τις μέρες που πνέουν ισχυροί άνεμοι (αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας), πέρα από τους άλλους παράγοντες που ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιάς, υπάρχει και η υπερφόρτωση της γραμμής μέσης τάσης που συνδέει τα αιολικά πάρκα με τους υποσταθμούς. Σε συνδυασμό μάλιστα με την ελλιπή συντήρηση του δικτύου παράγονται σπινθήρες που προκαλούν τις πυρκαγιές.
Αναδεικνύονται για άλλη μια χρονιά με τραγικό τρόπο οι κυβερνητικές ευθύνες και τα αποτελέσματα της πολιτικής ιδιωτικοποίησης της ενεργείας – εμπόρευμα, πηγής κερδών για τους μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα και ειδικά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στο όνομα της κερδοφορίας και της ελαχιστοποίησης του κόστους είναι ανύπαρκτα τα μέτρα πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας και ανύπαρκτος ο έλεγχος.
Για άλλη μια φορά και οι φετινές πυρκαγιές αναδεικνύουν τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και κονδύλια στις υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών και αφήνουν παντελώς απροστάτευτα δάση, δασικές εκτάσεις, υποδομές, λαϊκές κατοικίες και περιουσίες, θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Χαρακτηριστική είναι η υποστελέχωση της Πυροσβεστικής και Δασικής Υπηρεσίας με μόνιμο προσωπικό, με όλα τα αναγκαία μέσα πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβουν:
1.            Για την άμεση χορήγηση δωρεάν ζωοτροφών στους πληγέντες κτηνοτρόφους και την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων αγροτοκτηνοτρόφων για την καταστροφή που υπέστησαν στις κτηνοτροφικές μονάδες, σε γεωργικές εκτάσεις (ελαιώνες, αμπέλια, φραγκόσυκα κ.α.), σε ζωικό κεφάλαιο, κατοικίες και άλλες υλικοτεχνικές υποδομές.
2. Για την ολοκλήρωση της έρευνας για τις αιτίες όλων των πυρκαγιών και την απόδοση των ευθυνών.
3.  Για την άμεση συντήρηση και υπογειοποίηση των δικτύων της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ και των δικτύων εντός των αιολικών πάρκων (που από τις πρώτες εκτιμήσεις των αρμοδίων φορέων, φέτος όπως και άλλες περασμένες χρονιές, ευθύνονται για πυρκαγιές στην περιοχή), και το κόστος να βαρύνει τους μονοπωλιακούς ομίλους.
4.Για να καταβάλει η ΔΕΔΔΗΕ το σύνολο των αποζημιώσεων στους πληγέντες, αν αποδειχθεί ότι αιτία των πυρκαγιών είναι σπινθήρες από καλώδια του δικτύου.
5. Ώστε άμεσα να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών - αντιδιαβρωτικών - αντιπλημμυρικών έργων και την εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων.
6. Για την εξασφάλιση ολοκληρωμένου και σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού με κύριο βάρος στην πρόληψη με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής, και τη στελέχωση της πυροσβεστικής και της δασικής υπηρεσίας με μόνιμο προσωπικό.

Οι βουλευτές
Διαμάντω Μανωλάκου
Χρήστος Κατσώτης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου