Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Σύλλογος Κορασίδας "Αίολος" ενημέρωνει για τις Ανεμογενήτριες στην Αχλαδερή

ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΡΑΔΙΔΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ                                    Κορασίδα, 20/8/2016
                             « ΑΙΟΛΟΣ»
E-mail:aiolos.korasida@yahoo.gr

                                          ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  


Με μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε στις 17 Αυγούστου 2016  στην παραλία της Κορασίδας, η συγκέντρωση-ενημέρωση που οργάνωσε ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος «ΑΙΟΛΟΣ», για τις επιπτώσεις από την τοποθέτηση και λειτουργία  ανεμογεννητριών (Α/Γ) στα χωριά μας. 
 Συμπολίτες μας από τον οικισμό της Κορασίδας, του Καλάμου, την Αχλαδερή, το Μανδράκι, τα Περιβόλια κ.α. συγκεντρώθηκαν για να ενημερωθούν, να ρωτήσουν, να εκφραστούν ατομικά και να συμμετάσχουν σε μια συλλογική προσπάθεια, αποτροπής της αλλοίωσης του περιβάλλοντος, της πλήρους απομείωσης της αξίας της γης, των επιπτώσεων στην υγεία όσων ζουν και εργάζονται, κάτω και γύρω από τα δίκτυα μεταφοράς της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και του θορύβου που προκαλείται από την περιστροφή των πτερυγίων και θα είναι μόνιμος σύντροφος των κατοίκων, για τις επόμενες δεκαετίες.
 Στην περιοχή μας και συγκεκριμένα νότια της Αχλαδερής τοποθετήθηκαν ήδη δύο Α/Γ και αξιολογούνται άλλες τέσσερεις, ορατές από την παραλία της Κορασίδας, δύο προς Κάλαμο και δύο προς Μανδράκι. Από την παραλία Καλάμι και μέχρι το κάβο της Οκτωνιάς,  όλος αυτός ο ορεινός όγκος έχει ήδη έξι Α/Γ εγκεκριμένες και τριάντα επτά σε αξιολόγηση. Σύνολο 49 Α/Γ εναντίον της μοναδικότητας  του τοπίου της γης μας!! (σ.σ οι Α/Γ τοποθετούνται ακριβώς εκεί απ΄όπου πέρασε η πυρκαγιά του Αυγούστου 2012 και έκαψε τις περιουσίες μας). Τα παραπάνω στοιχεία βρίσκονται στον ιστότοπο RAE.GR. Αξίζει να τονισθεί ότι οι Α/Γ που τοποθετήθηκαν είναι γιγάντιες, το ύψος φθάνει το 100 μέτρα  με πτερύγια 71 μέτρων !!!!!  και  δυνατότητα  παραγωγής των εγκατεστημένων δύο  Α/Γ που  ξεπερνάει τα 4 MW. Είναι προφανές ότι τα χωριά μας έχουν επιλεγεί για να γίνουν ζώνη βιομηχανικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.    

Την συγκέντρωση προλόγισε και συντόνισε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Τζελάτης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της εγκατάστασης των Α/Γ,  στην αντίδραση του συλλόγου και στις νομικές ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, όπως είναι η προσφυγή στο ΣτΕ.
 Επίσης τόνισε ότι δεν είμαστε αντίθετοι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά η τοποθέτηση Α/Γ στην συγκεκριμένη περιοχή επηρεάζει αρνητικά την δυναμική και ήπια οικιστική ανάπτυξη που είχε η περιοχή λόγω του κοντινού παραλιακού μετώπου προς τις ακτές του Αιγαίου. Όλοι γνωρίζουν την έκρηξη ανάπτυξης που είχαν τα τελευταία οι οικισμοί της Κορασίδας και του Καλάμου, η Αχλαδερή, το Μανδράκι, τα Περιβόλια και το Νεοχώρι. Η τοπική κοινωνία αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι με τις γιγάντιες Α/Γ που τοποθετούνται απομειώνεται η αξία της περιουσίας τους, σταματάει η ανάπτυξη και ουσιαστικά δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας γι’αυτό και αντιδρά.
 Στη συνέχεια έδωσε το περίγραμμα της διαδικασίας και ιδιαιτέρως τόνισε, ότι ο καθένας μπορεί να τοποθετηθεί επί του θέματος. 
 Πρώτος πήρε το λόγο το μέλος του περιβαλλοντικού συλλόγου Νότιας Καρυστίας Θανάσης Μπινιάρης, ο οποίος αναφέρθηκε στις ενέργειες του συλλόγου, στις προσπάθειες και την τακτική των επενδυτών, έναντι «πινακίου φακής» να πάρουν τα χωράφια των κατοίκων, εξασφαλίζοντας τη ανοχή και τη «σιωπή» τους. Επίσης αναφέρθηκε στη πρόκληση πυρκαγιών από τα δίκτυα μεταφοράς, δίνοντας εντυπωσιακά στοιχεία για το σύνολο της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και του μήκους των δικτύων (πλέον των 120 Χιλμ.). Τόνισε με έμφαση ότι οι Α/Γ έχουν διάρκεια ζωής 20 με 25 χρόνια, αν συντηρούνται σωστά, και ήδη υπάρχουν Α/Γ «κουφάρια» που στέκουν όρθιες γιατί οι επενδυτές δεν αναλαμβάνουν το κόστος απεγκατάστασής τους. Στον Αθανάσιο Μπινιάρη οι παρευρισκόμενοι απεύθυναν ερωτήσεις και ξεκίνησε ο διάλογος.  
Στη συνέχεια πήρε το λόγο η πρόεδρος του περιβαλλοντικού συλλόγου Νότιας Καρυστίας Χρυσή Μπερέτη, η οποία έχει συμμετάσχει σε πολλές ημερίδες ενημέρωσης ενάντια στη τοποθέτηση Α/Γ σε όλη την Ελλάδα. Αναφέρθηκε στη προσπάθεια των επενδυτών, να γεμίσουν τα βουνά και τους λόφους όλης της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδας, από την Ροδόπη μέχρι την Κρήτη, με Α/Γ, αλλά και των αγώνων των κατοίκων που αντιστάθηκαν και απέτρεψαν την εγκατάστασή τους στο τόπο τους. (Ευρυτανία, Ροδόπη, Σκύρο, Κύμη κ.α.) Αναφέρθηκε στη συνολική παραγόμενη ηλεκτρική ισχύ στην Ελλάδα και της ανάγκες της χώρας οι οποίες καλύπτονται ήδη, στην επιδοτούμενη από τους Έλληνες φορολογούμενους επιχειρηματικότητας, στην εγγυημένη τιμή πώλησης του παραγόμενου ρεύματος στη ΔΕΗ για τα επόμενα 40-50 χρόνια, στην απουσία χωροθέτησης ΑΠΕ από το Κράτος με πρόθεση, προκειμένου, αφού «καούν» τα δάση, τα βουνά και οι λόφοι να «φυτέψουν» οι επενδυτές Α/Γ. Έγινε αναφορά στο κλειστό κύκλωμα γνωστών εργολάβων που επενδύουν στη πράσινη ανάπτυξη, στις σχεδόν ανύπαρκτες θέσεις εργασίας, στις προσπάθειες εξαγοράς τοπικών παραγόντων που αρνούνται να υποκύψουν στον «πράσινο καπιταλισμό» με τίμημα τη καταστροφή του τόπου τους, στις απειλές και στους εκφοβισμούς.
     Το λόγο στη συνέχεια έλαβε ο Γιώργος Πούλος, από το χωριό Αργυρό, που είχε την τύχη να το κατακλείσουν με δεκάδες Α/Γ και δεκάδες χιλιόμετρα καλώδια μεταφοράς της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Αναφέρθηκε στη ντόπια οικονομική πρωτογενή δραστηριότητα που προέρχεται από τη κτηνοτροφία, τη γεωργία, τη μελισσοκομία, την οικοδομή, πηγές εισοδήματος που επλήγησαν καίρια. Έγινε επίσης αναφορά στην ευρωπαϊκή εμπειρία (Δανία, Γερμανία), όπου υπάρχει χωροθέτηση των ΑΠΕ, με σύμφωνη γνώμη των κατοίκων για τη τοποθέτηση και απόλυτη προτεραιότητα στο οικιστικό περιβάλλον.  Αναφέρθηκε επίσης ότι στη Γερμανία εγκαταλείπεται η προοπτική εγκατάστασης αιολικών πάρκων λόγω του υψηλού κόστους εξισορρόπησης του συστήματος μεταξύ της παραγόμενης ενέργειας από συμβατικές πηγές και ανανεώσιμων πηγών. Επίσης και της δυνατότητας, λόγω της οικονομικής κρίσης, φτωχές και εξαρτημένες χώρες να αναλάβουν τη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ (Ισπανία, Ελλάδα κ.λπ.) και στη συνέχεια να την εξάγουν στον ενεργοβόρο  Βορρά.  
Επίσης για τις θέσεις εργασίας ανέφερε, ότι μόνο ΜΙΑ δημιουργήθηκε, ενός φύλακα από την τεράστια «επένδυση» και αλλοίωση του τοπίου. Τέλος τόνισε ότι μέχρι σήμερα, το χωριό Αργυρό δεν έχει πάρει τα ανταποδοτικά τέλη που του αναλογούν μέσω του  Δήμου Κύμης Αλιβερίου.
 Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Μιχαήλ στον τοπικό Δήμο, ο οποίος  τόνισε την ανάγκη το κράτος να παράγει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια προς όφελος του λαού και κατήγγειλε την ύπαρξη οργανωμένων συμφερόντων  στην παραγωγή ενέργειας, από «επενδυτές» με χρήματα του ελληνικού λαού. Αρκεί να προσέξουμε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ τι πληρώνουμε για τις ΑΠΕ. Επίσης έκανε τεκμηριωμένες προτάσεις για το πώς μπορεί να υπάρξει φθηνή ενέργεια για τα νοικοκυριά μέσω της σύνδεσης του δικτύου φυσικού αερίου με αυτά. Τέλος, διερωτήθηκε με την εγκατάσταση στη χώρα μας Α/Γ και φωτοβολταϊκών  θα έχουμε φθηνό ρεύμα για το λαό ή απλά και μόνο κέρδη για τους επιχειρηματίες!!!!!!
Το λόγο ζήτησε και πήρε ο Γιώργος Κότσαρης, δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης στο Δήμο Κύμης-Αλιβερίου, όπου έδωσε απαντήσεις για θέματα που αφορούσαν τον τοπικό Δήμο και τοποθετήθηκε προσωπικά για τις Α/Γ.
Στην συγκέντρωση παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αχλαδερής «Η ΕΛΙΑ» Παναγιώτης Χαρμαντάς και η πρόεδρος του Συλλόγου  των Απανταχού Οκτωνιατών Γιώτα Γκαρούτσου.
  Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους παρευρισκόμενους, έγιναν ερωτήσεις προς τους ομιλητές και  γενικά έγινε μια «ζωντανή»  ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική συζήτηση όπως ήταν και ο επιδιωκόμενος στόχος του Συλλόγου μας.
Στη συνέχεια η πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Ζερβού παρουσίασε και διάβασε  ψήφισμα, το οποίο ψηφίσθηκε από τους παρευρισκόμενους με την δέσμευση προς το Δ.Σ. του Συλλόγου να το παραδώσει στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου, στους βουλευτές όλων των κομμάτων της Εύβοιας στον Αντιπεριφερειάρχη και Γεν. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας.       
Στο τέλος της εκδήλωσης  προβλήθηκε  ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ, με τίτλο ο «ΑΣΚΟΣ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ » που προλόγισε ο δημιουργός του, δημοσιογράφος Νασίμ Αλάτρας και αναφέρεται σε τοπία από πολλά σημεία της Ελλάδας, που τοποθετήθηκαν Α/Γ πως ήταν ο τόπος πριν και μετά την τοποθέτηση Α/Γ, τις υποσχέσεις των επενδυτών για αποζημιώσεις ή καταβολή τιμήματος υπό μορφή ενοικίου, αλλά και τους αγώνες των κατοίκων σε περιοχές που κατάφεραν και απέτρεψαν την εγκατάσταση Α/Γ. Την διαπλοκή και τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την ανάγκη της κοινωνίας  για φθηνή και καθαρή ενέργεια. Ένα  διαφωτιστικό ντοκιμαντέρ που πρέπει να το παρακολουθήσουν όσοι θέλουν να έχουν μία ολοκληρωμένη άποψη για το θέμα και πιστεύουν στη σωστή χωροθέτηση με διαφανείς διαδικασίες, με κεντρικό σχεδιασμό των ΑΠΕ σε όλη τη χώρα  και όχι στην άναρχη τοποθέτησή τους με γνώμονα μόνο το κέρδος των ολίγων και την απαξίωση του περιβάλλοντος με πρόσχημα μάλιστα την ανάπτυξη.!!! ΟΧΙ άλλες Α/Γ στην Εύβοια, αφού στο έδαφός της είναι ήδη εγκατεστημένη το 48% της συνολικής παραγόμενης αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα.
Το βέβαιο είναι ότι όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση έφυγαν  ενημερωμένοι πάνω στο θέμα  των Α/Γ και φάνηκε ξεκάθαρα πως  θα είναι η εικόνα της περιοχής, αν τυχόν εφαρμοσθεί το εφιαλτικό σχέδιο  της εγκατάστασης Α/Γ. Διότι είμαστε «τυχεροί» από την άποψη ότι, δεν ξεκίνησε από την περιοχή μας η εγκατάσταση Α/Γ ώστε να μην ξέρουμε τι θα συμβεί. Έχουμε πολύ κοντά μας αιολικά πάρκα  εδώ και δεκαετίες και γνωρίζουμε πολύ καλά τις συνέπειες. Άρα δεν μπορεί να πει κάποιος ότι « δεν γνώριζα ή ότι παραπλανήθηκα από τα λόγια περί θέσεων εργασίας κ.λ.π.».

Κλείνοντας, τονίσθηκε με έμφαση, ότι η εκδήλωση αυτή είναι η αρχή των κινητοποιήσεων της τοπικής κοινωνίας που έχει για στόχο της να σταματήσει την λειτουργία των δύο Α/Γ που ήδη τοποθετήθηκαν αλλά και να μην επιτρέψει με κανένα τρόπο να τοποθετηθούν άλλες στην περιοχή μας, όπως έχει  σχεδιασθεί


ΨΗΦΙΣΜΑ

Εμείς οι συμμετέχοντες κάτοικοι Αχλαδερής, Κορασίδας και της ευρύτερης περιοχής, στην εκδήλωση που οργανώθηκε από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο «Ο ΑΙΟΛΟΣ» σήμερα 17 Αυγούστου 2016 στη Κορασίδα, του Δήμου Κύμης Αλιβερίου Εύβοιας, έπειτα από τις τεκμηριωμένες τοποθετήσεις και τη συζήτηση που ακολούθησε θεωρούμε ότι:
«η προοπτική της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής που ήταν σε εξέλιξη εγκαταλείπεται και προωθείται - χωρίς εμάς - η εγκατάσταση και λειτουργία γιγάντιων Α/Γ σε βιομηχανική κλίμακα, που βλάπτουν ανεπανόρθωτα την υγεία των κατοίκων και απαξιώνουν την περιουσία τους με την βίαιη καταστροφή του τοπίου και του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και τη κατάληψη-αρπαγή των περιουσιών τους. Δηλώνουμε ότι θα αγωνισθούμε με όλα τα νόμιμα μέσα για την αποτροπή των παραπάνω εγκαταστάσεων βΑΠΕ και δικτύων μεταφοράς ρεύματος μέσα στα χωριά μας».
Το παραπάνω ψήφισμα, με ευθύνη του συλλόγου «Ο ΑΙΟΛΟΣ» να επιδοθεί στη δημοτική αρχή, στο Γ. Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Εύβοιας και στους βουλευτές όλων των κομμάτων της Εύβοιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου